Μετάβαση στο περιεχόμενο

greekoo

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by greekoo

  1. Καλημέρα, Ξέρουμε αν υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί/εκτυπωθεί το τιμολόγιο (μέσω της εφαρμογής timologio) σε άλλη γλώσσα (π.χ στην αγγλική); Μιλάω σε περιπτώσεις που εκδίδουμε ΤΠΥ σε τρίτες χώρες (ή ενδοκοινοτικά) όπου προφανώς πρέπει να στείλουμε ένα τιμολόγιο στην αγγλική γλώσσα στον πελάτη... Ευχαριστώ!
  2. Καλημέρα σας, Είμαι ελ. επαγγελματίας μηχανικός με ΚΑΔ 71.12.11 και έως και 31/12/2020 έκδιδα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε εταιρεία στο ΗΒ τα οποία θεωρούνταν ως ενδοκοινοτικές συναλλαγές και δεν είχαν ΦΠΑ. Εφεξής παροχή υπηρεσίων στο ΗΒ θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών σε τρίτη χώρα και όχι ενδοκοινοτική συναλλαγή. Αυτό που δεν μπορώ να βρώ ακόμα είναι εάν μια τέτοια συναλλαγή θα έχει και ΦΠΑ απο εδώ και στο εξής. Για παράδειγμα έαν πριν το τιμολόγιο που τους χρέωνα ήταν 1000 ευρώ τώρα θα είναι 1000 + 200 (20% φπα αγγλίας) = 1200 ευρώ; Ευχαριστώ!
  3. Συνάδελφοι, εσείς μπορείτε να αλλάξετε την ασφαλιστική σας κατηγορία από το site του ΕΦΚΑ πατώντας την επιλογή πάνω δεξιά Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας ;; Εμένα μου βγάζει (καιρό τώρα) "Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης ήταν η 13/3/2020." Είμαι νέος ελέυθερος επαγγελματίας και δυστυχώς δεν επέλεξα ποτέ την ειδική (για νέους ελ. επ) κατηγορία τότε τον Μάρτιο και το σύστημα με έβαλε στην κατώτερη (την 220). Για αυτό επιθυμώ από το νέο έτος να μπώ στην ειδική αυτή κατηγορία!
  4. Συνάδελφοι, εσείς μπορείτε να αλλάξετε την ασφαλιστική σας κατηγορία από το site του EFKΑ πατώντας την επιλογή πάνω δεξιά "Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας"; Εμένα μου βγάζει (καιρό τώρα) "Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης ήταν η 13/3/2020."
  5. @dimitheod Και σε μένα που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με ΚΑΔ 71.12.11 (έκανα έναρξη επαγγέλματος πέρυσι τον Μάρτιο), το ίδιο μου γράφει! Μήπως πρέπει να κάνουμε πουθενά αίτηση για να γραφτούμε;
  6. Καλημέρα, σε ευχαριστώ! Οπότε για το 1) αν κατάλαβα καλά θα φορολογηθώ ως μισθωτός! 🙂
  7. Καλημέρα σας, Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (έχω κάνει έναρξη στην εφορία) και έχω μόνο έναν εργοδότη ο οποίος είναι απο εξωτερικό και του κόβω τιμολόγιο κάθε μήνα ως ενδοκοινοτική συναλλαγή (δεν εχει ΦΠΑ). Η ερώτηση μου είναι εάν θα φορολογηθώ ώς μισθωτός (αφού δεν έχω πάνω από 3 εργοδότες) ή εάν θα φορολογηθώ ώς ελ. επαγγελματίας από το πρώτο ευρώ; Ομοίως, εάν φορολογηθώ ώς ελ. επαγγελματίας θα πρέπει να δώσω και προκαταβολή φόρου 100% για τον επόμενο χρόνο; Σας ευχαριστώ πολύ.
  8. Έστειλα στην φόρμα για ραντεβού που έχει ο ΕΦΚΑ και τελικά επικοινώνησαν μαζί μου. Μου ανέφεραν ότι δυστυχώς δεν γίνεται να αλλάξουμε ασφαλιστική κλάση για το 2020 γιατί έχει λήξει η προθεσμία. Μου ανέφερε όμως ότι αρκετοί είχαν αυτό το πρόβλημα και αρκετοί ζήτησαν παράταση, όμως δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο ούτε (ο υπάλληλος που μίλησα) γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Μου είπε επίσης ότι κάποτε μέσα στο έτος θα ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσεις ασφαλιστική κατηγορία για το 2021, τότε θα μπορούμε να δηλώσουμε άλλη απο αυτή που έχουμε για το 2020. Τι να πώ... ελπίζω να δοθεί η δυνατότητα (τουλάχιστο στους νέους) να επιλέξουν την ειδική κατηγορία αφού το δικαιούνται.
  9. Είμαι νέος ελέυθερος επαγγελματίας. Και εγώ αυτό νόμιζα, ότι θα υπαχθώ στην χαμηλότερη αυτομάτως, όμως επίσης θεωρούσα ότι ήταν αυτονόητο ότι θα ενταχθώ στην νεότερη ειδική κατηγορία εισφορών επειδή είμαι νέος ελ. επαγγελματίας. Αντ'αυτού εντάχθηκα αυτόματα στην κλάση 220 ευρώ... Ενώ θα μπορούσα να ενταχθώ στην ειδική κατηγορία (για νέους) των ~130 ευρώ 😔 Προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς με τον ΕΦΚΑ για να ρωτήσω αν γίνεται να αλλάξω εκπρόθεσμα, αλλά προφανώς και το τηλεφωνικό τους κέντρο δεν λειτουργεί...
  10. Καλημέρα σας, Γνωρίζουμε αν υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της επιλογής ασφαλιστική κατηγορίας στον ΕΦΚΑ; Με ένα search βρήκα ότι ο ΕΛΦΕΕ Ηλείας και η ένωση μηχανικών δημοσίων έργων έχει κάνει ήδη αιτήσεις για το παραπάνω: https://www.taxheaven.gr/news/47877/elfee-n-hleias-aithma-gia-oligohmerh-paratash-sthn-epilogh-asfalistikhs-kathgorias-efka-mh-misowtwn https://pedmede.gr/wp-content/uploads/2020/03/613_11032020.pdf
  11. Μάλιστα κατάλαβα. Αυτό που με "αγχώνει" είναι να μην "πιάσω" το 30% σε προσωπικά έξοδα επειδή το πραγματοποίησα όχι από τον επαγγελματικό μου τραπεζικό λογαριασμό (δλδ από αυτόν που έχω επαγγελματικά έσοδα, πληρώνω έξοδα, ΕΦΚΑ φόρους κλπ), αλλά από ένα προσωπικό μου λογαριασμό οι οποίοι βέβαια είναι στην ίδια τράπεζα 😕.
  12. Τι εννοείς ότι είναι άχρηστος για την εφορία και επικίνδυνος για την εφορία; Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα πρακτικά, δεν θα αλλάξει κάτι και δν έχει σημασία από ποιον λογαριασμό (προσωπικό ή επαγγελματικό) θα κάνουμε τις προσωπικές μας συναλλαγές...
  13. Καλημέρα σας, Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα πρέπει να κάνουν αγορές με κάρτα τουλάχιστο 30% του εισοδήματος και οι ελέυθεροι επαγγελματίες από την αρχή του χρόνου. Αυτές όμως οι αγορές δεν θεωρούνται έξοδο της επιχείρησης, είναι για προσωπικά έξοδα. Έχει σημασία από ποιο τραπεζικό λογαριασμό θα προέρχονται; Για παράδειγμα, εγώ κατέχω δυο τραπεζικούς λογαριασμούς έναν προσωπικό (ταμιευτηρίου) για τα προσωπικά μου έξοδα και έναν επαγγελματικό (όψεως) για τα επαγγελματικά μου έξοδα (καθώς και έσοδα), που έχω δηλώσει και στο taxisnet. Μέχρι και πέρσι όταν ήθελα να κάνω ένα προσωπικό έξοδο μετέφερα λεφτά από τον επαγγελματικό στον προσωπικό λογαριασμό και έκανα την συναλλαγή απο εκεί. Τώρα έχει νόημα να το κάνω πια αυτό; Εάν όχι, πώς θα "καταλάβει" η εφορία ότι "έπιασα" το 30% σε προσωπικά έξοδα; Πρέπει να τα δηλώνω και αυτά όπως δηλώνω και τα επαγγελματικά; Τόσα ερωτήματα αυτός ο νέος νόμος...
  14. Καλημέρα σας, Από γνωστό άκουσα ότι οι νέοι ελέυθεροι επαγγελματίες (<3 έτη) που φορολογούνται φυσικά ώς ελέυθεροι επαγγελματίες (από το 1ο ευρώ), πληρώνουν φόρο 11% (και όχι 22%) για τα πρώτα 20.000 ευρώ. Ισχύει κάτι τέτοιο; Καθώς δε μπορώ κάποιο νόμο που να το υποστηρίζει! Σας ευχαριστώ πολύ!
  15. Α μάλιστα σε ευχαριστώ πολύ! Άρα χονδρικά, αν κατάλαβα καλά, η έκπτωση φόρου ισχύσει στα πρώτα 6000 (πραγματικό εισόδημα), και έπειτα το υπερβάλλον ποσό φορολογείται σαν να σαι ελέυθερος επαγγελματίας; Οπότε πρακτικά, εάν το 2018 πήρες 10.000 ευρώ με απόδειξη δαπάνης (και αυτό ήταν το μόνο εισόδημα που είχες - δεν έχεις κάνει έραρξη επαγγελματικής δραστηριότητας) όπου το 20% είναι παρακράτηση φόρου (άρα συνολικά έχεις δώσει 2000 σε φόρους), τότε για τα πρώτα 6000 ευρώ ο φόρος εισοδήματος θα είναι 0,22*6000=1320, όμως ισχύει έκπτωση 1900 ευρώ (άγαμος χωρίς παιδιά) άρα δεν πληρώνεις τίποτα. Για τα υπόλοιπα 4000 είναι φόρος 0,22*4000 = 880. Άρα τελικά θα σου επιστραφεί φόρος 2000-880 = 1120 ευρώ;
  16. Καλημέρα σας, Μέχρι και πέρσι όσοι αμοίβονταν με απόδειξη δαπάνης φορολογούνταν ως μισθωτοί, και άρα δικαιούνταν την έκπτωση φόρου 1900-2100. Γνωρίζει κανείς από το 2019 και έπειτα, πώς φορολογούνται αυτοί που έχουν δραστηριότητες απο απόδειξη δαπάνης χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στην εφορία; Ευχαριστώ πολύ!
  17. Καλησπέρα και απο μένα. Είμαι νέος διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, δεν έχω γραφτεί ούτε ΤΕΕ ούτε είμαι/ήμουν σε κάποιο ταμείο, δουλεύω όμως το τελευταίο εξάμηνο πάνω σε έρευνα τμήματος πανεπιστημίου και αμοίβομαι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό). Τώρα που είναι οι εξετάσεις στο ΤΕΕ, σκέφτομαι να γραφτώ. Όμως, δεν θα ήθελα να κάνω έναρξη επαγγέλματος ακόμη (εφόσον περάσω τις εξετάσεις το ΤΕΕ), καθώς ακόμη δεν έχω πάει στρατό. Θα ήθελα δηλαδή να είμαι μέλος του ΤΕΕ, χωρίς να είμαι σε κάποιο ταμείο και να πληρώνω εισφορές. Ερώτηση: Γνωρίζω ότι πλέον η εγγραφή στο ΤΕΕ δεν ισοδυναμεί με αυτόματη έναρξη επαγγέλματος και εισφορες ΤΣΜΕΔΕ κλπ. Η απορία μου είναι εάν μπορώ να κάνω έξαρξη επαγγέλματος, μετά που γραφτώ στο ΤΕΕ, όποτε θέλω εγώ (πχ μετά από 1 χρόνο). Δηλαδή αν υπάρχει κάποιο "όριο" χρόνων μετά που έχεις γραφτεί στο ΤΕΕ που να πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις και έναρξη επαγγέλματος. Τέλος, αν τελικά κάνω έναρξη επαγγέλματος, τότε θα θεωρούμαι "νεο-ασφαλισμένος" ή μετράει το πότε γράφτηκες στο ΤΕΕ και όχι πότε κάνεις έναρξη πρώτη φορά; Ευχαριστώ πολύ!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.