Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

alexvastopo

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

alexvastopo's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αν ενημερωθεί κανείς ας γράψει τι πρέπει να κάνουμε. Γιατί και σε μένα βγήκε κανονικά το ειδοποιητήριο πάλι
  2. Κι εμένα το πήρε κανονικά. Βέβαια γράφει ότι θα συμψηφιστει το ποσό στα επόμενα ειδοποιητηρια. Αν θελει κάνεις να κλείσει το μπλοκάκι δηλαδή τι γίνεται?
  3. Το νου σας συνάδελφοι, από 5 Μαρτίου μπορούμε να αλλάξουμε την κλάση για την περσινή χρονιά. https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.gr/ellada/story/256495/e-efka-apo-tis-5-martioy-mporoyn-oi-neoi-mixanikoi-na-epilexoyn-tin-eidiki-asfalistiki-katigoria
  4. Έχει βγάλει τελικά κάποιος άκρη με την ειδική κατηγορία που μας εφαγαν για το 2020;
  5. Αφού δεν το δέχεσαι (και καλά κάνεις), γιατί σκέφτεσαι να το κάνεις; Υπάρχει η επιλογή να σε πάρει ως μισθωτό αλλά ως μηχανικό. Επίσης αν ξεκινήσεις το 2021 την επιστροφή θα την πάρεις τον Σεπτέβριο του 2022.
  6. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα όπως είχα γράψει από τον Σεπτέμβρη ακόμα. Έχω κάνει άπειρα τηλέφωνα. Με τα πολλών κόπων και βασάνων κατάφερα πριν 2 βδομάδες περίπου να μιλήσω με μια "κυρία" του ΤΣΜΕΔΕ στα κεντρικά. Της μιλούσα πολύ ευγενικά και εκείνη φώναζε πως κάθε μέρα έχει 50 τηλέφωνα για το ίδιο πρόβλημα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα και αν θέλω να κάνω αναφορά τον κ. Χάλαρη (πρόεδρος του ΕΦΚΑ). Εμ σου χρωστάνε, εμ σου φωνάζουν οι αχαρακτήριστοι. Στις 23 Δεκεμβρίου μου ήρθε απάντηση στα e-mail που είχα στείλει από Σεπτέμβρη, ένα τυποποιημένο πως μπορώ να επιλέξω κλάση για το 2021 (χαίρω πολύ) και ότι εξετάζεται ακόμα να δωθεί η δυνατότητα αλλαγής κλάσης προηγούμενου έτους. Η κυρία του ΤΣΜΕΔΕ Θεσσαλονίκης πάντως πολύ εξυπηρετική και έκραξε πολύ τα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ καθώς όπως μου είπε, αυτό φταίει. Είναι πραγματικά η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι και για μένα. Έχουμε μεν πολλοί ένα χαμηλό μισθό, έχουμε και τα "λάθη" του δημοσίου που μόνο να ζητάει λεφτά ξέρει και από ασφάλεια 0. Θα απευθυνθώ κι εγώ στο συνήγορο του πολίτη και πολύ το άργησα. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσω. Μας "στηρίζουν" τους νέους με 84€ λιγότερα τον μήνα (ουαου) και ακόμα και αυτά δεν μας τα δίνουν. Ξεφτιλισμένο δημόσιο.
  7. Θεωρώ ότι για να σου προτείνει η εταιρεία αυτές τις δύο επιλογές τις θεωρεί ισότιμες. Θέλω να πω ότι και το μπλοκάκι 1200€ δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα 550€ μισθωτός. Και θα στο εξηγήσω παρακάτω: ΕΦΚΑ + ΕΤΕΑΠ στην περίπτωση που ενταχθείς στην ειδική κατηγορία = 204€/μήνα Λογιστής (λογικά θα πρέπει να έχεις) περίπου 25€/μήνα Παρακράτηση 20% = 240€ Με αυτά πάει το ποσό στα 731€. Το αντίστοιχο του ΙΚΑ είναι περίπου 642€ αν συνυπολογίσεις τους 2 μισθούς των δώρων και επιδόματος αδείας. Βέβαια μετά είναι και πόσα θα πάρεις από την επιστροφή της εφορίας στην περίπτωση του Δ.Π.Υ. Μπορείς όμως να βασιστείς σε αυτό; Πραγματικά δεν είναι σκοπός μου να σε επηρεάσω. Κάνεις την έρευνά σου και κρίνεις εσύ αναλόγως, εννοείται. Απλώς σου παρέθεσα τη δική μου εμπειρία, όπου με ενέταξαν και εμένα και πολλούς άλλους νέους σε λάθος ασφαλιστική κατηγορία. Στη εταιρία που βρίσκομαι ισχύει κάτι ανάλογο, απλώς οι μισθωτοί ΙΚΑ δουλεύουν λιγότερες ώρες, έχουν δώρα + άδειες (τα προβλεπόμενα από τον νόμο). Πρέπει να ρωτήσεις τι ισχύει και για αυτή που ενδιαφέρεσαι, π.χ. θα σου δίνουν άδειες, κάποια μπόνους στις γιορτές, κλπ. Επίσης λογικά στο ΙΚΑ θα είσαι ως υπάλληλος γραφείου δηλωμένος κι όχι ως μηχανικός, αλλιώς θα ήταν μεγαλύτερο το ποσό και οι εισφορές που θα πλώρωνε ο εργοδότης. Τώρα στο αν θα έπρεπε να βγάζουμε 550€ τον μήνα, φυσικά και δεν θα έπρεπε ούτε εμείς ούτε κανένας να βγάζει. Πολλοί όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ τόσα βγάζουν. Αν είσαι από επαρχία, καμία από τις 2 περιπτώσεις (ΙΚΑ - Δ.Π.Υ.) δεν θα σου επιτρέψει να βιοποριστείς.
  8. Καλησπέρα συνάδελφε. Ως νέος μηχανικός κι εγώ, θα σου παραθέσω τη δική μου εμπειρία για τα ίδια πάνω κάτω ποσά. Ίσως είμαι ειδική περίπτωση γι' αυτό πάρε αυτά που σου γράφω με κάθε επιφύλαξη. Έκανα έναρξη ένα χρόνο πριν. Λόγω αργοπορημένης ένταξης και οριστικοποίησης της έναρξής μου από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν είχα δικαίωμα επιλογής κλάσης για το 2020, καθώς είχα κάνει έναρξη τον Γενάρη του '20 και η ένταξη στα συστήματα του ΕΦΚΑ έγινε τον Σεπτέμβρη (!) του '20. Έτσι, δημοκρατικά και ωραία το ΤΣΜΕΔΕ με ενέταξε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία (σύνολο 288€ μαζί με ΕΤΕΑΕΠ κλπ) έναντι της ειδικής που δικαιούμαστε οι κάτω 5ετιας (σύνολο 204€). Από τότε έχω πάρει 1000 τηλέφωνα και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι γι' αυτό που μου συνέβει. Πληρώνω +84€ χωρίς λόγο τον μήνα. Αυτό λοιπόν που έχω να σου πω εγώ, είναι να ΜΗΝ μπλέξεις με ΤΣΜΕΔΕ (ΕΦΚΑ είναι αλλά στο ΤΣΜΕΔΕ υπαγόμαστε). Καλύτερα 550€ και στο χέρι, να μην έχεις να πληρώνεις λογιστές, να μην σου έρθει κάποια αναπάντεχη εισφορά από το πουθενά. Ξέρω είναι πολύ λίγα χρήματα, αλλά τουλάχιστον ξέρεις πόσα είναι και δικαιούσαι και κάποια πράγματα ως υπάλληλος (π.χ. άδειες, δώρα) πράγματα που στην άλλη περίπτωση είναι στην κρίση του εργοδότη σου αν σου τα δώσει. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω να μην έκανα ποτέ έναρξη. Ελπίζω να σε βοήθησα και καλή τύχη!
  9. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να κάνουν αυτό το πράγμα σε αυτές τις εποχές και σε νέους κιόλας μηχανικούς! Εύχομαι να βγάλουμε άκρη...
  10. Το πρόβλημα είναι ότι σε εμένα ήδη εκδόθηκαν οι ασφαλιστικές μου εισφορές (σε λάθος κατηγορία-κλάση). Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ Θεσσαλονίκης το οποίο με ενημέρωσε ότι έχει διαβιβαστικό ρόλο, και έστειλα μια αίτηση στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα. Στα κεντρικά δεν απαντάει κανένας σε τηλέφωνο ούτε σε e-mail. Κι έχω κι ένα ειδοποιητήριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου με ένα λάθος ποσό να περιμένει να πληρωθεί.
  11. Καλημέρα συνάδελφοι. Σε συνέχεια του αρχικού θέματος θέλω να σας γράψω για την δική μου χθεσινή τρομακτική εμπειρία. Έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος από τις 7 Ιανουαρίου του 2020 (ως νέος μηχανικός που κάνει πρώτη φορά έναρξη). Προφανώς όπως και πολλοί άλλοι, φαινόμουν ως ανασφάλιστος μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2020 (κι αυτό γιατί τους έστειλα e-mail να επισπεύσουν τη διαδικασίας ένταξης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ) κι έτσι δεν είχα τη δυνατότητα επιλογής της ειδικής κλάσης τον Μάρτιο. Βλέπω λοιπόν χθες αυτό που έβλεπα στους εφιάλτες μου. Να με έχουν βάλει στην πρώτη ασφαλιστική κλάση της γενικής κατηγορίας (220€/μήνα ΕΦΚΑ χώρια ο ΕΤΕΑΕΠ)!!! Μετά από πάρα πολλά τηλέφωνα, σε όσα ελάχιστα μου απάντησαν μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο από το νέο έτος κι όχι τώρα!!! Για να μην πολυλογώ, η οικονομική μου κατάσταση βρίσκεται σε πολύ κακό επίπεδο και δεν έχω χρήματα (85€ παραπάνω το μήνα) για να καλύψω το λάθος του ΕΦΚΑ. Είχα πάρει μια προσωπική απόφαση τον Σεπτέμβρη του 2019 να παλέψω στη χώρα μου και να μην φύγω ακόμα στο εξωτερικό. Καλά να πάθω λοιπόν. Ας κάτσω να πληρώνω τον ελληνικό κρατισμό και να με αντιμετωπίζει το κράτος σαν εχθρό του.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.