Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

dark74

Members
  • Περιεχόμενα

    26
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dark74

  1. @ΝΙΚΟΣΤΡΙ καλησπέρα και καλή χρονιά. Ευχαριστούμε για το βίντεο ήταν ότι έπρεπε Σχετικά με το θέμα τώρα. Παροχικό καλώδιο έστω και μεγάλη ισχύος γιατί πρέπει σόνι και καλά να οδεύει υπόγεια ? Δηλ. θέλω να πω, αν είναι επίτοιχο σε σωλήνα ή πάνω στο έδαφος μέσα σε σωλήνα (πλαστική βαρέως τύπου) ή μεταλλική σωλήνα, ή ορατό επί μπετού (σε σχάρα ή μεταλλικό κανάλι) είναι ΜΗ συμβατό με τον Κανονισμό ? Δηλ. ας πούμε τα καλώδια (παροχές κλιματιστικών μονάδων) που τρέχουν ορατά σε σχάρες στα δώματα ή στο έδαφος ή οι εναέριες παροχές στηριγμένες σε τοίχους γιατί αυτές δεν συνιστούν παραβίαση του κεφαλαίου 52 ενώ η παροχή Νο6 έτσι όπως την περιγράφω συνιστά ?
  2. @Bill22 όχι δεν εννοώ τον ΔΕΔΔΗΕ. Εννοώ τον μελετητή που έχει κάνει τη μελέτη και κοστολογεί καλώδιο NYY 3x120+70 (4 αγωγούς) και όχι 5. Ομως αφού θα γίνει επαύξηση και μάλιστα σε Νο6 δεν πρέπει να αλλάξει και το καλώδιο γείωσης (εννοώ το καλώδιο προς το τρίγωνο γείωσης) ? Για την υπόγεια όδευση δεν ξέρω γιατί πρέπει σόνι και καλά να είναι υπόγεια. Αυτό που περιγράφεις, δηλ. φρεάτιο βάθους 60cm περίπου, άμμο, χαλίκι κλπ είναι ΑΝ αποφασίσεις να κάνεις την όδευση υπόγεια οπότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτή τη προδιαγραφή. Αλλά δεν έχω δει να αναφέρεται κάπου ότι σονι και καλά πρέπει να είναι υπόγεια. Δηλαδή αν η παροχή έπρεπε να τρέξει μέσα από μια αποθήκη ας πουμε, θα διαλύαμε το δάπεδο για να την κάνουμε υπόγεια ? Ευχαριστώ
  3. Αγαπητέ Bill22 Εφόσον το καλώδιο της παροχής γίνεται 120mm2 (από 16mm2) δεν πρέπει και το καλώδιο της γείωσης να αλαγχθεί ? (ο μελετητής δεν το έχει μέσα). Ασχέτως συστήματος γειώσεως. Απο που προκύπτει οτι δεν επιτρέπεται επί εδάφους κεντρική παροχή ? Δεν μιλάμε για κατοικίσιμη περιοχή τώρα. Ένα βιομηχανικό κτίριο απλωμένο στην εξοχή είναι. Γιατί η παροχή να μην μπορεί να γίνει ορατή εντός σωλήνα ?
  4. Καλησπέρα σε όλους Το θέμα : Σε υφιστάμενο βιομηχανικό κτίριο, υπάρχει παροχή 5x16mm2 με 63Α ασφάλειες. Ζητήθηκε για διάφορους λόγους (επέκταση κλπ) παροχή Νο6. Στη μελέτη βλέπω καλώδιο NYY 3x120+70mm2 μεταξύ νέου γενικού πίνακα διανομής και κυψέλη/μετρητή ΔΕΗ. Η κυψέλη θα τοποθετηθεί σε προσβάσιμο χώρο και η όδευση της νέας παροχής εως τον γενικό πίνακα διανομής θα γίνει από το έδαφος (καθώς είναι κάτι σαν κήπος-χωράφι). ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : α) Δεν πρέπει να γίνει νέα γείωση καθώς η παλαιά είναι με 16mm2 καλώδιο ? Επίσης το καλώδιο της μελέτης δεν θα έπρεπε να είναι NYY 3x120+70+70mm2 (να περιλαμβάνει και τη γείωση και τον ουδέτερο) ? ή μήπως ο μελετητής θεωρεί ότι θα γίνει άμεση γείωση ??? β) ο ΔεΔΔΗΕ τις Νο6 παροχές τις πάει υπόγεια. Από το μετρητή/κυψέλη εως τον γενικό πίνακα υπάρχει κάποιος κανονισμός που μας επιβάλλει υπόγεια όδευση ή μπορούμε να πάμε και ορατά, πάνω στο έδαφος με το καλώδιο εντός σωλήνων ? Ευχαριστώ
  5. Αποκλείεται η εν λόγω ασφάλεια 16Α μάλιστα να δίνει μόνο σε έναν ρευματοδότη. Σίγουρα δίνει και σε άλλους... τσέκαρε το. Σπάνια η διαρροές είναι στα καλώδια εσωτερικά της χωνευτής εγκατάστασης στα σπίτια καθώς αυτά ειναι ακίνητα.
  6. Αν το καλώδιο είναι 6άρι, τότε θέλει 100% επαυξηση. Τρελή φασαρία στα παλιά σπίτια ειδικά η όδευση καλωδίου από το μετρητή εως τον πίνακα
  7. Αγαπητέ Η ασφάλεια στο ρολόι καίγεται γιατί υπάρχει υπερφόρτιση. Δηλαδή οι συσκευές-φορτία του σπιτιού τραβάνε περισσότερο ρεύμα από αυτό για το οποίο έχει διαστασιολογηθεί η εγκατάστασή του σπιτιού. Το οτι καίγεται μια η ασφάλεια στον πίνακα, μια η ασφάλεια στο ρολόι της ΔΕΗ προκύπτει από το γεγονός ότι αυτές οι 2 ασφάλειες ειναι προφανώς ιδίας ονομαστικής εντάσεως, ήτοι 30Α όπως λες. Και οι 2 υπερθερμένονται τη ώρα που ανάβεις άλλα φορτία και είναι θέμα τύχης (για την ακρίβεια των παραμέτρων) ποια θα πέσει πρώτη. Συνήθως οι ασφάλειες της ΔΕΗ στο ρολόι είναι βραδείας τήξεως αλλά αυτές τις έχει μόνο η ΔΕΗ. Αν έχεις βάλει του εμπορίου τότε πέφτει πότε η μία (ρολόι) πότε η άλλη (πίνακα). Η λύση στο πρόβλημα σου είναι η επάυξηση ισχύος. Ομως αυτή δεν είναι τόσο απλή διαδικασία καθώς απαιτεί και την αλλαγή του παροχικού καλωδίου από το μετρητή (ρολόι) εως τον γενικό πίνακα. Δηλαδη. Για ασφάλεια 30Α που λες ότι έχεις, μάλλον το καλώδιο ειναι 3x10mm2 (μονοφασικό) ή 5x10mm2 (αν έχεις τριφασικό). Η επόμενη τυποποιημένη παροχή (επαυξηση) είναι με ασφάλειες 50Α στο ρολόι, 63Α στον γενικό πίνακα αλλά με ΝΕΟ καλώδιο 3Χ16μμ2 (ή 5x16mm2 αν είναι τριφασικό). Δοκίμασε να κάνει το εξής. Αντί για 30Α ασφάλειες, βάλε 35Α. Αυτή είναι η σωστή ασφάλεια έτσι κι αλλιώς για 10mm2 καλώδιο (τσέκαρε μπας και είναι κανά 6mm2 το καλώδιο σου, εκεί υπάρχει πρόβλημα). Δεν ξέρω πως βρέθηκαν αυτές οι ασφάλειες των 30Α, πρώτη φορά τις βλέπω σε σπίτι. Με τα 35Α (ή και 40Α) το 10άρι καλώδιο αντέχει. Ετσι θα "κερδίσεις" λίγο ρεύμα πριν σου ρίξει την ασφάλεια. Δηλ. αν είναι οριακό το πρόβλημα της υπερφόρτισης με τα 5Α (είτε μονοφασικό, είτε 5Α / φάση στο τριφασικό) ενδεχομένως να περιοριστεί το πρόβλημα. Αλλιώς φωνάζεις ηλεκτρολόγο, που είναι και η καλύτερη (και ασφαλέστερη) λύση και αρχίζεις τη διαδικασία επαύξησης που δεν είναι και το πιο ευκολο πράγγμα σε ήδη κατασκευασμένο σπίτι (μερεμέτια κλπ)
  8. Εξ όσων γνωρίζω όχι. Εδώ σε μεγάλα κτίρια περνάμε παροχές καλωδίων προς ορόφους από λεβητοστάσια, φωταγωγούς, απ' οπου ειναι δυνατόν. Για κατοικίες το μόνο πρόβλημα είναι των λοιπών ιδιοκτητών-διαχειριστή. Τεχνικά δεν νομίζω να υπάρχει κανένα θέμα.
  9. Καλησπέρα σε όλους Έχει εγκατασταθεί σταθμός φόρτισης οχημάτων σε κτίριο στο οποίο δεν απαιτείται Οικοδομική Αδεια ή Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Ομως για την τελική αδειοδότηση πρέπει να συνταχθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω εργασίες δεν απαιτείται έγκριση από κάποιον φορέα. Γνωρίζει κανείς ποιες ειδικότητες μπορούν να υποβάλλουν αυτή την ηλεκτρονική βεβαίωση ? Πρέπει να είναι μέλη του ΤΕΕ, διπλωματούχοι ή και τεχνολόγοι μηχανικοί ?
  10. Εξ όσων είδα οχι.. είναι και αυτό μέχρι 6Α μέγιστο ρεύμα... Άσε που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Προφανώς κάποια άλλη λύση υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις που αγνοούμε γιαυτό και οι εταιρείες κατήργησαν τέτοιους επιτηρητές που είχαν (όσες είχαν).
  11. Δυστυχώς η λύση με PLC και μετρητές έντασης είναι μονόδρομος καθώς τα φορτία είναι μεταβλητής ισχύος. Εχουν αυτόματες σκάλες 6-9-12-18 kW και δεν μπορώ να ξέρω σε ποια σκάλα λειτουργεί τι κάθε φορά, παρά μόνο αν μετράω την ένταση της γραμμής.... anyway, ευχαριστώ για τις απαντήσεις
  12. @nvel δυστυχώς αγαπητέ δεν υπάρχουν επιτηρητές ρεύματος.. Είχε κάποτε η Hager τον EU 103 τον κατήργησε κι αυτόν. Αλλά ούτε κι αυτός είχε μεγάλο εύρος.. μέχρι 10Α ήταν νομίζω. @stetη λύση με τον Μ/Σ έντασης είναι πράγματι μια επιλογή, αναλογική μεν, που καθιστά δύσκολο λίγο τον προγραμματισμό γιατί τα αναλογικά σήματα θέλουν να πληρώσεις κάποιον που να ξέρει από PLC, ενώ τα ψηφιακά αν έχεις ασχοληθεί λίγο με ladder ή FBD είναι απλά 0-1 (φτιάχνεις τον πίνακα αληθείας) και είσαι οκ. Σαν να χρησιμοποιείς ρελέ. Όμως φαίνεται να είναι μονόδρομος τελικά. Αν ξέρεις και κανά μετρητή ενέργειας με overload ευπρόσδεκτος
  13. @stet αν βάλω θερμικό και πέσει, δεν ξανασηκώνεται μόνο του. Πρέπει να πάει κάποιος να το σηκώσει και η μονάδα είναι στο βουνό. Η χρηση Μ/Σ εντάσεως μέχρι στιγμής φαίνεται μονόδρομος, αλλα πως συνδέοονται αυτά και τι gain offset πρέπει να ορίσεις στο PLC είναι χάος (και πολύ μεγάλο κόστος επίσης). ... και αυτοί οι Μ/Σ εντάσεως είναι για να πάνε σε μετρητές ενέργειας, πως θα δώσουν σήμα 0-20mA ??? @nvel ΚΑΜΙΑ εταιρεία δεν έχει επιτηρητή ρεύματος ράγας. Αν βρεις πες και σε μένα. Το θέμα προς επίλυση είναι το εξής. Σε απομακρυσμένη εγκατάσταση με παροχή 3x63A, θα τοποθετηθούν 10 πρόσθετα φορτία (σε διαφορετικούς υποπίνακες) μεταβλητής ισχύος από 6 εως 24 kW έκαστο. Επαύξηση ισχυος αδύνατον. Κατ' επέκταση θέλω όταν το ρεύμα γραμμής σε κάποιο φορτίο ξεπερνάει ένα όριο, π.χ. τα 22Α ο επιτηρητής ρεύματος (που δεν υπάρχει στην αγορά) να κλείνει μια επαφή και μετά το PLC θα κάνει τη διαχείριση (στην ουσία θα κάνει αππόριψη προεπιλεγμένων φορτίων... θα βάζει και θα βγάζει φορτία βλέποντας τους επιτηρητές ρεύματος). Κάθε άλλη ιδέα ευπρόσδεκτη.
  14. Καλησπέρα σε όλους Έχω εναν αυτοματισμό όπου χρειάζεται να γίνεται διακοπή τροφοδοσίας με βάση το μετρούμενο ρεύμα γραμμής. Δηλαδή όταν το ρεύμα στη γραμμή φτάσει / ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή, τότε να δίνει ένα σήμα στο PLC το οποίο θα κάνει μετά τα δικά του Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο ραγο-υλικό.. δηλ. ένας επιτηρητής έντασης που να ρυθμίζεται ώστε αν το ρεύμα περάσει μια τιμή να κλείνει ανοίγει κάποιες βοηθητικές επαφές. Μου φάνηκε εύκολο αλλά λίγο που έψαξα στο ιντερνετ δεν βρηκα τέτοιο υλικό. Έχει κανεις υπόψη του τέτοιο υλικό ? Έστω και με τη χρήση Μ/Σ έντασης.
  15. Ναι. O δείκτης LOR έχει να κάνει με το φωτιστικό σώμα ασχέτως τύπου λαμπτήρα. Πρακτικά είναι ο δείκτης ο οποίος λέει πόση από τη φωτεινή ροή των λαμπτήρων είναι πραγματικά ωφέλιμη. Τα παλιά περσιδωτά 60χ60 είχαν ένα δείκτη γύρω το 0.6 ~ 0.7 ... δηλ. αν είχες λαμπτήρες συνολικής φωτεινής ροής 1000 lm το φωτιστικό "έτρωγε" σε απώλειες τα 400-300lm και η οφέλιμη φωτεινή ροή θα ήταν 600~700lm. Με την άφιξη των led panels οι κατασκευαστές πλέον (οι σοβαροί) όταν λένε ότι ένα led panel βγάζει 1000lm, είναι πράγματι 1000lm.
  16. Αγαπητέ, Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι τα lumen, (lm) του κάθε λαμπτήρα προκειμένου να κάνεις τη σύγκριση. Αν ένας συμβατικός λαμπτήρας 18W T8 σε φωτιστικό σώμα 60x60cm έχει φωτεινή ροή 1350lm και ο αντίστοιχος LED 8 W 1350lm επίσης, τότε το αποτέλεσμα στο χώρο δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα. Εξ εμπειρίας η αίσθηση είναι περίπου η ίδια. Δεν υπάρχει αισθητή διαφορά. Γλυτώνεις όμως κυρίως ταλαιπωρία σε συντήρηση καθώς ο χρόνος ζωής των LED είναι σαφώς μεγαλύτερος. Επιπροσθέτως ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με την "αίσθηση" αλλά επί της ουσίας με την επίδραση επί του βιοψυχολογικού παράγοντα είναι η ποιότητα της φωτεινής πηγής αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι έχεις αγοράσει. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει μια νόρμα σχετικά με το θέμα αλλά λίγοι την εφαρμόζουν (στις προδιαγραφές) κ να πω την αλήθεια ούτε και εγώ γιαυτό και την έχω ξεχάσει. Στο πρακτικό μέρος τώρα, πρέπει να ξέρεις το εξείς. Ένα συμβατικό φωτιστικό σώμα χαρακτηρίζεται από ένα δείκτη όνοματι, LOR. Αυτός συνήθως είναι πέριξ του 0.6 ~ 0.7 και ΔΕΝ τον αναφέρει συνήθως ο κατασκευαστής... Αυτός ο δείκτης δείχνει επί της ουσίας ποια είναι η οφέλιμη φωτεινή ροή που εκπέμπει το σωτιστικο σώμα (συμπεριλαμβανομένων όλων των απωλείων επί ανακλαστήρων, κελύφους κοκ). Άρα η πραγματική ποσότητα φωτός αν έχεις 4 λαμπτήρες 18W (1350lm) είναι - 4x1350xLOR = 4x1350x0.6 = 3240lm και όχι 5400lm όπως θα υπολόγιζαν ίσως μερικοί. ΜΟΝΟ στα LED panel, δηλαδή στα φωτιστικά με ταινίες LED η φωτεινή ροή που αναγράφουν οι κατασκευαστές είναι η πραγματική (δηλ. LOR=1). Άρα αν ποτέ πρέπει να συγκρίνεις ένα συμβατικό φωτιστικό με συμβατικούς ή LED λαμπτήρες με ένα αμιγώς LED Panel, να υπολογίσεις μια μείωση πέριξ του 35% επί της συνολικής φωτεινής ροής των λαμπτήρων στο συμβατικό φως και καμία μείωση στο LED πάνελ.
  17. Παιδιά, ας ξεχάσουμε για λίγο τα ΙΤ και τη θεωρία και πάμε αλλιώς. 1). Σ' ενα νοσοκομείο με σύστημα TN-S ή ΤΤ or whatever, υπάρχει ένα τμήμα της εγκατάστασης όπου μπαίνουν Μ/Σ 1:1 , δηλ. γίνεται ηλεκτρικός διαχωρισμός. Αυτό το τμήμα της εγκατάστασης, δηλαδή το ηλεκτρικά διαχωρισμένο τμήμα, τροφοδοτεί διάφορες ιατρικές συσκευές των οποίων τα κελύφη / εκτεθημένα αγώγιμα μέρη (μεταλλικά συνήθως) είναι για κάθε κύκλωμα ισοδυναμικά συνδεδεμένα και ΓΕΙΩΜΕΝΑ. Οκ ? πάει αυτό 2). Σε μια κτιριακή εγκατάσταση με σύστημα TN-S ή ΤΤ or whatever, υπάρχει ένα τμήμα της εγκατάστασης (υπαίθριο τμήμα ) όπου μπαίνουν Μ/Σ 1:1 , δηλ. γίνεται ηλεκτρικός διαχωρισμός. Αυτό το τμήμα της εγκατάστασης, δηλαδή το ηλεκτρικά διαχωρισμένο τμήμα, τροφοδοτεί διάφορες συσκευές και φωτιστικά των οποίων τα κελύφη / εκτεθημένα αγώγιμα μέρη (μεταλλικά συνήθως) είναι για κάθε κύκλωμα ισοδυναμικά συνδεδεμένα και ΜΗ ΓΕΙΩΜΕΝΑ. Οκ ? Πάει κ αυτό. Ερώτηση : Γιατί στην περίπτωση "1" γειώνεται η ισοδυναμική σύνδεση ενώ στην περίπτωση "2" οχι ??? και μην μου πείτε "έτσι λέει το πρότυπο".
  18. Αγαπητέ @Πέτρανθος με το σχόλιο μου για την ελληνική βιβλιογραφία ήθελα απλώς να καταδείξω την παντελή σύνδεση της θεωρίας με την πράξη από αυτούς που τα γράφουν. Επειδή ξέρω πως γράφονται τα papers τα οποία αποτελούν βιομηχανία για την εξέλιξη σε βαθμίδες καθηγητών και τα περισσότερα είναι απλώς ένα είδος " μαζικής παραγωγής", εκτιμώ ότι αντίστοιχα γράφονται κ τα βιβλία. Αυτό φυσικά δεν είναι απόλυτο ούτε καθολικό, εννοείται. Αλλά επέτρεψέ μου να πω ότι δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία ούτε ένα βιβλίο που να βοηθήσει ένα νέο μηχανικό να δει την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας. Μένουν στα χιλιοειπωμένα και απλώς αναπαράγουν μια θεωρητική προσέγγιση που απέχει πολύ από την πράξη. Στο θέμα μας τώρα. Στο σύστημα ΙΤ δεν υπάρχει αυτόματη διακοπή όπως λες. Αν υπάρξει σφάλμα μόνωσης, ο επιτηρητής μόνωσης δίνει συναγερμό αλλά ΔΕΝ διακόπτει το κύκλωμα. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία που εφαρμόζεται σε κρίσιμους χώρους στα νοσοκομεία. Δηλ. να ΜΗΝ διακοπεί η ηλεκτρική τροφοδοσία στο πρώτο σφάλμα, όπως ανέφερα και παραπάνω. Επίσης, το υποσύστημα ΙΤ στις νοσοκομειακές μονάδες είναι ένα ηλεκτρικά διαχωρισμένο κύκλωμα. Γίνεται με Μ/Σ όπως και στους κήπους. Επειδή υπάρχει ηλεκτρικός διαχωρισμός, το πρώτο σφάλμα δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και στο Μ/Σ 1:1 στις εγκαταστάσεις με ηλεκτρικό διαχωρισμό. Το 2ο σφάλμα είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα. Και για την ακριβεία, αν το 2ο σφάλμα γίνει στον άλλο πόλο του κυκλώματος. Δηλ. αν το πρώτο σφάλμα είναι στη φάση και το δεύτερο στον ουδέτερο. Το τι λένε τα πρότυπα δεν μου αρκεί, διότι δεν εξηγούν γιατί στη μία περίπτωση γειώνονται οι ισοδυναμικές συνδέσεις ενώ στην άλλη όχι. Κι απ' οσο βλέπω κανείς δεν μπορεί να απαντήσει γιατί. Το ερώτημά μου δεν ήταν τι λένε τα πρότυπα. Το ερώτημά μου είναι ΓΙΑΤΙ στα ηλεκτρικά διαχωρισμένα κυκλώματα σ' ενα υποσύστημα ΙΤ γειώνεται η ισοδυναμική σύνδεση ενώ σε μια ηλεκτρικά διαχωρισμένη εγκατάσταση δεν πρέπει να γειώνεται.
  19. Καλημέρα σε όλους 'Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Δεδομένου ότι σε κτίρια που τροφοδοτούνται με παροχές Χ.Τ. δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα στοιχεία του Μ/Σ διανομής της ΔΕΗ είναι δυνατόν να γίνει σωστά μελέτη επιλεκτικότητας ? Υπάρχει κάποιος στο ΔΕΔΔΗΕ που θα μπορούσε να μας δώσει σχετικές πληροφορίες για το δίκτυο ? Εξ όσων γνωρίζω η ΔΕΗ χρησιμοποιεί Μ/Σ ελαίου με τάση βραχυκύκλωσης 4% συνήθως και ισχύ εως max 250 kVA (αλλά μπορεί να έχει και Μ/Σ 50kVA κάπου) οπότε προσεγγιστικά δεν αναμένουμε μέγιστο βραχυκυκλωμα άνω των 10 kA (δεδομένου ότι και η γραμμή διανομής περιορίζει επιπρόσθετα το βραχυκύκλωμα λόγω της σύνθετης αντίστασης) κ ο Μ/Σ διανομής δεν ξεπερνά τα 250kVA. Από την άλλη, στο άρθρο 13 του Κώδικα που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι στο δίκτυο Χ.Τ. η μέγιστη τιμή βραχυκυκλώματος να μην υπερβαίνει : "αα) Για υπόγειο δίκτυο τυπικά τα 25 kΑ, και κατά πε- ρίπτωση τα 30 kA. ββ) Για εναέριο δίκτυο τυπικά τα 15 kA, και κατά πε- ρίπτωση τα 25 kA." Άρα, κατά τη μελέτη επιλεκτικότητας σε δίκτυο Χ.Τ. πως ορίζουμε τα αρχικά μεγέθη δικτύου, δηλ. το μέγιστο τριφασικό βραχυκύκλωμα Ικ LLL, το βραχυκύλωμα φάσης-γης Ik L-Pe και φάσης ουδετέρου L-N ?
  20. Η Ελληνική βιβλιογραφία λυπάμαι που το λέω είναι για τα πανηγύρια. Ατελείωτη θεωρία από καθηγηταράδες, μπλα μπλα μπλα και στο τέλος μηδέν. Ένα ολοκληρωμένο ΠΡΑΚΤΙΚΟ παράδειγμα δεν έχουν. Παλιότερα από μεράκι είχα αγοράσει σχεδόν όλα τα βιβλία που υκλοφορούσαν (Ντοκόπουλος κλπ). Και όλα είναι μάλλον για πέταμα. Πολύ σπάνια ανατρέχει κανείς σε αυτά καθότι στερούνται ΠΛΗΡΟΥΣ επαφής με την καθημερινή πρακτική. Συνήθως παίρνεις τηλ. τις εταιρείες (π.χ. ΕΛΕΜΚΟ. Raycap κλπ για θέματα γειώσεων κλπ). Να μην σου πω οτι μερικά από τα παλιά εγγχειρίδια των τεχνικών λυκείων ή του ΟΑΕΔ είναι πολύ καλύτερα από αυτά των ανωτάτων σχολών. Τέλος πάντων. Στο θέμα μας. Δεν είναι τόσο διαφορετικά όσο λες τα πράγματα. Σ' ενα νοσοκομείο, κύριο σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να είναι ΤΝ ή ΤΤ... ΜΟΝΟ ορισμένα μέρη της εγκατάστασης του νοσοκομείου, οι κρίσιμοι χώροι, δημιουργούνται στην ουσία με υποσύστημα ΙΤ, στην ουσία δηλ. με ηλεκτρικό διαχωρισμό. Στην πράξη δηλ. σε κάποιον ηλεκ. πίνακα κρίσιμων φορτίων τοποθετούνται Μ/Σ (ηλεκτρικός διαχωρισμός),κ επιτηρητής μόνωσης κεντρικά ή ανά group κυκλωμάτων που πέφτει στο δίκτυο ή σε BMS του νοσοκομείου. Ο στόχος είναι, στο πρώτο σφάλμα να ΜΗΝ υπάρξει διακοπή του κυκλώματος και ο επιτηρητής να ενημερώσει ότι υπάρχει σφάλμα ώστε να αποκατασταθεί ΠΡΙΝ υπάρξει 2ο σφάλμα οπότε πάμε σε πιο επικίνδυνη κατάσταση. Επι της ουσίας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο υπόβαθρο με ότι λέμε για την υπαιθρια εγκατάσταση που μιλάμε με τη χρήση Μ/Σ 1:1, ασχέτως αν την ορίζουμε ως σύστημα ΙΤ. Επι της ουσίας, μιλάμε για μια εγκατάσταση η οποία τροφοδοτείται από Μ/Σ. Δηλ. μια εγκατάσταση ηλεκτρικά διαχωρισμένη και μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του χρήστη. Και ακριβώς επειδή είναι ίδια φιλοσοφία μας ενδιαφέρει κυρίως και στις 2 περιπτώσεις το 2ο σφάλμα. Οχι το πρώτο. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Η' να το θέσω αλλιώς. Γιατί στα ηλεκτρικά διαχωρισμένα κυκλώματα ενός νοσοκομείου γειώνεται η ισοδυναμική σύνδεση του κελύφους των συσκευών ενώ σε μια ηλεκτρική υπαίθρια εγκατάσταση με την ίδια μέθοδο (δηλ. ηλεκτρικό διαχωρισμό) ΔΕΝ γειώνεται η ισοδυναμική σύνδεση αφού και στις 2 περιπτώσεις η αρχή λειτουργίας και προστασίας είναι η ίδια (δηλ. Μ/Σ 1:1, επιτηρητής μόνωσης κλπ) ??? Αν χάνω κάτι παρακαλώ πολύ πέστε μου.
  21. Κοίτα τώρα τι μπέρδεμα γίνεται και μήπως εγώ κάνω λάθος κάτι. Στην ουσία το διαχωρισμένο κύκλωμα είναι ένα κύκλωμα ΙΤ (σωστά ?) . Στα νοσοκομεία ας πούμε που για κρίσιμους χώρους απαιτείται σύστημα ΙΤ (με ηλεκτρικό διαχωρισμό) προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπε διακοπές, εξ όσων έχω δει σε κάποια pdf, τα μεταλλικά μέρη των συσκευών ενώνονται ισοδυναμικά και ΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ. (εκτός αν έχω χάσει κάτι κ έχω μπερδευτεί). Πάνω σε αυτή την γειωμένη ισοδυναμική σύνδεση συνδέεται κ ο απαραίτητος επιτηρητής μόνωσης. Γιατί εκεί γειώνονται ενώ σ' ενα διαχωρισμένο κύκλωμα όπως πάνω το πρότυπο μιλάει για αγείωτη ισοδυναμική σύνδεση ?
  22. Μα πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό στις υπαίθριες εγκαταστάσεις ? Δηλ. ένας μεταλλικός στύλος φωτισμού πακτωμένος στη γη αυτομάτως γειώνει την ισοδυναμική σύνδεση. Επιπροσθέτως (παραμένει αναπάντητο) ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ΟΚ, συνδέουμε τα μεταλλικά μέρη με ΑΓΕΙΩΤΟ αγωγό ισοδυναμικά όπως λες, σε ποια γείωση θα συνδέσουμε τότε τον επιτηρητή μόνωσης ????
  23. Σχετικά με το θέμα : α. Οι καινούργιοι λαμπτήρες LED που αντικαθιστούν τους παλιούς Τ8 κλπ, έχουν ενσωματωμένο driver οπότε συνδέεις απευθείας στα 230V β. Παλιότερης γενιάς λαμπτήρες LED που αντικαθιστούσαν τους παλιούς Τ8 κλπ. απαιτούσαν δικά τους υλικά (πλέον δεν μας ενδιαφέρει). @akis73 σε περίπτωση που χαλάσει, αντικαθιστάς όλο το Led panel (δηλ. όλο το φωτιστικό). Τώρα εταιρείες υπάρχουν πολλές. Για λόγους διαφήμισης δεν μπορούμε να αναφέρουμε. Ομως οποιαδήποτε επώνυμη εταιρεία φωτισμού θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Το κόστος αγορά σήμερα κυμαίνεται από 25 εως 45 ευρώ. Και των 25 ευρώ είναι μια χαρά.
  24. Καλημέρα ! Άρα εσύ αγαπητέ προτείνεις ως εναλλακτική λύση την απευθείας τροφοδότηση της υπαίθριας εγκατάστασης χωρίς γαλβανική απομόνωση αλλά με τη χρήση ανεξάρτητο ρελλέ διαρροής έντασης για τα κυκλώματα αυτής , σωστά ? αλλά ας πάμε στο θέμα της εγκατάστασης με ηλεκτρικό διαχωρισμό (με Μ/Σ). Τι εννοείς "η γείωση - που μπορεί να είναι ένας απλός πασσαλογειωτής - πρέπει να είναι ηλεκτρικά ανεξάρτητη από το προστατευόμενο κύκλωμα?" ... εννοείς από τη γείωση των μεταλλικών μερών των συσκευών ? δεν το κατάλαβα. Πέραν τούτου Θέλω να διευκρινήσω το εξής, αν γνωρίζει κανείς υπεύθυνα. Σε κύκλωμα με διαχωρισμό, τα μεταλλικά μέρη των συσκευών ενώνονται (όλα μαζί ισοδυναμικά) και γειώνονται ή όχι ? Αν ναι, υποθέτω σε αυτή τη γείωση θα συνδεθεί και ο επιτηρητης μόνωσης. Αν όχι τότε τι ? .. Η ερώτησή μου είναι καθαρά πρακτική. Στα νοσοκομεία επίσης, σε κρίσιμες εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται ο ηλεκτρικός διαχωρισμός για τη τροφοδοσία των φορτίων. Ξέρει κανείς αν η ισοδυναμική σύνδεση των μεταλλικών μερών (που σίγουρα υπάρχει) γειώνεται κι αν ναι που γειώνεται ? στην γείωση του κτιρίου (κοινή γείωση με το σύστημα πριν τον διαχωρισμό) ή σε ανεξάρτητη γείωση ? Υποθέτω αυτό θα απαντήσει και το θέμα των υπαιθριων εγκαταστασεων.
  25. Καλησπέρα σε όλους Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις υπαίθριες εγκαταστάσεις. Εδώ και χρόνια συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε Μ/Σ 1:1 230V. Αν ο πελάτης ΔΕΝ θέλει (δεν έχει αγοράσει φωτιστικά ή άλλο εξοπλισμό στα 42V) τότε τίθενται μερικά ερωτήματα. Αν εξαιρέσουμε τις κατανεμημένες χωρητικότητες (ας τις θεωρήσουμε αμελητέες), περιγράφεται ως λύση η ισοδυναμική σύνδεση με αγείωτο αγωγό των μεταλλικών μερών των φορτίων που τροφοδοτούνται. Αυτό είναι κατανοητό διότι στο 2ο σφάλμα (ας υποθέσουμε οτι η 1η διαρροή είναι μεταξύ φάσης προς γη) το οποίο μπορεί να είναι ουδέτερος προς γη τότε ο άνθρωπος πράγματι εκτίθεται σε επικίνδυνη τάση. Όμως στη πράξη αυτή η αγείωτη ισοδυναμική σύνδεση δεν υφίσταται. Είναι μια θεωρητική υπόθεση και τούτο διότι αν έχεις π.χ. μεταλλικούς στύλους πακτωμένους στη γη, τότε η ισοδυναμική σύνδεση γειώνεται (μέσω των μεταλλικών μερών) και μάλιστα σε πολλαπλά σημεία. Μια άλλη λύση είναι η χρήση επιτηρητή μόνωσης (IMD) εδώ πάλι, εφόσον το δευτερεύον του Μ/Σ είναι αγείωτο και ο επιτηρητής απαιτεί μια γείωση, πια γείωση χρησιμοποιούμε ? Έχει κανείς εμπειρία σε τέτοιες εγκαταστάσεις ? Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.