Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

mdag

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

493 profile views

mdag's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Σε τριώροφο κτίριο το ισόγειο κατασκευάστηκε το 1954, ο α' όροφος το 1965 και ο β' όροφος το 1977. Για κάθε όροφο είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια και ο πελάτης διαθέτει το στέλεχος καθεμιάς από αυτές, αλλά εγκεκριμένα σχέδια για καμία από τις 3 άδειες δεν έχει ούτε ο πελάτης ούτε και η αρμόδια πολεοδομία η οποία μάλιστα έδωσε βεβαίωση ότι έχουν χαθεί. Σε κάθε όροφο υπάρχει υπέρβαση 20τ.μ. και ο πελάτης θέλει να το τακτοποιήσει με τον 4495. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή; Μπορώ α) για τις αυθαιρεσίες του ισογείου να υποβάλλω το στέλεχος της αντίστοιχης άδειας και σαν προ του 1955 να υποστηρίξω ότι το αυθαίρετο τμήμα στον όροφο αυτό είναι νόμιμο, και να βάλω μια λοιπή παράβαση για τυχόν εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει μεταγενέστερα; β) τις αυθαιρεσίες του α' ορόφου να τις εντάξω στην Κατηγορία 1 (αυθαιρεσίες πριν το 1975) και τις αυθαιρεσίες του β' ορόφου στην Κατηγορία 2 (αυθαιρεσίες πριν το 1983); Ευχαριστώ πολύ!
  2. Σε τριώροφο κτίριο το ισόγειο κατασκευάστηκε το 1954, ο α' όροφος το 1965 και ο β' όροφος το 1977. Για κάθε όροφο είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια και ο πελάτης διαθέτει το στέλεχος καθεμιάς από αυτές, αλλά εγκεκριμένα σχέδια δεν έχει ούτε ο πελάτης ούτε και η αρμόδια πολεοδομία η οποία μάλιστα έδωσε βεβαίωση ότι έχουν χαθεί. Σε κάθε όροφο υπάρχει υπέρβαση 20τ.μ. και ο πελάτης θέλει να το τακτοποιήσει με τον 4495. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή; Μπορώ α) για τις αυθαιρεσίες του ισογείου να υποβάλλω το στέλεχος της αντίστοιχης άδειας και σαν προ του 1955 να υποστηρίξω ότι το αυθαίρετο τμήμα στον όροφο αυτό είναι νόμιμο, και β) τις αυθαιρεσίες του α' ορόφου να τις εντάξω στην Κατηγορία 1 (αυθαιρεσίες πριν το 1975) και τις αυθαιρεσίες του β' ορόφου στην Κατηγορία 2 (αυθαιρεσίες πριν το 1983); Ευχαριστώ πολύ!
  3. ΄Σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών δεν υπάρχει, γιατί από τον πατέρα πέρασε το κτίριο με αποδοχή κληρονομιάς στα παιδιά. Θα ψάξω στο δήμο και στην πυροσβεστική μήπως βρεθεί κάποιο σχέδιο. Διαφορετικά θα έχω μόνο το στέλεχος της άδειας και τη βεβαίωση της πολεοδομίας ότι ο φάκελος έχει καταστραφεί (όπως μας είπε ένας υπάλληλος από τις πλημμύρες του 83). Οπότε με αυτά μπορώ να προχωρήσω στην τακτοποίηση χωρίς ανασύσταση, δεδομένου ότι ο πελάτης δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι τέτοιο. Σωστά;
  4. Καλησπέρα σε όλους. Σε διώροφο κτίσμα του 1977 υπάρχει υπέρβαση 14τ.μ. στον ένα όροφο. Ο ιδιοκτήτης θέλει να το τακτοποιήσει με τον 4495 και έχει στην κατοχή του μόνο το στέλεχος της ο.ά. Η αρμόδια Πολεοδομία έχει δώσει βεβαίωση ότι ο φάκελος του κτιρίου έχει καταστραφεί. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή; Στο άρθρο 99 /4495 αναφέρονται τα εξής: "....γγ) αν έχει απολεσθεί ο φάκελος της οικοδομικής άδειας, εφόσον η απώλεια βεβαιώνεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και, προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφισταμένου κτιρίου, είναι δυνατή η υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης φακέλου αποτύπωσης κτιρίου, που έχει ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια πριν από τις 28. 7.2011 η οποία έχει απολεσθεί. Για να γίνει αποδεκτός ο φάκελος από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, πρέπει να περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του από 8.9.1983 προεδρικού δατάγματος, κατόψεις αποτύπωσης όλων των ορόφων, τομή, φωτογραφίες όλων των όψεων, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι στο διάγραμμα κάλυψης οι υπολογισμοί και ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας για την οποία υποβάλλεται ο φάκελος αποτύπωσης, καθώς και κρατήσεις και εισφορές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Θεωρείται ως κάτοψη, για την εφαρμογή της παρούσας, το σχέδιο κάτοψης το οποίο προσαρτήθηκε στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8.9.1983 προεδρικού διατάγματος. Αν η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, είναι δυνατή η υποβολή της κάτοψης που επισυνάπτεται στη σύσταση και δεν απαιτείται να προβεί ο μηχανικός στη σύνταξη νέου σχεδίου κάτοψης. Τα σχέδια κατατίθενται εις διπλούν και θεωρούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Η μία σειρά σχεδίων χορηγείται στον ενδιαφερόμενο και ο φάκελος συμπληρώνει την απολεσθείσα οικοδομική άδεια στο αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης,...." Θα μπορούσα να ακολουθήσω αυτή τη διαδικασία, δηλ. να συντάξω τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης με τις τότε προδιαγραφές, κατόψεις και τομή όπου θα φαίνεται το νόμιμο τμήμα του κτιρίου μόνο και να προχωρήσω στη συνέχεια σε τακτοποίηση του αυθαίρετου τμήματος;;
  5. Στο Ε9 δηλώνει ακίνητο 310 τ.μ. κατά 100% με κτίσμα εμβαδού τάδε. Ο δικηγόρος που ανέλαβε τη χρησικτησία ζήτησε τοπογραφικό, διάγραμμα γεωμ. μεταβολών και το κτηματογραφικό διάγραμμα. Στο κτηματολόγιο ωστόσο όντως φαίνεται να κατέχει ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
  6. Ο πελάτης έχει ποσοστό εξ αδιαιρέτου από κληροτεμάχιο έκτασης 8 στρεμμάτων εκτός σχεδίου. Επειδή οι συνιδιοκτήτες είναι πάρα πολλοί, θέλει με χρησικτησία να διεκδικήσει το ποσοστό του για να ανεξαρτητοποιηθεί και να προβεί σε τακτοποίηση μετά. Από το Κτηματολόγιο πήρα το κτηματογραφικό διάγραμμα, όπου αποτυπώνονται το κληροτεμάχιο των 8 στρεμμάτων και τα όμορα αυτού. Οπότε στο διάγραμμα γεωμετρικών αλλαγών δείχνω το κληροτεμάχιο και τα όμορά του με βάση τις συντεταγμένες του κτημ. διαγράμματος καθώς και το τμήμα που διεκδικεί ο πελάτης με βάση τις δικές μου συντεταγμένες. Έφτιαξα πίνακες συντεταγμένων και εμβαδών του αρχικού κληροτεμαχίου, των όμορων (στα οποία δεν μεταβάλλεται τίποτα) και του νέου γεωτεμαχίου. Ελπίζω να έχω πιάσει το νόημα...
  7. Καλημέρα. Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών. Πελάτης θα διεκδικήσει τμήμα γεωτεμάχιου εκτός σχεδίου πόλης με χρησικτησία και ο δικηγόρος του ζήτησε διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών. Ήθελα να ρωτήσω: 1) Ποιος είναι ο σωστός όρος για το τμήμα του γεωτεμαχίου που διεκδικεί ο πελάτης? Νέο γεωτεμάχιο? 2) Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση ότι τα όρια υπεδείχθησαν από τους ιδιοκτήτες, τι άλλη υπεύθυνη δήλωση χρειάζεται; 3) Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένη κλίμακα που πρέπει να γίνει το διάγραμμα; Ευχαριστώ πολύ.
  8. Στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι ο πελάτης αγόρασε ποσοστό ....% εξ αδιαιρέτου που αντιστοιχεί σε 310τ.μ.. Πιο κάτω αναφέρεται επίσης ότι το παραπάνω ποσοστό αντιστοιχεί σε τμήμα το οποίο φαίνεται και αποτυπώνεται με τα στοιχεία .... στο τοπογραφικό διάγραμμα του συμβολαίου.
  9. Καλησπέρα. Θα ήθελα κι εγώ τη βοήθειά σας ως νέα μηχανικός. Πελάτης αγόρασε το 1992 310τ.μ. από κληροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως έκτασης 8 στρεμμάτων, σύμφωνα με το συμβόλαιό του. Στη συνέχεια έκτισε διώροφο αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο θέλει σήμερα να τακτοποιήσει. Οι συνιδιοκτήτες του κληροτεμαχίου είναι πάνω από 10. Θεωρώντας σχεδόν απίθανο να βρεθούν και να συναινέσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες, η μόνη λύση για να μπορέσει ο πελάτης μου να ενταχθεί στο νόμο είναι η χρησικτησία, σωστά; Ευχαριστώ πολύ.
  10. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και την καθοδήγηση και συγχαρητήρια για τη σελίδα. Αποτελεί πολύ σημαντική βοήθεια, ειδικά για όλους εμάς τους καινούριους στο επάγγελμα, μέσα σε αυτό το μπάχαλο που επικρατεί. (δεν χρειάζεται να κάνεις παράθεση όλου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του φόρουμ. Τροποποίησα το μήνυμά σου)
  11. Καλησπέρα σας. Είμαι νέα μηχανικός και μου έχει τύχει μία "μπλεγμένη" υπόθεση με ένα αυθαίρετο κτίσμα σε περιοχή εκτός σχεδίου του 1989. Σύμφωνα με τον πελάτη, το 1990 πήρε ρεύμα με το νόμο Τρίτση, χωρίς να πληρώσει κάτι και χωρίς να έχει τώρα κάποια έγγραφα που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε διαδικασία που έγινε τότε. Τώρα ενδιαφέρεται να το τακτοποιήσει με τον 4495. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και επίσης πως γίνεται ο νόμος Τρίτση του 1983 να έχει "ρυθμίσει" (αν έχει συμβεί όντως κάτι τέτοιο) ένα κτίσμα που έγινε 6 χρόνια μετά;;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.