Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

tek

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

tek's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αυτή τη στιγμή είσαι άνεργος και θέλεις να ξεκινήσεις ελεύθερο επάγγελμα; Η εργάζεσαι ήδη σε κάποια εταιρεία (όπως καταλαβαίνω από τα γραφόμενα) και δεν σε έχουν ασφαλίσει; Αν είναι έτσι, πως πληρώνεσαι αυτή τη στιγμή;
  2. "Ασε που αν ο εργαζόμενος τυγχάνει να είναι μηχανικός θα παίξει σίγουρα με μπλοκάκι άρα δεν έχουμε αποζημιώσεις κ.τ.λ. " Παρατηρώ, ότι οι περισσότεροι θεωρούν αυτονόητο ότι ο εργαζόμενος με δελτίο δεν δικαιούται αποζημίωση. Αυτό δεν ισχύει. Εφόσον ο εργαζόμενος παρέχει εξαρτημένη εργασία, δικαιούται το σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούν μισθωοτούς (άδειες, υπερωρίες, αποζημίωση). Αυτό προκύπτει τόσο από αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζόμενους που προσέφυγαν, όσο -και από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτονται από τη σύμβαση του Πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών η οποία εγγυάται όλα τα ανωτέρω . Το ότι συχνά μας ψαρώνουν και δεν μας δίνουν τα οφειλόμενα, είναι άλλο θέμα. Όπως και το γεγονός ότι αρκετοί τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε συνεργάτες και όχι εργαζόμενοι .
  3. Δεν ήθελα να σε πιέσω, αλλά από την άλλη αυτό "το πράγμα με τις ΑΠΥ" δεν πρόκειται να σταματήσει από την πλευρά των εργοδοτών δεδομένου του πόσο τους συμφέρει αν εμείς δεν πατάμε πόδι. Επίσης χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, επέτρεψέ μου να σου πω ότι ο "πρώην σου" δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά μάλλον τον κανόνα. Μόνο τα περιστατικά που έχουν τύχει σε εμένα και στους πολύ οικείους μου αρκούν για να βγάλουν ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ των απαράδεκτων .
  4. Για να ξεκαθαρίσεις τις συνθήκες γύρω από την απόλυσή σου, μάλλον χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις και τους όρους εργασίας με τους οποοίους δούλευες. Το πρώτο σημαντικό ζήτημα, είναι αν είχες τις συμβατικές υποχρεώσεις ενός μισθωτού (εργασία σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, αν σου έλεγαν τι να κάνεις ή αν αποφάσιζες μόνος σου κλπ) αλλά πληρωνόσουν με παρόλα αυτά με δελτίο, ή αν ήσουν πραγματικός ελ.επαγγελματίας. Από όσα έγραψες καταλαβαίνω ότι συμβαίνει το πρώτο . Το δεύτερο σημαντικό, είναι αν είχες υπογράψει κάποιου είδους σύμβαση και τι έλεγε αυτή. Ηταν ορισμένου χρόνου (που έληξε και "απλά" δεν την ανανέωσε; ήταν αορίστου, ήταν σύμβαση έργου; ) Γενικά, αν μπορέσεις να αποδείξεις το ότι ήσουν κατ'ουσίαν μισθωτός, δικαιούσαι όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία ενώ ο εργοδότης σου είναι υπόλογος για αποφυγή καταβολής των νόμιμων εισφορών. Δικαιούσαι δηλαδή αποζημίωση απόλυσης (εφόσον τη δεχτείς), δικαιούσαι να σου καταβληθούν αναδρομικά οι τυχόν διαφορές του μισθού σου σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη ΣΣΕ . Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείς να αξιοποιήσεις τις διατάξεις με βάση τις οποίες μια απόλυση μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη. Και το γεγονός ότι προσέλαβε αμέσως κάποιον άλλο, την καθιστά παράνομη. Σχετικά με την ισχύ της ΣΣΕ. Πράγματι, η συλλογική σύμβαση εργασίας του Σωματειου Μισθωτών Τεχνικών κατατίθεται για την Αττική. Όμως, ισχύει επίσης για τις τεχνικές εταιρείες οι οποίες είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που την υπογράφουν . Ομως, το αν είσαι κατ' ουσίαν μισθωτός ή όχι, δεν κρίνεται από τη σύμβαση, αλλά από το πως εργάζεσαι άσχετα με την περιοχή. Καταλαβαίνω ότι ενδεχομένως δεν θέλεις να μπλέξεις σε διαδικασίες ψυχοφθόρες. Πολυ περισσότερο, το να διεκδικήσεις την επαναπρόσληψή σου μπορεί να σου φαίνεται προβληματικό γιατί δεν θα είναι εύκολο (ενδεχομένως) να επιστρέψεις στο εργασιακό σου περιβάλλον. Το ίδιο έχουμε νιώσει πολλοί ακόμα. Όμως, στο βαθμό που αφήνουμε τους εργοδότες μας να συμπεριφέρονται κατά πως προτιμούν ανενόχλητους, νομίζω ότι τελικά όλοι βγαίνουμε χαμένοι. Το ίδιο που έκανε σε εσένα, θα το κάνει σε κάποιον άλλο τελικά. Αν λοιπόν θέλεις μια άποψη, νομίζω ότι ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρουν οι ενδεχόμενες υλικές απολαβές που θα έχεις από μια αντιπαράθεση μαζί του, ίσως θα ήθελες να σκεφτείς αυτό το ενδεχόμενο. Αν θέλεις, μπορείς να επικοινωνήσεις με το σωματείο προκειμένου να μιλήσεις απευθείας με κάποιον για το θέμα σου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.