Μετάβαση στο περιεχόμενο

hyperlost

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

hyperlost's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

6

Φήμη στην κοινότητα

  1. judge_vag είσαι πολύ νέος, έχεις δυνατότητα για να κάνεις "δοκιμές" στα εργασιακά. Ούτε 40 είσαι, ούτε έχεις παιδιά να ανησυχείς για το μέλλον τους. Θέλει τύχη σου είχα γράψει το θέμα με την εργασία. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος αλλά να έχεις και τύχη. Έχω συναδέλφους μηχ μηχ που ήμασταν μαζί στη σχολή και μέχρι να βρουν αξιόλογη θέση Ελλάδα πέρασαν καταστάσεις που βλέπουμε μόνο σε κινηματογράφο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλά, αλλά το πτυχίο δεν σου φτάνει από μόνο του για να πετύχεις. Θέλεις εμπειρία. Μην σταματάς να ψάχνεις για κάτι μέχρι να είσαι ικανοποιημένος. Κλάδος για Ελληνες δεν υπάρχει. Σπάνια σε Σουηδία, Δανια να βρεις Ελληνες με ίδιο αντικείμενο με σένα. Αγγλία ίσως να βρεις, λόγω περισσότερων ατόμων που προσπαθούν εξαιτίας της γλώσσας. Σουηδία θα βρεις στην πόλη που θα μένεις Ελληνες αλλά θα ασχολείστε με άλλο αντικείμενο ο καθένας συνήθως.
  2. Στατιστικά -χωρίς όμως να αποτελεί de facto- πολυεθνικές στη κατασκευή πλαισιώνουν τμήματα QC κυρίως με Ινδούς. Κινέζικης εθνικότητας άτομα βρίσκεις σε μεγάλο ποσοστό στις αντίστοιχες εταιρίες σε πόστα χρηματοοικονομικά. Πολυεθνική έχει ποικιλομορφία στο προσωπικό, μπορεί να έχει άτομα διαφόρων εθνικοτήτων στο δυναμικό της. Παίζει σημασία και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα άτομα έρχονται "έτοιμα" για την συγκεκριμένη απασχόληση, έχοντας πάει στα ίδια πανεπιστήμια, έχοντας κάνει τα ίδια μεταπτυχιακά ή έχοντας πάρει τα ίδια πιστοποιητικά.
  3. Αν έχεις γνωστό να σε προτείνει, ούτε πτυχίο χρειάζεται, γίνεσαι κατευθείαν manager, έτσι είναι ο κόσμος. Στρατό δεν θα βρεις ηρεμία, κούραση είναι και χάσιμο χρόνο αντικειμενικά, αλλά είναι υποχρέωση και πρέπει να το δεις χαλαρά εσύ. Εκεί θα δεις διάφορους χαρακτήρες και θα πάρεις μια γεύση για το πως παίζουν καταστάσεις. Δες το σαν μια εμπειρία ζωής. Χαμένη δεν πάει. Για τις χώρες στο βάζω από εύκολο στο δύσκολο: Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία. Αλλά χωράει μεγάλο ΑΛΛΑ γιατί έχει σημασία η ειδίκευση που θα ασχοληθείς. Σουηδία τραβάει τέρμα προγραμματιστές, κλάδο ρομποτικής και γιατρούς. Στατιστικά ο software engineer είναι μηχανικός αλλά δεν ανήκεις εσύ σε αυτό το πεδίο. Spotify, ΑΒΒ είναι παραδείγματα εταιριών που έχουν χωριά-πόλεις με εργαζομένους εκεί, αλλά κυρίως προγραμματιστές. Επίσης κάτι που θα αντιμετωπίσεις έξω σε κατασκευή είναι ότι ρόλο παίζει ο εργοδηγός. Σαν έννοια. Ο εργοδηγός μπορεί να μην έχει τελειώσει πολυτεχνείο, αλλά μια ειδική σχολή και τον μηχανικό να τον θέλει για να κάνει τα χαρτιά, τη σαβουροδουλειά... Δεν είσαι από πάνω του. Κουμάντο κάνει αυτός, που δεν έχει τελειώσει καν πολυτεχνείο ή μπορεί και τίποτα, αλλά έχει εμπειρία και φυσικά μπορεί να παίρνει και τετραψήφιο μισθό. Ο πιο εύκολος δρόμος για το εξωτερικό είναι μέσω μεταπτυχιακού. Πας πανεπιστήμιο και στο τέλος σπουδών γίνεται μια μορφή recruiting από εταιρίες που "τραβάνε" juniors από το πανεπιστήμιο. Τα πιο καλά τμήματα έχουν και περισσότερες πιθανότητες recruiting, αλλά δεν σημαίνει 100% αποκατάσταση. Επίσης δεν σημαίνει μισθούς που ονειρεύεσαι. Αγγλία αυτό σημαίνει συγκατοίκηση με άλλους 2 για να βγαίνει το νοίκι. Οπότε και Ελλαδίτσα θέλει ψάξιμο, θέλει συνεχώς να έχεις τα μάτια ανοικτά. Θα φας χάλια καταστάσεις στην αρχή. Αλλά θα ακολουθήσεις μια διαδρομή που αν την παλεύεις θα βρεις άκρη. Αν είσαι καλός στην δουλεία, δεν θα σε αφήσει ο εργοδότης να πας χαμένος.
  4. Για εξωτερικό αυτή την περίοδο είναι δύσκολα τώρα. Ειδικά UK έχει αλλάξει η κατάσταση. Brexit και covid επηρέασαν την αγορά τους. Έγιναν περικοπές σε προσωπικό από μεγάλες εταιρίες. Σε Ελλάδα η αγορά είναι δύσκολη αλλά ψάχνεις εσύ και οι εσωτερικοί της Ελλάδας μηχανικοί, εξωτερικό δεν είσαι μόνο εσύ, είστε περισσότεροι που ψάχνετε για τις ίδιες θέσεις. Ειδικά UK νέος μηχανικός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέους μηχανικούς από Ινδία και Κίνα που είναι χώρες που τελευταία βγάζουν μηχανικούς με άριστα αγγλικά και έχουν πλαισιώσει συγκεκριμένες θέσεις/πόστα σε επιχειρήσεις. Αν σκέφτεσαι να πας εξωτερικό δεδομένου ότι δεν έχεις προυπηρεσία / εμπειρία το πτυχίο δεν σου φτάνει απο μόνο του. θα πρέπει να δεις τι ειδίκευση θα στοχεύσεις ώστε να βγάλεις τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις για να είσαι στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους νέους μηχανικούς. Για αυτό το λόγο μηχανικός σε UK ήταν πιο δύσκολα από ότι σε Σουηδία, Δανία, Γερμανία. Σουηδία λόγω της γλώσσας δοκίμαζαν λιγότερο μορφωμένοι μετανάστες. Για αυτό η Σουηδία απορροφούσε το 99% των εισαγόμενων μηχανικών και οι εταιρίες πλήρωναν καλά. Τα τελευταία χρόνια πάνε όμως και σε Σουηδία, Δανία κλπ πάρα πολλοί και έχουν κορεστεί οι θέσεις, έχουν ανέβει οι απαιτήσεις και έχουν πέσει οι αρχικοί μισθοί στους μηχανικούς. Εσύ δεν έχεις ούτε εμπειρία, ούτε κατέχεις κάποια γνώση/πιστοποίηση για να δικαιολογήσεις πρόσληψη από κάποιον συνομήλικο σου που τα έχει αυτά στο εξωτερικό. Θα πρέπει να μπεις καπου για να ξεκινήσεις, να μάθεις την δουλειά και να χτίσεις εμπειρία με το χρόνο. Αν θες Ελλάδα να μείνεις, βγάλε το στρατιωτικό απο την μέση, στελνε βιογραφικά συνεχώς, ακόμα και αν πιάσεις δουλειά συνέχισε να στέλνεις. Είναι τύχη το παιχνίδι για νέο μηχανικό Ελλάδα. Ταυτόχρονα ξεκίνα σεμινάρια που δίνουν πιστοποιήσεις που ζητούνται απο κλάδους των μηχ μηχ και πληρώνουν και θες να ασχοληθείς. Πχ κάνε σεμινάριο ISO9001 αν θες να πας για QC θέση, κάνε σεμινάριο για ραδιογραφίες αν θες να πας να εξεταζεις κολλήσεις σε διυλιστήρια κλπ. Το πτυχίο δεν μετρά απο μόνο του. Στο ξαναλέω. Δεν έχεις τίποτα ακόμα που να δικαιολογεί πρόσληψη σε σχέση με ένα συνάδελφο σου. Αν θες να πας εξωτερικό μην πας στρατό, θα πληρώσεις το πρόστιμο, αλλά φρόντισε να βγάζεις τόσα όσα να πληρώνεις το πρόστιμο του στρατού + το σπίτι + να ζεις νορμαλ και όχι μαζί με αλλους 3 σε κανά υπόγειο γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά σου για το νοίκι. Νέος είσαι, έχεις χρόνο για λάθη επιλογές. Πάρε μια απόφαση και ξεκίνα. Αν κάτσεις όμως Ελλάδα στρατό πήγαινε να τον βγάλεις να μην έχεις υποχρεώσεις μετά. Μεγάλες εταιρίες Ελλάδα το κοιτάνε και ο λόγος είναι ότι αν πάρουν μεγάλα έργα θέλουν να είναι καλυμμένες για το απρόοπτο. Απρόοπτο είναι να χρειαστεί να φύγεις στη μέση του έργου και να μην μπορείς να κάνεις hand over σε άλλο μηχανικό και η εταιρία να μην μπορεί να βρει άλλο να καλύψει εσένα.
  5. Η αγορά εργασίας της Ελλάδας από ιδιαίτερη έγινε δύσκολη. Το πτυχίο δεν σου εγγυάται ότι ξέρεις ή ότι γνωρίζεις να αντιμετωπίζεις καταστάσεις. Μόνο η πραγματική εμπειρία σε βοηθάει και αυτή έρχεται με τα χρόνια και τα αντίστοιχα έργα. Όταν πας στα 25 να ζητάς εργασία προφανώς ξέρουν ότι δεν έχεις τις προυποθέσεις, όπως τα λέει ο [email protected] είναι τα πράγματα. Να είσαι προετοιμασμένος να φας πολύ χάλι στην αρχή. Για το εξωτερικό να ξέρεις ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχω πολλούς συναδέλφους που έφυγαν για εξωτερικό επειδή ήταν απογοητευμένοι με την αγορά εργασίας την περίοδο του 2016 και μετά και δεν βρήκαν όλοι το "καλύτερο". Σουηδία είναι καλύτερα από Δανία, στους γνωστούς μου στην πλειονότητα. Αλλά κάθε αντικείμενο είναι ξεχωριστό. Πχ μηχ μηχ στην Σουηδία βρήκε καλή δουλειά σε εταιρία όχι σαν μηχανολόγος, αλλά σαν προγραμματιστής. Ο ίδιος όμως ήθελε αυτό το αντικείμενο και είχε ασχοληθεί και σαν φοιτητής με ρομποτική και προγραμματισμό. Σε κατασκευαστικό κλάδο, δεν πρόκειται να βρεις εύκολα δουλειά έξω γιατί η γλώσσα της χώρας είναι προϋπόθεση. Δεν θα μπορείς να συνεννοηθείς με το προσωπικό πχ εργατικό προσωπικό αν δεν γνωρίζεις την γλώσσα καλά. Δανία είναι πανάκριβα. Θα πρέπει να παίρνεις πολλά λεφτά /μήνα για να την βγάζεις πέρα. Σουηδία αν δεν μένεις στη Στοκχόλμη, αλλά σε άλλη πόλη ο μισθός σου θα φτάνει να πληρώνεις τα ενοίκια. Πχ 700 -1000 ΕΥΡΩ κατα μέσο όρο τα ενοίκια σε διαμερίσματα εκτός Στοκχόλμης. Στοκχόλμη εκτοξεύονται οι τιμές στα 2000 μπορεί και 4000 για αντίστοιχα σπίτια. θα πρέπει να πληρώνεις πάρκινγκ ξεχωριστά ή κάρτα αστικών μετακινήσεων αν θες να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή συγκοινωνία και γενικά όπως σε Αγγλία, αυτά δεν είναι μικρά έξοδα πρέπει να τα λογαριάσεις. Τέλος πρέπει να προσθέσεις ότι σε αυτές τις χώρες δεν είσαι μόνο εσύ ο μετανάστης, αλλά υπάρχει και μια κατηγορία μεταναστών εντός και εκτός Ευρώπης που είχαν πλούσιους γονείς και έχουν ήδη πάρει μεταπτυχιακό και πιστοποιήσεις βαρβάτες: Σε ιδιωτικά έργα, ζητάνε επίπεδο γνώσης/πιστοποίησης για το αντικείμενο, πχ εργασίες ελέγχου συγκολλήσεων, εργασίες ελέγχου μη καταστρεπτικών δοκιμών, υπάρχουν επίπεδα level 1, level 3 κοκ. Πχ θα έχεις απέναντί σου για το πόστο του welding enginner, ένα που θα θέλει να δουλέψει με λιγότερα λεφτά απο σένα και θα έχει ήδη τις πιστοποιήσεις, σε περίπτωση εκτός Ευρώπης. Σε γενικό επίπεδο στα ελληνικά πανεπιστήμια μαθαίνεις γενικά πολλά αλλά δεν προετοιμάζεσαι για την πραγματικότητα. Αυτή την ανακαλύπτεις μόνος σου. Σε γενικές γραμμές είναι μεγάλη απόφαση το εξωτερικό που θα είναι δύσκολα στην αρχή για νέο μηχανικό. Θα σου πρότεινα να στέλνεις όσα περισσότερα βιογραφικά μπορείς Ελλάδα και ακόμα και αν βρεις κάπου δουλειά, να μην επαναπαυτείς. Η επιτυχία θέλει γνώση, τύχη και την κατάλληλη στιγμή για να βρεις κάτι που θα σε ικανοποιεί και θα είσαι ευχαριστημένος.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.