Jump to content

Σάββας Δρόσος

Members
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Ουδέτερη

About Σάββας Δρόσος

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Αν γινόταν συνένωση, ναι. Ο άξονας του δρόμου θεωρείται και όριο οικισμού. Υπάρχει περίπτωση να τον θεωρήσω ως κοινόχρηστο λοιπόν?
 2. Στο τοπογραφικό της αδείας λέει ότι βγήκε κατά κανόνα (παρ. 1 αρθ. 1 - ΦΕΚ 270Δ'). Αυτό δεν συνεπάγεται επίσης και σημερινή ημερομηνία δημιουργίας? Και αν ναι, πως βγήκε άρτιο και οικοδομήσιμο? Αυτό ψάχνω να βρω... Γίνεται να είναι όντως άρτιο ή είναι μία από τις διάφορες άδειες που "απλά εκδόθηκε τότε χωρίς πολλά πολλά"; Δεν τον ενδιαφέρει η περίπτωση της συνένωσης, καθώς ήδη έχει πουλήσει το ένα τμήμα και θέλει να πουλήσει και το δεύτερο.
 3. Σε γήπεδο προϋφιστάμενο του '78 και εντός ζώνης 500 μ, έκτασης 8 στρεμμάτων (με 100% πλήρη κυριότητα) με πρόσωπο 50 μ. σε επαρχιακό δρόμο, ο ιδιοκτήτης πήγε το 2010 και πούλησε το μισό οικόπεδο . Ο συμβολαιογράφος αναφέρει "έχει στην κατοχή του 4.000 τμ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του εξ αγοράς σε μεγαλύτερη έκταση" και μνημονεύει το συμβόλαιο αγοράς των 8 στρεμμάτων. Και πουλάει τα 4000 τμ κατά 100% πλήρη κυριότητα. Αυτό το κόψιμο/κατάτμηση δεν συνεπάγεται και σημερινή δημιουργία των γηπέδων; Το πρόβλημα είναι ότι πλέον μετά την άτυπη κατάτμηση, κανένα από τα δύο δεν έχουν πλέον πρόσωπο 45 μ. στον επαρχιακό δρόμο. Άρα για μένα δεν είναι άρτια και επομένως η κατάτμηση είναι παράνομη. Ωστόσο ο μηχανικός τα θεώρησε ως άρτια και οικοδομήσιμα. Και μάλιστα, ο ιδιοκτήτης έχει οικοδομική άδεια σε ισχύ, την οποία δεν έχει υλοποιήσει και δεν θα υλοποιήσει τελικώς. Τώρα θέλει να πουλήσει και αυτό το κομμάτι του και θέλω να του εξασφαλίσω ότι ο επόμενος ιδιοκτήτης θα μπορεί να χτίσει. 1) Αφού έχει πρόσωπο σε επαρχιακό δρόμο, πρέπει να έχω οπωσδήποτε 45 μ. για αρτιότητα ή μπορώ να χρησιμοποιήσω το "25 μ. σε κοινόχρηστο δρόμο"΄; 2) Αν και θεωρώ ότι δεν υπάρχει αρτιότητα, μπορώ να εκμεταλλευτώ το γεγονός ότι είναι οικοδομήσιμο και έχει οικοδομική άδεια σε ισχύ, ώστε όταν πάω να ζητήσω βεβαίωση όρων δόμησης να πάει κατά παρέκκλιση, θεωρώντας ότι τελικά ισχύει η παλιά ημερομηνία δημιουργίας του γηπέδου; Γιατί για να βγήκε οικοδομική άδεια, το πήγαν ως "25 μ. σε κοινόχρηστο δρόμο" ή πήγαν με την παλιά ημερομηνία δημιουργίας του γηπέδου.
 4. Δηλαδή αν βγει δικαστική απόφαση τότε μπορώ να πάω με την παλιά ημερομηνία δημιουργίας? Δεν θα μετρήσει η ημέρα δημιουργίας, ως την ημέρα που θα μεταγραφεί στο υποθηκοφυλάκειο η απόφαση? Δεν το ήξερα αυτό και θα είναι πολύ χρήσιμο. Θυμάσαι μήπως την αντίστοιχη νομοθεσία που το αναφέρει? Σκεφτόμουν να γίνει κάποια γονική παροχή και να επικαλεστεί χρησικτησία, αλλά έτσι θα πήγαινε με σημερινή ημερομηνία δημιουργίας. Με την τακτοποίηση θα εξασφαλίσω σίγουρα το δικαίωμα για "επισκευές", αλλά το κτίριο είναι παλιό και πολύ μικρού εμβαδού. Οπότε θα ήθελα να εξασφαλίσω ότι θα μπορεί να γίνει και προσθήκη/επέκταση.
 5. Βεβαίωση ως προϋφιστάμενο του 1955.
 6. Σε γήπεδο 4 στρ. ο ιδιοκτήτης δεν έχει κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας (οπότε θα πάει με χρησικτησία). Είναι τυφλό και δεν έχει πάρει χαρακτηρισμό από το δασαρχείο (είναι σε φάση αναμονής της προανάρτησης, αλλά σχεδόν σίγουρα δεν θα χαρακτηριστεί ως δασικό/χορτολιβαδικό). Οπότε με σημερινή ημέρα δημιουργίας, δεν παίρνει αρτιότητα για κανέναν λόγο. Ωστόσο υπάρχει κτίσμα προ του '55 και μπορώ να πάρω βεβαίωση φυσικά. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βεβαίωση προ του '55 για πάρω έτσι οικοδομησιμότητα ή να πάω κατά παρέκκλιση με παλιότερη ημερομηνία δημιουργίας του γηπέδου λόγω του παλαιού κτίσματος?
 7. Ναι αλλά αν ακυρωθεί το συμβόλαιο τέλος πάντων και διατηρήσουμε έτσι ως έτος δημιουργίας το 1975 (όπου έγινε το πρώτο συμβόλαιο), τότε παίρνει αρτιότητα κατά παρέκκλιση μόνο από το εμβαδόν (χωρίς απαίτηση για πρόσωπο και ως προ του 2003). Με αυτό το σκεπτικό λέω να το ακυρώσουμε. Ναι οκ, δεν θα μπορούσε μικρότερο των 1.000 τμ. Αλλά και πάλι, δεν θα έπρεπε το νέο τμήμα να είναι και αυτό άρτιο? Με 5 μ. πρόσωπο και ως έτος δημιουργίας το 2008 που έγινε η μεταβίβαση, πως μπορεί να γίνει αυτό? Προσωπικά όποια συμβόλαια έχω δει, γίνονται ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Έχουν ένα μεγάλο γήπεδο (με ένα συμβόλαιο) και απλά πουλάνε κομμάτια-κομμάτια. Και στο κτηματολόγιο δηλώνουν οι αγοραστές το κομμάτι τους και οι πωλητές δηλώνουν την αρχική συνολική έκταση, καθώς περιλαμβάνει τα "απούλητα" κομμάτια τους. Άντε να βγάλεις άκρη. Θα δείξει πως θα τα αντιμετωπίσει το κτηματολόγιο στην ανάρτηση.
 8. Με τον τρόπο που αναφέρει παραπάνω και ο ntanos. Το συμβόλαιο αναφέρει κατευθείαν πως έχει στην κατοχή του μόνο 1.000 τ.μ. με οικία και τα μεταβιβάζει. Δεν αναφέρει ότι είναι κομμάτι μεγαλύτερης έκτασης ή κάτι τέτοιο. Και ως τίτλο κτήσης, αναφέρει απλά μόνο τον αριθμό του αρχικού συμβολαίου της συνολικής έκτασης (χωρίς και πάλι να αναφέρει πουθενά το συνολικό εμβαδόν ή τα επιμέρους).
 9. Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις. Η βοήθεια σας είναι πολύ σημαντική. Συμπληρώνοντας λοιπόν: - Το αγόρασε εξ' αδιαιρέτου εννοώ. - Είχε έκταση 11 στρεμμάτων. Τώρα χωρίστηκε σε 10.000 τ.μ. και 1.020 τ.μ. - Ο δρόμος είναι αναγνωρισμένος δημοτικός. - Ο μηχανικός και ο συμβολαιογράφος, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι είναι ολόκληρο εκτός οικισμού. Αν συνεχίσω να θεωρώ ότι τελικά η κατάτμηση ισχύει (έγινε το 2008 - άρα δημιουργία γηπέδου τότε), τότε δεν έχω τα 45 μ. πρόσωπο στο δημοτικό. Αρά θεωρώ ότι καταστρέφει την αρτιότητα εντελώς. Ο μηχανικός δημιούργησε μία λωρίδα 5 μέτρων παράλληλα στο όριο της ιδιοκτησίας, μέχρι να φτάσει τα >1.000 τ.μ. Δεν νομίζω να το έβγαλε τυχαία λίγο πάνω από 1000 τ.μ., αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό του. Επίσης, υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα. Η λωρίδα είναι στενή και κολλητά με το σπίτι, όπου πλέον δεν θα έχει χώρο να μπει καν με το αμάξι του μέσα (όταν πουλήσει βέβαια τα 10 στρ.). Οπότε η σκέψη μέχρι τώρα είναι να ακυρωθεί η κατάτμηση (ώστε να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία του το 1975), να κρατήσει το κομμάτι εντός οικισμού ως ξεχωριστή ιδιοκτησία και να πάρει μία δουλεία διόδου όταν πουλήσει το υπόλοιπο κομμάτι των 10 στρ. Γνώμες σε αυτό? Επίσης, πως γίνεται να είναι έγκυρη η κατάτμηση αφού το νέο τμήμα έχει πρόσωπο 5 μ.? Θα μας βόλευε όσον αφορά το μικρό τμήμα αν ισχύει, αλλά έτσι δεν αχρηστεύονται τα 10 στρ. όπου μένουν χωρίς 45 μ. πρόσωπο?
 10. Καλημέρα! Αγροτεμάχιο με παλαιά κατοικία (με έτος δημιουργίας αγροτεμαχίου το 1975), αγοράστηκε από τον πελάτη μου το 1996 κατά 1/2 και το υπόλοιπο 1/2 το αγόρασε το 2005. Έχει απόφαση χαρακτηρισμού από το δασαρχείο (ως μη δασικό). Το πρόσωπο στο δημοτικό δρόμο είναι 45 μέτρα. Το 2008 ο μηχανικός κάνει παράνομη κατάτμηση και δημιουργεί μία λωρίδα που περιλαμβάνει την κατοικία (αναφέρει πως το τμήμα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο) και μάλιστα γίνεται γονική παροχή. Καταστρέφοντας έτσι και την αρτιότητα και στο άλλο οικόπεδο, καθώς έχανε το πρόσωπο των 45 μ. Ο νόμος ορίζει την αυτοδίκαιη ακυρότητα της μεταβίβασης. 1) Πως ακριβώς γίνεται η ακύρωση του συμβολαίου? Γίνεται καινούργια συμβολαιογραφική πράξη? Μόλις ακυρωθεί το συμβόλαιο, φαντάζομαι ότι η ημερομηνία δημιουργίας του αγροτεμαχίου παραμένει το 1975? Προφανώς για να είναι στις παρεκκλίσεις της αρτιότητας. Ο πελάτης θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή την κατοικία. Ωστόσο είδα πως η παλιά κατοικία αποτελεί το όριο του παραδοσιακού οικισμού (ενώ σε όλα τα συμβόλαια αναφερόταν ως εκτός οικισμού) άνω των 2000 κατοίκων. 2) Μπορεί λοιπόν να γίνει αυτός ο "χωρισμός" και να μεταβιβάσει μόνο την κατοικία ως εντός οικισμού και να κρατήσει το υπόλοιπο αγροτεμάχιο ως άλλη ιδιοκτησία? Πως γίνεται αυτό συμβολαιογραφικά (αφού μέχρι στιγμής θεωρούνταν ως μία ιδιοκτησία)? 3) Αν γίνει αυτό, το αγροτεμάχιο συνεχίζει να θεωρείται του 1975 ώστε να πάει με τις παρεκκλίσεις για την αρτιότητα? Γιατί αν θεωρηθεί πως δημιουργείται σήμερα, τότε λόγω αφαίρεσης του προσώπου της κατοικίας, χάνει και το πρόσωπο των 45 μ. στο δημοτικό δρόμο. 4) Στην κατοικία έγινε αυθαίρετη επέκταση του ισογείου, η οποία είναι εκτός οικισμού. Γίνονται 2 διαφορετικές τακτοποιήσεις αυθαιρέτων?
 11. Με τον καινούργιο νόμο, μπορείς να είσαι και Εργολήπτης και Μελετητής μαζί? Δεν αναφέρει πουθενά ότι πρέπει να είσαι μόνο το ένα από τα δύο. Τηλεφώνησα και μου είπαν ότι δεν ξέρουν ακόμα, και θα τα δουν καλύτερα από τον άλλο μήνα όπου θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις (3 μήνες μετά τη δημοσίευσή του).
 12. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε μετά από ώρα. Είχα δοκιμάσει να μπω από chrome, internet explorer & firefox και δεν άλλαξε τίποτα. Είπα στο τέλος να κατεβάσω για δοκιμή και Opera. Κάνω από εκεί Login και ανέβηκε κανονικά το ζιπάκι. Και αμέσως έμπαινα κανονικά και από chrome. Τι να πεις....
 13. Καλησπέρα. Από ότι είδα μπορεί να ιδρύσει κάποιος τεχνική εταιρία και να γραφτεί στο ΤΕΕ, χωρίς να είναι μηχανικός (το ΤΕΕ ζητάει μόνο αριθμό ΓΕΜΗ και το καταστατικό). Ισχύει όντως αυτό? Αν γίνεται, τότε πως υπογράφει κάποιο έργο (π.χ. ένα τοπογραφικό ή μία άδεια)? Φαντάζομαι μπαίνει σφραγίδα της εταιρίας και από κάτω σφραγίδα του μηχανικού-εξωτερικού συνεργάτη και υπογραφή του?
 14. Εκάνα αίτηση στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση για κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχα προς το ΤΣΜΕΔΕ. Και στο τελικό έντυπο που πήρα, λέει πως πρέπει να πληρώσω την 1η δόση εντός 5 ημερών για να μπω στη ρύθμιση. Πως το πληρώνω όμως μέσω ebanking? Να φανταστώ πηγαίνω Ασφαλιστικά Ταμεία -> ΚΕΑΟ και στον κωδικό πληρωμής βάζω την "Ταυτότητα Οφειλέτη" που μου γράφει στο έντυπο? Δεν βλέπω κάποιον άλλο κωδικό...
 15. Αν είναι να γίνει συμψηφισμός για μελλοντικές εισφορές στη χειρότερη, τότε οκ. Το θέμα είναι να μην χάσω χρήματα... Πότε αναμένεται πάντως να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση? Επίσης, είχα γραφτεί ΤΕΕ ακριβώς στην περίοδο που ξεκίνησε το ΕΦΚΑ. Δεν μου ήρθε ποτέ λογαριασμός από το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά στις οφειλές μου στο ΕΦΚΑ φαίνεται ότι χρωστάω 2 μήνες στο ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό τώρα πως το πληρώνω? Στις μηνιαίες εισφορές μου δεν φαίνεται πούθενα. Μόνο ηλεκτρονικά πηγαίνοντας στις "Οφειλές" μου εμφανίζεται, χωρίς να έχει κάποιο κωδικό πληρωμής (όπως έχουν οι οφειλές του ΕΦΚΑ).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.