Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

anasgeor

Members
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by anasgeor

  1. Update για όσους ενδιαφέρονται. Βγήκε μηδενικό ειδοποιητήριο για τον Μάρτιο (δεν υπάρχει κάτι στις εκκαθαρίσεις, ή στις επιστροφες εισφορών). Άρα μέχρι να "τελειώσει" το υπόλοιπο θα βγαίνουν τα αντίστοιχα ειδοποιητήρια.
  2. Αν δινόταν η επιλογή να σου επιστραφεί η διαφορά αν το θέλεις, και όχι αναγκαστικά να γίνεται συμψηφισμός (όπως προκύπτει από το μήνυμα που είχαν στείλει τότε μέσω ΕΦΚΑ) δε θα με πείραζε για να μαι ειλικρινής. Τώρα όμως αν σταματήσεις τη δραστηριότητα φαντάζομαι αυτή τη διαφορά την χάνεις. Είναι σα να σου ζητάνε λύτρα 800-900 ευρώ για να κλείσεις τα βιβλία σου, κάτι που δε σκοπεύω να κάνω άμεσα, αλλά σίγουρα θέλω να μπορώ να πάρω αυτή την απόφαση οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να χάσω ένα μηνιάτικο.
  3. Βγήκε ειδοποιητήριο για τον Φλεβάρη, δεν έγινε κανένας συμψηφισμός. Έτσι όπως τα υπολογίζω πρέπει να μου "γυρίσει" γύρω στο 800ρι από τις εισφορές που πλήρωσα λόγω υπαγωγής στην 1η αντί στην Ειδική κατηγορίας ασφάλισης για το 2020. Πληρώνουμε κανονικά μέχρι να γίνει αυτός ο συμψηφισμός για να μη γίνει καμιά στραβή;
  4. Την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ εννοώ, ήρθε προσωπικό μήνυμα που προφανώς αποστέλλεται μαζικά σε όσους αφορά η διευθέτηση της ειδικης ασφαλιστικής κατηγορίας. Δες μήπως σου εμφανίζεται αυτή η επιλογή:
  5. Ωπ, έχεις δίκιο, πήγαινα ασυναίσθητα στο "Επιλογή ασφαλιστική κατηγορίας", να σαι καλά.
  6. Χμμμ να ρωτήσω εγώ κάτι άλλο. Όλο το 2020 πλήρωσα 1η κατηγορία, τα ειδοποιητήρια άρχισαν να εμφανίζονται κάπου τον Νοέμβρη του 2020 αν θυμάμαι καλά (έναρξη έκανα Φλεβάρη του 2020). Για το 2021 μπόρεσα και έκανα κανονικά (εμπρόθεσμα) δήλωση και με έβαλε στην Ειδική. Τώρα με αυτό το νέο μήνυμα, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μπορώ να αλλάξω κατηγορία, όταν πάω στην αντίστοιχη επιλογή προφανώς μου βγάζει την εμπρόθεσμη δήλωση που έκανα για το 2021. Για το 2020 όμως τι γίνεται; Είναι κανείς αντίστοιχη περίπτωση;
  7. Αρχικά εντυπωσιάζομαι που έκανες έναρξη 15/1 και εμφανίστηκες με τη μία στον ΕΦΚΑ, εμένα και πολλούς συναδέλφους μας πήρε περίπου 1 χρόνο. Πλήρωσα 1η κατηγορία για όλο το 2020 ενώ έπρεπε να χω μπει στην Ειδική. Τώρα είδα μήνυμα στην πλατφόρμα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Εισφορές, που έχουν εξοφληθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα επανυπολογιστούν με βάση την κατηγορία επιλογής σας (Ειδική), και εφόσον προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο θα συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές." Πολύ θετικό, αυτό μένει να το δούμε, γιατί όλη αυτή η ιστορία τον τελευταίο χρόνο ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα.
  8. Έκανα έναρξη τον Φεβρουάριο του 2020, δε γράφτηκα ποτέ στο ΕΤΕΑΕΠ, δεν ήξερα καν. Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε; Οι εισφορές ούτως ή άλλως από τον Ιούλιο εμφανίζονται στον ΕΦΚΑ, για αυτές από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να κάνω εγγραφή έστω καθυστερημένα;
  9. Ήθελα να ρωτήσω, πόσο καιρό περίπου κάνουν να εμφανιστούν σαν εξοφλημένες οι οφειλές μετά την πληρωμή; Έχει ήδη 2 βδομάδες που κατέθεσα το ποσό και τίποτα (και είναι σημαντικό γιατί εμφανίζομαι ακόμα ανασφάλιστος έτσι). Επίσης κατέβαλα το μειωμένο ποσό (έκπτωση εμπρόθεσμης καταβολής με έκπτωση 25% επί των αναδρομικών), δε νομίζω να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (εννοείται εμπρόθεσμα κατέβαλα το ποσό).
  10. Καλά και αυτό το να "μάθεις τη δουλειά" είναι μεγάλος μύθος. Είσαι σίγουρος ότι θα αποκτήσεις ουσιαστική εμπειρία, όχι "εμπειρία" να βάλεις στο βιογραφικό, αλλα να μάθεις όντως κάποια πράγματα; Θα μου πεις δε μπορείς να το ξέρεις αυτό εκ των προτέρων, απλά το λέω. Το λέω γιατί αν δεν "μάθεις" κάτι, και η επόμενη δουλειά τόσο θα δώσει, δε θα πάρεις παραπάνω απλά επειδή τώρα λέει άλλα το βιογραφικό (καλά μπορεί να πάρεις, το θέμα είναι αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις ή αν θα σου βγει ξινό). edit: Τώρα είδα το "όποιος δε το δέχεται πάει εξωτερικό". Οχι, όποιος δε το δέχεται ψάχνει αλλού γενικότερα. Είναι κακό τρυπάκι αυτό που μπαίνεις, ότι σου κάνουν και χάρη που σε παίρνουν ενώ "δε ξέρεις τίποτα", βγες. Βγες, γιατί και γω στο ίδιο τρυπάκι είχα μπει, και απλά κρατάς τον ευατό σου πίσω. Να χεις αξιοπρέπεια, τα 550 τα βρίσκεις αύριο σε ενα take away cafe άμα θες. Όσο για το Autocad μιας και το ανέφερες, και μεις στους πολιτικούς από Ινδούς στο Youtube μάθαμε γιατί μας πετούσαν εργασίες "κάντε τες" χωρίς να ξέρουμε. Και στη δουλεία από Ινδούς κάνοντας alt-tab θα τα μάθεις.
  11. Nα σου πω και γω την άποψή μου. Disclaimer εδώ ότι είμαι ψιλοαπογοητευμένος, οπότε ίσως τα παρουσιάσω πιο "σκοτεινά" απ' ότι είναι στην πραγματικότητα, αλλά πιστεύω θα σου είναι χρήσιμη και αυτή η οπτική. Προσωπικά μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή που έκανα έναρξη, και εξηγούμαι. Η αμοιβή μου είναι μερικά κατοστάρικα παραπάνω από αυτό που σου "υπόσχονται" μετά το εξάμηνο. Όπως είπαν ήδη κάποιοι συνάδερφοι παραπάνω, μη ψαρώνεις με το ποσό, έχει μεγάλη διαφορά το τι μένει στην τσέπη σου εν τέλει. Μη ξαναγράφω νούμερα, όπως στα είπαν είναι. Ετοιμάσου να γίνεις και "λογιστής" (πέραν του κανονικού λογιστή που θα πληρώνεις.) Πέρα δώθε ΕΦΚΑ, να είσαι ανασφάλιστος ξέρω γω κάνα 10μηνο, να κυνηγάς τις ειδικές κατηγορίες, να περιμένεις ειδοποιητήρια, να δουλεύεις κάνα χρόνο και να μη ξέρεις τελικά τι έβγαλες. Μετά έστω θες να φύγεις, τρέχεις κάνεις διακοπές εργασιών, βγαίνεις από ΕΦΚΑ. Μετά έστω ξαναβρίσκεις δουλειά "μπλοκάκιας", "ξανά - μανά" όλα αυτά. Άδειες τυπικά δεν έχεις, θα κάνεις εκεί μια υποτυπώδη συμφωνία με τον εργοδότη, θα νιώθεις ότι σου κάνουν και χάρη όταν ζητήσεις 2 μέρες και σου πουν "εντάξει". Έστω δε σ'αρέσει και θες να φύγεις. Κάνεις timing την διακοπή εργασιών, μη τσιμπήσεις κάνα 300ρι έξτρα από ΕΦΚΑ, και περιμένεις ειδοποιητήρια να δεις τελικά "έγιναν οι διαδικασίες έγκαιρα ή θα τρέχω πάλι;" Ξαναλέω, είναι η "κακή" οπτική αυτή που παραθέτω (μπορείς να δεις τις εμπειρίες μου στο θέμα περί ειδικής κατηγορίας ασφάλισης), μακάρι να μπει κάποιος συνάδελφος με καλύτερες εμπειρίες να σου αναπτερώσει το ηθικό. Υ.Γ: Ναι μπορείς τυπικά να δουλεύεις και αλλού, τώρα σε αυτά που είπε ένας συνάδελφος να απαιτήσεις να δουλεύεις όπως και όσο θες είναι τυπικά σωστός, επί της ουσίας θα είσαι σα μισθωτός χωρία τα όποια πλεονεκτήματα του μισθωτού.
  12. Eπικοινώνησα και εγώ με το 1555 μετά από ένα μισάωρο υπομονής, ευγενέστατη η υπάλληλος αλλά προφανώς και αυτή δεν ήξερε τι μπορεί να γίνει. Κλείσαμε με το "δε ξέρω αν θα δικαιωθείτε και πότε".
  13. Εγώ προσωπικά θα το "κυνηγήσω" όσο πάει. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως επί της ουσίας; Το "κυνήγι" μας νομίζω περιορίζεται στα τηλέφωνα και στην ελπίδα 1. να το σηκώσουν και 2. να μπορούν να το αλλάξουν. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, εδώ δε μπορώ να τους βρω στα τηλέφωνα στη μέση της χρονιάς, θα τους βρω τώρα Χριστούγεννα και με κορονοϊούς στη μέση; αποκλείεται... Νομίζω το best case scenario είναι να εξισωθούν με τις μελλοντικές εισφορές κάπως και εν τέλει να ισορροπήσει (είναι δυνατό κάτι τέτοιο; ανάθεμα αν ξέρει κανείς). Βέβαια αυτό εμένα δε με αφορά, τα καραγκιοζιλίκια αυτά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μου για την απασχόληση μου ως μηχανικός.
  14. Δε θέλω να σας απογοητεύω συνάδελφοι αλλά και εγώ μετά από προτροπή του περιφερειακού τμήματος της Θεσσαλονίκης - όταν την μυριζόμουν τη δουλειά ότι θα με βάλουν στην 1η κατηγορία αυτόματα- έστειλα αίτηση στο τμήμα για την υπαγωγή μου στην ειδική κατηγορία, το οποίο αυτοί επισύναψαν στο αίτημα εγγραφής μου ( απ' το περιφερειακό της Θεσσαλονίκης στα κεντρικά της Αθήνας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας). Εν τέλει προφανώς αγνοήθηκε και με βάλανε στην 1η. Σε ερώτηση προς την υπάλληλο για το αν αυτή η διαδικασία με την υπεύθυνη δήλωση/αίτημα έχει βοηθήσει/ διευθετήσει το θέμα για κανέναν μου είπε όχι, αλλά "είστε πολλοί με αυτό το πρόβλημα δε γίνεται να σας αφήσουν έτσι". Εξυπηρετικοτατη η κυρία γενικότερα, αλλά ήταν προφανές ότι δεν ήταν στο χέρι της. Σε κάθε περίπτωση σπάω τα τηλέφωνα εδώ και δύο μέρες, στέλνω μέιλς και θα κάνω ο,τι περνάει απ' το χέρι μου, και ας μη σηκώνουν αυτοί κανένα από τα 5-6 τηλέφωνα που παίρνω εναλλάξ και ακατάπαυστα επί ώρες. Υ.Γ. Η κατάσταση είναι τόσο χάλια που κάνουμε γαργάρα τα της ασφάλισης υγείας που θα πληρώσουμε όπως και να χει για τόσους μήνες, κατά τους οποίους ουσιαστικά καμία ασφάλιση δεν είχαμε.
  15. Όπως έχω γράψει σε άλλο θέμα, βγήκαν επιτέλους οι εισφορές μου (νέος μηχανικός κάτω της 5ετίας, έναρξη το Φεβρουάριο του 2020) και προφανώς με έβαλαν στην 1η κατηγορία ασφάλισης και όχι στην ειδική, αφού δεν μπορούσα να επιλέξω τότε (στην ουσία μέχρι και τώρα ήμουν ανασφάλιστος). 220€ λοιπόν μέχρι τον Ιούνιο και 288€ από τον Ιούλιο και μετά (απ' ότι βλέπω προστέθηκαν επικουρικό και εφάπαξ). Ξέρω σίγουρα ότι οι κλάδοι κύριας σύνταξης και υγείας είναι χαμηλότεροι στην ειδική κατηγορία, ξέρουμε εάν ισχύει κάτι αντίστοιχο και για επικουρικό/εφάπαξ; Τους κυνηγάω στα τηλέφωνα, στα κεντρικά στην Αθήνα δε το σηκώνουν, αντιθέτως στο παράρτημα του ΤΣΜΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη ήταν πολύ εξυπηρετικοί και έχουν διαβιβάσει το αίτημα μου για διόρθωση της κατηγορίας. Ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής είναι η 31/12 και μου φαίνεται θα κάνω πρωτοχρονιά ακούγοντας elevator music στο helpdesk του ΕΦΚΑ, αν γνωρίζει κάτι κάποιος συμπάσχων παρακαλώ ας απαντήσει.
  16. Μου εμφανίστηκαν σήμερα οι εισφορές, προφανώς και έχω μπει σε λάθος κατηγορία (την πρώτη και όχι την ειδική). 220€ μέχρι τον Ιούνιο και 288€ από τον Ιούλιο και μετά (επικουρική και εφάπαξ). Επικουρική και εφάπαξ είναι άλλα ποσά για την ειδική κατηγορία ασφάλισης ή όχι; Θα αρχίσω τα τηλέφωνα να δω μήπως βγει άκρη, αν δε βγει πληρώνω αυτά κλείνω βιβλία και γεια σας. Δουλεύουμε ένα χρόνο και δε ξέρουμε εν τέλη πόσα λεφτά παίρνουμε, αν είναι δυνατόν.
  17. Την ψιλιαζόμουν την δουλειά συνάδελφε απ' ότι φαντάζομαι είδες και από το αρχικό ποστ. Έκανε μπαμ η υπόθεση ότι δε πρόκειται να μας έβαζαν στην σωστή κατηγορία. Εγώ πάντως ακόμα περιμένω, με προέγκριση αρχές Φλεβάρη. Δεν τρέφω καμία ελπίδα να με έχουν βάλει στην ειδική κατηγορία.
  18. Καλησπέρα συνάδελφε, όσον αφορά τις πληρωμές δεν έχει προκύψει κάποιο θέμα, και έχω κόψει ΤΠΥ για αρκετά παραπάνω από 3.000€ χωρίς να μου ζητηθεί κάτι όπως ανέφερε παραπάνω ο άλλος συνάδελφος. Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με την πληρωμή, οι εισφορές θα είναι "στον αέρα" και ας ελπίσουμε να είμαστε υγιείς γιατί είμαστε "ανασφάλιστοι". Με αυτά που σου είπαν πάντως, για ένα πρόγραμμα 12 μηνών, τους 8-10 (όπως λένε) θα σαι ανασφάλιστος - αλλά φυσικά με την οριστικοποίηση της εγγραφής θα κληθείς να πληρώσεις αναδρομικά τις εισφορές όλων των μηνών . Εγώ λυπάμαι τα παιδιά στα εργοτάξια μου τριγυρνάνε ανασφάλιστοι και στο τέλος θα πληρώσουν και το νταβατζιλίκι.
  19. Είχα κάνει ερώτηση στο ΤΕΕ για μια αντίστοιχη περίπτωση πριν από περίπου ένα χρόνο και μου είπαν ότι χωρίς να έχω την άδεια στα χέρια μου δεν μπορώ να συμμετέχω σε τέτοιους διαγωνισμούς (μιλάω και εγώ για την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ επιτυχίας στις "εξετάσεις" μέχρι να σου έρθει σπίτι το χαρτί). Σε κάθε περίπτωση στείλτους εσύ ό,τι έχεις στην κατοχή σου και ό,τι γίνει. Υ.Γ. Για την άδεια και την "κάρτα μέλους" υπολόγιζε 1,5-2 μήνες μετά την ημερομηνία εξέτασης να τις έχεις σπίτι σου.
  20. Επανέρχομαι στο θέμα, μέχρι σήμερα 14 Ιουλίου συνεχίζω να εμφανίζομαι ανασφάλιστος στον ΕΦΚΑ. Αρχίζει και με αγχώνει το ζήτημα, όχι τόσο για την ασφάλιση αυτή καθ' αυτή, όσο για την περίπτωση που θα θέλω να κάνω διακοπή μελλοντικά από το ΤΣΜΕΔΕ (ή διαγραφή, δε γνωρίζω ακόμα τους όρους). Από τη στιγμή που δεν εμφανίζομαι ως ασφαλισμένος, φαντάζομαι πως δε γίνεται και να διαγραφώ. Δεν επείγει το ζήτημα, αλλά με τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής δε μου εγγυάται κανείς ότι σε 5-6 μήνες θα εμφανίζομαι για να μπορώ να διαγραφώ. Η όλη κατάσταση μου έχει δημιουργήσει μια απέχθεια για το σύνολο των διαδικασιών και με έχει απωθήσει πλήρως από την ιδέα του να συνεχίσω να εργάζομαι σαν "ελεύθερος επαγγελματίας" στο μέλλον. Αισθάνομαι ότι ο νέος μηχανικός που μπαίνει στην λούπα "μπλοκάκι" πρέπει μέχρι να "ψηθεί", εκτός από το επάγγελμα του μηχανικού, - το οποίο όσο περνά ο καιρός έχω καταλάβει ότι είναι τελείως απαγκιστρωμένο από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που μας παρέχεται στις σχολές - να τελεί και χρέη λογιστή/δικηγόρου. Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι αντί να με αγχώνει η επαγγελματική μου πορεία αυτή καθ΄αυτή, να αναλώνομαι και να αγχώνομαι περισσότερο σε διαδικαστικής/γραφειοκρατικής φύσεως ζητήματα. Όπως καταλάβατε δεν είχα κάτι να προσθέσω στο original post, απλά ήθελα να παραθέσω το σκεπτικό ενός νέου μηχανικού, ένα rant αν θέλετε με το οποίο ίσως ταυτίζονται αρκετοί νέοι συνάδελφοι.
  21. Προς ενημέρωση αυτών που πιθανώς έχουν παρόμοιο πρόβλημα, μετά από επικοινωνία μου με το παράρτημα της Θεσσαλονίκης, με ενημέρωσαν πως ούτε οι ίδιοι έχουν κάποια ενημέρωση για το ζήτημα, και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ένα αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας εγγραφής. Όσον αφορά την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας μου έιπαν ότι πιθανόν να αποστείλουν ερώτημα γιατί πάλι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.
  22. Καλησπέρα, Είμαι νέος μηχανικός που έκανα έναρξη τον Φεβρουάριο του '20, και θέλοντας τώρα να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία μέσω ΕΦΚΑ συνειδητοποίησα πως εμφανίζομαι ακόμα ως ανασφάλιστος ( γεγονός που με λίγη αναζήτηση κατάλαβα πως είναι πλέον σύνηθες, αφού πολλοί συνάδελφοι έχουν τεράστιες καθυστερήσεις για την οριστική εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με το παραπάνω μου γεννήθηκαν οι εξής απορίες: Φαντάζομαι ότι με την ολοκλήρωση της εγγραφής - όταν γίνει αυτή - θα κληθώ να πληρώσω αναδρομικά το σύνολο των εισφορών μου από την ημερομηνία προεγγραφής μου στο ταμείο, όμως φαντάζομαι ότι θα υπαχθώ στην "default" 1η κατηγορία ασφάλισης (αυτή στην οποία κατατάσσεσαι αυτόματα αν δεν επιλέξεις κατηγορία), και όχι την ειδική που απευθύνεται σε νέους μηχανικούς(<5 χρόνια); Αν γίνει αυτό που φαντάζομαι μπορώ να κινηθώ κάπως για την υπαγωγή μου στην σωστή -ειδική - κατηγορία ασφάλισης; Τι ισχύει για αυτό το "ειδικό καθεστώς" μεταξύ προεγγραφής και εγγραφής. Τι θα γίνει αν η εγγραφή καθυστερήσει τόσο, και στην πορεία θέλω εγώ να κάνω διακοπή - ενώ επί της ουσίας δεν είμαι καν ασφαλισμένος ακόμα; Είμαι στο έλεος των υπαλλήλων των κεντρικών του ΕΦΚΑ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.