Jump to content

kardis

Members
 • Content Count

  46
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

20 Καλή

About kardis

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Τα πτυχία των αποφοίτων ΤΕΙ από ιδρύσεως τους το 1983 απονέμουν τίτλο Πτυχ.Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος, κλπ. Μηχανικός Τ.Ε. Ούτε Τεχνολόγος, ούτε Υπομηχανικός.
 2. Καλημέρα. Μπορείς να κοιτάξεις το Π.Δ.108/2013, άρθρο 2 και άρθρο 4, παρ.5. Οι Μηχανολόγοι ΤΕΙ παίρνουμε άδεια εγκαταστάτη 2ης Ομάδας της Α΄ Ειδικότητας. Πιστέυω να βοήθησα...
 3. Για τους υφιστάμενους πτυχιούχους δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όλοι αυτό περιμένουμε...
 4. Καλημέρα. Οι κατευθύνσεις που επιλέγουν είναι 2: χρηματοοικονομική μηχανική (και εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο) και μηχανική της διοίκησης, δηλαδή διοίκηση παραγωγής και έργων (operations management και project management). Στην ουσία αυτοί που επιλέγουν την 2η κατεύθυνση είναι εν μέρει μηχανικοί παραγωγής και διοίκησης. Και λέω εν μέρει γιατί στο πρόγραμμα σπουδών-κατεύθυνσης υπάρχουν μόνο μαθήματα για παραγωγή και διοίκηση και όχι για μηχανολόγους ή ηλεκτρολόγους (π.χ. κλιματισμός, θέρμανση, ηλεκτρικές μηχανές, στοιχεία μηχανών, κλπ). Άρα τι Ε.Δ. μπορούν να τους δοθούν? Αφού ασκούν μόνο διοίκηση σε παραγωγή και έργα...δεν μπορούν να εμπλακούν σε τεχνικά θέματα (μελέτες, επίβλεψη, κλπ) βάσει γνωστικού υπόβαθρου.
 5. Καλημέρα VasS7. Στο βιοτεχνικό επιμελητήριο γιατί γράφτηκες? Αφορά μόνο επιχειρήσεις... Μήπως εννοούσε την παλιά Δ/νση βιομηχανίας που τώρα λέγεται και είναι η Δ/νση Ανάπτυξης της εκάστοτε περιφέρειας, π.χ. Δ/νση Ανάπτυξης Περιφέρειας Αττικής? Εκεί βγάζεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και τις άδειες-αναγγελίες για Μηχανικούς Εργοδηγούς/Εγκαταστάτες.
 6. Επειδή βλέπω αναφορές σε επαγγελμ.δικαιώματα βασισμένα ή όχι σε μαθήματα σχολών, παραθέτω τα παρακάτω: Προγραμμα σπουδών από Πανεπιστήμιο στην Αγγλία (Τμ. Μηχ.Μηχανικών) YEAR 1 Core units in this year include: Communication and Engineering Technology Appreciation Electrical and Electronic Principles Introduction to Design Mathematical Principles Mechanical Engineering Principles Introduction to Solid Mechanics and Dynamics YEAR 2 Core units in this year include: Engineering Design Engineering Mathematics and Numerical Analysis Materials and Manufacture (ENG) Solid Mechanics and Dynamics Energy Engineering Optional units in this year currently include: Computer Aided Engineering and Product Manufacture Engineering Programming Control Systems Analysis YEAR 3 Core units in this year include: Individual Project Sustainable Development and Environmental Management Design for Quality Materials, Solid Mechanics and Dynamics Thermofluid Mechanics Οι παραπάνω απόφοιτοι με ένα MSc σε οποιοδήποτε αντικέιμενο του Μηχ.Μηχανικού (π.χ. Automotive Eng., Advanced Materials, Advanced Manufacturing Technology) παίρνουν από το ΔΟΑΤΑΠ ισοτιμία Διπλ.Μηχανολογου Μηχανικού και αυτομάτως αποκτούν τα αντίστοιχα Επ.Δικαιώματα σε μελέτες, επιβλέψεις κατασκευής, επιβλέψεις συντήρησης και λειτουργίας για πυρασφάλεια, πυρανίχνευση, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, κλιματισμό, ύδρευση/αποχέτευση. κλπ , χωρίς να έχουν διδαχθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ μάθημα σε αυτά τα αντικείμενα. Και με χρόνια σπουδών 3+1=4. Αντιθέτως, οι απόφοιτοι ΤΕΙ, με σπουδές 3,5 χρόνια και κατόπιν 4 χρόνια, και με μαθήματα όπως θέρμανση-ψύξη-κλιματισμος, ηλεκτρικές μηχανές, ατμολέβητες-ατμοστρόβιλοι, ηλεκτρομηχανολογικές εγκ/σεις(φ.αέριο, ύδρευση, αποχέτευση, πυρασφάλεια), δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΙΜΟ επαγγελμ. δικαίωμα. Ούτε καν με κάποιο MSc για να διακαιολογήσουν τουλάχιστον τα έτη σπουδών (3,5 +1=4,5 ή 4+1=5)σε σχέση με τους απόφοιτους εξ Αγγλίας, που σε κάθε περίπτωση θα ήταν περισσότερα. Τα συμπεράσματα δικά σας.
 7. Καλημέρα. Όπως τα είπαν οι 2 παραπάνω συνάδελφοι. Και ακόμα πιο απλά: είσαι Πολ.Μηχανικός ΤΕ με μεταπτυχιακό τίτλο. Τίποτε περισσότερο. ( από geoste: Η κατοχή ΜΔΕ της ημεδαπής, ή ισότιμου μεταπτυχιακού τίτλου της αλλοδαπής, δεν λαμβάνεται υπόψη για την πρόσβαση στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού όσον αφορά τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕ.) Το ερώτημα είναι αν καταφέρεις να το πληρωθείς σε κάποια εταιρεία ως υπάλληλος... Παίζει όμως ρόλο στα μόρια σε προκύρηξη στο Δημόσιο (ΑΣΕΠ)...
 8. Καλημέρα. Αν οικονομικά δεν έχεις πρόβλημα, αφού αναφέρεις " τμήμα ηλεκτρονικών μηχανικών ', να επιλέξεις την λύση του Κολλεγίου. Τα ΙΕΚ δεν δίνουν τίτλο Μηχανικού. Δες το παρακάτω link: http://www.mitropolitiko.edu.gr
 9. Καλημέρα. Από όσο ξέρω και θυμάμαι, για να βγάλεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να προσκομίσεις βεβαίωση εγγραφής από την ΕΕΤΕΜ. Οπότε τα 2 πρώτα μάλλον ναι.
 10. Όπως ακριβώς τα λέει ο συνάδελφος Mitsos. Οι άδειες που έχεις είναι σε ισχύ κανονικά-είναι η άδειες ασκήσεως επαγγέλματος-δεν αλλάζουν. Τις αναγγελίες τις βγάζεις όποτε θες...για μέχρι τέλους του χρόνου αφορά μόνο τους τεχνίτες για αντικατάσταση των αδειών τους. Για εργοδηγός (όχι επιβλέπων κατασκευής/συντήρησης) τις χρειάζεσαι.
 11. Υπάρχει η αναγγελία για ηλεκτρολογικά του Π.Δ.108/2013 (για Μηχανικό Εργοδηγό επίσης)...
 12. Αυτή είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος την οποία έχουν όλοι οι Μηχανικοί, για μελέτη, επίβλεψη κατασκευής και επίβλεψη λειτουργίας Η/Μ εγκ/σεων. Αντίστοιχη έχω και εγώ. Οι άδειες -αναγγελίες που προκύπτουν από τα παραπάνω Π.Δ. αναφέρονται ΜΟΝΟ σε έργο/εργασία/δραστηριότητα Μηχανικού Εργοδηγού. Δηλαδή Μηχανικού ο οποίος προϊσταται συνεργείων επί της κατασκευής και της συντήρησης Η/Μ εγκ/σεων, δηλαδή Εργοδηγός. Δεν αφορούν μελέτες και επιβλέψεις.
 13. Λοιπόν, ψάχνοντας στα παραπάνω Π.Δ. (του 2012), υπάρχει άρθρο με καταργούμενες διατάξεις. Για παράδειγμα το Π.Δ.1/2013 για Μηχανικό Εργοδηγό Ψυκτικών εγκ/σεων αναφέρει: Άρθρο 14 Καταργούμενες Διατάξεις Από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3982/2011, καταργούνται τα προεδρικά διατάγματα 87/1996 (Α΄ 73) και 289/2000 (Α΄ 235) (άρθρο 15 παρ. 2 ν. 3982/2011). Το Π.Δ. λοιπόν 289/2000, το οποίο και αντικαθίσταται από το Π.Δ.1/2013, αφορά ΜΟΝΟ αποφοιτους Τεχν Σχολών, ΤΕΛ, ΙΕΚ, κλπ. ειδικότητας Ψυκτικών. Δεν λέει πουθενά για Μηχανικούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα Π.Δ. του 2012. Μνημονεύουν παλαιά Π.Δ. τα οποία δεν αφορούσαν Μηχανικούς, και τα οποία καταργούνται πλέον. Άρα, μάλλον είχε δίκαιο η υπάλληλος...
 14. Ρώτησα στην Περιφέρεια για το θέμα και μου είπε η υπαλληλος ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν Π.Δ. και γενικότερα, κάποιες άδειες-αναγγελίες για Μηχανικούς πριν το 2012, δηλ. τότε που εκδόθηκαν τα παραπάνω Π.Δ. Είπε ότι οι άδειες για Μηχανικούς είναι αυτές μετά το 2012. Αν υπήρχαν άλλες πριν το 2012, αφορούσαν τεχνίτες που έπαιρναν αναβαθμίσεις με προϋπηρεσία και εξετάσεις. Μου είπε να απευθυνθείς στην αρμόδια Περιφέρεια σου. Οι άδειες που έχεις τι αφορούν? Με ποια Π.Δ. έχουν εκδοθεί? Αν γνωρίζεις τα Π.Δ., θα δούμε τι ακριβώς και ποιους αφορούν...
 15. Την Δευτέρα θα πάω από την Περιφέρεια για μία δουλειά και θα ρωτήσω στο αρμόδιο τμήμα για το θέμα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.