Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Vassilis.K.

Members
  • Περιεχόμενα

    186
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by Vassilis.K.

  1. Είναι απόλυτα σωστή η παρατήρησή σου ότι στα τελευταία έτη της έρευνας αυξάνεται σταθερά το σφάλμα αλλά δεν θα πάρω θέση. Προσπαθώ να είμαι αυστηρός πρώτα με τον εαυτό μου στις διατυπώσεις και στα αβασάνιστα συμπεράσματα. Είναι πιο ασφαλές να μείνουμε στο μέσο όρο (με το ερωτηματικό σου βέβαια) και να συγκρίνουμε με επόμενες έρευνες. Τα στοιχεία της έρευνας του @nvel είναι πιο πρόσφατα από αυτά που ανέβασα. Στατιστικά στοιχεία είναι, αναμένεται να υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις στα δείγματα και ανάλογα με παραμέτρους όπως συνθήκες περιβάλλοντος, κατηγορία δικτύου, χρονολογία παραγωγής ΔΔΕ, κοκ. Αν ακούμπησει κάποιος φάση (ή εν γένει >50V) δεν θυμάμαι να υπάρχει κάτι άλλο εκτός του ΔΔΕ. Πιθανώς εισερχόμενος στη μέση ηλικία να αρχίζουν (ή καλύτερα να εντείνονται..) τα προβλήματα μνήμης μου
  2. Στατιστικά σφαλμάτων ΔΔΕ (από ημερίδα του ΤΕΕ το 2005 με θέμα ΚΕΗΕ - Πρότυπο 384)
  3. Μετά από τόσο ντόρο ας αναφέρουμε ένα από τα ευρήματα της έρευνας αυτής όπου σε δείγμα 607 ΔΔΕ -οικιακών καταναλωτών- το ποστοστό αστοχίας βρέθηκε 2,8%. Θα ήθελε κανένας το σπίτι του να ανήκει στο 2,8% ? Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο ποσοστό αστοχίας σε ΔΔΕ που μπορούμε να ανεχόμαστε. Να υπενθυμίσω για τους τρίτους που αναγνώσκουν ότι οι κατασκευαστές ΔΔΕ προτρέπουν έλεγχο κάθε μήνα ακόμη και μετά από καταιγίδα. Με τη βοήθεια του nvel λοιπόν που μας παρέθεσε την έρευνα αυτή, μπορώ να συμπληρώσω προηγούμενο post μου το οποίο αφορούσε πιο συγκεκριμένα ένα δείγμα μεγαλύτερο των 500 ΔΔΕ -όχι οικιακοί καταναλωτές όπως ανέφερα- με τάξη μεγέθους του ποσοστού αστοχίας 4%.
  4. Από προληπτική και κατασταλτική συντήρηση αρκετών δεκάδων πινάκων επαγγελματικών χώρων φωτισμού κλιματισμού data room και λίγων ΓΠΧΤ μεγάλης ισχύος (όχι κίνηση που ίσως σε ενδιαφέρει) με χρόνο λειτουργίας από ένα έως τέσσερα έτη, θυμάμαι αυτό που ανέφερα, δεν έχω τα ακριβή στοιχεία της εταιρείας, απλά μεταξύ άλλων είχαμε δώσει προσοχή και στον έλεγχο του ΔΔΕ, όπου προέκυπτε ένα μικρό ποστοστό αστοχίας που δεν ανέμενα. Σημειώνω ότι το υλικό των πινάκων ήταν κατά βάση μιας εταιρείας. Αυτό καταθέτω πρακτικά κι όχι αναγκαστικά ως αξιόπιστο στατιστικό στοιχείο γενικής αποδοχής. Τα περιστατικά ήταν λίγα σχετικά με τον αριθμό των πινάκων (πιθανώς και λόγω της προληπτικής συντήρησης). Δεν μπορώ να δώσω έτσι απαίδευτα top 3, ίσως η πιο "συχνή" βλάβη να ήταν η χαλαρή σύνδεση επαφών (κυρίως στους νέους πίνακες που προστίθενταν) που συνεπάγεται δυσλειτουργίες, καμένο ευαίσθητο εξοπλισμό ή και καμένα καλώδια και ραγοϋλικό (γι αυτό με ζώνουν τα διαόλια μου όταν ακούω για οπτικούς ελέγχους...). Ωστόσο αστοχίες υπήρχαν σε όλα τα υλικά από διακόπτες ισχύος, μικροαυτόματους, βάσεις τηκτών κοκ..
  5. Αυτός πιστεύω είναι ο λόγος που πρέπει να δίνεται έμφαση στη λειτουργία του ΔΔΕ και λόγω επίσης της κρισιμότητάς του στην ασφάλεια προσωπικού κλπ όπως έχει ειπωθεί. Πρακτικά έχω υπόψη μου -από στοιχεία συντήρησης αρκετών πινάκων- ότι υπάρχει κάποια "μικρή" ευπάθεια. Θα μπορούσε βέβαια να είναι τυχαίο γεγονός αλλά δεν το συμμερίζομαι.
  6. Αν πιστεύετε ότι ο οπτικός έλεγχος μπορεί να οδηγεί σε κάποιο αξιόπιστο συμπέρασμα για το πόσο καλά είναι σφιγμένος ο πίνακας κάνετε λάθος. Ο όρος "οπτικός έλεγχος" είναι ξεκάθαρο τι εννοεί, αν θέλετε εσείς να το μεταφράσετε (ή να το διορθώσετε σε χρήση θερμοκάμερας) ή άλλος συνάδελφος να θεωρεί να μην το παίρνουμε "κυριολεκτικά" είναι δικαίωμά σας αλλά απέχει από το περιεχόμενο της αρχικής διατύπωσης.
  7. Μεταφορά από άλλο θέμα Οπτικός έλεγχος για χαλαρές συνδέσεις επαφών??
  8. Που ακριβώς το διαβάζουμε αυτό ? Ευχαριστώ
  9. Όσο και να διαφωνούμε η κατάσταση είναι αυτή που λέει ο Μίλτος "επιβάλλεται γενικά να καλύπτει τα πάντα". Τώρα ποιές είναι οι ειδικές επί του θέματος γνώσεις αυτών που υπέγραψαν την ΚΥΑ ή με ποιούς συμβούλους κλπ και με ποιό σκεπτικό υπερφαλαγκίζουν το 384 δεν γνωρίζω. Φοβάμαι ότι απλά πέρασαν στους άλλους (μελετητή, επιβλέποντα, συντηρητή, κοκ) κάθε πιθανότητα αστοχίας. Στη πράξη αυτά δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Δεν έχω συναντήσει σε ΓΠΧΤ κτιρίου, ρελέ διαφυγής 30mA που να καλύπτει αναχωρήσεις ορόφων, ούτε έχω υπόψη μου κάποια βιοτεχνία βιομηχανία με μεγάλες καταναλώσεις που να καλύπτει το σύνολο του εξοπλισμού με τόσο ευαίσθητη διάταξη. Το έχει αναφέρει πολύ σωστά και ο tseronis στο thread της ΥΔΕ. Ωστόσο αν κάποιος υποστεί ηλεκτροπληξία επεδή πχ βρήκε τη παροχή ορόφου μ'ένα καρφί, βάσει της ΚΥΑ υπάρχουν ευθύνες. Λίγο ακραίο το παράδειγμα αλλά σκιαγραφεί νομίζω τις ζώνες του ναρκοπεδίου που -μας έβαλαν- να κινούμαστε. Από την άλλη υπάρχει στην πιάτσα μια κακή νοοτροπία να μην βάζουν ρελέ ή να τα παρακάμπτουν προκειμένου να μην παιδεύονται στον εντοπισμό των αιτιών. Αυτό είναι το άλλο άκρο. Στο εξωτερικό -τουλάχιστον σε κάποιες εγκαταστάσεις- υπάρχει αυτή η φιλοσοφία παρακολούθησης του ρεύματος διαφυγής ήδη από τον ΓΠΧΤ με δυνατότητα διακοπής ρευματοδότησης σε υπέρβαση κάποιου ορίου -το οποίο μπορεί να ξεπερνά και τα 1000mA...-
  10. Αν ασχοληθείς με την υπόθεση και δείξεις διαφορά >10% θα στη γυρίσουν πίσω. Συμφωνώ ότι δεν θα πρέπει να το αναλάβεις. Απ'ότι γνωρίζω εφαρμόζεται μεν η οδηγία της 1/6/2011 (προφανώς η πραγματική αποτύπωση έχει νόημα) υπό την αίρεση όμως της 15/4 δλδ της μη υπέρβασης του 10%
  11. Εφόσον υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη του 10% μεταξύ νόμιμης επιφάνειας και υφισταμένης (που θα αναφέρεται στο πιστοποιητικό) απορρίπτεται από το "εξοικονομω", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ 15/4/2010
  12. =1158&language=el-GR"]http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1158&language=el-GR Στην ανωτέρω ανακοίνωση του υπουργείου υπάρχει το link "σχετική πρόσκληση" το οποίο ανοίγει ένα αρχείο pdf όπου υπάρχει ο κύκλος μαθημάτων υποχρεωτικής και προαιρετικής(!) επιλογής. 60 ώρες ο κύκλος υποχρεωτικών μαθημάτων για τον επιθεωρητή κτιρίων.
  13. Θα έλεγα να περιγράψεις συνοπτικά την παρούσα κατάσταση και ότι η γείωση του νέου χώρου θα συνδεθεί στην υπάρχουσα εγκατάσταση γείωσης του κτιρίου.
  14. 1. Μπορούν για Α2 σε οποιαδήποτε μορφή ΟΕ ΕΕ κλπ (το θέμα είναι ποιός θα φαίνεται ο ομόρυθμος για την ΕΕ, προσοχή σ'αυτά) 2. Νομίζω πως ναι. Πριν καταθέσεις την αίτηση καλό είναι να συμβουλευτείς το ΥΠΟΜΕΔΙ 3. Όπως τα λέει ο συνάδελφος. Να προσθέσω ότι στην κοινοπραξία εκτός του ότι μπορείς να ανεβάζεις το "συνολικό" πτυχίο μπορείς να συμπληρώνεις τις κατηγορίες που σου λείπουν και απαιτούνται από ένα συγκεκριμένο έργο.
  15. Θα έλεγα ότι το θέμα είναι τι σημαίνει η "διαδικασία εξπρές" ποιά θα είναι η διαδικασία δλδ και τι σημαίνει αυτό πρακτικά, θα έρθουν στην έδρα μας, θα πάμε εμείς εκεί, κλπ. Φοβάμαι, αν κρίνω από τη συνολική εικόνα αντιμετώπισης του πολίτη, ότι όσο σωστός και να είσαι στο τέλος κάτι θα χρεώσουν.
  16. Με κάποια επιφύλαξη ίσως είναι κάτι από αυτά. Entypo_A.doc Entypo_B.doc
  17. @asxetos222, χρήσιμο το σχήμα με τη γενική αρχή λειτουργίας αλλά δεν εννοούσα αυτό. Αν είναι πατέντα σου και δεν θέλεις να το ανεβάσεις οκ, τουλάχιστον θα πρέπει να δείξεις τη συνδεσμολογία του Μ/Σ με τις αναμενόμενες τάσεις στα άκρα του ώστε σε σχέση με το τυπωμένο να δει κανείς τις όποιες γειτνιάσεις και να τοποθετηθεί
  18. Τα σχέδια των τυπωμένων από μόνα τους δεν βοηθούν ιδιαίτερα για αξιόπιστες εκτιμήσεις, πρέπει να ανεβάσεις το σχέδιο τουλάχιστον για το τμήμα του κυκλώματος που αναφέρεσαι.
  19. Υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για Ιανουάριο (σήμερα μπορεί να βγει η ανακοίνωση από ΥΠΕΚΑ) και μελετάται και η αλλαγή χρέωσης (μείωση δλδ).
  20. Αναλόγως και τη περίπτωση βέβαια αλλά δεν θα το συνιστούσα. Τεχνικά γίνεται φυσικά αλλά όπως είπες πρέπει να θυσιάσεις ένα (σημαντικό) μέρος της ικανότητας του UPS για να σηκώνει τις εκκινήσεις του συμπιεστή. Σε κρίσιμες εφαρμογές αυτό που σίγουρα γίνεται είναι να μπαίνουν οι μονάδες close control στο δίκτυο υποστήριξης του Η/Ζ.
  21. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Προσωπικά το εφαρμόζω. Αν δεν λειτουργήσει το ρελέ και η ισχύς της αντίστασης είναι μικρότερη από RΙ^2 θα αρχίσει να καπνίζει.. Η ισχύς πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1W (για 230V/30mA προκύπτουν 6,78W). Επίσης θα πρότεινα είτε παράλληλο συνδυασμό 2Χ15Κ ή απευθείας την 6,8Κ γιατί η 7,8Κ δεν υπάρχει στο εμπόριο.
  22. Το συμβόλαιο θα γράφει >50 ? Εάν ναι θα το απαιτήσουν οι συμβολαιογράφοι. Οπότε είτε είναι ακάλυπτος είτε οτιδήποτε άλλο καταγράφονται τα πραγματικά τμ. Εάν όχι δεν βλέπω που εμπλέκεται το ΠΕΑ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.