Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Panais312

Members
  • Περιεχόμενα

    15
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Panais312

  1. On ‎7‎/‎1‎/‎2020 at 7:03 PM, ekaradimos said:

    Είμαι μισθωτός μηχανικός ιδιωτικού τομέα. Ήρθε mail από την εταιρεία μου, ότι από 1/7 αλλάζουν οι εισφορές, όπως περιγράφεται παραπάνω. Μέχρι 15/7 πρέπει αν θέλουμε να ενταχθούμε στη 2η ή 3η κατηγορία να το δηλώσουμε. Άρκετά καλή μείωση. Ως τώρα είναι 4% του μισθού. Πχ στα 2000€ είναι 80€. Στα 3000€ είναι 120€ (διαφορά 94€).

    Καλησπέρα, μιας και στη δική μου εταιρία δεν έχουν κάνει κάποια ενημέρωση, στη δική σου περίπτωση σας ανέφεραν π.χ. ότι σε εφαρμογή του Άρθρο 31 παρ. 2γ του νέου Νόμου (Ν. 4670/2020) θα δείτε αυτή την μείωση? Ρωτάω μιας και αυτή η ενημέρωση θα τους ήρθε από λογιστές/ΕΦΚΑ ώστε να ρωτήσω τους δικούς μου και να αναζητήσουν αναλόγως.

    Επίσης αν μάθετε κάτι για αναδρομική επιστροφή όσων έχουμε πληρώσει ως τώρα παρακαλώ ποσταρετε εδώ.

  2. Αυτή είναι η εγκύκλιος που αφορά το τόπικ? Είναι δυνατόν να αναφέρεται μόνο σε δημόσιους υπαλλήλους και να πρέπει να βγει νέα για ιδιωτικούς?

    https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/12682619-06-2020

    "Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας και απεικόνιση στην ΑΠΔ Δημόσιου Τομέα των ασφαλιστικών εισφορών:
    1. Δικηγόρων που απασχολούνται στο Δημόσιο με έμμισθη εντολή για Kλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του τ. ΕΤΕΑΕΠ
    2. Μηχανικών και Υγειονομικών για Kλάδο Πρόνοιας του τ. ΕΤΕΑΕΠ, κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 4 και 5 του Ν.4578/2018 καθώς και των άρθρων 45 και 31 του Ν.4670/2020
    "

  3. Τα χρήματα δεν γίνεται να χαθούν από τη στιγμή που υπάρχει νόμος που μιλά για 1/1/2019.

    Αναφορικά με την περίπτωση του Ανδρέα πρέπει να συνεργάζεται με ευέλικτο λογιστήριο που του κρατούν τα νόμιμα από μόνοι τους και δε ξέρω τι συμβαίνει με τη διαφορά. Αυτό που λέω είναι ότι και να θέλει κάποιος να σου κρατήσει μόνο 26€ δε γίνεται μιας και δεν υπάρχει τέτοια επιλογή στα ασφαλιστικά πακέτα που προσφέρει ο ΕΦΚΑ στους εργοδότες. Αυτό μου το επιβεβαίωσε η διευθύντρια εισφορών μηχανικών του ΕΦΚΑ.

     

  4. Ρωτάω κι εδώ μήπως γνωρίζει κάποιος άλλος συνάδελφος πως μπορούμε να ζητήσουμε εφαρμογή του νόμου για  να πληρώνουμε στην πρόνοια το ελάχιστο (26 ευρώ) μιας και άκρη από ΕΦΚΑ και λογιστήριο δεν έχω βγάλει..

  5. On ‎5‎/‎29‎/‎2020 at 6:58 PM, andreas-p said:

    ενώ επίσης οι μισθωτοί μπορούν να επιλέγουν ύψος εισφορών πρόνοιας. Προσωπικά σα μισθωτός μπορώ να παίξω μόνο με την πρόνοια και έχω αρχικά επιλέξει το ελάχιστο (26 ευρώ)

    Καλησπέρα, μπορείς να μας πεις πως ως μισθωτός έχεις επιλέξει το ελάχιστο?

    Εδώ και 1 χρόνο θέλω να κάνω το ίδιο, καλώ και στέλνω μέιλ στον ΕΦΚΑ και μου λένε πως δε γίνεται γιατί δεν έχουν γίνει update τα πακέτα ασφάλισης μισθωτών.

  6. Τι να πω όλα είναι πιθανά σ αυτή τη χώρα..

    Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο πόστ επικοινώνησα με την διεύθυνση μισθωτών μηχανικών του ΕΦΚΑ και η απάντηση είναι ότι: για να μου κρατάνε 4% επί του ελάχιστου μισθού (650 σήμερα) θα πρέπει να ανανεώσει ο ίδιος ο ΕΦΚΑ τα πακέτα στο σύστημα μισθοδοσίας από τα οποία επιλέγουν οι λογιστές σε ποιο βάζουν κάθε υπάλληλο. Για την ανανέωση αυτή έβγαλαν εργολαβία σε εταιρία λογισμικού αλλά ακόμη δεν είχαν δημιουργηθεί τα νέα πακέτα και άρα καμιά αλλαγή...

  7. 12 hours ago, andreas-p said:

    Εμένα μου κρατάνε τα προβλεπόμενα εδώ και αρκετούς μήνες (ξεκίνησαν αφού τους ενόχλησα κάπου στο δευτερο 6μηνο 2019).

    ?? Σου κρατάνε 4% επί του ελάχιστου μισθού (650 σήμερα);

    ΑΝ κάνει κάποιου είδους εξυπηρέτηση το λογιστήριο της δουλειάς σου ΙΣΩΣ. Το λέω γιατί τα πακέτα από τα οποία επιλέγουν μισθοδοσίες οι εταιρείες δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνουν αυτή την αλλαγή.

    Αν πάλι έχεις/έχουν κάνει κάτι άλλο πες μας να γνωρίζουμε.   

  8. On ‎11‎/‎24‎/‎2019 at 3:49 PM, panou1986 said:

    Ούτε μια απάντηση τόσο καιρό. Κανείς δε γνωρίζει;

    Καλημέρα το ζήτημα συζτητείται στο παρακάτω τοπικ. Εν συντομία κοιμάται ο ΕΦΚΑ και δεν εφαρμόζει ακόμα το νόμο. Απο 2020 και βλέπουμε..

     

  9. Για την ακρίβεια βρήκα χρόνο και υπομονή και καλεσα στον ΕΦΚΑ. Ο ένας με έστελνε στον άλλο αριθμο και μετά απο περίπου 15 (ναι!) διαφορετικούς αριθμούς βρήκα την υπέυθυνη εισφορών μισθωτών.

    Μου είπε λοιπον ότι ο νόμος και η υπουργική απόφαση είναι γνωστά. Περιμένουν λοιπόν να φτιαχτούν τα "νέα πακέτα ασφάλισης απο τα οποία οι εργοδότες (τα λογιστήρια) θα μπορούν να επιλέγουν σε ποιο θα βάλουν τους εργαζόμενους ώστε να εμφανιστούν οι νέες κρατήσεις". Μόλις ετοιμαστούν τα πακέτα θα ενημερωθούν οι εργοδότες και φυσικά θα βγεί εγκύκλιος για την εφαρμογή και για το πως θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω αναδρομικά τις παραπάνω κρατήσεις απο 01.01.2019.

    Σε ερωτηση αν υπάρχει κάποια εκτίμηση πότε θα ετοιμάσουν τα πακέτα μου απάντησε "δε γνωρίζω, έχει γίνει ανάθεση στον ανάδοχο!". Κι εδω εργολάβος κύριοι........

  10. Σε ερώτηση στο HR της εταιρίας που εργάζομαι αναφέρωντας το νόμο και τις ερμηνείες που δώσαμε πιο πάνω μου απάντησαν ότι γνωρίζουν την εξέλιξη αλλά ¨ακόμα περιμένουμε διευκρινισεις για το πως θα εφαρμοστεί.¨

    Οπότε κάποιο γραφιοκρατικό ζήτημα μένει.

    Όποιος μάθει - δει κάποια αλλαγή ας ενημερώσει εδώ ώστε να κινητοποιήσουμε και όσους δεν εχουν συγχρονίστει..

  11. On ‎2‎/‎12‎/‎2019 at 10:29 AM, digitalex said:

    Επειδή μετά τη μισθοδοσία Ιανουαρίου ρώτησα για το συγκεκριμένο θέμα, ο νόμος για αλλαγή του υπολογισμού του εφάπαξ από 4% επί του μικτού μισθού σε 4% επί του βασικού έχει ψηφιστεί (και θα ισχύει από 1/1/2019), αλλά ο υπολογισμός από τα προγράμματα μισθοδοσίας θα παραμείνει στο 4% επί του μικτού μέχρι ο έφκα να βγάλει την ανάλογη εγκύκλιο. 

    @digitalex Καλησπέρα, λες οτι ο νόμος έχει ψηφιστεί. Ξέρεις ποιος είναι ώστε να τον βρω?

    Επίσης μηπως γνωρίζεις πως μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να ενημερωθούμε για το ποτε θα βγει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ?

  12. On ‎2‎/‎3‎/‎2019 at 8:28 PM, Stefanos Vns said:

    Δε νοείται διαγραφή από το τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ σαν μισθωτός. Μόνο σαν αυτοαπασχολούμενος μπορείς να διαγραφείς από το τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Αρκεί να έχεις κλείσει τα βιβλία σου στην εφορία. Μετά από αυτό ζητάς διαγραφή από το μητρώο αυτασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

    Στην προηγούμενη δουλειά σου εάν ήσουν μισθωτή μηχανικός, πλήρωνες εισφορές 20% επί του μεικτού μισθού σου στον ΕΦΚΑ.

    Εάν θες να δηλωθείς ως υπάλληλος γραφείου και να δίνεις εισφορές 16% επί του μεικτού μισθού σου πρέπει ο εργοδότης να σε δηλώσει ως υπάλληλο γραφείου. Με το λογιστήριο της εταιρείας σου θα κάνεις τη συζήτηση. Εάν αρχίσουν να σου λένε ότι είσαι μέλος ΤΕΕ και άρα βάσει ιδιότητας πρέπει να δηλωθείς ως μισθωτή μηχανικός (πρώτον, καλή τύχη και δεύτερον) εξήγησέ τους με αυτά που επισύναψα παραπάνω ότι έχει επέλθει αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα.

    

    Εάν σε δηλώσουν παρ' όλα αυτά σαν μισθωτή μηχανικό, έχε υπόψη σου ότι από 1/1/2019 θα ισχύσει (αναδρομικά, όταν ψηφιστεί ο νόμος) ότι οι εισφορές 4% (πρόνοια) είναι επί του βασικού μισθού (τα 650 του τσίπρα) και όχι επί του πραγματικού μεικτού μισθού. Με άλλα λόγια, η διαφορά ανάμεσα σε υπάλληλο γραφείου με 16% κρατήσεις και μισθωτό μηχανικό με κρατήσεις 20% δε θα είναι πλέον 4% επί του μεικτού μισθού αλλά θα είναι 26 ευρώ (650€ * 0,04). Οπότε τουλάχιστον δε θα χάνεις (τόσα όσα παλιότερα) λεφτά. Ελπίζω να το εξήγησα καλά το τελευταίο, αν θες διευκρίνηση ρώτα ή ψάξε για "εισφορές πρόνοιας μηχανικών βάσει του κατώτατου μισθού" .

    Σέφανε αυτό που λες "ότι από 1/1/2019 θα ισχύσει (αναδρομικά, όταν ψηφιστεί ο νόμος) ότι οι εισφορές 4% (πρόνοια) είναι επί του βασικού μισθού (τα 650 του τσίπρα) και όχι επί του πραγματικού μεικτού μισθού" ποιος νόμος το θεσμοθετεί? Έχει ανακοινωθεί / ψηφιστεί? Μπορείς να παραπέμψεις κάπου για να ενημερωθούμε?

    Άραγε όταν (και αν) ψηφιστεί θα εφαρμοστεί αυτόματα ή θα πρέπει να ζητήσουμε απο την εταιρία να το ψάξει?..

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.