Jump to content

Giannis Psihogios

Members
 • Content Count

  56
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ουδέτερη

About Giannis Psihogios

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @SIGIO καλημέρα. Ο απέναντι έχει φράκτη. Στο ρυμοτομικό φαίνεται πως ρυμοτομείται και τμήμα κτιρίου, το οποίο στη σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει.
 2. Καλησπέρα συνάδελφοι, Κατοικία ορόφου με αδιαμόρφωτο ισόγειο, με Ο.Α. του 1983. Το 1987 γίνεται αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως και προκύπτει η κατάσταση του σκαριφήματος. Με πράσινο η ρυμοτομική, με μπλε η ιδιοκτησία, με πορτοκαλί η υφιστάμενη κατάσταση της οδού. Ο ιδιοκτήτης θέλει εκδόσει οικοδομική άδεια ώστε να χτίσει το ισόγειο, το οποίο στην Ο.Α. του 83 ορίζεται ως αδιαμόρφωτο. Δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής στην περιοχή. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το οικόπεδο ακόμα και μετά την παραχώρηση του γραμμοσκιασμένου με κίτρινο τμήματος παραμένει μη οικοδομήσιμο, διότι δεν έχει πλήρως διανοιγμένο πρόσωπο. Βάσει του ΦΕΚ 1405/Β/25-04-2018, για να καταστεί οικοδομήσιμο το οικόπεδο θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά τα εξής: 1. Να έχει διανοίγει με παραχώρηση σε κοινή χρήση από τους έναντι ιδιοκτήτες των ρυμοτομούμενων τμημάτων των ιδιοκτησιών τους, με συμβολαιογραφική δήλωση, χωρίς αιρέσεις και επιφυλάξεις, που εμπίπτουν στο πλάτος της οδού και σε μήκος προσώπου του οικοπέδου κατ’ ελάχιστο ίσο με το ισχύον κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση πρόσωπο του οικείου ρυμοτομικού σχεδίου. 2. Το εναπομείναν αδιάνοικτο τμήμα του προσώπου του οικοπέδου να είναι μικρότερο του 50% του συνολικού μήκους του. 3. Να έχει συνταχθεί υψομετρική μελέτη της οδού. 4. Το διανοιγόμενο τμήμα να είναι συνεχόμενο με άλλον διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο ή οδό χαρακτηρισμένη ως προϋφιστάμενη του 1923. Υπάρχει κάποιο σημείο που μου έχει διαφύγει? Άντε να εξηγήσεις στον πελάτη πως έχτισες τον 1ο όροφο, αλλά τώρα δε μπορείς το ισόγειο...
 3. Καλημέρα και πάλι. Αναφέρομαι πάντα στο "οικόπεδο 2" της προηγούμενης ανάρτησής μου, καθώς θεωρώ πως στο "οικόπεδο 1" είναι πιο ξεκάθαρο το πεδίο και το ακίνητο εντάσσεται στο άρθρο 112. Οικόπεδο 2 λοιπόν: Το προ 55 (αποδεδειγμένα) κτίριο εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια υπέστη σοβαρές επεμβάσεις. Αλλαγή περιγράμματος (μίκρυνε σε εμβαδό και δημιουργήθηκε ισόγεια "βεράντα", μπαζώθηκε το υπόγειο, έγινε αντικατάσταση του 50% των εξωτερικών τοίχων με οπτοπλινθοδομή καθώς οι πέτρινοι είχαν γκρεμιστεί, κατασκευάστηκε σοφίτα κτλ). Το συγκεκριμένο κτίριο δε θεωρώ πως πλέον μπορώ να το αντιμετωπίσω ως προϋφιστάμενο του 55. Ναι, έχουν διατηρηθεί ορισμένα στοιχεία του παλαιού κτιρίου, όμως οι επεμβάσεις είναι ριζικές. Οι προαναφερθέσεις παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν το 1990. Το ερώτημα είναι το εξής: Ναι, υπάρχει κατοικία προ 55. Ναι, έχουν γίνει αυθαιρεσίες μετά το 83. Αν αντιμετωπιστεί ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετο λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων, εμπίπτει στο 112?
 4. @ChristinaKΚαλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση! Και για τα 2 ακίνητα υπάρχουν αεροφωτογραφίες τόσο για το χρόνο παλαιότητας των αρχικών κτιρίων όσο και για τις επεμβάσεις. Ήμουν αρκετά βέβαιος για το 1ο οικόπεδο ότι εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 112, όμως έχω έναν ενδοιασμό για τη 2η περίπτωση που ανέφερα, στην οποία η κατοικία προ 55 έχει χάσει τον χαρακτηρισμό της λόγω εκτεταμένων επεμβάσεων. Εφόσον το θεωρήσω εξ ολοκήρου αυθαίρετο, είναι ουσιαστικά μία αυθαίρετη κατοικία με χρόνο κατασκευής το 1990. Δεν είναι πλέον αυθαίρετη κατασκευή σε κτίριο (Α 112), είναι αυθαίρετο κτίριο.
 5. @ChristinaK Καλησπέρα! Έχω αναλάβει τακτοποίηση δύο διπλανών οικοπέδων (2 διαφορετικές περιπτώσεις) σε στάσιμο, μη παραδοσιακό οικισμό: Οικόπεδο 1: Κατοικία προϋφιστάμενη του 55 με αυθαίρετη προσθήκη κατ επέκταση ισογείου και αντικατάσταση στέγης στο προ 55 (+ μικροπαραβάσεις). Οικόπεδο 2: Κατοικία προ 55 η οποία λόγω τεράστιων παραβάσεων έχει απωλέσει την ιδιότητα προ 55 (αλλαγή περιγράμματος, αντικατάσταση του 50% των εξωτερικών τοίχων με οπτοπλινθοδομή κτλ). Έχω προβληματιστεί πολύ στο αν εμπίπτουν στο άρθρο 112...
 6. @Pavlos33 @curzondax καλημέρα και ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις. Δυστυχώς η απορία μου παραμένει: αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια. Το εξ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίριο εμπίπτει στη διάταξη εφόσον είναι αυθαίρετο κτίριο και όχι αυθαίρετη κατασκευή σε κτίριο όπως ορίζει ο νόμος? Μιλάμε πάντα για εξ ολοκλήρου αυθαίρετο μεταγενέστερο του 83.
 7. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους, Έχω προβληματιστεί λίγο με το λεκτικό κομμάτι του άρθρου 112: Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική χρήση κατοικία....... Στην περίπτωση που υπάρχει αυθαίρετη επέκταση ισογείας κατοικίας ή ακόμα και εξ ολοκλήρου αυθαίρετη κατοικία σε στάσιμο οικισμό που πληρούνται οι προϋποθέσεις απόστασης από θάλασσα και χιονοδρομικά, εμπίπτει στο άρθρο 112? Ο προβληματισμός: Είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα και όχι αυθαίρετη κατασκευή σε κτίριο.
 8. Καλησπέρα συνάδελφοι, Οικόπεδο σε οικισμό <2000 κατοίκων, και ο ιδιοκτήτης θέλει να περιφράξει την ιδιοκτησία. Στις 2 πλευρές το οικόπεδο συνορεύει με δρόμο από σκυρόδεμα πλάτους 4μ και σε μία πλευρά με δρόμο πλάτους 3μ, επίσης από τσιμέντο. Όσον αφορά την οικοδομησιμότητα και την παραχώρηση σε κοινή χρήση τμήματος ώστε ο τρίτος δρόμος να αποκτήσει πλάτος 4μ: 1. Πώς βεβαιώνουμε την κοινοχρησία μίας δημοτικής οδού ώστε να απαιτείται παραχώρηση? Μπορεί ο ιδιοκτήτης να ισχυριστεί πως η οδός δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη, άρα δεν υπάρχει η ανάγκη παραχώρησης? 2. Γενική ερώτηση: Σε ανάλογες περιπτώσεις, πώς είστε βέβαιοι πως ένας δρόμος είναι επίσημα δημοτικός ώστε να προχωρήσετε σε παραχώρηση? Σημείωση: Ο ιδιοκτήτης έχει κερδίσει δικαστική διαμάχη με το Δήμο, διότι το οικόπεδό του καταπατήθηκε κατά μεγάλο μέρος του με διάστρωση σκυροδέματος και διαπλάτυνση οδού σε στροφή (μία εκ των οδών που είχε ήδη πλάτος 4μ).
 9. Συνάδελφοι καλησπέρα! Σε απόληξη κλιμακοστασίου, η προεξοχή της πλάκας στη μία όψη , η οποία δε στηρίζεται σε κατακόρυφα στοιχεία πέραν του τοίχου της απόληξης, θα ονομαστεί προστέγασμα?
 10. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Αυθαίρετοι εξώστες εντός Δ, με αναλυτικό?
 11. Καλησπέρα συνάδελφοι, Pilotis που μετατράπηκε σε κλειστό χώρο στάθμευσης εμβαδού 60τ.μ. Τα καταχωρείτε όλα ως Υ.Δ. κύριων χώρων, ή τα πρώτα 50 με μειωτικό και τα υπόλοιπα 10 ως κύριοι? Επίσης, επιλέγουμε την αλλαγή χρήσης στο φύλλο καταγραφής (ελπίζω πως όχι)!
 12. Η απόληξη φαίνεται στις φωτογραφίες πεντακάθαρα. Η στέγη αυτής όχι. Είναι ακίνητο με πολλές παραβάσεις, οι οποίες αποδεικνύονται όλες προ 2011. Και αν δεν έμπαινα και google earth, ούτε που θα το είχα καταλάβει το συγκεκριμένο. Είναι μία χούφτα κεραμίδια (<20τ.μ.), σκέφτομαι να τα βγάλω μόνος μου να τελειώνω. Ο ιδιοκτήτης επιμένει πως έγιναν το 2010, και να υποβληθεί έτσι. Πραγματικά έχω πελαγώσει, έχω ρίξει πολλή δουλειά για το συγκεκριμένο ακίνητο.
 13. Δυστυχώς άδεια νομιμοποίησης για τα υπόλοιπα αυθαίρετα δεν προβλέπεται. Αυτό που σκέφτομαι είναι να υπάγω το ακίνητο στον 4495, να αναφέρω την παράβαση και να μην την τακτοποιήσω. Σε δεύτερο χρόνο, εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εκδόσει οικοδομική άδεια, θα χρειαστεί να προβεί σε ενέργειες για την κεραμοσκεπή.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.