Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dark74

Members
  • Περιεχόμενα

    26
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

dark74's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Dedicated Rare
  • Collaborator Rare
  • First Post Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. @ΝΙΚΟΣΤΡΙ καλησπέρα και καλή χρονιά. Ευχαριστούμε για το βίντεο ήταν ότι έπρεπε Σχετικά με το θέμα τώρα. Παροχικό καλώδιο έστω και μεγάλη ισχύος γιατί πρέπει σόνι και καλά να οδεύει υπόγεια ? Δηλ. θέλω να πω, αν είναι επίτοιχο σε σωλήνα ή πάνω στο έδαφος μέσα σε σωλήνα (πλαστική βαρέως τύπου) ή μεταλλική σωλήνα, ή ορατό επί μπετού (σε σχάρα ή μεταλλικό κανάλι) είναι ΜΗ συμβατό με τον Κανονισμό ? Δηλ. ας πούμε τα καλώδια (παροχές κλιματιστικών μονάδων) που τρέχουν ορατά σε σχάρες στα δώματα ή στο έδαφος ή οι εναέριες παροχές στηριγμένες σε τοίχους γιατί αυτές δεν συνιστούν παραβίαση του κεφαλαίου 52 ενώ η παροχή Νο6 έτσι όπως την περιγράφω συνιστά ?
  2. @Bill22 όχι δεν εννοώ τον ΔΕΔΔΗΕ. Εννοώ τον μελετητή που έχει κάνει τη μελέτη και κοστολογεί καλώδιο NYY 3x120+70 (4 αγωγούς) και όχι 5. Ομως αφού θα γίνει επαύξηση και μάλιστα σε Νο6 δεν πρέπει να αλλάξει και το καλώδιο γείωσης (εννοώ το καλώδιο προς το τρίγωνο γείωσης) ? Για την υπόγεια όδευση δεν ξέρω γιατί πρέπει σόνι και καλά να είναι υπόγεια. Αυτό που περιγράφεις, δηλ. φρεάτιο βάθους 60cm περίπου, άμμο, χαλίκι κλπ είναι ΑΝ αποφασίσεις να κάνεις την όδευση υπόγεια οπότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτή τη προδιαγραφή. Αλλά δεν έχω δει να αναφέρεται κάπου ότι σονι και καλά πρέπει να είναι υπόγεια. Δηλαδή αν η παροχή έπρεπε να τρέξει μέσα από μια αποθήκη ας πουμε, θα διαλύαμε το δάπεδο για να την κάνουμε υπόγεια ? Ευχαριστώ
  3. Αγαπητέ Bill22 Εφόσον το καλώδιο της παροχής γίνεται 120mm2 (από 16mm2) δεν πρέπει και το καλώδιο της γείωσης να αλαγχθεί ? (ο μελετητής δεν το έχει μέσα). Ασχέτως συστήματος γειώσεως. Απο που προκύπτει οτι δεν επιτρέπεται επί εδάφους κεντρική παροχή ? Δεν μιλάμε για κατοικίσιμη περιοχή τώρα. Ένα βιομηχανικό κτίριο απλωμένο στην εξοχή είναι. Γιατί η παροχή να μην μπορεί να γίνει ορατή εντός σωλήνα ?
  4. Καλησπέρα σε όλους Το θέμα : Σε υφιστάμενο βιομηχανικό κτίριο, υπάρχει παροχή 5x16mm2 με 63Α ασφάλειες. Ζητήθηκε για διάφορους λόγους (επέκταση κλπ) παροχή Νο6. Στη μελέτη βλέπω καλώδιο NYY 3x120+70mm2 μεταξύ νέου γενικού πίνακα διανομής και κυψέλη/μετρητή ΔΕΗ. Η κυψέλη θα τοποθετηθεί σε προσβάσιμο χώρο και η όδευση της νέας παροχής εως τον γενικό πίνακα διανομής θα γίνει από το έδαφος (καθώς είναι κάτι σαν κήπος-χωράφι). ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : α) Δεν πρέπει να γίνει νέα γείωση καθώς η παλαιά είναι με 16mm2 καλώδιο ? Επίσης το καλώδιο της μελέτης δεν θα έπρεπε να είναι NYY 3x120+70+70mm2 (να περιλαμβάνει και τη γείωση και τον ουδέτερο) ? ή μήπως ο μελετητής θεωρεί ότι θα γίνει άμεση γείωση ??? β) ο ΔεΔΔΗΕ τις Νο6 παροχές τις πάει υπόγεια. Από το μετρητή/κυψέλη εως τον γενικό πίνακα υπάρχει κάποιος κανονισμός που μας επιβάλλει υπόγεια όδευση ή μπορούμε να πάμε και ορατά, πάνω στο έδαφος με το καλώδιο εντός σωλήνων ? Ευχαριστώ
  5. Αποκλείεται η εν λόγω ασφάλεια 16Α μάλιστα να δίνει μόνο σε έναν ρευματοδότη. Σίγουρα δίνει και σε άλλους... τσέκαρε το. Σπάνια η διαρροές είναι στα καλώδια εσωτερικά της χωνευτής εγκατάστασης στα σπίτια καθώς αυτά ειναι ακίνητα.
  6. Αν το καλώδιο είναι 6άρι, τότε θέλει 100% επαυξηση. Τρελή φασαρία στα παλιά σπίτια ειδικά η όδευση καλωδίου από το μετρητή εως τον πίνακα
  7. Αγαπητέ Η ασφάλεια στο ρολόι καίγεται γιατί υπάρχει υπερφόρτιση. Δηλαδή οι συσκευές-φορτία του σπιτιού τραβάνε περισσότερο ρεύμα από αυτό για το οποίο έχει διαστασιολογηθεί η εγκατάστασή του σπιτιού. Το οτι καίγεται μια η ασφάλεια στον πίνακα, μια η ασφάλεια στο ρολόι της ΔΕΗ προκύπτει από το γεγονός ότι αυτές οι 2 ασφάλειες ειναι προφανώς ιδίας ονομαστικής εντάσεως, ήτοι 30Α όπως λες. Και οι 2 υπερθερμένονται τη ώρα που ανάβεις άλλα φορτία και είναι θέμα τύχης (για την ακρίβεια των παραμέτρων) ποια θα πέσει πρώτη. Συνήθως οι ασφάλειες της ΔΕΗ στο ρολόι είναι βραδείας τήξεως αλλά αυτές τις έχει μόνο η ΔΕΗ. Αν έχεις βάλει του εμπορίου τότε πέφτει πότε η μία (ρολόι) πότε η άλλη (πίνακα). Η λύση στο πρόβλημα σου είναι η επάυξηση ισχύος. Ομως αυτή δεν είναι τόσο απλή διαδικασία καθώς απαιτεί και την αλλαγή του παροχικού καλωδίου από το μετρητή (ρολόι) εως τον γενικό πίνακα. Δηλαδη. Για ασφάλεια 30Α που λες ότι έχεις, μάλλον το καλώδιο ειναι 3x10mm2 (μονοφασικό) ή 5x10mm2 (αν έχεις τριφασικό). Η επόμενη τυποποιημένη παροχή (επαυξηση) είναι με ασφάλειες 50Α στο ρολόι, 63Α στον γενικό πίνακα αλλά με ΝΕΟ καλώδιο 3Χ16μμ2 (ή 5x16mm2 αν είναι τριφασικό). Δοκίμασε να κάνει το εξής. Αντί για 30Α ασφάλειες, βάλε 35Α. Αυτή είναι η σωστή ασφάλεια έτσι κι αλλιώς για 10mm2 καλώδιο (τσέκαρε μπας και είναι κανά 6mm2 το καλώδιο σου, εκεί υπάρχει πρόβλημα). Δεν ξέρω πως βρέθηκαν αυτές οι ασφάλειες των 30Α, πρώτη φορά τις βλέπω σε σπίτι. Με τα 35Α (ή και 40Α) το 10άρι καλώδιο αντέχει. Ετσι θα "κερδίσεις" λίγο ρεύμα πριν σου ρίξει την ασφάλεια. Δηλ. αν είναι οριακό το πρόβλημα της υπερφόρτισης με τα 5Α (είτε μονοφασικό, είτε 5Α / φάση στο τριφασικό) ενδεχομένως να περιοριστεί το πρόβλημα. Αλλιώς φωνάζεις ηλεκτρολόγο, που είναι και η καλύτερη (και ασφαλέστερη) λύση και αρχίζεις τη διαδικασία επαύξησης που δεν είναι και το πιο ευκολο πράγγμα σε ήδη κατασκευασμένο σπίτι (μερεμέτια κλπ)
  8. Εξ όσων γνωρίζω όχι. Εδώ σε μεγάλα κτίρια περνάμε παροχές καλωδίων προς ορόφους από λεβητοστάσια, φωταγωγούς, απ' οπου ειναι δυνατόν. Για κατοικίες το μόνο πρόβλημα είναι των λοιπών ιδιοκτητών-διαχειριστή. Τεχνικά δεν νομίζω να υπάρχει κανένα θέμα.
  9. Καλησπέρα σε όλους Έχει εγκατασταθεί σταθμός φόρτισης οχημάτων σε κτίριο στο οποίο δεν απαιτείται Οικοδομική Αδεια ή Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Ομως για την τελική αδειοδότηση πρέπει να συνταχθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω εργασίες δεν απαιτείται έγκριση από κάποιον φορέα. Γνωρίζει κανείς ποιες ειδικότητες μπορούν να υποβάλλουν αυτή την ηλεκτρονική βεβαίωση ? Πρέπει να είναι μέλη του ΤΕΕ, διπλωματούχοι ή και τεχνολόγοι μηχανικοί ?
  10. Εξ όσων είδα οχι.. είναι και αυτό μέχρι 6Α μέγιστο ρεύμα... Άσε που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Προφανώς κάποια άλλη λύση υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις που αγνοούμε γιαυτό και οι εταιρείες κατήργησαν τέτοιους επιτηρητές που είχαν (όσες είχαν).
  11. Δυστυχώς η λύση με PLC και μετρητές έντασης είναι μονόδρομος καθώς τα φορτία είναι μεταβλητής ισχύος. Εχουν αυτόματες σκάλες 6-9-12-18 kW και δεν μπορώ να ξέρω σε ποια σκάλα λειτουργεί τι κάθε φορά, παρά μόνο αν μετράω την ένταση της γραμμής.... anyway, ευχαριστώ για τις απαντήσεις
  12. @nvel δυστυχώς αγαπητέ δεν υπάρχουν επιτηρητές ρεύματος.. Είχε κάποτε η Hager τον EU 103 τον κατήργησε κι αυτόν. Αλλά ούτε κι αυτός είχε μεγάλο εύρος.. μέχρι 10Α ήταν νομίζω. @stetη λύση με τον Μ/Σ έντασης είναι πράγματι μια επιλογή, αναλογική μεν, που καθιστά δύσκολο λίγο τον προγραμματισμό γιατί τα αναλογικά σήματα θέλουν να πληρώσεις κάποιον που να ξέρει από PLC, ενώ τα ψηφιακά αν έχεις ασχοληθεί λίγο με ladder ή FBD είναι απλά 0-1 (φτιάχνεις τον πίνακα αληθείας) και είσαι οκ. Σαν να χρησιμοποιείς ρελέ. Όμως φαίνεται να είναι μονόδρομος τελικά. Αν ξέρεις και κανά μετρητή ενέργειας με overload ευπρόσδεκτος
  13. @stet αν βάλω θερμικό και πέσει, δεν ξανασηκώνεται μόνο του. Πρέπει να πάει κάποιος να το σηκώσει και η μονάδα είναι στο βουνό. Η χρηση Μ/Σ εντάσεως μέχρι στιγμής φαίνεται μονόδρομος, αλλα πως συνδέοονται αυτά και τι gain offset πρέπει να ορίσεις στο PLC είναι χάος (και πολύ μεγάλο κόστος επίσης). ... και αυτοί οι Μ/Σ εντάσεως είναι για να πάνε σε μετρητές ενέργειας, πως θα δώσουν σήμα 0-20mA ??? @nvel ΚΑΜΙΑ εταιρεία δεν έχει επιτηρητή ρεύματος ράγας. Αν βρεις πες και σε μένα. Το θέμα προς επίλυση είναι το εξής. Σε απομακρυσμένη εγκατάσταση με παροχή 3x63A, θα τοποθετηθούν 10 πρόσθετα φορτία (σε διαφορετικούς υποπίνακες) μεταβλητής ισχύος από 6 εως 24 kW έκαστο. Επαύξηση ισχυος αδύνατον. Κατ' επέκταση θέλω όταν το ρεύμα γραμμής σε κάποιο φορτίο ξεπερνάει ένα όριο, π.χ. τα 22Α ο επιτηρητής ρεύματος (που δεν υπάρχει στην αγορά) να κλείνει μια επαφή και μετά το PLC θα κάνει τη διαχείριση (στην ουσία θα κάνει αππόριψη προεπιλεγμένων φορτίων... θα βάζει και θα βγάζει φορτία βλέποντας τους επιτηρητές ρεύματος). Κάθε άλλη ιδέα ευπρόσδεκτη.
  14. Καλησπέρα σε όλους Έχω εναν αυτοματισμό όπου χρειάζεται να γίνεται διακοπή τροφοδοσίας με βάση το μετρούμενο ρεύμα γραμμής. Δηλαδή όταν το ρεύμα στη γραμμή φτάσει / ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή, τότε να δίνει ένα σήμα στο PLC το οποίο θα κάνει μετά τα δικά του Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο ραγο-υλικό.. δηλ. ένας επιτηρητής έντασης που να ρυθμίζεται ώστε αν το ρεύμα περάσει μια τιμή να κλείνει ανοίγει κάποιες βοηθητικές επαφές. Μου φάνηκε εύκολο αλλά λίγο που έψαξα στο ιντερνετ δεν βρηκα τέτοιο υλικό. Έχει κανεις υπόψη του τέτοιο υλικό ? Έστω και με τη χρήση Μ/Σ έντασης.
  15. Ναι. O δείκτης LOR έχει να κάνει με το φωτιστικό σώμα ασχέτως τύπου λαμπτήρα. Πρακτικά είναι ο δείκτης ο οποίος λέει πόση από τη φωτεινή ροή των λαμπτήρων είναι πραγματικά ωφέλιμη. Τα παλιά περσιδωτά 60χ60 είχαν ένα δείκτη γύρω το 0.6 ~ 0.7 ... δηλ. αν είχες λαμπτήρες συνολικής φωτεινής ροής 1000 lm το φωτιστικό "έτρωγε" σε απώλειες τα 400-300lm και η οφέλιμη φωτεινή ροή θα ήταν 600~700lm. Με την άφιξη των led panels οι κατασκευαστές πλέον (οι σοβαροί) όταν λένε ότι ένα led panel βγάζει 1000lm, είναι πράγματι 1000lm.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.