Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

maneni

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.673
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    7

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από maneni

  1. On 3/4/2023 at 11:05 ΠΜ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΡΙΦΤΗ said:

    ....

    Τέλος, έχω δει ότι ορισμένοι συνάδελφοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία υπολογισμού της αντίστασης γείωσης για την έκδοση οικ.άδειας και ότι απλά δίνουν μία τεχνική περιγραφή με τα πρότυπα καθώς και μία κάτοψη με την περιμετρική γείωση στα θεμέλια χωρίς να αναφέρουν κάπου τι αντίσταση επιτυγχάνεται.

    Κάτι τέτοιο είναι σωστό ή πρέπει να γίνει κανονικά ;

    ......

    βασικά υπάρχει όριο. είναι αυτό που επιτυγχάνει τους ελάχιστους χρόνους λειτουργίας του διακοπτικού υλικού.

    Ωστόσο σε μια εγκατάσταση ΧΤ ΤΝ με ΔΔΕ η μέγιστη τιμή ανέρχεται περί τα 7000Ω αν θυμάμαι καλά.

    Στις μελέτες θα πρέπει να γίνεται υπολογισμός.

    On 3/4/2023 at 4:16 ΜΜ, ekechagi said:

    <1 Ω.

    Ό,τι συμφωνήσεις και πληρωθείς, παραδίδεις.

    Ότι λένε οι προδιαγραφές παραδίδεις. Ας φροντίσεις να πληρωθείς αναλόγως

    • Like 1
  2. η εφαρμογή που αναφέρετε αφορά αυτούς που χρειάζονται θεώρηση από κάποιον σύλλογο για την υπογραφή τους. Οι μηχανικοί καταθέτουν ΥΔΕ μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο πεδίο εξυπηρέτηση. Είσοδος με ή χωρίς taxis,  επιλογή νέου αιτήματος και μετά κατηγορία ΥΔΕ.

    Η ψηφιακή υπογραφή μπορεί να είναι μέσω token ή μέσω GOV. Αν προχωρήσετε τη διαδικασία έχει αναφορά και για τη διαδικασία υπογραφής από τους πελάτες.

    Η διαδικασία είναι πιο μπελαλίδικη απότι θα έπρεπε. Ο υπεύθυνος του ΔΕΔΔΗΕ ωστόσο είναι πολύ εξυπηρετικός και συνεννοήσιμος. Στην πορεία θα δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί.

    Οφείλω να φτιάξω ένα κείμενο σχετικά με το ΔΕΔΔΗΕ και τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και να διανεμηθεί μέσω ΤΕΕ αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει χρόνο να ασχοληθώ.....

    • Upvote 2
  3. θα προσπαθήσεις να βρεις με όποιο δοκιμο (ή αδόκιμο....) τρόπο μελέτες που έχουν κατατεθεί.

    Θα τις μελετήσεις για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις το αντικείμενο.

    Προσοχή ο περισσότερες μελέτες πολεοδομίας είναι είτε σκουπίδια είτε "αντιγραφή" (όταν αφορά τον ίδιο μηχανικό) από προηγούμενες δουλειές.

    Θα προσπαθήσεις με όποιο τρόπο να πας σε εργοτάξια να δεις πως γίνεται η κατασκευή. Εκεί θα μάθεις πραγματικά.

    Η εκμάθηση του λογισμικού είναι το τελευταίο που σε απασχολεί και το πιο εύκολο...

  4. το 4Μ είναι (υπό συζήτηση) για να κάνει καμιά μελετούλα για πολεοδομία. Δεν μπορεί να βασιστείς σε καμία περίπτωση σε αυτό.

    Γενικώς το ηλεκτρολογικό ΔΕΝ θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε....

    Αν θέλεις πιο σοβαρό πρόγραμμα χρησιμοποίησε το PANELCAD ή όπως μπορεί να λέγεται τώρα της TISOFT.

     

    ΥΓ δεν έκατσα να κάνω υπολογισμούς.....

  5. Από τη μία είναι λυπηρό, από την άλλη έχει λίγο πλάκα η προσπάθεια τεκμηρίωσης του δικαιώματος ή όχι μιας ειδικότητας. Όπου οι Η/Μ στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα το ξεχειλώνουν όσο μπορούν ενώ οι λοιποί ενδιαφερόμενοι εφαρμόζουν τα 2μέτρα και 2 σταθμά.

    Για να εξηγηθώ (με πολύ απλά λόγια καθότι δεν θα γράψω κατεβατά για λεπτομερή ανάλυση), ένας Η/Μ ουσιαστικά δεν έχει λόγο να ασχολείται με ΗΤΚ καθώς δεν εμπίπτει στο επαγγελματικό του πεδίο.

    Από την άλλη θα πρέπει να κατανοήσουν οι ΠΜ και λοιποί ότι (περίπου) με την ίδια (τυπική ή ουσιαστική) λογική που μπορούν να κάνουν (υπογράφουν) ΠΕΑ (κτιρίων και συστημάτων) και λοιπά συναφή,  έτσι και οι Η/Μ μπορούν να κάνουν ΗΤΚ.     

    • Like 3
    • Upvote 3
  6. υποχρεωτικώς θα σφραγίσεις τον βόθρο. Θα φτιαχτεί ένα α/σ όπου κρίνεται σκόπιμο (θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και στη θέση του βόθρου, πρακτικά κάπου κοντά ή κατάντη αυτού). 

    Η μελέτη αποχέτευσης του δημόσιου δικτύου γίνεται με στόχο όλη την περιοχή και όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν υπόγειους υδραυλικούς υποδοχείς. 

  7. 1)      2*1900 = 3800 > 2000.

    Ωστόσο δεν χάνεις κάτι να ρωτήσεις το τμήμα πυρασφάλειας σε περίπτωση 2 κτιρίων σε απόσταση >10μ

    2) διάβασε καλά τι αφορά η πυραντοχή για φέρον οργανισμό, πυροδιαμερίσματα και εξωτερικό κέλυφος (βλ πιν 15) και θα σου λυθούν οι απορίες.

  8. καλημέρα. Τώρα είδα την απάντησή σου.

    ουσιαστικά η "γείωση προστασίας" πάντα υπάρχει. Απλά κάθε φορά λειτουργεί διαφορετικά. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ισοδυναμική σύνδεση που δεν θα γείωνεται.

    Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα και σε ΙΤ συστήματα δεν υπάρχει πρόβλημα από κρουστικές υπερτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης για να γειώσω τα αντικεραυνικά, οπότε αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

    Αν γειώσεις τον ουδέτερο (σε ιδιόκτητο) Μ/Σ τότε αναγκαστικά έχεις ΤΝ. Εκτός και αν ο Μ/Σ τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση ώστε να μπορείς να έχεις ανεξάρτητα ηλεκτρόδια. Πρακτικά δεν γίνεται και δεν έχει νόημα.  Επίσης (πληροφοριακά) δεν υπάρχει απαίτηση για αντίσταση <1Ω στην γείωση λειτουργίας. ΤΟ όριο αυτό είναι για να έχεις κοινή γείωση (λειτουργίας και μεταλλικών μερών).

    Για την γαλβανική απομόνωση έχω ήδη αναφερθεί. Λόγω σύνδεσης μεταξύ 2 Μ/Σ με τρίγωνο και μεγάλης απόστασης το απομακρυσμένο σύστημα είναι αγείωτο (στην χειρότερη μεσολαβεί αντίδραση/αντίσταση  πολύ μεγάλης τιμής).

     

     

  9. και οι 2 Μ/Σ είναι ακριβώς ίδιοι. Τρίγωνο η μεγάλη τάση και αστέρας η μικρή. Ενημέρωσα το σκαρίφημα για να το δεις καλύτερα.

    Τον ουδέτερο του οικίσκου δεν θα τον γειώσω (γείωση λειτουργίας) αν δεν βάλω ηλεκτρόδιο γείωσης. Αν είχα αξιοπρεπή γείωση (ηλεκτρόδιο) θα γείωνα τον ουδέτερο του Μ/Σ ώστε να εφαρμόσω σύστημα ΤΝ.

    topol.pdf

  10. όχι δεν γειώνεται ούτε ο Μ/Σ ούτε ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Συνδέονται ωστόσο ισοδυναμικά.

    Επιπλέον θα βάλω επιτηρητή μόνωσης. Το ερώτημα παραμένει αν χρειάζεται να εγκαταστήσω επιπλέον Μ/Σ γαλβανικής απομόνωσης ή είναι περιττό (θεωρώ το δεύτερο).

    Βελτιωτικό έχω πάρει (αρκετά δοχεία). Και ένα γειωτή Ε.

    Ωστόσο για να το τοποθετήσω σε φυσικό έδαφος το μήκος του αγωγού  είναι πάνω από  90μ. Ο γειωτής στην καλύτερη να δώσει 60-80Ω.

    Και με τόσο μεγάλο μήκος αγωγού τσάμπα τα υλικά που θα χαλάσω..

     

    Η αλήθεια είναι ότι δεν με προβληματίζει μόνο η ασφάλεια. Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες:

    - Ο Μ/Σ (ο ουδέτερος) θα είναι floating κάτι που δεν ότι καλύτερο για τον αυτοματισμό.

    - Δεν μπορούν να δουλέψουν τα αντικεραυνικά.

  11. χαιρετισμούς στην κοινότητα. Την βοήθεια σας για ένα πρόβλημα που με βασανίζει.

    Συνημμένα έχω αναρτήσει ένα σκαρίφημα. Ένας οικίσκος τροφοδοτείται από κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Για το λόγο αυτό η σύνδεση γίνεται με τη βοήθεια μικρών μετασχηματιστών (Δ690/Υ400 V). Στον οικίσκο είναι δύσκολο να κατασκευασθεί ηλεκτρόδιο γείωσης. Ακόμα και αν βάλουμε κάτι, η αντίσταση γείωσης θα είναι πολύ μεγάλη (μάλλον εκατοντάδες Ohm).

    Ποια είναι η γνώμη σας η πιο δόκιμη λύση? Σκέφτομαι ότι αν εφαρμόσω ΙΤ χρειάζεται ηλεκτρόδιο γείωσης.

    Από την άλλη αν αφήσω αγείωτο το σύστημα, τότε είναι μια αποδεκτή λύση. Ωστόσο χρειάζεται να τοποθετηθεί πρόσθετος Μ/Σ γαλβανική απομόνωσης? 

    topol.pdf

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.