Jump to content

Giannis Psihogios

Members
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ουδέτερη

About Giannis Psihogios

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Οχι υποθεσεις. Το σπιτι εχει αυθαιρεσια σιγουρα (θα χρειαστει περαιτερω ελεγχο για να τις εντοπισω ολες, απλα θα ηθελα πρωτα να του απαντησω εαν μπορει/δε μπορει να πουλησει το τμημα που επιθυμει πριν τον βαλω σε εξοδα). Απλως αναρρωτιομουν, εαν τακτοποιηθει το ολο, γιατι θα χασει τη νομιμοτητα μετα την κατατμηση?
 2. Εαν το κτισμα ειναι νομιμο/τακτοποιημενο, υπαρχει καποια νομοθεσια που να απαγορευει την κατατμηση του οικοπεδου διοτι απλα εχει κτισμα το προς πωληση τμημα?
 3. Καλημέρα συνάδελφοι. Ο πελάτης έχει στην κατοχή του 2.500τ.μ. οικόπεδο εντός παραδοσιακού οικισμού. Θέλει να πουλήσει 300τ.μ. σε όμορο στα οποία υπάρχει κτίσμα (ουσιαστικά θέλει να πουλήσει το σπίτι το οποίο θα γίνει συνένωση με το όμορο οικόπεδο). Δεδομένα: - Ο πελάτης έχει κατά κανόνα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο (ικανοποιεί τους κανόνες προσώπου, βάθους κτλ) - Εάν πραγματοποιηθεί η κατάτμηση (στιγμιαία) και η πώληση-προσάρτηση στον όμορο, ο πελάτης διατηρεί την κατά κανόνα αρτιότητά του. - Ο όμορος έχει στην κατοχή του κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, ως προϋφιστάμενο του '78. Ερώτηση: Μπορεί να πραγματοποιηθεί η πράξη? Το νέο οικόπεδο του γείτονα χάνει την παρέκκλιση αρτιότητά του εφόσον θα θεωρείται ότι 'δημιουργήθηκε' το 2019, ή απλώς ενισχύεται η παρέκκλισή του με την προσάρτηση σε αυτό των 300τ.μ. της αγοραπωλησίας? Ευχαριστώ όσους ασχοληθούν.
 4. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους! Αρχικά να ευχαριστήσω το φόρουμ, διότι πολύ πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με το επάγγελμα ως ελεύθερος επαγγελματίας, και η βοήθεια που έχω πάρει από εδώ είναι τεράστια. Έχοντας διαβάσει και τις 18 σελίδες του συγκεκριμένου θέματος, θα ήθελα να κάνω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις, διότι έχουν δοθεί αντικρουόμενες απαντήσεις έως τώρα. 1. Στο σύστημα αμοιβών χρειάζεται να γίνει οριστική υποβολή έργου, ή το αφήνουμε σε ενδιάμεση υποβολή και απλά χρησιμοποιούμε τον Α/Α ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης? 2. Μία απλή ΑΠΥ συνημμένη ως δικαιολογητικό στην τακτοποίηση αρκεί πλέον? 3. Πληρώνουμε ΦΕΜ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων? 4. Είναι υποχρεωτικό το ιδιωτικό συμφωνητικό με τον πελάτη? Εάν ναι, υπάρχει πρόβλημα εάν συναφθεί "κατόπιν εορτής", δηλ. αφότου γίνει η τακτοποίηση (απλώς για πληρότητα των απαιτούμενων εγγράφων)? Γνωρίζω πως τα παραπάνω έχουν απαντηθεί, απλώς δόθηκαν διαφορετικές απαντήσεις από διαφορετικούς συναδέλφους, οπότε θα εκτιμούσα πολύ εάν κάποιος είναι απόλυτα σίγουρος επί της διαδικασίας, να μας διαφωτίσει. Και πάλι ευχαριστώ.
 5. Είναι η πρώτη φορά που θα το κάνω, και συνάδελφος μηχανικός μου είπε πως είναι υποχρεωτικό. Τώρα απ ό,τι καταλαβαίνω δε χρειάζεται, και αρκεί να ανοιξω απλά ένα έργο στο σύστημα αμοιβών για να προχωρήσω τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου, χωρίς να καταχωρήσω λογαριασμό?
 6. Καλησπέρα συνάδελφε! Μία ερώτηση: Αν κάνεις συναλλαγή που θα περάσει από το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ (πχ τακτοποίηση αυθαιρέτων), δεν έχεις υποχρέωση να εισάγεις λογαριασμό ΕΤΕ? Υπάρχει εναλλακτική?
 7. Καλησπέρα Παύλο, Έχω βρει στοιχεία για το προ του 55, οπότε θα βάλω 'ΝΑΙ' και αριθμό άδειας 0000 όπως είπες. Σε αυτή την περίπτωση, δέχεται την Κατηγορία 4, στα δικαιολογητικά όμως και ειδικότερα στο Διάγραμμα Κάλυψης τι θα επισυνάψω; Επίσης, ζητά τοπογραφικό της άδειας, στο οποίο θεωρώ πως θα επισυνάψω το τοπογραφικό που έκανα πρόσφατα για το εν λόγω ακίνητο. Bonus ερώτηση: Πώς θα έβαζα την αποθήκη Κατηγορία 3 εφόσον το ύψος της ξεπερνά τα 2,5μ;
 8. (μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλησπέρα συνάδελφοι, Σε κτίριο νομίμως υφιστάμενο προ του 1955, στο οποίο γίνεται τακτοποίηση, έχω τις εξής κατηγορίες αυθαιρέτων: 1. Προσθήκη κουζίνας προ του 1975 2. Προσθήκη ημιυπαίθριου και στεγάστρου 3. Κατασκευή αποθήκης 6τ.μ. ύψους 3,00μ Ερώτηση: Εάν στο πεδίο Οικοδομική άδεια επιλέξω 'ΝΑΙ', και στον αριθμό της Ο.Α. αναγράψω 'προ του 1955', στην επισύναψη δικαιολογητικών, πρέπει να καταχωρήσω και διάγραμμα κάλυψης και τοπογραφικό οικοδομικής άδειας, τα οποία δεν υπάρχουν... Εάν πάλι στο πεδίο Οικοδομική άδεια επιλέξω 'οχι', οι προαναφερόμενες αυθαιρεσίες -2- και -3- είναι Κατηγορίας 4, και το σύστημα βγάζει το εξής μήνυμα: Για την επιλογή "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4" είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικοδομικής άδειας. Θα αντιμετωπίζατε την υπόθεση με την παραδοχή ύπαρξης οικοδομικής άδειας ή όχι? Εάν η απάντηση είναι όχι, καταχωρείτε τις αυθραιρεσίες 2 και 3 ως κατηγορία 5 για να τις δεχθεί το σύστημα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 9. Συνάδελφοι καλησπέρα! Επισυνάπτω την παρακάτω φωτογραφία προς διευκόλυνση. Κλειστός χώρος σε επαφή με το κτίριο για τοποθέτηση λέβητα εμβαδού 5τ.μ., ο οποίος δημιουργείται από τα παρακάτω στοιχεία: Δύο πλευρές του κτιρίου και η μάντρα του οικοπέδου ορίζουν την περιμετρική τοιχοποιία, τσίγκος για σκέπαστρο, και μία μεταλλική πόρτα που 'κλείνει' (πιο πολύ ακουμπάει) επάνω στην καμινάδα του λέβητα. Μπορεί να δηλωθεί κατηγορία 5? Το θεωρώ υπερβολή να πάει με τετραγωνικά... Εάν δεν είχε πόρτα, θα μπορούσε να δηλωθεί κατηγορία 5?
 10. Καλησπέρα σε όλους, Τοπογραφικό για ψηφιακή υποβολή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου: Ο πελάτης θα προχωρήσει σε αγοραπωλησία. Το σπίτι είναι προ του 55, με αυθαίρετες κατασκευές τις παρακάτω: - Λεβητοστάσιο, το οποίο εφάπτεται με την πίσω όψη του σπιτιού, πρόχειρα φτιαγμένο από λαμαρίνα. - Στέγαστρο στην πρόσοψη του σπιτιού με κεραμοσκεπή. Στηρίζεται από τη μία στην πρόσοψη του σπιτιού και από την απέναντι πλευρά σε ξύλινα υποστηλώματα. Θα το ονομάσω ημιυπαίθριο χώρο, γιατί βάσει ορισμών αυτό θεωρώ πως είναι το σωστό (αν και συνάδελφοι με έχουν 'πρήξει΄ πως η συγκεκριμένη κατασκευή είναι στέγαστρο, και όχι ημιυπαίθριος). Ερώτηση: Στο layer BLD, αποτυπώνεις και αριθμείς τα κτίρια του οικοπέδου. Το περίγραμμα του κύριου σπιτιού θα περιλαμβάνει τον προαναφερόμενο ημιυπάιθριο/στέγαστρο? Επίσης, την πρόχειρη κατασκευή για στέγαση του λέβητα, η οποία κλείνει με μία σιδερένια πόρτα, θα φανεί στο .dxf ως κτίριο 2? Ευχαριστώ!
 11. Σε ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση. Εσύ, έχοντας έναν τέτοιο δρόμο στο τοπογραφικό σου, στην ηλεκτρονική υποβολή του, θα τον κατονομάσεις ως 'αγροτική οδός' στο layer 'Road'? Ένας συνάδελφος μου είπε πως ναι, τον αποτυπώνει στο dxf που ανεβάζει στο σύστημα. Ένας άλλος μου είπε πως όποιοι δεν είναι αναγνωρισμένοι επίσημα ή προϋφιστάμενοι του '23, δεν είναι υποχρέωσή σου να τους δείξεις στο dxf, αλλά τους δείχνεις στο pdf.
 12. Το συμβόλαιο που μου έδωσε ο ιδιοκτήτης είναι αγοραπωλησία του 2007, το οποίο αναφέρει το όριο ως αγροτική οδό. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είναι λάθος/παράβλεψη του συναδέλφου που συνέταξε το τοπογραφικό του συμβολαίου. Η ερώτηση, για να την απλοποιήσω, είναι η εξής: - Εκτός οικισμού, έχουμε πρόσωπο σε χωματόδρομο, ο οποίος φαίνεται και στους χάρτες ΓΥΣ (δηλαδή δεν είναι ένας δρόμος που ανοίχτηκε πρόσφατα), και για τον οποίο δε γνωρίζουμε αν προϋφίσταται του 1923 ή είναι δρόμος που έχει τεθεί σε κοινή χρήση με οιανδήποτε νόμιμο τρόπο. Για να το πω πιο απλά, είναι ένας δρόμος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πάνε στο χωράφι τους. Στο τοπογραφικό που υποβάλλουμε ηλεκτρονικά, στο layer 'Road', αναφέρουμε τον εν λόγω δρόμο και αν ναι, ως αγροτική οδό ή ως χωματόδρομο? Αγροτικές οδούς αναφέρουμε μόνο τις αναγνωρισμένες 'επίσημα' ως κοινόχρηστες? Να συμπληρώσω πως παρόλο που το ερώτημα ακούγεται απλό, έχω πάρει πολλές διαφορετικές απαντήσεις από συναδέλφους. Ευχαριστώ και πάλι.
 13. Παιδιά καλησπέρα. Σε γήπεδο εκτός οικισμού, στο οποίο υπάρχει πρόσωπο σε αγροτική οδό (χωματόδρομο) η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη, θα τη δείξω στο dxf (text στο layer 'road' ως 'αγροτική οδός")ή δεν την αναγράφω καθόλου? Στη δήλωση δεν την έχω λάβει υπόψιν (σα να μην έχει καθόλου πρόσωπο το γήπεδο). Ευχαριστώ.
 14. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33) Καλησπέρα σε όλους! Βρέθηκα σε μία κουβέντα μηχανικών, και οι απόψεις για αυτά που θα αναφέρω παρακάτω διίστανται, οπότε θα ζητήσω τη γνώμη σας: 1. Μη προσβάσιμο στεγασμένο χώρο -κεραμοσκεπή- (εφάπτεται του κτιρίου από τη μία πλευρά και στηρίζεται σε υποστηλώματα από την άλλη), πώς τον χαρακτηρίζετε? Στέγαστρο? Ημιυπαίθριο? Υπόστεγο? 2. Μη προσβάσιμος στεγασμένος χώρος σε βεράντα, εφάπτεται του κτιρίου σε 2 πλευρές και στηρίζεται σε υποστήλωμα από την άλλη (κεραμοσκεπή και αυτό). Ημιυπαίθριος/στέγαστρο/υπόστεγο? Ευχαριστώ!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.