Μετάβαση στο περιεχόμενο

Giannis Psihogios

Members
  • Περιεχόμενα

    107
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Giannis Psihogios

  1. Για μία ακόμα φορά, ευχαριστώ! Συμφωνείτε κι εσείς πως AREA_A δεν υπάρχει στο ΔΓΜ εγγραπτέων πράξεων, και πως ουσιαστικά το πολύγωνο παραχώρησης δεν απεικονίζεται (πέραν του polyline LINE_XM); Edit: Επανέρχομαι για το ίδιο θέμα με μία εκ των ερωτοαπαντήσεων του Helpdesk και αναρρωτιέμαι εάν η απάντηση που δίνουν για το topo_prop και topo_prop_new εφαρμόζεται και στα DGM_PROP_FINAL (με δύο πολύγωνα των οποίων το άθροισμα αποτελεί το PST_KAEK).
  2. Εξαιρετική απάντηση συνάδελφε, ευχαριστώ! Μία διευκρίνιση όσον αφορά την τελευταία πρόταση: Εννοεί ότι ως αρχικό και τελικό εμβαδό στο πινακάκι θα αναγράφονται τα πολύγωνα που απεικονίζονται στο dxf μας στα επίπεδα PST_KAEK και DGM_PROP_FINAL (δηλαδή τα "κομμένα"), ή τα πραγματικά;
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα, Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτό σκεφτόμουν να κάνω, να κόψω την οδό στο pdf και να την απεικονίσω ολόκληρη στο dxf.
  4. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Όσον αφορά το AREA_A, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, είναι layer που χρησιμοποιείται μόνο σε ΔΓΜ διόρθωσης και όχι εγγραπτέων πράξεων. Κι εμένα αυτή ήταν η αρχική σκέψη μου, αλλά μάλλον τελικά δεν είναι έτσι.
  5. Συνάδελφοι καλησπέρα! Μου ζητήθηκε ΔΓΜ για καταχώρηση εγγραπτέας πράξης (παραχώρηση τμήματος γεωτεμαχίου σε κοινή χρήση). Είναι η πρώτη φορά που θα συντάξω ΔΓΜ και έχω μία απορία όσον αφορά τα layers. Παραχωρείται ένα πολύγωνο ~6 τ.μ. Στο layer DGM_PROP_FINAL θα αποτυπώσω την τελική μορφή του γεωτεμαχίου μου. Στο ίδιο layer θα χρειαστεί να αποτυπώσω και την τελική μορφή ολόκληρης της δημοτικής οδού μετά την προσάρτηση των ~6 τ.μ. σε αυτή, ή μόνο το πολύγωνο των 6 τ.μ.; Και εάν η απάντηση είναι πως στο DGM_PROP_FINAL πρέπει να αποδοθεί η τελική μορφή του ΚΑΕΚ της δημοτικής οδού, σε ποιο layer θα αποτυπώσω το πολύγωνο της παραχώρησης; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
  6. Τα μεγέθη συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή ή αυτούς που ίσχυαν κατά την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
  7. @dimitris GM ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη απάντηση. Θα σταθώ στο "Ο νομος απαιτει...ή καθε ενας χωριστα...ή ολοι για το συνολο" και θα πω πως για την περίπτωση τουλάχιστον που αναφέρω εγώ, η υπαγωγή -εάν και εφόσον προχωρήσει- θα αφορά το σύνολο του ακινήτου, και κατ' επέκταση υπαγωγή από το σύνολο των συνιδιοκτητών.
  8. Και πάλι σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. @dimitris GM κατάργηση σύστασης πώς θα μπορούσε να γίνει? Γιατί θα γλύτωνε τους ιδιοκτήτες από όλα τα προβλήματα.
  9. Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα ήθελα να προβώ σε ορισμένες διευκρινίσεις: Το κτίριο είναι διώροφο, με μία οριζόντια ιδιοκτησία σε κάθε όροφο. Έχει γίνει σύσταση οριζοντίων και οι ιδιοκτήτες είναι ανδρόγυνο. Δεν υπάρχει άλλο κτίσμα στο ακίνητο. Μέγιστη δόμηση ακινήτου: 180τ.μ. Κάλυψη 60%, η οποία έχει υλοποιηθεί νομίμως (βάσει Ο.Α.) και είναι στο όριο. Οικοδομική άδεια: 120 τ.μ. ισόγειο, 55 τ.μ. όροφος Πραγματοποιημένη δόμηση: 120 τ.μ. ισόγειο, 120 τ.μ. όροφος. Συνεπώς, ο όροφος από μόνος του δεν τακτοποιείται, διότι είναι κατηγορία 5. Αν τακτοποιηθεί το ακίνητο στο σύνολό του και η υπέρβαση μετρήσει αθροιστικά, βγαίνει κατηγορία 4. Αν δηλαδή δεν είχε γίνει ποτέ η σύσταση, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στην τακτοποίηση. Εννοείται πως όλες οι άλλες παράμετροι (ποσοστά υπέρβασης κάλυψης, ύψους κτλ) έχουν ληφθεί υπόψη και δεν αποτελούν πρόβλημα. Σημείωση: Τα παραπάνω νούμερα έχουν στρογγυλοποιηθεί.
  10. Συνάδελφοι καλησπέρα, Διώροφο κτίριο με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Σύνολο δύο ιδιοκτησίες (διπλοκατοικία). Οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να κάνουν κοινή δήλωση για τον παρακάτω λόγο: Οι υπερβάσεις της μίας οριζόντιας, αν αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, είναι βαριά κατηγορία 5. Εάν το κτίριο αντιμετωπιστεί στο σύνολό του, οι υπερβάσεις είναι κατηγορίας 4, καθώς η μία οριζόντια έχει ελάχιστες παραβάσεις. Το ερώτημα είναι, γίνεται να αντιμετωπιστεί η οικοδομή ως ενιαία και να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει, ή κάθε οριζόντια πρέπει υποχρεωτικά να μπει σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής με τα αντίστοιχα ποσοστά του πίνακα σύστασης για τον υπολογισμό διαφορετικών ποσοστών υπέρβασης (και κατ' επέκταση της κατηγορίας)? Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  11. Καλησπέρα συνάδελφοι, Σύμφωνα με το Ν.4759/2020, το ελάχιστο εμβαδό ακινήτου για τουριστικές εγκαταστάσεις είναι 8.000 τ.μ. (εφόσον δεν υπάρχει προέγκριση Ο.Α. προ 09.12.2022). Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες χτίζονται με όρους δόμησης κατοικίας. Αυτό σημαίνει πως εάν κατασκευάζεις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ‘παρακάμπτεις’ την ανάγκη για 8 στρ., ή το ‘όροι δόμησης κατοικίας’ αφορά μόνο συντελεστές και λοιπούς όρους?
  12. (μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους, Τη βοήθειά σας παρακαλώ: Ακίνητο ευρίσκεται σε παραδοσιακό (ΦΕΚ 594/Δ/13-11-1978) προ '23 οικισμό και στερείται προσώπου. 1. Όσον αφορά το συντελεστή δόμησης, θεωρώ πως δεν ισχύει ο κλιμακωτός συντελεστής αλλά το 240-400 ανάλογα με την επιφάνειά του σύμφωνα με το ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 4-11-2011. Σωστά? 2. Η στέρηση προσώπου επηρεάζει την οικοδομησιμότητα, ή επικαλούμεθα την παρέκκλιση του ΦΕΚ 594/Δ/13-11-1978 εφόσον αποδεικνύεται από συμβόλαια? Εν ολίγοις, από άλλο ΦΕΚ την οικοδομησιμότητα και από άλλο το συντελεστή δόμησης?
  13. Καλησπέρα συνάδελφοι, Ακίνητο εφάπτεται σε μη οριοθετημένο ρέμα σε οικισμό <2.000 κατοίκων. Υπάρχει οικοδομική άδεια του 1978. Καθ' υπέρβαση αυτής έχουν γίνει παραβάσεις αναλυτικού και κατηγορίας 3 (κουφώματα, αλλαγή θέσης εξωτερικής κλίμακας, περίγραμμα κατοικίας μικρότερο της άδειας, αλλά στη θέση του "υπολοίπου" ημιυπαίθριος, πάντα εντός του περιγράμματος της άδειας). Το κτίσμα βρίσκεται σε επαφή με τα όρια του ακινήτου, άρα και με το ρέμα. Όπως προείπα, είναι νομίμως υφιστάμενο εφόσον έχει Ο.Α. Εφόσον δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης/κάλυψης, οι ανωτέρω υπερβάσεις επηρεάζονται από την ύπαρξη ρέματος ή τακτοποιούνται? Επίσης, εάν η απάντηση είναι πως ναι, τακτοποιούνται, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκδόσει άδεια μικρής κλίμακας για το ακίνητο για εργασίες του νομίμως υφιστάμενου κτίσματος (π.χ. εσωτερικές διαρρυθμίσεις), παρόλο που βρίσκεται σε επαφή με το ρέμα? Ευχαριστώ.
  14. Καλησπέρα σε όλους, Τοπογραφικό διάγραμμα σε ακίνητο εντός ρυμοτομικού σχεδίου, με κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Έχω 4 όμορα οικόπεδα, ένα εκ των οποίων είναι κατά κανόνα άρτιο. Τα υπόλοιπα 3 θα είναι κατά παρέκκλιση εάν τηρούν την παλαιότητα. Με μία επίσκεψη στο Κτηματολόγιο δε βοηθήθηκα, διότι οι τίτλοι των όμορων ήταν σχετικά πρόσφατοι. Με ενημέρωσαν πως μόνο δικηγόρος μπορούσε να κάνει έρευνα ώστε να διαπιστώσει την παλαιότητα των συμβολαίων (και κατ' επέκταση την "ηλικία") των οικοπέδων. Ερώτηση: Υπάρχει άλλος τρόπος πέραν του Κτηματολογίου ώστε να ελεγχθεί η αρτιότητα/οικοδομησιμότητα των ομόρων? Προσπάθησα να βρω τις οικοδομικές άδειες όμως δεν είχαν, τα κτίσματα είναι παλαιά. Γνωρίζω πως η πιθανότητα προβλήματος είναι μικρή εφόσον υπάρχει κυρωμένη πράξη εφαρμογής, όμως θα ήθελα να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο.
  15. Καλησπέρα συνάδελφοι: Σε στάσιμο οικισμό υπάρχει κτίσμα προ '55 για το οποίο έχουν εκδοθεί δύο οικοδομικές άδειες το έτος 1986. Για τις εν λόγω άδειες υπάρχουν μόνο τα στελέχη και η ΥΔΟΜ βεβαιώνει εγγράφως την απώλεια των φακέλων. Ερώτηση: Γίνεται υπαγωγή του ακινήτου θεωρώντας πρακτικά πως οι δύο άδειες δεν υπήρξαν ποτέ, αντιμετωπίζοντάς το ακίνητο ως νομίμως υφιστάμενο 'με οικοδομική άδεια - προ 83 σε στάσιμο οικισμό' και θεωρώντας αυθαίρετες τις επεμβάσεις μετά το 1983, ή εφόσον οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί δε μπορείς να τις παραβλέψεις τελείως? Με πρόχειρους υπολογισμούς, είναι πιο συμφέρουσα για τον πελάτη η προαναφερόμενη διαδικασία.
  16. Καλησπέρα σε όλους, Κτίριο δίχως οικοδομική άδεια προ 82 (αναφέρεται σε συμβόλαια και είναι κατασκευασμένο με περιμετρική τοιχοποιία από λιθοδομή). Εντός του κτίσματος, στο οποίο λειτουργεί επιχείριση, έχει κατασκευαστεί αυθαίρετο πατάρι. Το κτίριο δηλώνεται ως Κατηγορία 2. Πατάρι Κατηγορία 5 και κλαίμε?
  17. Καλησπέρα συνάδελφοι, Έχω ακίνητο εντός ορίων οικισμού <2.000 κατοίκων με πρόσωπο σε δημοτική οδό. Κατά μήκος της δημοτικής οδού στη μία πλευρά υπάρχει ανοικτός υδραύλακας πλάτους 0,40 μ. Το πλάτος της οδού μαζί με τον υδραύλακα είναι 4,05-4,25μ. Καλύπτομαι ή απαιτείται παραχώρηση?
  18. @zazeng ευχαριστώ πολύ για την εκτενή και λεπτομερή απάντηση. Συμφωνώ με το σκεπτικό σου, και είναι όντως παράδοξο πως εάν είχε πραγματοποιηθεί σύσταση, δε θα χρειαζόταν ΜΣΕ ενώ τώρα είναι προς διαπραγμάτευση. Όσον αφορά το φορέα, η μελέτη φαίνεται πως κατά τα λοιπά έχει εφαρμοστεί. Βλάβες και φθορές-ρηγματώσεις δε φάνηκαν πουθενά, είναι μία προσεγμένη κατοικία. Δυστυχώς όμως δε μπορώ να βασιστώ σε αυτό.
  19. Καλησπέρα συνάδελφοι, Τακτοποίηση διώροφης κατοικίας με απόληξη κλιμακοστασίου. 1. Υπέρβαση δόμησης στο ισόγειο 19 τ.μ. 2. Ισόγεια αποθήκη κατ. 3 (εμβαδού 8,70 τ.μ. και ύψους 2,10μ) 3. Κατασκευή αποθήκης στο δώμα 17 τ.μ., η επιφάνεια της οποίας δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής επιφάνειας του δώματος. Ερώτηση: Απαιτείται ΜΣΕ? Το ερώτημα είναι εάν στα 25 τ.μ. που ο Νόμος επιτρέπει την εξαίρεση από ΜΣΕ συνυπολογίζονται ΟΛΕΣ οι αυθαιρεσίες, ή στην περίπτωσή μου εφόσον οι -2- και -3- απαλάσσονται, στα 25 τ.μ. θα υπολογιστεί μόνο η αυθαιρεσία -1- άρα θα απαλλαχθεί και αυτή.
  20. @jannaθα συμφωνήσω πως πηγαίνει με αναλυτικό και έτσι το αντιμετωπίζω, με προβλημάτισε όμως η γνώμη συναδέλφου που εκτιμώ πολύ, ο οποίος θεωρεί πως με αναλυτικό πηγαίνει υπέρβαση χώρου που προβλέπεται στην οικοδομική άδεια, και πως σε εξ ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα είναι δεδομένη η ΥΥ.
  21. Καλησπέρα σε όλους, Κατασκευή στο δώμα ακινήτου 18 τ.μ. με χρήση αποθήκης. Δεδομένα: -Επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου περιοχής: 9,50μ. - Ύψος κτιρίου βάσει Ο.Α.: 6,40μ. -Ύψος κτιρίου συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής: 8,70μ. (δηλ. ύψος κατασκευής 2,30μ) Εκτός από ΥΔ, χρεώνουμε υπέρβαση ύψους?
  22. Δημήτρη καλησπέρα και ευχαριστώ. Θέμα τροποποίησης έθεσε η συμβολαιογράφος, διότι άλλαξε το εμβαδό της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
  23. Συνάδελφοι καλησπέρα και κουράγιο, Τακτοποίηση διαμερίσματος με υπέρβαση δόμησης εις βάρος του εξώστη του, και παραβάσεις Κατηγορίας 3. Προέκυψε το εξής θέμα: Η συμβολαιογράφος αρνείται να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης, θεωρώντας πως ο Νόμος σου επιτρέπει μονομερή τροποποίηση μόνο εάν έχεις κατάληψη κοινόχρηστου (και ισχύουν οι τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 98). Οπότε, εφόσον στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, απαιτείται συναίνεση. Την ενημέρωσα πως η δική μας περίπτωση υπάγεται στην πρώτη περίπτωση της παρ. 8 του άρθρου 98, και στην ερώτησή μου εάν αντιλαμβανόμαστε το οξύμωρο της υπόθεσης, συμφώνησε αλλά επιμένει πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος μόνο στην περίπτωση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, στην οποία επιτρέπει μονομερή τροποποίηση σύστασης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.