Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

FunkyConstructor

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by FunkyConstructor

  1. Καλησπέρα, Μήπως γνωρίζει κάποιος ποιες ειδικότητες μηχανικών έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση για ηχομόνωση καταστήματος-καφετέριας? Δεν μπόρεσα να βρω αν οι ηλεκτρολόγοι δικαιούνται. Πιθανώς ναι, αφού, από όσο ξέρω, τα ίδια δικαιώματα με τους μηχανολόγους. Όποιος ξέρει εδώ είμαστε!!
  2. Καλησπέρα συνάδελφοι, Κάνω μία μελετη ενεργητικής για ψησταρία που έχει μία εστία με κάρβουνα και μία "ντουλάπα" με ηλεκτρικές αντιστάσεις - ξέρετε...αυτές τις ντουλάπες που ψήνουν κοτόπουλα. Προβληματίζομαι στο καταλληλότερο σύστημα για τοπική εφαρμογή πάνω από τα κάρβουνα και την αντίσταση. Επίσης θεωρώ ότι τα 141 βαθμών sprinkler είναι αρκετά χαμηλή θερμοκρασία για κάρβουνα κα ίσως υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσουν. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να μετρηθεί η θερμοκρασία πάνω από τα κάρβουνα στο 1μιση μέτρο που είναι τα sprinkler. Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις κάποιου που έχει κάνει αντίστοιχη εγκατάσταση ή γνωρίζει περισσότερα από πρακτική εμπειρία πάνω στο θέμα. Πρόκειται για ανανέωση πιστοποιητικού από το 2004 και είχε σύστημα τοπικής εφαρμογής με πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως 12Kg και συνδεδεμένα σε σειρά ένα sprinkler ανοιχτού τύπου και ένα κλειστού. Αυτά πάνω σε μία χαλκοσωλήνα κοινή και με τη βάνα από τον πυροσβεστήρα μονίμως κλειστή. Όπως καταλαβαίνεται τελείως άκυρη εγκατάσταση και θέλει όλη αλλαγή. Η πυροσβεστική μου ζήτησε να παραμείνει ο 12αρης και να προσθέσω ένα φορητό τύπου F με κατασβεστική ικανότητα 25F. Τέλος να προσθέσω ότι έχω θεωρητικό πληθυσμό 160 άτομα και το κτίριο είναι υφιστάμενο. ───────────────────────────────────────────────────── Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου). Chilon
  3. Καθάρισμα των κολλήσεων όπως κάνεις κλασσικά και στη μαύρη σωλήνα. Το γυάλισμα γίνεται με αρκετούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η λεγόμενη πάστα, η οποία όμως θέλει προσοχή (μάσκα, γάντια κτλ). Δεν είναι κάτι που χρεώνεται παραπάνω, είναι μέσα στη δουλειά δεν είναι έξτρα. Τώρα κατά πόσο το κάνουν σε δίκτυα πεπιεσμένου αέρα, δεν είμαι σίγουρος, στο υγρό τρόφιμο πάντως είναι must.
  4. Οι ανοξειδωτάδες χρεώνουν κυρίως με την ώρα τον συγκολλητή τους και με την ώρα και τον βοηθό του. Αν και θα έπρεπε να έχουν διαφορετική χρέωση συνήθως έχουν την ίδια χρέωση αυτοί οι δύο. Δεν έχω δει ποτέ χρέωση με τη μέρα. Επίσης υπάρχει τιμή με υλικά και χωρίς. Η χρέωση αλλάζει αν είναι εντός έδρας ή εκτός. Πιο σπάνια σε μεγάλα έργα δίνουν τιμή κατά αποκοπή αν τους πιέσεις. Ωροχρέωση πρέπει να τους κυνηγάς και εγώ το αποφεύγω. Μόνο TIG φυσικά. Το 304(L) ή 316(L) διαφέρει μόνο στα υλικά και όχι στην εργασία. Επίσης πρέπει να προσεξεις λεπτομέρειες όπως το καθάρισμα και γυάλισμα των κολλήσεων.
  5. Ότι κάτι τέτοιο πρακτικά πρέπει να αποφεύγεται είναι το μόνο σίγουρο. Δεν χρειάζεται να το πει νόμος. Αν και πιθανώς να αναφέρεται κάτι τέτοιο σε κάποιο νόμο. Όπως και να χει όμως σκέψου το εξής ενδεχόμενο. Έχεις περάσει καλώδια ρεύματος για παροχές του 2ου ορόφου μέσα από το διαμέρισμα του τρίτου. Σε περιπτώση που ο ένοικος του διαμερισματος του τρίτου ορόφου κάνει οποιεσδήποτε ηλεκτρολογικές εργασίες δεν μπορεί να ξέρει ότι μερικά από τα καλώδια που περνάνε από το διαμέρισμά του έχουν ρεύμα ακόμα και αν κατεβάσει το γενικό του διακόπτη γιατί πολύ απλά κόβει κυκλώματα του δικού του διαμερίσματος έτσι. Αν τα καλώδια όμως αυτά τα πιάσει ο ηλεκτρολόγος θα κάνει μαλλί αφάνα. Και τρέχα μετά να αποδείξεις ότι φταίει ο ηλεκτρολόγος που ήταν αλβανός και δεν ήξερε τη δουλειά! Άσε που ισχύει και αυτό που είπαν οι προλαλήσαντες. Πάρε άδεια από την κυρία Κούλα του τρίτου ορόφου για να τις ανοίξεις του τοίχους να δεις τι τρέχει με τα καλώδια σε περίπτωση προβλήματος. Θα λερώσεις όλα τα σεμεδάκια της και το παλιό το σκρίνιο! Μια καλή λύση είναι η όδευση των καλωδίων από κοινόχρηστους χώρους!
  6. Ckiriako, μιλάμε για 880ΚW πραγματικής ισχύος αλλά δεν νομίζω ότι πολλαπλασιάζοντας με το 1,34 θα βγάλω τους ίππους της μηχανής γιατί τότε μιλαμε για περίπου 1180HP (μπορεί να κάνω και λάθος όμως καθότι σχετικά αδαής από HZ - κινητήρες). Παρόλο που κοίταξα σε ένα manual 130 σελίδων που έχω για το συγκεκριμένο ΗΖ δεν βρήκα κάτι για την ιπποδύναμη του. Η εκκίνηση είναι με μίζα. Αν το είχα παραλάβει θα σου λεγα και τις διαστάσεις της μίζας αλλά δεν έχει γίνει η παραλαβή ακόμα. Να διευκρινήσω ότι η δική μου εμπλοκή - ευθύνη όσον αφορά στο έργο είναι σαν υπεργολάβου για παροχή του ΗΖ και της καλωδίωσης μέχρι τον διακόπτη μεταγωγής χωρίς τα κυκλώματα προστασίας και ελέγχου. Σχετικά με τα φορτία που ανέφερε ο Νίκος (xoisnic), παρόλο που δεν έχω την αναλυτική μελέτη μπροστά μου και δεν νομίζω να μπορέσω να την βρω κιόλας, βλέποντας το μονογραμμικό καταλαβαίνω ότι το HZ είναι για κάλυψη όλων των αναγκών του εμπορικού κέντρου με μια μικρή επιφύλαξη για τον κλιματισμό (Νίκο αν δεν βγάλω άκρη θα ενοχλήσω τον Μανώλη τον Σιώρα που μου είπες αν και μάλλον θα βγάλω άκρη. Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον). Για να δούμε λίγο την τάξη μεγέθους μιλάμε για εμπορικό που περιλαμβάνει υποσταθμό μέσης και χαμηλής τάσης και 15 πεδία εκ των οποίων τα 2 (12 βαθμίδων συνολικής ισχύος 600 ΚVAR έκαστο) είναι για διόρθωση συνιμητόνου. Στην αρχική μελέτη είχε προβλεφθεί ΗΖ 800ΚW/880KVA και καλώδια NYY 4x(1x185mm2) ανά φάση και 2x(1x185mm2) για τον ουδέτερο. Δηλαδή Ι=880/(1,73x0,4)=1272A με τριπολικό αυτόματο διακόπτη ισχύος 1600/1270Α Όλα τα κυκλώματα ελέγχου και προστασίας της διάταξης έχουν προβλέφθεί από την μελέτη και είναι υπέυθυνος ο εργολάβος για την υλοποίηση τους. Πως ακριβώς επιλέγουμε αριθμό αγωγών φάσεων και ουδετέρου πάνω από κάποιες ισχείς δεν το γνωρίζω ούτε εγώ. Υποθέτω κάποιες φορές γίνεται για να μειωθεί το κόστος αλλά πέραν αυτού δεν ξέρω αν συντρέχει κάποιος λόγος ουσιαστικος από άποψη μελέτης για να γίνει αυτό. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω θα ήταν καλό να μας ενημερώσει. Εντός της ημέρας πιθανόν θα έχω πάλι μια επικοινωνία με τα παιδιά από το έργο και τον προμηθευτή των καλωδιών και θα δουμε τις ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης για να γίνει και η τελική εκλογή της διατομής των αγωγών.
  7. Ckiriako, καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση σου. Το όλο ζήτημα να φανταστείς προέκυψε εξαρχής γιατί πήρα προσφορά από 2 διαφορετικούς προμηθευτές μου και ο ένας μου είπε ότι απαιτείται 240αρι καλώδιο και ο άλλος 300αρι. Το θέμα είναι ότι δεν έκανα εγώ τη μελέτη, στην οποία παρεπιμπτόντως είχε προβλεφθεί μικρότερο ΗΖ και συνεπώς μικρότερης διατομής αγωγοί. Για κάποιους λόγους έπρεπε να τοποθετηθεί μεγαλύτερο ΗΖ και για αύτο δημιουργήθηκε το θέμα με τις διατομές. Η ζήτηση δεν θα είναι στο 100% σε καμία περίπτωση.Το ΗΖ θα λειτουργεί συμπληρωματικά σε κάποια φορτία και σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Τα στοιχεία που δίνεις από ότι βλέπω είναι από τους πίνακες που υπάρχουν στον ΕΛΟΤ HD384 523.8 (και στον Ντοκόπουλο προφανώς). Στο εμπορικό όπως πολύ σωστά είπες υπάρχουν μεγάλα ρεύματα εκκίνησης και συνεπώς καταπόνηση αγωγών. Επίσης δεν έχει ακόμα προβλεφθεί ακριβώς από που θα περάσουν τα καλώδια των φάσεων και του ουδετέρου και η συνολική διατομή τους δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη καθώς μιλάμε για 14 ή 16 αγωγούς 240mm2 ή 300mm2. Σίγουρα όμως θα έχουμε ομαδοποίηση των καλωδίων και συνεπώς το μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα μειώνεται ακόμα περισσότερο όπως σημείωσες και εσύ ckiriako αφού έχουμε και συντελεστή διόρθωσης βασει ΕΛΟΤ. Δεν ανέφερα επίσης ότι οι αγωγοί είναι σε επαφή και σε τριγωνική διάταξη μεταξύ τους άρα μειώνεται ακόμα περισσότερο το επιτρεπόμενο ρεύμα. Δυστυχώς υπάρχει πολύ λίγος χώρος και για την όδευση καλωδίων. Με λίγα λόγια όσο πιο πολύ τα στριμώξουμε τόσο καλύτερα για τον εργολάβο που για να πω και την αλήθεια όπως έγινε ο χώρος που θα μπει το ΗΖ δεν έχει και πολλές επιλογές πλέον. Τέλος να πω ότι δεν τίθεται θέμα οικονομίας αλλά σωστής και ασφαλούς εγκατάστασης πάνω από όλα. Με τα τωρινά δεδομένα του χώρου η σωστή και ασφαλής εγκατάσταση και λειτουργία του ΗΖ δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Θα επανέλθω όταν θα έχω νεότερα, με την επιλογή των αγωγών και για ποιό λόγο έγινε αυτη.
  8. Καλημέρα παιδιά, Όποιος γνωρίζει ας δώσει τα φώτα του παρακαλώ. Έχουμε και λέμε. Υπάρχει ένα ΗΖ (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος) το οποίο θα δουλέψει stand by αν χρειαστεί σε ένα εμπορικό κέντρο. Τα χαρακτηριστικά της γεννήτριας είναι: 880εΚW/1100ΚVA,50HZ, 1500rpm, 400Volts, cosΦ=0.8. Παρόλο που έψαξα , λίγο πρόχειρα για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να βρώ τις απαιτούμενες διατομές καλωδίων για φάσεις-ουδέτερο για τόσα πολλά KVA.Απαιτείται σίγουρα 240mm2 ή 300mm2 και 4 καλώδια ανά φάση και 2 ή 4 καλώδια για τον ουδέτερο (όλα NYY 1x). Αν έχει κάποιος τον πίνακα διατομών και αριθμούς καλωδίων ή μπορεί να μου πει που μπορώ να τον βρω θα μου λύσει τα χέρια. Την καλημέρα μου και πάλι!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.