Μετάβαση στο περιεχόμενο

ctsit

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

594 profile views
  • Bill22

  1. @Bill22 H αίτηση συμπεριλαμβάνει και μπαταρία εξ αρχής. Σας ευχαριστώ πάντως για το tip. Οκ αν η εγκατάσταση θα έχει ελλείψεις και θα κόβονταν το κρατάω και θα μιλήσω με τον εγκαταστάτη. Βέβαια το μόνο πρόβλημα που μπορώ να καταλάβω για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι μπορεί να δει ότι θα έχω μικρότερη παραγωγή ρεύματος για το Net Metering απ' ότι έχει συμφωνηθεί. Το λέω αυτό γιατί θα μπορούσε π.χ. η εγκατάσταση πράγματι να έχει 2 strings που ενώνονται στα δυο mmpt του Inverter και αντί για μεταγωγικό διακόπτη απλά να ξεκούμπωνα απ' τον inverter το ένα string και να το κούμπωνα στο φορτιστή. H τάση θα ήταν ο πολλαπλασιασμός του open circuit voltage: 37,79V * 6 (αριθμός πάνελ) = 226.74V που θεωρώ ότι δεν είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις που μου δώσατε.
  2. @Bill22 Όχι δε το γνωρίζει. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να ξέρω αν αυτό που θα του προτείνω είναι κάτι που σε γενικές γραμμές γίνεται. Επομένως δε τον έχω ρωτήσει ακόμα. Από τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ο μόνος περιορισμός για τον τρόπο συνδεσμολογίας των πάνελ είναι ότι πρότεινε τα 12 πάνελ να είναι σε σειρά. Πράγμα που θα γίνεται αν βλέπουν και τα δυο strings τον net metering inverter. Όταν ρώτησα τι γίνεται αν μείνουν μόνο τα 6 μου είπε οτι δε θα έχω το maximum της απόδοσης του net metering inverter. Βέβαια όλα τα άλλα για μεταγωγικούς διακόπτες κλπ δε τα συζήτησα μαζί του.
  3. @Bill22 Η αίτηση έχει γίνει και έχει ήδη εγκριθεί. Ο λόγος που ρωτάω είναι μήπως και μπορώ να κάνω χρήση περιστασιακά τους ενός string από τα πανελς για να φορτίζω μπαταρίες για χρήση εκτός δικτύου της ΔΕΗ. Επομένως ο Inverter που θα χρησιμοποιηθεί (μάλλον Victron) δε θα συνδέεται με Δίκτυο με κανένα τρόπο. Θέλω να αποφύγω την ανάγκη να εγκαταστήσω ξεχωριστά πάνελ γιαυτόν γιατί θα γεμίσει η ταράτσα. Θα είναι δυο διακριτά και συνδεδεμένα συστήματα, το ένα NET METERING και το άλλο Off Grid εντελώς. Επομένως αυτό που ρωτάω είναι: 1. Διακόπτω παροχή από το 1 string των φωτοβολταικών 2. Χρησιμοποιώ μεταγωγικό διακόπτη (αυτή είναι και η ερώτηση) για να αλλάξω το που βλέπει το string; Δηλαδή από τον Net metering Inverter να βλέπει στον φορτιστή. 3. Αφού κάνω το 2 επαναφέρω τη λειτουργία του string των φωτοβολταικών. Η διακοπή θα μπορούσε να γίνει και το βράδυ που ούτως η αλλιώς δεν έχουν ρεύμα τα πάνελ και πάλι όμως ακολουθώντας τα βήματα 1 και 2. Άρα στα παραπάνω οι ερωτήσεις είναι 2 A. Όντως είναι μεταγωγικός ο διακόπτης που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω, ο οποίος θα είναι manual; B. Αν είναι όντως μεταγωγικός, η διαδικασία που περιγράφω είναι οκ για την αλλαγή του που βλέπει το string; Στα παραπάνω να θεωρηθεί ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες ασφάλειες εκεί που πρέπει αφού τις εργασίες θα τις κάνει ο εγκαταστάτης του Net Metering. Απλά θέλω εκ προοιμίου να γνωρίζω αν μπορεί να γίνει αυτό που ρωτάω.
  4. Καλησπέρα, Πρόκειται να βάλω 12 φωτοβολταικά (από εγκεκριμένο εγκαταστάτη) τα οποία θα είναι μέρος ενός συστήματος και κανονικά είναι να συνδεθούν σε σειρά και μετά στον Inverter. Ηθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει το εξής: 1. Να χωριστούν σε δυο σειρές με τη κάθε σειρά να έχει το δικό της disconnect switch 2. Για τη κάθε σειρά να συνδεθεί ένα μεταγωγικός διακόπτης (ίσως η ορολογία είναι λάθος) που θα τον χειρίζομαι με το χέρι (άρα όχι αυτόματος). Όταν θα είναι στη θέση π.χ. 1 θα βλέπει τον αρχικό inverter και θα υπάρχει σε σειρά σύνδεση. Όταν θα είναι στη θέση π.χ. 2 και αφού πρώτα έχει αποσυνδεθεί μεσω του αντίστοιχου διακόπτη το string, θα το γυρνάω να βλέπει έναν victron mmpt smartsolar. Με αυτό το τρόπο θα μπορώ να αφήνω τα 6 πάνελ πάντα πάνω στον αρχικό inverter αλλά το δεύτερο string να το ανακατευθύνω αλλού. Εφόσον αυτό γίνεται, οι εργασίες θα ζητηθεί να γίνουν από τους εγκαταστάτες των πανελ. Ηλεκτρολογικά το παραπάνω γίνεται με μεταγωγικό διακόπτη; αν ναι θα υπάρχει πρόβλημα να αλλάζω τη κατεύθυνση του ρεύματος αφού πρώτα έχω απομονώσει το string; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
  5. Ευχαριστώ για την απάντηση, και σίγουρα η πρόθεση μου δεν είναι να βάλω κανέναν σε κίνδυνο επομένως και δε θα το κάνω. Είχα διαβάσει από κάποια αμερικανικά forum ότι κάποιοι inverter όταν η απαιτούμενη ενέργεια υπερβαίνει αυτή του inverter π.χ. inverter 5kw και φορτίο 6 τότε κάνουν bypass στο grid. Σε καμία περίπτωση ομως δεν επιστρέφουν ενέργεια στο δίκτυο, η παροχή είναι μόνο προς το σπίτι. (Δεν ήταν αυτό που περιγράφεται ως hybrid inverters) Εφόσον όμως αυτό δεν υπάρχει σαν επιλογή στην Ελλάδα τότε τελειώνει εδώ. Ξανά Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
  6. Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινω τι δεν ειναι σωστο. Αυτό στο οποίο αναφέρθηκα ως μη σωστό ηταν ο τροπο που περιγραφω καποια πραγματα. Επισης δεν ηξερα ότι σε κάθε ποστ χρειάζεται να αναφέρεται επί τούτου ότι τις εργασίες θα τις κάνει επαγγελματίας ηλεκτρολόγος αλλά εφόσον χρειάζεται το αναφέρω.... τις εργασίες θα τις κάνει επαγγελματίας ηλεκτρολόγος. Αντιλαμβανομαι την αναγκη για το disclaimer της επικινδυνότητας του ρεύματος, αλλα εγώ ρωτάω αν γίνεται επί τις αρχής και προφανώς αν γίνεται με ασφάλεια πριν προσεγγίσω κάποιον ηλεκτρολόγο. Κατάλαβα ότι τα θέματα ιδιωτών είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή ερωτήσεις ΚΑΙ από μη επαγγελματίες. Αν κάνω λάθος παρακαλώ ενημερώστε με. Καλο ΣΚ
  7. Καλησπέρα σε όλους, Θα ήθελα να φτιάξω ένα μικρό φωτοβολταίκό για τη τροφοδότηση υπογείου. Η λογική είναι ότι ο Πίνακας του υπογείου θα συνδεθεί με τον Inverter για το ρεύμα και ο Inverter θα έχει 2 παροχές ρεύματος: 1. Συστοιχία μπαταριών που θα φορτίζουν από πάνελ στη ταράτσα. 2. Κεντρική παροχή Η λογική είναι αν τα φορτία του υπογείου ξεπερνάνε την παροχή που μπορεί να δοθεί από τον Inverter π.χ. 5kw τότε ο inverter να κάνει passthrough στη παροχή στη ΔΕΗ (δε ξέρω αν το περιγράφω σωστά), όταν τα φορτία είναι πάλι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της inverter τότε να ξαναγυρνάει σε μπαταρίες μέχρι να εξαντληθούν και τότε πάλι στη ΔΕΗ. Ξέρω ότι έτσι όπως τα περιγράφω μπορεί να μην είναι σωστό αλλά επι της αρχής αυτό θέλω να πετύχω. Να σημειωθεί ότι δε μπορώ να οδηγήσω συγκεκριμένα φορτία του πίνακα στη δεη και άλλα στη μπαταρία επομένως αυτό που θέλω να γίνεται είναι ο Inverter να κάνει το transfer. Ξέρω ότι ο Victron multiplus ii έχει δυο AC in αλλά καταλαβαίνω ότι θα πρέπει εγώ να οδηγήσω τα αντίστοιχα φορτία. Το ρεύμα στο υπόγειο θα παρέχεται πάντα από τον Inverter. Οποιαδήποτε απάντηση είναι εκτιμητέα.
  8. Καλημέρα Η απάντηση γιατί το κάνω είναι όντως για να πειραματιστό. ΄Όπως είπα, σκοπός είναι να παρέχω ρεύμα στο κλιμακοστάσιο αλλά και επ ευκαιρίας της συντήρησης του υπογείου, να παρέχω ρεύμα και σε κάποιες συσκευές, (αν όχι σε όλες) που θα βρίσκονται στο υπόγειο. Οπως είπα είναι κυρίως για πειραματισμό και με την προυπόθεση ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Αναφορικά με το switching ανάμεσα στα φωτοβολταικά και στη ΔΕΗ. Αν καταλαβαίνω σωστά (και πάντα με προγραμματισμό από επαγγελματίες) ο φορτιστής των μπαταριών (που μπορεί να είναι και ο inverter) μπορεί να παίρνει ρεύμα από τα φωτοβολταικά για να τις φορτίσει. Στη περίπτωση που το ρεύμα δε φτάνει τότε θα γυρνάει αυτόματα στη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση όμως ο σκοπος θα είναι να φορτίσουν οι μπαταρίες και οι συσκευές να παίρνουν ρεύμα από αυτές και ΟΧΙ να παρέχει η ΔΕΗ ρεύμα στις συσκευες που παρέχει κανονικά το φωτοβολταικό. Κατάλαβα καλά? Ξανά ευχαριστώ για τη βοήθεια.
  9. Επομένως είτε θα παίρνει ρεύμα απο το φωτοβολταικό είτε από ΔΕΗ πάντα? Δε μπορώ να διαλέγω? π.χ. σε μια συννεφιασμένη μέρα να διαλέξω να καταναλώσω ρεύμα από το κανονικό Ρολόι της ΔΕΗ και το καλοκαίρι από το φωτοβολταϊκό? Θα υπάρχει κατανάλωση ουτως ή αλλιώς επομένως δεν υπάρχει περίπτωση από μια μέτρηση στην άλλη να μην έχει ανέβει ο counter του ρολογιού. Στην περίπτωση του switch ουσιστικά διαλέγεις από που θα παίρνεις ρεύμα. Τα δύο κυκλώματα δεν επικοινωνούν. Και επιπλέον μια και αναφέρθηκε το θέμα της άδειας, θα χρειαστώ ειδική άδεια για να το εγκαταστήσω? το ίδιο θα χρειαζόμουν και για ένα ηλιακό θερμοσίφωνα? Αν το φωτοβολταϊκό αφορά εντελώς αυτόνομο κύκλωμα π.χ. να τροφοδοτώ τα φώτα στο κήπο, χωρίς άλλη διασύνδεση με κεντρική παροχή. Θα χρειαστώ και σε αυτή τη περίπτωση άδεια? Ξανά συγνώμη που μπορεί να ρωτάω αυτονόητα πράγματα απλά δεν μου είναι ξεκάθαρο τι ισχύει. Ευχαριστώ.
  10. Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση Επομένως για το 1ο μπορώ να κάνω όλη την εγκατάσταση στο υπόγειο (εκτός βέβαια από τα φωτοβολταϊκά) για το 2ο θα μπορούσατε να προτείνετε έτοιμα προϊόντα που κάνουν αυτή τη δουλειά ή αφορά εξειδικευμένη εγκατάσταση? Μια διευκρίνηση δε με ενδιαφέρει να στέλνω ρεύμα στη ΔΕΗ, το μόνο που θέλω να κάνω είναι να παράγω και να καταναλώνω απλά αν η παραγωγή δεν φτάνει να έχω τη δυνατότητα να γυρίζω την παροχή στη ΔΕΗ.
  11. Καλησπέρα, με ενδιαφέρει να εγκαταστήσω ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα 2όροφου κτιρίου. Ο βασικός σκοπός είναι να παρέχω ρεύμα στα φώτα του κλιματοστάσιου καθώς και να τροφοδοτώ μικρές σε ανάγκη συσκευές που θα βρισκονται στο υπόγειο. Η βασικες ερώτησεις είναι 1. Εφόσον εγκαταστήσω τα πάνελ στη ταράτσα μπορώ να εγκαταστήσω το υπόλοιπο σύστημα στο υπόγειο που βρίσκεται 12 μέτρα κάτω? ή θα πρέπει να κάνω τα πάντα στη ταράτσα (συμπεριλαμβανομένων και των μπαταριών), και να στέλνω το ρεύμα στο υπόγειο? Σε αυτή τη περίπτωση τα προβλήματα είναι δυο: α. Μικρός χώρος στη ταράτσα, β. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για την έξοδο του κλιμακοστασίου στην ταράτσα, το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα, ανεβάζει αρκετά θερμοκρασία που σημαίνει εντονη φθορά για τις μπαταρίες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό. 2. Θα φτιαχτεί ξεχωριστός ηλεκτρολογικός πίνακας στο υπόγειο, στα πλαίσια ανακαίνισης, και θα ήθελα αρχικά να παρέχω ρεύμα από το φωτοβολταϊκό και όποτε θέλω να το γυρνάω στη ΔΕΗ. Επομένως υπάρχει τρόπος (π.χ. με switch) να διαλέγω από που θα παίρνει ρεύμα? Συγνώμη εκ των προτέρων αν ακούγονται χαζές οι ερωτήσεις αλλά δε μπόρεσα να βρω κάπου βέλτιστες λύσεις για εγκατάσταση που να διευκρινίζονται αυτά. Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.