Μετάβαση στο περιεχόμενο

ioparask

Members
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

ioparask's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα, Προσωπικά δεν είχα ποτέ τέτοιο θέμα ούτε έχω ακούσει αυτό που αναφέρεις. Δυστυχώς όσον αφορά τις πρ οριοθετήσεις υπάρχει μεγάλη ασάφεια, καθώς κάποιοι υπάλληλοι τις αντιμετωπίζουν με την ίδια βαρύτητα με τις μόνιμες. Σχετικά με τα δασικά, σου αναφέρω τα εξής: - Η πρ οριοθέτηση ισχύει (κατά κοινή αποδοχή) μόνο αν επαρκούν οι διατομές, ήτοι, χωρίς πρόταση έργων. Επομένως, δεν νοείται να πάρεις έγκριση δασαρχείου, αφού δεν θα εκτελέσεις καμία εργασία. Τι θα πας να ρωτήσεις το δασαρχείο? Εκεί ίσως βασίζεται αυτό που αναφέρεις καθώς στα μικρά υδατορρεύματα μπορείς να πας με πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ακόμη και για πρόταση έργων. Η πρ. οριοθέτηση προτείνει μια γραμμή από την οποία θα πάρεις 20μ (για τα εκτός που μιλάμε), απόσταση που είναι ήδη αρκετά μεγάλη και υπερκαλύπτει την απόστασή από δασική έκταση. - Οι περισσότεροι ελέγχοντες φοβούνται μην δώσουν κάποια έγκριση και εκδόσεις κάποια άδεια παράτυπα. Πράγμα που για τις δασικές εκτάσεις δεν ισχύει αφού όλες οι ΥΔΟΜ απαιτούν ξεχωριστή δήλωση για μη υπαγωγή στην δασική νομοθεσία (ή αποχαρακτηρισμό). Σε γενικές γραμμές, επειδή οι άνθρωποι που συνήθως ελέγχουν τις μελέτες δεν είναι πολύ σχετικοί με το αντικείμενο και καθώς η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη για πολλά ζητήματα, συνήθως επιδέχονται διάλογο.
  2. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι, Επειδή αναφορικά με τις ΥΔΟΜ και περιφέρειες υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για την νομοθεσία περί ρεμάτων, από την δικιά μου εμπειρία ως υδρολόγος κατά βάση (αρκετές προσωρινές και κάποιες οριοθετήσεις - διευθετήσεις) έχω διαπιστώσει τα εξής: 1. Η απαλλαγή δεν σημαίνει κατάργηση του ρέματος και τήρηση αποστάσεων. Αρκετές περιφέρειες, ειδικά σε περιοχές που έχουν δεχθεί καταστροφές με πλημμύρες, αρνούνται να δώσουν απαλλαγή. Επίσης οι ΥΔΟΜ για τις οικ. άδειες απαιτούν τουλάχιστον πρ. οριοθέτηση για να αποτυπώνεται επαρκώς το υδατόρρευμα (και όχι κατά το δοκούν). 2. Σχετικά με τα ΦΒ ο νόμος αναφέρει "γραμμή πλημμύρας" δεν λέει ξεκάθαρα αν θα πρέπει να είναι θεωρημένη. Από σχετική έρευνα και συζήτηση με υπηρεσίες (καθώς τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται χαμός με τις κατασκευές ΦΒ) η μελέτη πρέπει να είναι θεωρημένη (δλδ τουλάχιστον πρ. οριοθέτηση). Επί παραδείγματι, στη Θεσσαλία έγιναν τεράστιες καταστροφές σε ΦΒ κοντά σε ρέματα (με αμφίβολες ή ανυπαρκτες μελέτες) και δόθηκαν μεγάλες αποζημιώσεις από ασφαλιστικές. Αν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να τζογάρει την καριέρα του για "ιδιωτικές" μελέτες χωρίς θεώρηση (που συνήθως ιδιωτική μεταφράζεται αμφιβόλου περιεχομένου και ορθότητας ), για έργα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων, είναι στην διακριτική του ευχέρεια. 3. Προσωρινή οριοθέτηση μπορεί να γίνει σε όλων το μεγεθών τα υδατορρεύματα. 4. Σύμφωνα με το αρ.89 του 4495 μόνο για τις τακτ. μπορεί να γίνει, σχετικά απλά, χαρακτηρισμός του υδατορρεύματος σε μικρό, μεσαίο & μεγάλο για να πάρεις απόσταση για τακτοποιήση. 5. Για τις μελέτες πλέον απαιτείται μελετητικό πτυχίο (διπλ. μηχανικού). 6. Συμφωνα με τον νεο κτηριοδομικό αρ.6 ΦΕΚ Β/3985/22-06-2023 μετά από μόνιμη οριοθέτηση - διευθέτηση μπορείς να πας σε απόσταση Δ από το ρέμα. Επίσης μπορεί να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε υφιστάμενα κτίσματα χωρίς την ανάγκη οριοθέτησης. Αυτές είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που έχω αντιμετωπίσει. Ελπίζω να βοήθησα. Edit: 7. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι αν πας με έκδοση ΕΕΜΚ δεν χρειάζεσαι προσωρινή οριοθέτηση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.