Jump to content

gelastos

Members
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Ουδέτερη

About gelastos

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

143 profile views
 1. Ρίξε μια ματιά εδώ https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-16-16032018
 2. Αυτό νομίζω πως έχει να κάνει με την εξαγορά των χρόνων σπουδών, που μπορούμε να κάνουμε. Εκτός κι αν σε άλλους συναδέλφους, που έχουν κάνει αίτηση για προεραιτική και τους έχει γίνει αποδεκτή, στην επιλογή που αναφέρεις τους εμφανίζει κάτι διαφορετικό.
 3. Εγώ, αν ήμουν στη θέση σου, θα είχα πάει ήδη σε δικηγόρο ώστε καταρχήν με όσα νόμιμα μέσα υπάρχουν να σταματήσει άμεσα η κατάσχεση λογαριασμών και/ή ακινήτων και σε δεύτερο βαθμό μήνυση και αγωγή στον ΕΦΚΑ για ότι μπορεί να συμπεριλάβει ο δικηγόρος (ηθική βλάβη, επαγγελματική βλάβη κλπ), με ποσό αποζημίωσης πάνω από 200 χιλιάρικα. Και βγάλε από τους λογαριασμούς ότι χρήματα έχεις μέσα.
 4. Αυτό το έψαχνα όλο το 2018..... Στα ταμεία (γιατί ρώτησα και στα κεντρικά και σε επαρχιακά ΕΦΚΑ / ΤΣΜΕΔΕ) δεν ξέρανε τίποτα για το ..... φόνο. Τελικά βρήκα γνωστό γνωστού που ήξερε διευθυντή του ΕΦΚΑ και μου ήρθε η πληροφορία πως ο προαιρετικός χρόνος σαφώς και αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης για σύνταξη. Τα άρθρα 18, 37 και 96 αναφέρονται σε ειδικές περιπτώσεις.
 5. Εγώ, με αυτούς που μπλέξαμε, δεν θα υπέθετα τίποτα. Εδώ εμένα μου έλεγαν πως έχω πληρώσει τις ίδιες εισφορές τρεις φορές και χρωστάω τις δύο (για τα αναδρομικά του ΤΣΜΕΔΕ). Οπότε έπρεπε να πληρώσω τα χρωστούμενα (!!!) και μετά να κάνω αίτηση για να μου επιστραφούν αυτά που κακώς έδωσα (!!!). Μέχρι που πήγα στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ επαρχίας, τους μετέφερα τι μου είπαν, γελάσαμε και μετά μου έβγαλαν βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας που έλεγε ξεκάθαρα πως δεν χρωστάω τίποτα. Όπως και να έχει, καλό κουράγιο. Όλοι το χρειαζόμαστε όταν πρέπει να πηγαίνουμε στον ΕΦΚΑ / ΤΣΜΕΔΕ.
 6. Για το άρθρο 20 ξαναγράφω, θέλει προσοχή στις ημερομηνίες που αναφέρει το ΦΕΚ. Δεν γράφονται στην εγκύκλειο του ΕΦΚΑ. Και σαφώς ισχύει για μία φορά. Από πρώην ΤΣΜΕΔΕ επαρχίας, μου είχαν πει πως ισχύει μια άτυπη χρονική παράταση για το άρθρο 20, η οποία, λογικά, μπορεί να μην ισχύει πλεόν. Αλλά, για μένα, πρέπει να πας επειγόντως στο ταμείο. Πρέπει να διευκρινήσεις/καθορίσεις τις χρονικές περιόδους που δούλευες ως μισθωτός, οπότε και έπρεπε να είχες ασφάλιση. Δεν γίνεται να είσαι διαγραμμένος από 1.1.2017 ως σήμερα, αφού ενδιάμεσα ήσουν μισθωτός.
 7. @Ghostrider Πρέπει να ομολογήσω πως είμαι λίγο μπερδεμένος με την περίπτωσή σου. Διάβασα και άλλη ανάρτηση που έκανες σε άλλο νήμα. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι κατάλαβα. Από 1.1.2017 έχεις δουλέψει ως μισθωτός. Από 1.1.2017 δεν έχεις ανοίξει ποτέ βιβλία στην εφορία. Από 1.1.2017 ήσουν για κάποιους μήνες άνεργος. Εάν τα παραπάνω είναι σωστά, τότε συμπεραίνω τα εξής: 1. Εάν την 1.1.2017 ήσουν μισθωτός, τότε αυτόματα εγγράφεσαι στον ΕΦΚΑ και πληρώνεις τις εισφορές που προβλέπονται ως μισθωτός. Λογικά, όπως και σε άλλους συναδέλφους, ο ΕΦΚΑ έβγαζε παράλληλα ειδοποιητήρια για εισφορές Ε.Ε., τις οποίες και δεν έπρεπε να πληρώσεις. Μέχρι εδώ, για να σταματήσει ο ΕΦΚΑ να σου βγάζει εισφορές Ε.Ε., έπρεπε να περαστείς ως μισθωτός στα μητρώα και όχι ως Ε.Ε. 2. Εάν κάποια στιγμή μετά την 1.1.2017 έμεινες άνεργος, τότε θεωρητικά ενημέρωσες τον ΕΦΚΑ, οπότε και λογικά διαγράφεσαι από το ταμείο, αφού δεν έχεις ανοιχτά βιβλία. Τότε, θεωρητικά πάντα, μπορείς να κάνεις αίτηση για προεραιτική ασφάλιση βάση του άρθρου 20 του 4488, με μεγάλη προσοχή στα χρονικά διαστήματα που αυτό ορίζει (δεν τα έψαξα για να σου απαντήσω εδώ, στο ΦΕΚ φαίνονται). 3. Εάν, την πρώτη φορά που έμεινες άνεργος, δεν καλύπτεις τις προϋποθέσεις του άρθρου 20, τότε πας στην προαιρετική ασφάλιση που ισχύει για όλους, με μεγάλη προσοχή στις προϋποθέσεις. 4. Εάν δεν καλύπτεις ούτε αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μένεις ανασφάλιστος από τον ΕΦΚΑ, μέχρι τη στιγμή που προσλαμβάνεσαι ξανά ως μισθωτός. Τότε, θεωρητικά πάντα, ενημερώνεις τον ΕΦΚΑ και ξεκινά να μετρά πάλι η ασφάλισή σου, με εισφορές μισθωτού. Εάν έχει γίνει κάτι διαφορετικό από τα 1 ως 4, κάτι δεν έχει γίνει σωστά και μάλλον θα πρέπει να πας στο ταμείο για διευκρινήσεις.
 8. Για όσους ενδιαφέρονται...... Προαιρετική ασφάλιση Ελλήνων υπηκόων και ομογενών εγκατεστημένων σε χώρες της αλλοδαπής, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 4 του ν. 1469/1984, όπως ισχύει https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/dasph-32875715920-06-2019
 9. Είμαι από αυτούς που έκαναν την αίτηση εντός των χρονικών ορίων του νόμου. Ακόμα θυμάμαι το πήγαινε-έλα στο τοπικό γραφείο, την αίτηση, που την έγραψα μόνος μου προσπαθώντας σε ένα θολό τοπίο να καλύψω τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορούσα, και πάνω από όλα το εγκεφαλικό που γλύτωσα όταν πήγα στα κεντρικά στην Αθήνα και δεν μπορούσαν να βρουν την αίτησή μου, η οποία έπρεπε να είχε διαβιβαστεί υπηρεσιακά (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Μέχρι σήμερα δεν έχω επίσημη απάντηση και είμαι ακόμα στον αέρα. Από το τοπικό υποκατάστημα μου είχαν πει τότε πως το χρονικό περιθώριο (13-09-2017 μέχρι 12-12-2017) είχε σιωπηλά καταργηθεί και όλοι έκαναν αιτήσεις ακόμα και 16 μήνες μετά τον νόμο. Για το θέμα όσων συναδέλφων εργάζονται στο εξωτερικό χωρίς να έχουν διακόψει την ασφάλισή τους εδώ, πραγματικά δεν ξέρω να έχει βγει κάποια σχετική εγκύκλιο. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, πάντως, είναι πως στοιχειωδώς θα έπρεπε να είχαν κάνει αίτηση για υπαγωγή στην προεραιτική ασφάλιση (Α) του πιο πάνω σχολίου μου.
 10. Έχω πληρώσει την εισφορά του Μαρτίου του ΕΤΕΑΕΠ από 22 Απριλίου. Μέχρι σήμερα δεν εμφανίζεται στις καταβολές. Έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο σε άλλο συνάδελφο; Είχα μείνει με την εντύπωση ότι ανανεώνουν τις καταβολές στο ΕΤΕΑΕΠ καθημερινά, όπως στον ΕΦΚΑ.
 11. Να είσαι καλά. Όλο αυτό το μπλέξιμο με την ασφάλιση, τα μπλοκάκια κλπ., μου δημιουργεί πάντα μία, θεωρώ εύλογη, ερώτηση. Τελικά, η απεξάρτηση της ασφάλισης από την ιδιότητα, αίτημα που θυμάμαι πως υπήρχε ήδη την εποχή που αποφοίτησα εγώ, έχει αφήσει θετική ή αρνητική εντύπωση στους συναδέλφους; Μήπως η απεξάρτηση δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλεισε; Μήπως φταίει ο νομικός καθορισμός της διαδικασίας;
 12. Θα ήθελα να γράψω κάποια πράγματα σχετικά με αυτό το θέμα, πάντα όπως αντιλαμβάνομαι και ερμηνεύω εγώ τις διατάξεις. Προαιρετικές ασφαλίσεις για εμάς του μηχανικούς υπάρχουν δύο. Η προαιρετική ασφάλιση του άρθρου 20 του νόμου 4488/2017 και η προαιρετική ασφάλιση του νόμου 4387/2016. Α) Προαιρετική ασφάλιση του άρθρου 20 του νόμου 4488/2017. (Σχετικά έγγραφα 1) Νόμος 4488/2017, 2) Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Νο 16/16-3-2018). Ισχύει αποκλειστικά για μηχανικούς, ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Ισχύει μία και μόνο φορά. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς, εκτός από μία. Να ήσουν ασφαλισμένος στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έστω και για μία μέρα (!!!!!) μέχρι την 12/9/2017, όπως αναφέρει η εγκύκλιος 16, χωρίς ανοιχτά βιβλία στη Δ.Ο.Υ. Αυτή η προαιρετική ασφάλιση διακόπτεται όταν/αν i) γίνεις μισθωτός ii) ανοίξεις βιβλία στη Δ.Ο.Υ. iii) συνταξιοδοτηθείς. Η μη καταβολή εισφορών δεν συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, όπως αναφέρετε επίσης στην εγκύκλιο 16. Β) Προαιρετική ασφάλιση του νόμου 4387/2016. (Σχετικά έγγραφα 1) Νόμος 4387/2016, 2) Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Νο 3/21-1-2018). Ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Συνολικά, ο ασφαλισμένος μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μέχρι τρεις (3) φορές (άρθρο 12 εγκυκλίου). Οι προϋποθέσεις για ένταξη στην προαιρετική ασφάλιση είναι πολλές και αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο. Κάτι που είναι αμέσως σαφές, πάντως, είναι πως ένας νέος μηχανικός που γράφτηκε εχθές στο ΤΕΕ, δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς. Αυτή η προαιρετική ασφάλιση διακόπτεται για πολλούς άλλους λόγους, σε σχέση με την προαιρετική (Α), όπως αναφέρει η εγκύκλιος 3. Ανάμεσα στους λόγους που χάνεις την προαιρετική, είναι σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής της μηνιαίας εισφοράς για περισσότερο από δύο (2) έτη από την ημερομηνία που αυτή κατέστη απαιτητή. Ελπίζω με αυτά τα λίγα να μπόρεσα να βοηθήσω λίγο τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για το θέμα. Όσο για τα σχόλια της κυρίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την άποψή μου οι εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ είναι αρκετά ξεκάθαροι.
 13. Μήπως θα έπρεπε να γίνει ένα νέο νήμα "ΕΤΕΑΕΠ και Εισφορές" στα ασφαλιστικά, όπως υπάρχει το "ΕΦΚΑ και Εισφορές" ;
 14. Ρίξε μια ματιά κι εδώ, για περισσότερες πληροφορίες... https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2018-05/EGK_3_2018.pdf
 15. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 7 - 19/02/2019 Μείωση ασφαλιστικών Εισφορών Κλάδου Σύνταξης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2019-02/EGK 7_2019.pdf
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.