Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Engineer88

Members
  • Περιεχόμενα

    49
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Engineer88

  1. Με το θεμα pos τι γινεται? Εχουμε ολοι υποχρέωση ακόμα κι αν δεν εχουμε συναλλαγες με ιδιώτες?
  2. @Σερίφης Μακάρι να συνέβαινε αυτό που λες αλλά η βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα που υποβάλει ο εγοδότης ακολουθεί συγκεκριμένο format και δεν δηλώνονται εκεί οι κρατήσεις ΕΦΚΑ
  3. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ο προβληματισμός είναι ο εξής: 1) Aν περαστούν μόνο ως "Κρατήσεις" τότε δεν εμφανίζονται πουθενά στο Ε3 και δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο (παρα μόνο αν το διορθώσεις εσύ χειροκίνητα). 2) Αν περαστούν ως έξοδα (και όχι ως Κρατήσεις) τότε εκπίπτουν στο Ε3 αλλά το ποσό που καταγράφεται στο τιμολόγιο εσόδων στο Mydata οτι εισέπραξες δεν είναι το πραγματικό (αυτό που μπαίνει στην τράπεζα). 3) Aν καταχωρίσεις στα έσοδα απευθείας το τελικό ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, τότε έχεις απόκλιση ανάμεσα στα έσοδα στο MYDATA και σε αυτά που ήδη έχει υποβάλει ο εργοδότης (βεβαίωση αμοιβών), στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κράτηση του ΕΦΚΑ. Όσο το Ε3 είναι ακόμα ανοιχτό και μπορούμε να διορθώνουμε τις αποκλίσεις αυτές εντάξει. Αν κλειδώσει όμως και αντλεί τα στοιχεία μόνο από το mydata, τότε νομίζω θα υπάρξει θέμα
  4. καλημέρα συνάδελφοι, μπλοκάκι & υπάγομαι ασφαλιστικά στην παραγρ.9 άρθρο 39. ο λογιστής μου υποστηρίζει οτι τις ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να τις βάζω και ως "Κρατήσεις" όταν καταχωρώ το τιμολόγιο εσόδων στην ειδική φόρμα καταχώρισης (ώστε το τελικό ποσό που εμφανίζεται να είναι το ίδιο με αυτό που μπαίνει κάθε μήνα στην τράπεζα) αλλά ΚΑΙ να τις περνάω σαν έξοδα ώστε να μπορούν να καταχωρηθούν αντιστοίχως και στο Ε3 και έτσι να εκπέσουν από το φορολογητέο εισόδημα (ενόψει μάλιστα του κλειδώματος του Ε3 που αναμένεται). Σκέφτομαι να το κάνω γιατί μέχρι τώρα περνούσα τις ασφ.εισφορες μόνο ως "Κρατήσεις" και αυτό δεν μπορεί κάπως να το "διαβάσει" το Ε3 και να εκπέσουν αυτόματα από το φορολογητέο. Εσείς τι λέτε?
  5. καλημέρα συνάδελφοι και καλη χρονιά ο φόρος εισοδήματος (ή η επιστροφή φόρου) πρέπει να περνιέται στο mydata?
  6. Καλησπέρα, η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ΕΦΚΑ πρέπει να περαστεί κάπως στο mydata ; (αφορά όλους τους μισθωτούς μηχανικούς αλλά και όσους υπάγονται στο άρθρο 39 για τα έτη 2019 2020). Η επιστροφή έγινε τον Ιουνιο 2023 άρα θα περαστούν στην επόμενη φορολογική δήλωση (2024), αλλά δεν έχω ιδέα πού και πώς
  7. Ευχαριστώ πολύ Aeolian! Στο Ε3 βεβαια το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα (δηλ. Μεικτές αποδοχές - εισφορες ΕΦΚΑ) υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα μετα τη συμπλήρωση των εξόδων εφκα. Θα πρέπει επομόνως να το τροποποιήσω χειροκίνητα το πεδίο αυτό? Ή θα αφήσω στο Ε3 το μεικτό ποσό και θα τροποποιήσω χειροκίνητα το Ε1 ?
  8. καλησπέρα συνάδελφοι, Λόγω υπαγωγής στην παράγραφο 9 άρθρο 39 για την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών μου από τον εργοδότη, πέρασα τα ποσά αυτά του ΕΦΚΑ ως "Κρατήσεις" στην Ειδική Φόρμα Καταχώρισης (και όχι ως Έξοδα, όπως έχει αναλυθεί αρκετές φορές εδώ). Όμως, ο λογιστής που μου έκανε τη φορολογική δήλωση πέρασε στο Ε3 το ποσό των κρατήσεων αυτών στον Πίνακα Ζ2 των Εξόδων στον κωδικό "007-Ασφαλιστικές Εισφορές Αυτοαπασχολούμενων". Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να εμφανίζεται απόκλιση στα έξοδα σε αυτό το καινούριο Έντυπο που βγαίνει με τίτλο "Στοιχεία προσυμπλήρωσης Εντύπου Ε3 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2022 ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΥDATA" Πρέπει να τροποποιήσω κάτι? το Ε3 ή τις καταχωρίσεις στο mydata για να μην εμφανίζεται αυτή η διαφορά? ευχαριστώ
  9. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Τα 10ευρω ναι τα πληρώνω εγώ κατά την επόμενη χρονιά που γίνεται η εκκαθάριση. Δηλ.: Ειδοποιητήριο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 2020 => Hμ/νια έκδοσης 27/10/2021 => ποσό 120 ευρώ Άρα αφού έχω υποβάλει φορολογική δήλωση το 2021 μήπως να μην το καταχωρισω καθολου ?
  10. Καλησπέρα συνάδελφοι, Καθότι μπλοκάκιας με υπαγωγή (ασφαλιστικά στο άρθρο 39, παρ.9) δεν μου εκδίδει ο ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια εισφορών (αφού μου παρακρατά ο εργοδότης τις εισφορές) και στο mydata περνάω τις εισφορές αυτές ως "Κρατήσεις" όταν περνάω το τιμολόγιο εσόδων. ΟΜΩΣ, κατά το επόμενο έτος βγαίνει το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης (10ευρώ υπέρ ανεργίας Χ 12 μήνες = 120 ευρώ). Ερώτηση: To εκκαθαριστικό με ημ/νία έκδοσης 23/11/2022 έχω προθεσμία μέχρι αύριο να το περάσω (σύμφωνα με τα όσα έχουν αναλυθεί παραπάνω για την καταχωριση του ΕΦΚΑ στο mydata), σωστά? Το περσινό εκκαθαριστικό όμως με ημ/νία 27/10/2021 μπορώ να το καταχωρίσω τώρα ή πρέπει να κάνω "Καταχώριση Παράλέιψης/Απόκλισης" (μιας και έχω χάσει την προθεσμία)? Ευχαριστώ!
  11. Καλησπέρα συνάδελφοι, Είναι κάπως προφανές αλλά ας το ρωτήσω γιατί ποτέ δεν ξέρεις μ'αυτούς. Στην Ειδική Φόρμα Καταχώρισης, στα στοιχεία εκδότη έχουν προστεθεί τα πεδία "Αρ. Ταυτότητας" και "Αρ. Παροχής", τα οποία είναι ο αριθμός Δελτίου της αστυνομικής μας ταυτότητας και ο αριθμός παροχής ρεύματος (φαίνεται στο λογαριασμό ΔΕΗ) για την έδρα (που εμένα είναι το σπίτι μου), σωστά? Εντωμεταξύ με τις αποκλίσεις ξέρει κανείς τι γίνεται? αν φαίνονται κάπου? (όπως φαινονταν στις ΜΥΦ) Εγώ έχω περάσει όλα τα τιμολόγια εσόδων μου (από 01/01/2021) αλλά η εταιρία στην οποία εργάζομαι δεν ξέρω αν και τί έχει περάσει... Ευχαριστώ
  12. Καλησπέρα συνάδελφοι, Εδώ που κάθομαι Αυγουστιάτικα στο γραφείο και δεν έχω δουλειά μου γεννήθηκε η εξής απορία: Οι τυχόν αποκλίσεις πού φαίνονται στο mydata? Δηλαδή, έχω περάσει κανονικά τα τιμολόγια εσόδων μου. σε περίπτωση που η εταιρία-αντισυμβαλλόμενος δηλώσει απόκλιση σε κάποιο, αυτό θα εμφανιστεί κάπου? (στην αναζήτηση παραστατικών? στο συνοπτικό βιβλίο?) (ρωτάω γιατί παρά την επικρατούσα άποψη, την οποία εφάρμοσα και εγώ τελικά, όσο αφορά τις κρατήσεις ΕΦΚΑ για εμάς που υπαγόμαστε στο αρθρο 39, διατηρώ κάποιες αμφιβολιές για το άν είναι σωστό να τις περναμε ως κρατήσεις όταν περνάμε το τιμολόγιο εσόδων στο Mydata)
  13. Ευχαριστώ @kaimakcalan Στο Ε1 όντως είναι στο 617. Στο Ε3 ομως εσύ θα το έβαζες κι ας μην είναι περασμένο στα βιβλία εσόδων-εξόδων?
  14. Καλησπέρα συνάδελφοι, το επίδομα επιστημόνων (400ευρω) λόγω covid πρέπει να διαβιβαστεί στο my data? Το βλέπω εμφανίζεται στο Ε1 που μου έκανε ο λογιστής. Στο Ε3 δεν εμφανίζεται γιατί τηρώ απλογραφικό σύστημα μου είπε (ο λογιστής) και δεν είναι απαραίτητο να περαστεί στα βιβλία εσοδων-εξόδων. Τα φώτα σας...
  15. Το ίδιο ισχύει και για το τιμολόγιο λήψης υπηρεσιών από το λογιστή μας? Για καθαρή αξία πχ 100 ευρώ, χαρακτηρίσουμε την καθαρή αξία (ως 2.3 Λήψη Υπηρεσιών, Λοιπές αμοιβές για Υπηρεσίες Ημεδαπής (Ε3_585_009) και στη συνέχεια κάνουμε προσθήκη χαρακτηρισμου και χαρακτηρίζουμε το ΦΠΑ με αξία πάλι 100 ευρω και χαρακτηρισμό "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρα" ?
  16. Καλημέρα συνάδελφοι, Βλέπω στο Mydata στα έξοδα μου του 2021, μου έχει περάσει ο λογιστής ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που έχει εκδόσει ο ίδιος για τις υπηρεσίες που μου παρείχε. Εγώ απλά το χαρακτηρίζω? και πως? Ευχαριστώ!
  17. Καλησπέρα συνάδελφοι, Έχουν εξαφανιστεί σήμερα στην αρχική σελίδα του mydata οι επιλογές "Aναζήτηση Παραστατικών" και Συνοπτικό Βιβλίο". Είναι σε όλους έτσι? ευχαριστώ
  18. Καλημέρα! Ερώτηση off topic: Για τις υπηρεσίες που μας παρέχει ο λογιστής απαιταίται η σύνταξη συμφωνητικού? (δεδομένου οτι εμένα μου κόβει και ένα τιμολογιο μια φορά το χρόνο)
  19. Ευχαριστώ @kaimakcalan. Τώρα που το διερευνώ καλύτερα νομίζω οτι αυτά τα υπέρογκα κέρδη (3,54 ευρώ) που εμφανίζονται στον κωδικό 291 μάλλον πρερχονται από κάτι μετοχές στο χρηματιστήριο που είχαν πάρει παλιά οι γονείς μου στο όνομά μου. Υποθέτω επομένως οτι δεν σχετίζονται αυτά τα έσοδα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, mydata κλπ (?)
  20. Συμφωνώ οτι οι τόκοι λόγικα δεν εμπλέκονται με έσοδα-έξοδα επιχείρησης και άρα ούτε με το mydata. Koιτάζοντας το περσινό Ε1 βλέπω στον Πίνακα Δ1. ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΤΟΚΟΙ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ είχα έσοδα 3,54 ευρώ συμπληρωμένα στον κωδικό 291: "Μερίσματα (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης (Ν.Π. και Νομ. Οντότητες με διπλογρ. βιβλία)". Τι είναι αυτό?? Είναι κάτι ανάλογο με τους τόκους? (αφού ειναι και στην ίδια κατηγορία?) Προφανώς δεν έχει σχέση με τη δραστηριότητα της επιχείρησης (?)
  21. https://www.taxheaven.gr/news/43939/epaggelmatikoi-logariasmoi-nees-dieykriniseis-apo-thn-aade Δες το ιβ σχετικά
  22. Καλημέρα @AntonisHLMHX. Ως προς το δεύτερο που λες υπάρχει ευελιξία γιατί έχουν βγάλει διευκρίνηση οτι μπορείς από τον επαγγελματικό λογαριασμό να κάνεις και άλλες συναλλαγές (μη επαγγελματικές). Οπότε όλοι δηλώνουν στο ταξις ένα λογαριασμό που έχουν (ακόμα και ταμιευτηρίου, τρεχούμενο ή ο,τιδήποτε) και σε αυτόν πληρώνονται από την εταιρία τους ως επαγγελματικό. Τώρα κατά πόσο είναι σωστό δεν ξέρω, η αληθεια είναι οτι κι εγω δεν θα ειχα μπει σε διαδικασία ψαξίματος αυτού του θέματος αν δεν μου ειχε "εξαφανίσει" η πειραιως τις δαπάνες μείωσης φόρου απο το δηλωμένο ως επαγγελμ.λογαριασμο.
  23. @Πλήθων ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Πάντως γενικά όσοι γνωστοι-φίλοι-συνάδελφοι είναι σαν εμένα (μπλοκακηδες σε εταιρια) έχουν οι περισσότεροι δηλωσει εναν επαγγελματικο λογαριασμο στο ταξις με τη λογικη οτι και να μην ειναι απαραιτητο, δεν πειραζει να το εχεις δηλωμενο, δεν χανεις τπτ.
  24. Καλησπέρα συνάδελφοι, Δουλεύω σε εταιρία με μπλοκάκι (φορολόγηση ως μισθωτή) και δεν έχω καταλήξει ακόμα στο αν πρέπει ή όχι να έχω δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό μιας και δεν κάνω λιανικές συναλλαγές με ιδιώτες (δεν έχω ούτε POS). Παρόλα αυτά ο λογιστής μου δήλωσε ως επαγγαλματικό το λογαριαμό που έχω στην Πειραιώς και στον ο οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία μου. Παρεπιπτόντως, ο λογαριασμός αυτός είναι τρεχούμενος, στα στοιχεία του λέει "Πειραιώς Αποδοχών", σκοπός: "Μισθοδοσία", κατηγορία: "Υπάλληλοι-Μισθωτοί Ιδιωτικού Τομέα". Δεν ξέρω αν συνάδουν αυτά με την έννοια του επαγγελματικού λογαριασμού αλλά πάντως η τράπεζα τον επιβεβαίωσε. Εχω θέμα και χρειάζεται κάτι να αλλάξω? Επίσης, αρκετό καιρό μετά τη δήλωση αυτού του λογαριασμού στο taxis ως επαγγελματικού, έβαλα συνδικαιούχο τον πατέρα μου και δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα αυτό, αν πρέπει να ξαναδηλώσω κάτι στο taxis (ως μεταβολή) κτλ. Και έρχομαι στο βασικό πρόβλημα..... Μπαίνω στο winbank και δεν μου εμφανιζονται οι δαπάνες μείωσης φορου!!!! Τι να κάνω? Να αθροίσω όλες τις αγορές με κάρτα που έχω κάνει και να τις περάσω χειροκίνητα στη δήλωση? ή μήπως να σβήσω τον επαγγελματικό απο το taxisnet και να παψει το πρόβλημα (μιας και μαλλον δεν είμαι και υποχρεη δήλωσης?) Σημείωση 1: Mόνο για το 2021 παρουσιαζεται το προβλημα αυτό. Για τα προηγούμενα έτη εμφανίζονται κανονικά οι δαπάνες μείωσης φόρου (παρόλο που ο λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός απο 15/11/2018) Σημείωση 2: Στο Ε3 δεν εμφανίζεται ο επαγγελματικός λογαριασμός (επειδή δεν έχω pos?, πρέπει να τον γραψω?) Ευχαριστώ!!!
  25. Δηλαδή για το 2021, υποβάλλουμε και ΜΥΦ (έσοδα-έξοδα) στη γνωστη πλατφόρμα (https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/biblia-stoiheia/myf-katastasi-pelaton-promitheyton-kai-synallagon-apo-01012014) και τα έσοδα στο myDATA ? (μέχρι 27/05/2022)
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.