Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Γερόλυκος

Members
  • Περιεχόμενα

    53
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Γερόλυκος last won the day on Φεβρουάριος 3 2023

Γερόλυκος had the most liked content!

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Πλάκα, Αθήναι
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.634 profile views

Γερόλυκος's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done

Recent Badges

78

Φήμη στην κοινότητα

  1. Όχι, δεν έχει αλλάξει κάτι. Η μη διαβίβαση των παραστατικών δεν επηρεάζει τον αριθμό των δόσεων. Υποθέτω ότι προχώρησες στην υποβολή αφού συμπλήρωσες τα σωστά ποσά εξόδων. Έλεγξε αν στον κωδικό 523 (καταβολή ποσού σε 2 δόσεις) έχεις επιλέξει «ΝΑΙ». Περιοδική δήλωση ΦΠΑ Φ2
  2. Panagiotis Andrianopoulos, όροφοι είναι τα τμήματα του κτιρίου που διαχωρίζονται καθ' ύψος από διαδοχικά δάπεδα. Συνεπώς, η πιλοτή είναι όροφος.
  3. Η περιγραφή σου για την κατασκευή με το υαλότουβλο, littlejulie, είναι μάλλον ασαφής. Έχει τοποθετήσει ο πελάτης σου σειρά ύψους ενός υαλότουβλου και μήκους 2,15 μ. στο όριο της ιδιοκτησίας του; 1) Επιπλέον από ποιο πράγμα; Χρειάζονται οι μελέτες που τροποποιούνται. 2) Διευκρίνισε τι εννοείς. Ο εξωτερικός τοίχος πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές. 3) Διάβασε παρακάτω την απάντηση στον επόμενο συνάδελφο. 4) Ναι, για τις εργασίες σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους. Patrick, για τη διαδικασία και το πρόστιμο:
  4. judoaona, ο τρόπος φορολόγησης δεν επηρεάζει την υποχρέωση χαρακτηρισμού των εξόδων. Πρέπει να τα χαρακτηρίζεις, όπως και οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  5. Φροντίζεις, @ioakeim85, να διαβιβάζεις σωστά και εγκαίρως τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Οτιδήποτε έχει συμπληρωθεί λανθασμένα, το διορθώνεις πριν την υποβολή. @nikostzar, υποτίθεται ότι με την τελευταία αναβάθμιση προστέθηκε η δυνατότητα εξοδοποίησης μέρους του ΦΠΑ, δηλαδή να μπορεί να χαρακτηριστεί το έξοδο εν μέρει «με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ» και το υπόλοιπο χωρίς. Αυτή, όμως, η δυνατότητα είτε δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραστατικά που έχουν ήδη διαβιβασθεί. Οπότε, θα απορρίψεις το διαβιβασθέν παραστατικό και θα εφαρμόσεις την παλιά διαδικασία.
  6. @xrrx, οι τιμές των φορτίων είναι μικρές και η πρόσθετη καταπόνηση δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην οικοδομή. Το συνολικό βάρος των οργάνων και των ατόμων που θα τα χρησιμοποιούν είναι μικρότερο από το βάρος των συγγενών σε μία οικογενειακή συνεστίαση. Δεν συντρέχει, λοιπόν, ο παραμικρός λόγος ανησυχίας.
  7. Οι γραμμές, @@l@ni, είναι γραμμές σύνοψης και όχι χαρακτηρισμών. Για να προσθέσουμε γραμμές σύνοψης χρησιμοποιούμε την Εισαγωγή νέας γραμμής (μπλε φόντο). Η επιλογή Προσθήκη χαρακτηρισμών γραμμής (πράσινο φόντο) χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουμε το ποσό της γραμμής σύνοψης. Η τρίτη και η τέταρτη γραμμή χρησιμεύουν κατά την καταχώρηση λογαριασμού ρεύματος για το τμήμα του ποσού που δεν έχει ΦΠΑ. Για λογαριασμό τηλεφώνου οι γραμμές σύνοψης είναι δύο (οι δύο πρώτες). Επί του συγκεκριμένου παραδείγματος: Πρώτη γραμμή σύνοψης: Καθαρή αξία 25€ και συντελεστής ΦΠΑ 24%. Χαρακτηρισμός: Κατηγορία 2.4 με ποσό 25€ (γίνεται και χαρακτηρισμός ΦΠΑ). Δεύτερη γραμμή σύνοψης: Καθαρή αξία 50€ και συντελεστής ΦΠΑ 24%. Χαρακτηρισμός: Κατηγορία 2.5 με ποσό 62€ (προσθέτεις τον ΦΠΑ στην καθαρή αξία και δεν γίνεται χαρακτηρισμός ΦΠΑ). Για τη δεύτερη ερώτηση: δεν μπορείς να έχεις στην ίδια γραμμή σύνοψης δύο συντελεστές ΦΠΑ. Για λογαριασμό ρεύματος ακολουθείς την προηγούμενη δημοσίευσή μου. Επαναλαμβάνω ότι λέγοντας πρώτη γραμμή, δεύτερη γραμμή κτλ. εννοώ γραμμή σύνοψης. Αναλόγως καταχωρείς και λογαριασμό νερού. Οι γραμμές σύνοψης είναι διπλάσιες (λόγω έδρας και οικίας) από τον αριθμό των συντελεστών ΦΠΑ που έχει ο λογαριασμός. Για έναν συντελεστή (π.χ. 24%), οι γραμμές είναι δύο (τηλέφωνο). Για δύο συντελεστές (π.χ. 6% και 0%), οι γραμμές είναι τέσσερις (ρεύμα).
  8. Eleni St, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 23 του ΝΟΚ, η πραγματοποιημένη δόμηση υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής.
  9. Ούτε αυτό είναι αντιφατικό, διότι οι υπολογισμοί του διαγράμματος και οι μετρήσεις είναι δύο (εντελώς) διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι αριθμητικές πράξεις και φυσιολογικά γίνονται με ακρίβεια δύο δεκαδικών, χωρίς περιθώριο σφάλματος. Το δεύτερο γίνεται με όργανα κάποιας ανεκτής απόκλισης που χειρίζονται άνθρωποι (μηχανικοί), για τους οποίους υπάρχει —επίσης— ανεκτό περιθώριο σφάλματος. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ακρίβεια των δύο (και όχι τριών ή τεσσάρων) δεκαδικών των υπολογισμών έχει σχέση και με την ακρίβεια των μετρήσεων (αλλά όχι μόνο). Δεν θα επεκταθώ, όμως, άλλο πάνω σε αυτό, γιατί η ουσία είναι άλλη. Το ποσοστό της ανοχής δεν υπάρχει για να μεταβάλλεται η επιφάνεια του κτίσματος, αλλά —αντιθέτως— για να μην αλλάζει εφόσον οι μετρήσεις βρίσκονται εντός της ανεκτής απόκλισης.
  10. Για τη μείωση του προστίμου, dadabook, σωστά έχεις καταλάβει με την προϋπόθεση ότι το παράβολο δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των 5000 του παραδείγματός σου. Για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται και γενικά για τη διαδικασία, διάβασε το άρθρο 5 της Υπ. Απόφασης 27454/2631/2017.
  11. Δεν υπάρχει αντίφαση. Όταν γίνεται ενημέρωση λόγω απόκλισης 2% (τηρώντας τα μέγιστα όρια), δεν αλλάζει η κάλυψη και η δόμηση που αναγράφονται στο διάγραμμα κάλυψης (ή δόμησης). Το ίδιο ισχύει και γενικά με την ανοχή του 2%. Δεν αλλάζει η επιφάνεια όταν οι μεταβολές στις διαστάσεις είναι εντός της ανοχής.
  12. @@l@ni, η διαβίβαση λογαριασμού (π.χ. ρεύματος) όταν η έδρα είναι στην οικία του μηχανικού γίνεται βάσει της καταχώρησης στο βιβλίο εσόδων-εξόδων (όπως έχει αναφερθεί και στις προηγούμενες δημοσιεύσεις του θέματος για άλλα παραστατικά). Θα διαβιβαστεί ολόκληρο το ποσό, αλλά αυτό θα γίνει σε τέσσερις γραμμές ώστε να χωριστούν τα μέρη που εκπίπτουν (επαγγελματική δαπάνη) από αυτά που δεν εκπίπτουν (προσωπική δαπάνη). Πρώτη γραμμή: Ποσό α με ΦΠΑ α1, που αντιστοιχεί στην έδρα. Κατηγορία: 2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ. Δεύτερη γραμμή: Ποσό β με ΦΠΑ β1, που αντιστοιχεί στην οικία. Κατηγορία: 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ προστίθεται στην καθαρή αξία της γραμμής (β + β1 = β2). Τρίτη γραμμή: Ποσό γ (χωρίς ΦΠΑ) που αντιστοιχεί στην έδρα. Τέταρτη γραμμή: Ποσό δ (χωρίς ΦΠΑ) που αντιστοιχεί στην οικία. Έτσι στην περιοδική δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένο το σωστό ποσό α στα έξοδα με τον αντίστοιχο ΦΠΑ εξόδων α1. Στο Ε3 η αξία του εξόδου θα είναι α + β2 + γ + δ. Πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης πρέπει να διαβιβάσεις την απαιτούμενη αναμόρφωση. Δεν χρειάζεται να γίνει για κάθε λογαριασμό ρεύματος ξεχωριστά, αλλά μία φορά συγκεντρωτικά. Για τον παραπάνω λογαριασμό η αναμόρφωση διαβιβάζεται ως εξής: Είδος παραστατικού: Εγγραφές Οντότητας. Τύπος παραστατικού: Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Φορολογική βάση. Σύνοψη – Χαρακτηρισμοί παραστατικού: Κατηγορία γραμμής: Αρνητικό πρόσημο αξιών (η καθαρή αξία θα λάβει αρνητικό πρόσημο). Καθαρή αξία: β2 +δ (είναι το ποσό που αντιστοιχεί στην οικία). Κατηγορία (για τον χαρακτηρισμό): 2.12 Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης. Το άθροισμα β2 + δ έχει αναμορφωθεί και το α1 αφαιρείται γιατί είναι ΦΠΑ που έχει δηλωθεί στην περιοδική δήλωση. Με αυτό τον τρόπο η εκπιπτόμενη δαπάνη έχει δηλωθεί σωστά και είναι ίση με α + γ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.