Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ove_GR

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Ove_GR

  1. @georgios_m

    Η γυναίκα μου είναι ψυχολόγος-ψυχαναλυτής. Έχει ήδη εμπειρία με δικό της γραφείο οπότε θεωρώ πως στην Ελλάδα δεν θα της είναι ιδιαίτερο δύσκολο να κάνει κάτι παρόμοιο. Ειδικά σε περιοχές εκτός Αθηνών υπάρχει τεράστια ζήτηση στον τομέα της. Όταν λέω εξασφαλίσαμενη εννοώ πάντα για τα μέτρα της Ελλάδας...

    Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Έχω βρει κάποια γραφεία μελετητικα στο ίντερνετ και ίσως τους ενοχλήσω κάποια στιγμή στο μέλλον. 

  2. Διαβασα το ποστ μου και ελπιζω να μην εδωσα καποια εσφαλμενη εντυπωση σε καποιον που θελει να ερθει στο ΗΒ ως δομοστατικος.

    Η εμπειρια και οι ευκαιριες που κερδιζει καποιος είναι παρα πολλες λογω των πολύ μεγαλων εργων που παιζουν στην αγορα. Χαρακτηριστικα αναφερω πως το τελευταιο 6μηνο δουλευω για ένα συγκροτημα πολυκατοικιών ( τρια 40οροφα κ ένα 20οροφο) με συνολικο μπατζετ μισο δις. Ειδικα στις μεγαλες δουλειες, η μελετη δεν είναι καθολου στην προχειροτητα αλλα απαιτουν να τσεκαρεις τα παντα δινοντας πολύ μεγαλο χρονο στον μηχανικο για να το καταφερει. Καθοδηγηση υπαρχει παντα ακομη και αν εισαι εμπειρος μηχανικος, ποσο μαλλον για ένα ατομο που εχει 0-5 χρονια εμπειρια.

    Θεωρω πως αν καποιος είναι παθιασμένος με την συγκεκριμενη ειδικευση η Αγγλια είναι top προορισμος. Τωρα τα λεφτα είναι κατι το υποκειμενικο αρκετες φορες.

    • Like 1
    • Upvote 1
  3. Ως νεος στο φορουμ ας καταθεσω και εγω την εμπειρια μου μιας και ζω και εργαζομαι στο ΗΒ. 

    Ζω εδώ από το 2010 μιας και μετα την αποφοιτηση μου από ΤΕΙ δομικων εργων, ηρθα Αγγλια για bachelor+master με ειδικευση το Structural Engineering. Υστερα από ένα διάλλειμα στην Ελλαδα λογω στρατιωτικών υποχρεώσεων γυρισα Αγγλια καθως στην Ελλαδα της βαθιας κρισης δεν ειχα καν τη διαθεση να διαπραγματευτω.

    Θα ξεκινησω από τα ασχημα της Αγγλιας οσον αφορα το τομεα μας. Το επαγγελμα δεν εχει την ιδια υποσταση με την Ελλαδα ή πχ με άλλες χωρες όπως η Γερμανια κτλπ. Λες τι επαγγελμα κανεις και ειτε δεν ξερουν καν τι εννοεις ειτε σε περνανε για υδραυλικο, ηλεκτρολογο, μπογιατζη. Δεν εννοω ότι είναι κακα επαγγελματα, απλα θελω να τονισω το αστειο του θεματος. Προσωπικα, το συγκεκριμενο θεμα δεν με απασχολει καθως δεν εχω κολλημα με τους τιτλους αλλα δυστυχως εχει το τιμημα του στο τομεα μας.

    O leader του design team είναι παντα ο αρχιτέκτονας. Αυτό σημαινει πως ο αρχιτέκτονας παιρνει παντα το μεγαλυτερο μεριδιο της πιτας από αποψη χρηματων. Σε δευτερη μοιρα ερχονται οι υπολοιποι όπως στατικοι,μηχανολογοι,ηλεκτρολογοι κτλπ. Για παράδειγμα, εχω δουλεψει σε 3 εταιρειες (2 μικρες και η τωρινη μου αρκετα μεγαλη)και ποτε δεν ειδα να χτυπάνε δουλειες με πανω από 2% του συνολικου budget του προτζεκτ. Σκεφτείτε ότι πλεον πολύ μεγαλα προτζεκτ τα χτυπάμε με 0.7% και πλεον υπαρχουν εταιρειες που πανε στο 0.5%! Την ιδια στιγμη οι αρχιτέκτονες εχουν πανω από το 15% (αν κανω λαθος διορθωστε με καθως είναι νουμερο που εχω ακουσει).

    Ολες αυτές τις λεπτομέρειες τις αναφερω για να εξηγησω πως τα χρηματα στο τομεα των δομοστατικων είναι μια περιεργη ιστορια και εξαρτάται από το τι θελει ο καθενας. Ο μισθος είναι αξιοπρεπης αλλα καθολου συμβατος με το αγχος και τις ευθύνες αυτης της δουλειας. Ξεκινάς με 20-24K(μικτα) και σιγα σιγα ανεβαινεις, πιστευω ότι μεσα σε μια 3ετια είναι αρκετα εφικτο να πας στα 35k ειδικα αν αλλαζεις κάθε χρονο εταιρια. Το θεμα αλλαζει όταν γινεσαι Chartered Structural Engineer. Εκει πλεον μπορεις να πας για Senior engineer και τα λεφτα παιζουν από 40k μεχρι να ανεβεις ψηλα και να φτασει 50-60K σε ακομη πιο managerial ρολους όπως associate, director etc. Ολοι οι μισθοι που αναφερω είναι από την εμπειρια μου στο North West καθως από Λονδινο δεν εχω εμπειρια.

    Προσωπικα θεωρω ότι τα χρηματα δεν είναι ουτε πολλα αλλα προς Θεου ουτε και λιγα. Απλα καποιες φορες σε πιανει το γαμωτο καθως για παράδειγμα android/ios developers με 3 χρονια εμπειρια παιρνουν 60-70k...Ας μην μιλησω για ατομα με μεγαλυτερη εμπειρια καθως είναι λεφτα τα οποια οι μηχανικοι δεν θα τα δουν ποτε.

    Στα θετικα είναι οι συνθήκες εργασιας. Εχω αλλαξει 3 εταιρειες και δεν ακουσα ποτε μου μια φωνη ή εστω μια εκφραση εκνευρισμου και αυτό νομιζω λεει πολλα. Αν εισαι τυπικος και ενδιαφέρεσαι όλα κυλανε παρα πολύ ηρεμα. Οι μερες αδειας που δικαιουσε είναι συνηθως από 24-30 ημερες χωρις τις αργειες. Το ποτε θα παρεις την αδεια σου το οριζεις εσυ και όχι ο εργοδότης σου. Το αναφερω γιατι εχω ακουσει περιεργες ιστοριες από την Ελλαδα.

    Δεδομενου ότι το ΗΒ είναι μια χωρα με πολύ ακριβη αγορα σπιτιων, θεωρω ότι ένα ζευγαρι με ένα ετησιο εισοδημα minimum 60k(καθαρα) μπορει να εχει μια αξιοπρεπή καθημερινοτητα με δικο της σπιτι, να μπορει να μεγαλωσει ένα παιδι κτλπ. Το ξαναλεω, μιλαω παντα για North West.

    • Like 4
    • Upvote 1
  4. Σας ευχαριστω πολύ για τις απαντησεις σας.

    Πανω-κατω αυτά περιμενα να ακουσω καθως αντιλαμβάνομαι ότι σε μια χωρα με πανω από 10 χρονια κριση στις κατασκευες, ο ορος στατικος εχει μηδενιστεί.

    Δεν εχω αμεσο πλανο να γυρισω στην Ελλαδα. Εδώ και αρκετο διάστημα κουβεντιάζουμε με την γυναικα μου μια επιστροφή στην πατριδα για λογους οικογενειακούς κυριως. Το μονο αγκαθι είναι το επαγγελμα μου και ισως ο μονος ανασταλτικος παραγοντας που δεν κουβεντιάζουμε μια επιστροφή στα σοβαρα. Η γυναικα μου θα εχει σιγουρα αξιοπρεπή εισοδημα με βαση το επαγγελμα της.

  5. Καλησπέρα σε όλους και όλες! 

    Είναι το πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ σας και ελπίζω να μπω στην πολύ οργανωμένη από ότι βλέπω παρέα σας.

    Θα ήθελα να ακούσω γνώμες και απόψεις από επαγγελματίες του χώρου και ακόμη καλύτερα από μηχανικούς που γύρισαν για εργασία στην Ελλάδα από το εξωτερικό. 

    Εργάζομαι στην Αγγλία τα τελευταία 4 χρόνια ως Structural Engineer (δομοστατικα) σε μελετητικες εταιρίες (consultancies), δεν έχω δουλέψει ποτέ σε construction εργοτάξιο πάρα μόνο επισκέψεις σε εργοτάξιο. 

    Ειμαι πτυχιούχος μηχανικος δομικών έργων, έχω bachelor σε Civil Engineering και master Σε Structural & Foundation Engineering απο Αγγλία. 

    Το κύριο μέρος της δουλειάς μου είναι ανάλυση και σχεδιασμός(design) μόνο κτιριακά σε μεταλλικες-συμμικτες και οπλισμένου σκυροδεματος (μέχρι 40 ορόφους). Επίσης έχω αρκετή εμπειρία σε ανακαίνισεις και σχεδιασμό σπιτιών από φερουσα τοιχοποια (τα κλασικά βρετανικά σπίτια από τούβλα).

    Η ανάλυση και σχεδιασμός είναι μέσω ETABS, TEKLA, ROBOT, TEDDS. Επισης έχω δουλέψει πάρα πολύ το Revit καθώς τα πρώτα χρόνια έβγαζα και εγώ ο ίδιος σχέδια. Πλέον είμαι καθαρά στο design καθώς ο ρόλος μου γίνεται σιγά σιγά πιο senior. 

    Αυτό το χρόνο θα κάνω και την διαδικασια για να βγω Chartered Structural Engineer. 

    Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, υπάρχει κάποιο άτομο που είχε πάνω κάτω το ίδιο background στην Αγγλία και γύρισε Ελλάδα? Θα ήθελα πολύ να μάθω εντυπώσεις. 

    Φυσικά και γνωρίζω την τεράστια κρίση του κλάδου μας αλλά αυτό που επίσης με φοβίζει είναι ότι η συγκεκριμενη ειδίκευση στην Ελλάδα είναι λίγο υποτιμημένη? 

    Ευχαριστώ και συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα! 

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.