Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ddolla

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

ddolla's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • One Year In
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα Συνάδελφε, Αρχικά, όπως σωστά αναφέρεις, αυτές οι ειδικότητες μπορούν να στεγαστούν σε κατοικία. Συγκεκριμένα, η περιοχή που αναφέρεις εφόσον δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα είναι περιοχή Αμιγούς Κατοικίας, όπου για τις επαγγελματικές έδρες σε κατοικία ισχύει το παρακάτω: "«Κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτηρίου όπως, ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή-προγραμματιστή Η/Υ, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτηρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας, βρίσκεται εντός της μόνιμης κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα»." (Άρθρο 1 Π.Δ. 59/2018) Παρόλαυτα, επαγγελματική έδρα σε χώρο βοηθητικής χρήσης θεωρώ πως δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς πρέπει πρώτα να γίνει τακτοποίηση του σαν χώρος κύριας χρήσης (κατοικία), επομένως τακτοποίηση με την αντίστοιχη υπέρβαση δόμησης, κ.λπ. Ο ΝΟΚ εξηγεί τον χώρο βοηθητικής χρήσης ως εξής: "96. Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι χώροι, που δεν προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι χώροι κυκλοφορίας, διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια, χώροι υγιεινής, μηχανοστάσια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κτίρια παραμονής ζώων." Απο εκεί και πέρα, για να τακτοποιήσεις τον υπόγειο χώρο ως χώρο Κ.Χ. θα πρέπει να εξετάσεις την οικοδομική άδεια, για παράδειγμα το υπόγειο να έχει μεν άδεια αλλά να μην τηρήθηκε η στάθμη του εδάφους, να έχει υπέρβαση ύψους, να είναι εκτός του περιγράμματος του κτιρίου κ.λπ. Θα πρέπει επίσης να εξετάσεις εάν ο υπόγειος χώρος πληροί τις προϋποθέσεις των χώρων Κ.Χ. σε ύψος, φωτισμό και αερισμό. Συγκεκριμένα για το ύψος ισχύουν τα εξής: - για κτίρια μετά την εφαμοργή του ΝΟΚ (2012), οι χώροι Κ.Χ. πρέπει να έχουν ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,65μ. (δάπεδο - οροφή) (Παρ.95, Άρθρο 2, Ν 4067/2012) - για κτίρια μετά την τροποποίηση του άρθρου (2020), οι χώροι Κ.Χ. πρέπει να έχουν ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,50μ. (Παρ. 95, Άρθρο 100, Ν 4759/2020) - Ο Κτιριοδομικός Κανονισμός ορίζε ως επιτρεπόμενο ελεύθερο ύψος χώρων Κ.Χ. τα 2,40μ. (Παρ. 1αα, Αρθ. 351, Κτιριοδομικός Κανονισμός) Ελπίζω να κατανόησα το θέμα και να κατάφερα να σε βοηθήσω με τα παραπάνω.
  2. Καλησπέρα συνάδελφοι, Σε κτίριο Ενεργειακής Κλάσης Α, με χρήση κατοικία (Ισόγειο και 2 όροφοι), κατασκευάζεται φυτεμένο δώμα (>80% της συνολικής επιφάνειας δώματος) και τοποθετείται χώρος ΚΧ (<35 τ.μ.), όπου σύμφωνα με τον ΝΟΚ επιτρέπεται. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, ο χώρος ΚΧ του δώματος προσμετράται στα συνολικά τ.μ. δόμησης ή αποτελούν "μπόνους" τ.μ. και δεν προσμετρώνται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  3. Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου και όχι μόνο, ανήκει και σε παραδοσιακό οικισμό. Στην οικοδομική άδεια δεν έχουν προσμετρήσει στον σδ τον συγκεκριμένο χώρο, έχει θεωρηθεί ημι-υπόγειος χώρος με χρήση αποθήκης. Το κτίριο έχει και άλλους 2 ορόφους με χρήση κατοικίας, επομένως υποθέτω δεν τίθεται θέμα σχετικά με την επιτρεπόμενη χρήση. Ο χώρος βρίσκεται στα +3.40 μ. από την μια πλευρά του οικοπέδου (οδός Α), όπου υπάρχει η πρόσοψη του, αλλά το οικόπεδο έχει συνολική υψομετρική διαφορά 7μ. (οδός Α καθ'ύψους με οδό Β) Το κτίριο είναι χτισμένο σε βράχο και όταν εκδόθηκε η άδεια, προέβλεπε ένα πρανές καθ'ύψους όλης της υψομετρικής διαφοράς (7μ) το οποίο κάλυπτε τις 2 από τις 4 πλευρές του χώρου (η πίσω είναι βράχος και η μπροστά είναι στην πρόσοψη με παράθυρα), ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το πρανές, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί οι 2 πλευρές που ήταν καλυμμένες. Επομένως, ο χώρος αυτή τη στιγμή δεν είναι υπόγειος, ούτε και αποθήκη.
  4. (μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Χαίρετε, Είμαι νέα στον κλάδο και είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με αυθαίρετα, επομένως συγχωρέστε τυχόν "χαζές" ερωτήσεις. Σε έναν χώρο, στον οποίο υπάρχει αλλαγή χρήσης απο βοηθητική (αποθήκη) σε κύρια χρήση (κατοικία), τα τετραγωνικά τα οποία θα πάρω υπόψιν ως αλλαγή χρήσης, για να εξετάσω το ποσοστό υπέρβασης στη δόμηση, θα είναι ολόκληρη η κατοικία ή οι χώροι που ορίζονται ως κύριας χρήσης κατα τον Κτιριοδομικό Κανονισμό*; * 3. Χώροι κύριας και βοηθητικής χρήσης των κτιρίων: Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την παραμονή, σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, ατόμων (έστω και ενός) επί δύο τουλάχιστον ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι υπόλοιποι χώροι των κτιρίων είναι βοηθητικής χρήσης. Για παράδειγμα στα κτίρια με χρήση κατοικίας χώροι κύριας χρήσης είναι τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης (καθιστικά, σαλόνια, τραπεζαρίες, χώροι παιχνιδιού), οι κουζίνες, τα γραφεία κλπ. Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι: οι χώροι κυκλοφορίας (διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια), οι χώροι υγιεινής, τα μηχανοστάσια, οι αποθήκες, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, τα κτίρια παραμονής ζώων (σταύλοι, βουστάσια κλπ). (http://www.domiki.gr/content/kpn/text_3st/0.htm)
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.