Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

mvarc

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mvarc's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις σκέψεις. Η θέρμανση του χώρου της πισίνας λύνεται. Το πρόβλημά μου είναι που θα καταχωρήσω τον λέβητα που ζεσταίνει το νερό της πισίνας. Στο ΖΝΧ ή στη θέρμανση; δεν είναι τίποτα από τα δύο.
  2. Ξέρει κανείς που καταχωρούμε την ισχύ και λοιπά στοιχεία για τους λέβητες που θερμαίνουν νερό σε εσωτερική πισίνα; Στις ΤΟΤΕΕ δεν λέει τίποτα, ενώ στο ΚΕΝΑΚ ΤΕΕ, έτσι όπως είναι δομημένα τα πράγματα θα μετρήσουμε μια χαρά τη θέρμανση του χώρου, το ΖΝΧ των ντους, αλλά το κυριότερο στοιχείο που είναι η θέρμανση του νερού της πισίνας δεν θα το μετρήσουμε πουθενά. Γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω; διότι εμένα μάλλον μου διαφεύγει. Καμία καλή ιδέα έστω;
  3. Το κακό έχει παραγίνει και το ΤΕΕ δυστυχώς την αφήνει να υφέρπει συστηματικά. Είμαι προσωρινός ενεργειακός επιθεωρητής στην επαρχία. Όσες φορές ζήτησα φύλλο ελέγχου καυστήρα οι ενδιαφερόμενοι το έβγαλαν και το έφεραν. Κάποιες φορές δυστροπώντας ίσως, αλλά τους εξηγούσα ότι είναι υποχρεωτικό και θα ωφελήσει και τους ίδιους. Παρακολουθώ αυτές τις ημέρες σεμινάριο ενεργειακών επιθεωρητών και άκουσα από τον εκπαιδευτή ότι μπορώ να χρησιμοποιώ την ονομαστική ισχύ του λέβητα αντί για την πραγματική, και ότι ο βαθμός απόδοσης σχεδόν πάντα είναι ο ίδιος, και ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα. Στην ένστασή μου ότι χωρίς φύλλο ελέγχου καυστήρα δεν είναι δυνατόν να γίνει η επιθεώρηση μου ανταπάντησε, μέσα στην τάξη, ".. και εάν δεν υπάρχει τι θα κάνεις;". Αυτά. Ο εκπαιδευτής. Μπροστά στους υπόλοιπους που δεν είχαν ιδέα και προσπαθούσαν να μάθουν. Αυτή είναι η Ελλάδα...
  4. Μπορείς να το καταθέσεις και στη ΔΟΥ, με το έντυπο που βρίσκεται στα δεξιά του "πολύχρωμου". Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Ευχαριστώ, Manolis gon
  5. Φίλοι και συνάδελφοι, το θέμα που συζητάμε εδώ, είναι μια ακόμη χαρακτηριστική εικόνα του άξιου μόνο για κατάργηση ελληνικού κράτους. Έχουμε στήσει, όλοι μαζί ένα φοβερό σύστημα, που χτίζουμε παράγραφο - παράγραφο και τόμο επί τόμο κάτι που έπρεπε να είχε περιγραφεί μέσα σε 10 σελίδες. Η πολεοδομική νομοθεσία δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 10 σελίδες, ασφαλώς να υπάρχει μόνο δόμηση εντός σχεδίου (ούτε οικισμοί, ούτε εκτός κλπ.) και αυτό μπορεί να γίνει αύριο το πρωΐ. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε υπουργός και διευθυντής να βγάζει κάτι εμπνευσμένο, το υπουργείο να ερμηνεύει, τα δικαστήρια να νομοθετούν 30 χρόνια μετά την ισχύ του νόμου, και όλο αυτό να το θεωρούμε νομοθετικό πλαίσιο. Ας πονέσει όσο θέλει η άμεση κατάργηση των πάντων. Θα μας μείνουν στο ράφι όλες οι μελέτες που συντάσσουμε τώρα, αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Όσο για τους ξένους που αγόρασαν εκτός σχεδίου, θα έλεγα, με κάποια επιφύλαξη, καλά να πάθουν˙ επιτρέπεται και στην πατρίδα τους η εκτός σχεδίου δόμηση με τους όρους που γίνεται στην Ελλάδα; απλά βρήκαν εδώ το μπάχαλό μας και μπήκαν μέσα και αυτοί. Αλλά αυτά παθαίνεις όταν ανακατευτείς με γουρούνια: λερώνεσαι... Παρακαλώ εάν είστε συνάδελφος, αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ. Ευχαριστώ GRTOPO
  6. Θα ήθελα να ερωτήσω εάν κάποιος συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο: Μελετώντας τον ΓΟΚ και το Π.Δ. για εκτός σχεδίου δόμηση καταλαβαίνω ότι μπορώ να σχεδιάσω ένα θερμοκήπιο ως παθητικό ηλιακό σύστημα, σε μια νέα κατοικία, εκτός σχεδίου. Το θερμοκήπιο δεν προσμετράται στο ΣΔ και στην κάλυψη και μπορεί να κατασκευαστεί και μέσα στην ελάχιστη απόσταση από τα όρια με τα γύρω οικόπεδα. Το ίδιο ισχύει και για μια ανοικτή πισίνα, ή και για μια πισίνα που είναι μέσα στο θερμοκήπιο. Γνωρίζει κανείς κάτι που να αντιτίθεται στα παραπάνω ή κάτι που να τα επιβεβαιώνει; Η πολεοδομία ασφαλώς δεν έχει ως τώρα αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ.
  7. Συνάδελφε δεν γνωρίζω πολλά από αυθαίρετα αλλά μπορώ να σου πω με βεβαιότητα το ακόλουθο: τη λωρίδα των 15 εκ. θα την κόψει ότι και να κάνει. Το να τη διατηρήσει δεν έχει καμία νομική ή ηθική βάση. Πάντως και εμείς σαν μηχανικοί δεν πρέπει να δίνουμε στους πελάτες μας διεξόδους ή ελπίδες προς πράξεις που δεν έχουν νομική ή έστω ηθική βάση. Εφ' όσον τα αυθαίρετα είναι μετά το 2006 οι μικρές εκπτώσεις που θα κάνουν στον πελάτη σου δεν θα είναι αρκετές για να απαλύνουν το ποσό. Σε γενικές γραμμές είναι περιπτώσεις που δεν αξίζει να μπλέκεις.
  8. Οι εισφορές στη ΔΟΥ που αναφέρεις αφορούν την έκδοση οικοδομικής άδειας. Εδώ έχουμε μόνο πληρωμή επίβλεψης. Το 7,5% το έχω συναντήσει μόνο εδώ, αλλά το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια και οι δύο πολεοδομίες του νησιού. Δυστυχώς πουθενά δεν βρίσκω και τον ορισμό του χαρτοσήμου ως 2% επί ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ. Μόνο το πολύχρωμο που δείνει το poleodomia.gov αναφέρει 2,4% χωρίς να το αναφέρει ξανά στην εισφορά χαρτοσήμου. Πάντως ευχαριστώ όλους πολύ.
  9. Ναι συνάδελφε, είμαι αρχιτέκτονας. Δυστυχώς η πολεοδομία στην οποία βρίσκεται το θέμα δεν έχει κάποια σχετική εγκύκλιο και πιστεύει ότι πρέπει να πληρώσουμε χαρτόσημο 7,5% επί ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ στη ΔΟΥ. Το θέμα αφορά επίβλεψη που έχει πληρωθεί πριν από το νέο σύστημα του ΤΕΕ, και τότε πληρώθηκε χαρτόσημο 2,4% στην ΕΤΕ. Η πολεοδομία τώρα πιστεύει ότι πρέπει να γίνει νέος υπολογισμός της επίβλεψης με το νέο λ και το 115, δίοτι τον καιρό που πληρώθηκα την επίβλεψη με το τότε λ δεν πληρώθηκε χαρτόσημο 7,5% στη ΔΟΥ.
  10. Γνωρίζει κανείς βάσει ποίας νομοθεσίας ή εγκυκλίου το χαρτόσημο επί των εισφορών ΤΣΜΕΔΕ & ΕΜΠ ενός μηχανικού για μελέτη ή επίβλεψη έχει ορισθεί σε 2%; Βάσει ποίας νομοθεσίας το χαρτόσημο αυτό και ο αναλογούν ΟΓΑ 20%, δηλαδή συνολικά το 2,4% των εισφορών ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ μπορεί να εισπράτεται από την ΕΤΕ και δεν χρειάζεται να καταβάλλεται στην ΔΟΥ; Δεύτερη ερώτηση: Όταν πληρώνεται ένας μηχανικός την επίβλεψη, από όσο γνωρίζω, πληρώνονται τα παρακάτω: 1) Αμοιβή μηχανικού με ΦΠΑ στην ΕΤΕ 2) Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ συν 2,4% χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου στην ΕΤΕ 3) Προκαταβολή φόρου (ΦΕΜ) στη ΔΟΥ Χρειάζεται κάποια άλλη κράτηση στη ΔΟΥ; Ευχαριστώ προκαταβολικά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.