Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ioannis73

Members
  • Περιεχόμενα

    51
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by ioannis73

  1. Η Τιμή Οικοπέδου υπολογίζεται με βάση πίνακα από το Υπουργείο Οικονομικών και εξαρτάται από την Τιμή Ζώνης (που είναι η αξία 1 μ2 νεόδμητου διαμερίσματος, πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο στην περιοχή) και τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο., που είναι ο συντελεστής δόμησης). Άρα, εάν κάποιος βρει από την επίσημη ιστοσελίδα, για την περιοχή ενδιαφέροντος του ακινήτου την Τιμή Ζώνης και γνωρίζει και τον Σ.Α.Ο./Σ.Δ., μπορεί να βρει την Τ.Ο. π.χ. Για Τ.Ζ. 3.000€/μ2 και Σ.Α.Ο./Σ.Δ. 0,80, η Τ.Ο. είναι 1.593€/μ2. Εάν στην ίδια Τ.Ζ. ο Σ.Α.Ο./Σ.Δ. είναι 2,0, η Τ.Ο. είναι 3.525€/μ2. Εάν στην ίδια Τ.Ζ. ο Σ.Α.Ο./Σ.Δ. είναι 4,2, η Τ.Ο. είναι 6.758€/μ2. Στην συνέχεια γίνεται εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που διαφοροποιεί τον υπολογισμό ανάλογα με τον Σ.Δ. Α. Για Σ.Δ. < 1, η Τ.Ο. πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των θέσεων προς εξαγορά επί το εμβαδόν θέσης (20μ2). Π.χ. για το παραπάνω παράδειγμα με Σ.Α.Ο./Σ.Δ. 0,80, για εξαγορά 5 θέσεων στάθμευσης, είναι 1.593€/μ2 x 5 θέσεις x 20μ2/θέση και η τελική εισφορά είναι 159.300€. Β. Για 1 < Σ.Δ. < 4, η Τ.Ο. πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των θέσεων προς εξαγορά επί το ανηγμένο εμβαδόν θέσης (25μ2/Σ.Δ.). Π.χ. για το παραπάνω παράδειγμα για Σ.Α.Ο./Σ.Δ. 2,0, για εξαγορά 5 θέσεων στάθμευσης, είναι 3.525€/μ2 x 5 θέσεις x (25μ2/θέση / 2,0) και η τελική εισφορά είναι 220.312,50€. Γ. Για Σ.Δ.> 4, η Τ.Ο. πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των θέσεων προς εξαγορά επί το εμβαδόν θέσης (5μ2). Π.χ. για το παραπάνω παράδειγμα για Σ.Α.Ο./Σ.Δ. 4,2, για εξαγορά 5 θέσεων στάθμευσης, είναι 6.758€/μ2 x 5 θέσεις x 5μ2/θέση και η τελική εισφορά είναι 168.950€. Επί της τελικής εισφοράς υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση του μειωτικού συντελεστή 25% για τον τελικό υπολογισμό της. Οι περιπτώσεις αυτές είναι: α. Απαγόρευση δημιουργίας θέσεων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή β. Λόγω διαστάσεων οικοπέδου (μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: πρόσωπο 8μ, βάθος 10μ, εμβαδόν 200μ2) γ. Οικόπεδα με πρόσωπο σε οδό πλάτους <7,5μ ή με πρόσωπο επί οδού κλίσεως μικρότερης του 15% δ. Προσθήκη καθ' ύψος υφιστάμενων κτιρίων, με νόμιμη οικοδομική άδεια κατά το χρόνο εκδόσεως της οποίας δεν υπήρχε υποχρέωση δημιουργίας θέσεων στάθμευσης ε. Προσθήκη κατ' επέκταση σε υφιστάμενα κτίρια, με την προϋπόθεση ότι το τμήμα του οικοπέδου που απομένει μετά την αφαίρεση του υφιστάμενου κτιρίου (κάλυψη), υπάγεται στις παραπάνω περιπτώσεις β και γ. στ. Μεταβολή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου ζ. Οικόπεδα στα οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπογείου για λόγους προστασίας αρχαίων, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. η. Οικόπεδα στα οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπογείου/ων λόγω διέλευσης Μετρό, μετά από βεβαίωσητης αρμόδιας Υπηρεσίας του Μετρό και με την επισήμανση ότι η βεβαίωση αφορά μόνο τις θέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. θ. Προσθήκη κατ' επέκταση σε υφιστάμενα κτίρια ως προς διηρημένες κάθετες ιδιοκτησίες. Νομίζω ότι είναι οκ τα παραπάνω. Δεκτές οι επισημάνσεις για αλλαγές.
  2. Καλησπέρα. Σε κτίριο που βρίσκεται στην Αθήνα, η όψη του έχει κηρυχθεί ως μνημείο από το ΥΠΠΟ. Εξετάζεται η κήρυξη καθολικά του ακινήτου ως διατηρητέου από το ΥΠΕΝ και η έκδοση ειδικής ρύθμισης για την ανάπτυξη του ακινήτου καθότι υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Ως προς το θέμα της απαίτησης της δημιουργίας των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης, υπάρχουν δύο θέματα για τα οποία θα ήθελα την γνώμη σας. Εφόσον κηρυχθεί το σύνολο του κτιρίου ως διατηρητέο, υπάρχει απαίτηση δημιουργίας για τις θέσεις στάθμευσης που τυπικά θα υπολογιστούν (νέα δόμηση με νέα χρήση, υφιστάμενη δόμηση με αλλαγή χρήσης) και συνεπώς εξαγοράς τους; Ή λόγω του διατηρητέου και από την ειδική ρύθμιση ενδέχεται να υπάρξει απαλλαγή της υποχρέωσης εφαρμογής του Ν. 960/1979 και του Π.Δ. 111/2004 ως προς την εξαγορά; Στο εν λόγω ακίνητο εξετάζεται εάν και για άλλους, πλην της κήρυξης του κτιρίου ως διατηρητέου, λόγους ενδέχεται να υπάρχει απαγόρευση εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης λόγω γειτνίασης με υπόγειο δίκτυο ΣΤΑΣΥ. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον χορηγηθεί σχετικό έγγραφο, η απαλλαγή από την δημιουργία θέσεων μπορεί να οδηγήσει και σε απαλλαγή από την εξαγορά ή η εξαγορά θα είναι υποχρεωτική; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τις απόψεις.
  3. Καλημέρα Ευχαριστώ για την απάντηση και την καταγραφή των διαφορετικών απόψεων. Έκανα μία προσεκτικότερη καταγραφή των δεδομένων και η κατάσταση είναι, κατά τα φαινόμενα αν και η γραμμή οικισμού δεν έχει από το ΦΕΚ συντεταγμένες ΕΓΣΑ και ίσως είναι και λίγο διαφορετική και δυσμενέστερη ως προς το ότι το εντός οικισμού είναι πολύ μικρότερο. Σε ότι αφορά το 3 και το offset που αναφέρει ο @tetris ώστε να προκύπτει το θεωρητικό τμήμα των 500μ2, υποθέτω ότι αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από την ΥΔΟΜ με θεώρηση όρων δόμησης επί του τμήματος των 500μ2. Σε αυτή την περίπτωση στο οικόπεδο 500μ2 γίνεται η χωροθέτηση με όρους οικισμού. Εάν βεβαίως υπάρχει άλλη άποψη της ΥΔΟΜ όπως την αναφέρει ο @Pavlos33, τότε με ΣΔ=1,0 υπάρχει δόμηση 5μ2 είτε στο μικρό εντός οικισμού τμήμα ή στο οικοδομήσιμο περίγραμμα με τις εκτός σχεδίου διατάξεις. Η κύρια οδός είναι προ του 1985 σίγουρα, όπως και τα γεωτεμάχια της επίμαχης περιοχής και το μονοπάτι. Δεν έχω ακόμη νομικά έγγραφα για να δω ακριβή χρόνο δημιουργίας, αλλά είναι όλα είναι παλιά και σίγουρα φαίνονται στην αεροφωτογραφία 1945-1960 του Κτηματολογίου. Κατά την εκτίμηση μου, ίσως είναι και αρκετά παλαιότερα, ίσως και προ του 1940.
  4. Καλησπέρα Εξετάζεται παρεμφερής περίπτωση με γεωτεμάχιο περίπου 1.600μ2, εκ των οποίων τμήμα του γωνιώδους σχήματος και εμβαδού περίπου 30μ2 είναι εντός οικισμού οριοθετημένου με ΦΕΚ βάση Π.Δ. 1985 και το υπόλοιπο τμήμα του είναι εκτός οικισμού. Το γεωτεμάχιο έχει πρόσωπο ~35μ επί οδού. Το τμήμα εντός οικισμού έχει πρόσωπο ~2μ και τα άλλα 33μ είναι στο εκτός οικισμού τμήμα. Σύμφωνα με το Π.Δ. και το ειδικό ΦΕΚ οριοθέτησης, προκύπτει ένα ελάχιστο όριο θεωρούμενου τμήματος εντός οικισμού 500μ2. Το όριο αυτό είναι προφανώς υπερπολλαπλάσιο των περίπου 30μ2 που είναι εντός της οριογραμμής. Το ερώτημα τίθεται για τα ακόλουθα θέματα: 1. Η δόμηση υπολογίζεται επί των 30μ2, με ΣΔ 1,0, ή επί των 500μ2 με μέγιστη δόμηση 240μ2; 2. Είναι επιτρεπτή η δόμηση 30μ2 όταν το ελάχιστο εμβαδόν κτιρίου σε άλλες πολεοδομικές διατάξεις είναι τα 50μ2; 3. Πως και από ποιον καθορίζεται το σχήμα του θεωρητικού περιγράμματος των 500μ2 που αποτελεί το εντός οικισμού τμήμα; 4. Με δεδομένο ότι στο εκτός σχεδίου τμήμα, η πλαϊνή απόσταση των 15+15 μέτρων επιτρέπει θεωρητική χωροθέτηση κτίσματος πλευράς 4μ, δηλαδή μικρότερης από 5μ, υπάρχει κώλυμα χωροθέτησης σε κάθε περίπτωση σε αυτό; Εάν ναι ακόμη και περίγραμμα κτιρίου 30μ2 ενδέχεται να μην είναι επιτρεπτό να χωροθετηθεί σε κανένα τμήμα του γεωτεμαχίου; Ευχαριστώ.
  5. Καλησπέρα Υπάρχει διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης του άρθρου 30 άπαξ και εκδοθεί από το Σύστημα; Στο άρθρο 42 του Ν. 4495 υπάρχει αναφορά μόνο στην ισχύ των οικοδομικών αδειών και στην ισχύ των εγκρίσεων εργασιών δόμησης. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, υπάρχει κάποια διαδικασία, ας πούμε, περαίωσης της για να φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε και να μην συγκρούεται χρονικά με επόμενες αδειοδοτικές πράξεις που μπορεί να εκδοθούν όπως π.χ. έγκριση εργασιών ή και οικοδομική άδεια;
  6. Καλησπέρα Έχει εκδοθεί άδεια δόμησης τον Ιούνιο του 2014 με διάρκεια ισχύος έως τον Ιούνιο του 2018. Είναι ακόμη σε ισχύ βάση των διατάξεων του άρθρου 50 του Νόμου 4495/2017 ή άλλου Νόμου, έως τις 31.12.2024; Ή έχει λήξει; Ευχαριστώ
  7. Καλησπέρα. Υποθέτω ότι δεν είναι διαθέσιμο ποια το ftp του 2013. Αναζητώ τα αρχεία από την ευρύτερη περιοχή Πύλου Μεσσηνίας, αν και από ότι είδα στο αρχικό post τα δεδομένα ήταν μόνο για την Αττική. Υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι ορθοφωτοχάρτες της Πύλου (2015-16) σε άλλο ψηφιακό αποθετήριο; Ή να έχει κρατήσει κάποιος backup και να είναι σε θέση να το μοιραστεί; Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση.
  8. Ευχαριστώ για την απάντηση. Στο άρθρο 22 του ΝΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει αναφέρεται: 3. Σε κτίρια, στα οποία δεν έχει διανοιγεί η προβλεπόμενη από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στοά, δεν χορηγείται άδεια δόμησης για οποιαδήποτε προσθήκη, είτε καθ’ ύψος είτε κατ’ επέκταση στο κτίριο. Επιτρέπονται επισκευές και διαρρυθμίσεις, καθώς και αλλαγές χρήσης του υφισταμένου κτιρίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις που ισχύουν στην περιοχή. Ειδικώς στα κτίρια που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όλων των δήμων που δεν αναφέρονται στις περ. α΄, β΄ και γ΄ του άρθρου 10, η διάνοιξη της στοάς δεν είναι υποχρεωτική, με την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ύψος του ισογείου ορόφου είναι τριάμισι (3,5) μέτρα. Στην περίπτωση αυτή επιτρέπονται επιπρόσθετα εργασίες επισκευής ή και επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω αλλαγών χρήσεων σε χώρους του κτιρίου. Η ειδική αναφορά στα εντός σχεδίου πόλεως κτίρια των δήμων που δεν αναφέρονται στις περιπτώσεις α, β και γ του άρθρου 10 του ιδίου Νόμου, εξαιρεί από την υποχρέωση διάνοιξης όποιο κτίριο είναι σε Δήμο που δεν εμπίπτει στις α, β και γ (Δήμοι Αττικής με πληθυσμό βάση πρόσφατης απογραφής >20.000, Δήμοι Π.Ε. Θεσσαλονίκης >20.000 και Δήμοι Πατρέων, Λάρισας, Ηρακλείου, Χανίων, Βόλου και Ιωαννίνων). Η περίπτωση που εξετάζω είναι Δήμος Αθηναίων και συνεπώς επιτρέπονται επισκευές και διαρρυθμίσεις, καθώς και αλλαγές χρήσης του υφισταμένου κτιρίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις που ισχύουν στην περιοχή. Εκτιμώ ότι έχει γίνει εξάντληση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης οπότε δεν τίθεται θέμα προσθήκης καθ' ύψος ή κατ' επέκταση, αν και θα το ξαναδώ. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, τότε για να υλοποιηθεί θα πρέπει να διανοιγεί και το τμήμα της νέας μη διανοιγμένης στοάς.
  9. Καλησπέρα Η περίπτωση είναι η ακόλουθη. Το 1959 εκδίδεται οικοδομική άδεια για πολυώροφο κτίριο σε γωνιακό επίπεδο. Η άδεια αυτή αναφέρει τις θεσμοθετημένες προ ολίγων ετών (1956) στοές και επί των δύο οδών. Το κτίριο υλοποιείται βάση της οικοδομικής αδείας με δημιουργία των παρόδιων στοών και τήρηση των σχετικών αποστάσεων ως προς το ισόγειο που τοποθετείται εσώτερα. Το 1963 με νεότερο διάταγμα, γίνεται τροποποίηση των παρόδιων στοών και η μία εξ' αυτών αυξάνεται σε επιφάνεια. Συνεπεία της αλλαγής αυτής, μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του ήδη υλοποιημένου πλέον και νομίμως αδειοδοτημένου πολυώροφου κτιρίου εμπίπτει πλέον εντός θεσμοθετημένης αλλά μη διανοιγμένης στοάς. Τι προβλέπεται για το τμήμα αυτό; Υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης για εκτέλεση εργασιών πάσης μορφής, αλλαγής χρήσης, στατικής ενίσχυσης (εάν χρειαστεί), κλπ.; Το πρόβλημα είναι μόνο στο ισόγειο στο οποίο ενδεχομένως επιβάλλεται να γίνουν εργασίες για την δημιουργία της στοάς-1963 ή και στους ορόφους; Ευχαριστώ για τις απόψεις σας.
  10. Καλησπέρα. Υπήρξε κάποια απάντηση στην ερώτηση του συναδέλφου για τον ορισμό της περίπτωσης 1; Ευχαριστώ και καλή χρονιά. Γ.
  11. Καλησπέρα Ισχύει με το άρθρο 60 του Νόμου 4964/2022 Άρθρο 60 Παρατάσεις οικοδομικών αδειών Τροποποίηση άρθρου 52 ν. 4710/2020 Οι προθεσμίες του άρθρου 52 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), περί ισχύος των οικοδομικών αδειών, παρατείνονται, εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τις άδειες του ν. 4030/2011 (Α’ 249) και το άρθρο 52 διαμορφώνεται ως εξής: «Άρθρο 52 Παρατάσεις οικοδομικών αδειών Η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ν. 4030/2011 (Α’ 249) μετά την 31.12.2017 ή τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2020, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2024.».
  12. Καλησπέρα. Μία οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 και είχε αρχική ισχύ για 4 έτη. Αφορούσε ανέγερση νέας οικίας. Η άδεια αυτή δεν υλοποιήθηκε και δεν υπήρξε έναρξη εργασιών. Ως προς την ισχύ της, έχει εφαρμογή το άρθρο 52 του Νόμου 4710 που παραπέμπει στην παράγραφο 5 του Νόμου 4495 και με το οποίο η ισχύς της άδειας έχει οριζόντια παρατεθεί έως 31.12.2024; Ευχαριστώ.
  13. Ευχαριστώ για την απάντηση και την πληροφορία στο άλλο νήμα. Κατά την γνώμη σου, η άδεια (και η προέγκριση) έχει σφάλμα ή ελάττωμα λόγω της αναφοράς δουλείας χωρίς να υφίσταται; Η αναφορά στο άρθρο 40 του 4759 είναι ως προς το ότι εφόσον θεωρηθεί ότι η εκδοθείσα άδεια είναι άκυρη, τότε πρέπει να προηγηθεί η εξασφάλιση της δουλείας πριν γίνει νέα αίτηση. Μου δημιουργεί ένα προβληματισμό η σπουδή με την οποία έγινε η έκδοση της προέγκρισης και της άδειας ενόψει της νομοθέτησης του 4759 χωρίς να έχει λυθεί το θέμα με την δουλεία. Η δε παράγραφος 1ζ δημιουργεί ένα προβληματισμό καθώς αναφέρεται σε περιπτώσεις ακινήτων με εμβαδόν άνω των 4.000μ2, χωρίς αναφορά σε άλλο περιορισμό ή παράμετρο (όπως π.χ. την δουλεία) και με μόνη δέσμευση την ανέγερση επί αυτών τουριστικών εγκαταστάσεων. Άρα οι κατοικίες μήπως θεωρηθεί ότι ως χρήση δεν επιτρέπονται όταν είναι τυφλό το ακίνητο;
  14. Καλησπέρα. Εξετάζω ένα θέμα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. Σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου επιφάνειας άνω των 4.000μ2 το οποίο είναι τυφλό, εκδίδεται προέγκριση το 2020 (πριν την ισχύ του Νόμου 4759) και οικοδομική άδεια το 2021. Στο τοπογραφικό της άδειας που είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχει σχεδίαση σε ένα σημείο μίας δουλείας διόδου πλάτους 2,50μ. Από τα διαθέσιμα νομικά στοιχεία προκύπτει ότι δεν έχει συσταθεί κάποια δουλεία και δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποια επικοινωνία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου με την άδεια και τον ιδιοκτήτη όλων των άλλων όμορων αγροτεμαχίων που περικλείουν το αρχικό. Τυπικά, το τοπογραφικό διάγραμμα είναι εσφαλμένο καθότι σε αυτό έχει σχεδιαστεί μία δουλεία η οποία δεν υφίσταται (ανεξάρτητα από αυτό το πρόβλημα, στο τοπογραφικό έχει σχεδιαστεί και ένα σκαρίφημα που δείχνει μία όδευση πρόσβασης - έως ότου φτάσουμε στο όριο του αγροτεμαχίου με την ανύπαρκτη δουλεία - από θεωρητικά κοινόχρηστες αγροτικές οδούς οι οποίες επίσης δεν συμφωνούν με τα στοιχεία του κτηματολογίου καθότι το μεγαλύτερο μήκος τους έχει δοθεί σε ιδιωτικά γεωτεμάχια). Εκτιμώ ότι το πρόβλημα του τοπογραφικού διαγράμματος και η έλλειψη πρότερης εξασφάλισης δουλείας διόδου - είτε συναινετικά ή με δικαστική - χρονοβόρα - απόφαση - αποτελεί λόγο ανάκλησης της οικοδομικής άδειας αλλά και της προέγκρισης από την οικεία ΥΔΟΜ κατόπιν σχετικής καταγγελίας/αίτησης. Η λογική είναι ότι έως ότου εξασφαλιστεί νομικά η δουλεία διόδου και με την συγκεκριμένη όδευση που θα εξασφαλιστεί, είναι αδύνατον να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη, χωροθέτηση κτίσματος, πρόσβαση οχήματος κλπ. που να θεωρεί a priori ότι η μελλοντική απόφαση (κατόπιν συμφωνίας ή απόφασης δικαστή) θα συμφωνεί με τις παραδοχές της μελέτης. Θα εκτιμούσα την άποψη σας επί του ανωτέρω σκεπτικού. Το όλο θέμα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο καθότι εφόσον ανακληθεί τόσο η οικοδομική άδεια όσο και η προέγκριση, τότε εκτιμώ ότι το αγροτεμάχιο παύει να εμπίπτει στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 40 του Νόμου 4759 καθότι: α) η αγροτική οδός δεν νοείται ως δημοτική οδός που αναφέρεται στο εδάφιο 1β και β) η χρήση είναι για κατοικία και όχι για τουριστικές εγκαταστάσεις όπως αναφέρεται στο εδάδιο 1ζ και συνεπώς θα πρέπει να προηγηθεί η εξασφάλιση δουλείας με σύμφωνη γνώμη ή με απόφαση δικαστή πριν την έκδοση νέας προέγκρισης και νέας οικοδομικής άδειας. Με δεδομένο ότι η μεταβατική προθεσμία του 4759 λήγει - πλην απροόπτου - στις 07.12.2022 τίθεται ένα θέμα χρονικής εφικτότητας επίτευξης των παραπάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  15. Καλημέρα Θα ήθελα τη γνώμη σας για το ακόλουθο θέμα. Έχει εκδοθεί μία οικοδομική άδεια στις 10.01.2005 με διάρκεια ισχύος 4 ετών. Στις 14.07.2008 εκδίδεται αναθεώρηση αυτής με διάρκεια ισχύος ως της αρχικής. Υπάρχει περίπτωση η άδεια αυτή να είναι ακόμη σε ισχύ; Ευχαριστώ.
  16. Καλημέρα. Εξετάζω μία περίπτωση αυθαίρετων εργασιών εντός ακινήτου που είναι στην Ζώνη Β3 - Αττικό Πάρκο της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων (ΦΕΚ 199/Δ/2003). Οι εργασίες έγκεινται στη διαμόρφωση ενός αγροτεμαχίου που είχε γεωργική χρήση σε χώρο στάθμευσης με ασφαλτόστρωση του. Το ακίνητο δεν είναι δασικό και οι εργασίες έγιναν μετά την δημοσίευση της Ζ.Ο.Ε. αλλά πολύ πριν τις 28.07.2011 (κατ' εκτίμηση έγιναν την περίοδο 2004 - 2005). Θα εκτιμούσα για τη γνώμη σας επί της δυνατότητας ή μη υπαγωγής της εν λόγω περίπτωσης στο Σύστημα Ν. 4495. Ευχαριστώ.
  17. Καλησπέρα. Υπάρχει πρόβλημα με το e-poleodomia; Δεν έχω μπορέσει να κάνω ανάκτηση πληροφορίας εδώ και τρεις ημέρες.
  18. Καλημέρα. Η περίπτωση που εξετάζω είναι η ακόλουθη. Η άδεια οικοδομής εκδόθηκε στις 14.05.2008 και ήταν τετραετούς διάρκειας. Τυπικά έληγε στις 14.05.2012. Με βάση τις διατάξεις του Ν. 4067, η ισχύς παρατάθηκε έως 14.05.2015 (παράταση 3 ετών καθότι δεν είχε λήξει την 01.03.2011). Με βάση τις διατάξεις του Ν. 4258, η ισχύς παρατάθηκε εκ νέου κατά τρία έτη, δηλαδή έως τις 14.05.2018. Με βάση όμως τις διατάξεις του Ν. 4368, 'Η ισχύς των οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 8.7.1993 π.δ. (Δ΄ 795), ως και των αδειών δόμησης που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4030/2011 και λήγουν από 1.3.2016 έως και 31.12.2017, παρατείνεται κατά τρία (3) έτη'. Εξετάζοντας τα ανωτέρω, η άδεια οικοδομής ισχύει έως τις 31.12.2020 ή λόγω του ότι η τελική παράταση με βάση το Ν. 4368 ήταν μεταγενέστερη της 31.12.2017 δεν έχει εφαρμογή η διάταξη αυτή; Η Ο.Α. είχε ξεκινήσει να εκτελείται με εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων και έχει παραμείνει από προ του 2010 σε αυτό το στάδιο. Ευχαριστώ για το χρόνο και τις απαντήσεις σας. Διόρθωση Μόλις είδα τις διατάξεις του Ν. 4513/2018 σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει λογικά παράταση ισχύος έως 31.12.2020.
  19. Καλημέρα. Εδώ και λίγες ημέρες έχει πλέον απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας http://www.organismosathinas.gr/ . Στην ιστοσελίδα αυτή είχε καταχωρηθεί ένα πολύ πλούσιο ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο χαρτών που συνόδευαν τα εγκεκριμένα ΓΠΣ, τις εγκεκριμένες ΖΟΕ και άλλα διατάγματα προστασίας για το Νομό Αττικής. Το αρχείο αυτό δεν είναι πλέον διαθέσιμο λόγω απενεργοποίησης της ιστοσελίδας. Από μία πρώτη έρευνα, στο GEODATA έχει αναρτηθεί ένα πολύ μικρό τμήμα του εν λόγω αρχείου, ενώ δεν υπάρχει ψηφιακό αντίγραφο των χαρτών στο Internet Archive (προφανώς λόγω μεγέθους). Δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο ενσωματώθηκε ο Οργανισμός μετά την κατάργησή του, ή στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος ο οποίος να δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα ψηφιακά JPG των χαρτών που συνοδεύουν τα ανωτέρω νομοθετήματα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
  20. Καλησπέρα. Αρχικά να ευχαριστήσω όλους για το χρόνο και την σκέψη που αφιέρωσαν για την συζήτηση του θέματος. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν σχετίζομαι με το θέμα ως μέλος της οικογένειας ή έμμεσα ωφελούμενος από την όποια αλλαγή γίνει στις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί. Ζητήθηκε από το νυν ιδιοκτήτη μία εκτίμηση της κατάστασης καθώς προέκυψε θέμα από τραπεζικό ίδρυμα που εμπλέκεται λόγω χρηματοδότησης στη νέα μεταβίβαση του ακινήτου και του οποίου ιδρύματος ο μηχανικός διαπίστωσε το αυτονόητο περί προβλήματος στον τίτλο. Το ερώτημα εάν είναι εφικτή σήμερα η θεραπεία του προβλήματος λόγω μη καταβολής του 30% παραμένει ανοικτό. Ενδεχομένως η τροποποίηση της 1ης δήλωσης και η καταβολή - έστω και σήμερα - του 30% θα ήταν μία λύση καθώς θα υπήρχε άρση κατ΄ ουσία του κωλύματος της μη πληρωμής και το θέμα θα παρέμενε στο τυπικό σκέλος της μη αναγραφής της πληρωμής στον τίτλο του 2013.... Σε κάθε περίπτωση είναι ευπρόσδεκτες οι όποιες διαφορετικές απόψεις.
  21. Επομένως ή βγάζεις άδεια ή πληρώνεις το 30% του προστίμου (!!!) ποιου όμως προστίμου; Αυτού που αντιστοιχεί σε περίπτωση που το πηγαίναμε για τακτοποίηση;;; Και πως γίνεται αυτό???? Ακριβώς αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο της υπόθεσης και γενικά του χειρισμού αντίστοιχων υποθέσεων στα πλαίσια του 4178 αλλά και του υπό ψήφιση νέου Νόμου που διατηρεί το γράμμα του 4178. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο μηχανικός δημιουργεί μία δήλωση και επιλέγει την ρύθμιση με έκδοση άδειας. Η δήλωση αυτή παραμένει σε καθεστώς Υπαγωγής. Διαπιστώνοντας, μέσω της απαίτησης κανονικά του συμβολαιογράφου, ο μηχανικός ότι επίκειται μεταβίβαση χωρίς να έχει εκδοθεί - από τον ίδιο ή άλλον μηχανικό - άδεια δόμησης/νομιμοποίησης, κανονικά οφείλει να επαναφέρει τη δήλωση σε καθεστώς επεξεργασίας και να καταχωρήσει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να είναι εφικτό να υπάρξει υπολογισμός προστίμου κατά τις κείμενες διατάξεις και πληρωμή του 30% ώστε να είναι εφικτή η σύνταξη του συμβολαίου. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο νέος αγοραστής αναλαμβάνει την αποπληρωμή των δόσεων. Εφόσον μελλοντικά εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης τότε ο μηχανικός επαναφέρει τη δήλωση σε καθεστώς επεξεργασίας και επιλέγει εκ νέου την ρύθμιση με έκδοση άδειας. Μετά την έκδοση της άδειας ενημερώνεται το Σύστημα και είναι εφικτή η Οριστική Υπαγωγή.
  22. Ένα από τα θέματα είναι ότι απαιτούμενο για την σύνταξη και υπογραφή του τίτλου το 2013 ήταν η τήρηση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 23 που ορίζει: 2. Στις περιπτώσεις της παρ.1 η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, μπορεί να πραγματοποιηθεί προ της υποχρέωσης έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας με την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει ο νέος κύριος την υποχρέωση αυτή, με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο. Τυπικώς, η καταβολή δεν έγινε προ της μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας οπότε υπάρχει θέμα ακυρότητας.... Το γεγονός ότι εκ των υστέρων εκδόθηκε η άδεια δόμησης ρυθμίζει ουσιαστικά το θέμα πλην όμως η τυπική παράλειψη δεν παύει να υφίσταται....
  23. Στο φύλλο καταγραφής της δήλωσης 2 ενώ η περιγραφή είναι όπως αναφέρω, δεν καταχωρήθηκαν επιφάνειες αυθαίρετων κατασκευών ή πολεοδομικές/κτιριοδομικές παραβάσεις και συνεπώς ο υπολογισμός του προστίμου ήταν μηδενικός.
  24. Καλησπέρα σας Θα ήθελα να παρακαλέσω για την άποψή σας μετά την παράθεση ενός σύντομου ιστορικού για το πρόβλημα που εξετάζω. Ένα φυσικό πρόσωπο (εφεξής Α) απέκτησε ένα οικόπεδο εντός σχεδίου με μία οικοδομή με χρήση κατοικίας βάση ενός τίτλου ιδιοκτησίας που συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η οικοδομή είχε κατασκευαστεί με βάση οικοδομική άδεια του 2002 και είχε υπερβάσεις και αυθαιρεσίες, οι οποίες όμως το 2009 δεν είχαν αξιολογηθεί στα πλαίσια του Νόμου 3775 ο οποίος ήταν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2009. Ο Α μεταβιβάζει την ψιλή κυριότητα σε άλλο φυσικό πρόσωπο (εφεξής Β) και διατήρησε το δικαίωμα της ισόβιας επικαρπίας με βάση ένα τίτλο μεταβίβασης που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2013. Προ της συντάξεως και υπογραφής του τίτλου τον Οκτώβριο του 2013, κατά τον έλεγχο νομιμότητας με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4178/2013 όπως ίσχυε κατά την αρχική του δημοσίευση στις 8 Αυγούστου 2013, ένας ιδιώτης μηχανικός προχώρησε στην υποβολή δύο δηλώσεων υπαγωγής. Με τη δήλωση 1 έγινε το Σεπτέμβριο του 2013 υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών με επιλογή της έκδοσης άδειας δόμησης – νομιμοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Νόμου. Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση του άρθρου 23, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει τις διαδικασίες για έκδοση της εν λόγω άδειας εντός τριών ετών από τη δήλωση υπαγωγής. Εκτός όμως από τη δήλωση 1, προχώρησε επίσης τον Σεπτέμβριο του 2013 και στην υποβολή της δήλωσης 2 στην οποία αναγράφει στο Φύλλο Καταγραφής: ‘Κατασκευές υπό ρύθμιση με το Νόμο 4178/2013 – Α/Α Δήλωσης: αριθμός Δήλωσης 1’. Στον τίτλο μεταβίβασης του 2013, ο συμβολαιογράφος μνημονεύει τους μοναδικούς ηλεκτρονικούς κλειδάριθμους και των δύο δηλώσεων. Επισημαίνεται ότι κατά την υπογραφή του τίτλου μεταβίβασης του 2013, αν και δεν είχε εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, δεν καταβλήθηκε το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου όπως ορίζει σχετικά η παράγραφος 2 του άρθρου 23. Μεταγενέστερα, μετά από ενέργειες του Β και ανάθεση της σχετικής διαδικασίας εκπόνησης μελέτης και υποστήριξης αδειοδότησης στον ίδιο μηχανικό, τον Μάιο του 2017 εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης αρχικά η έγκριση δόμησης με θέμα ‘Νομιμοποίηση με το άρθρο 4 του ΝΟΚ κατόπιν υπαγωγής στο Νόμο 4178 προσθήκης κατ’ επέκταση ημιυπαιθρίων κ.λ.π.’ και λίγες ημέρες μετά εκδίδεται και η άδεια δόμησης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 2014 απεβίωσε ο Α και συνεπώς ο Β έχει αποκτήσει έκτοτε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του εν λόγω ακινήτου. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα: 1. Υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας και εγκυρότητας του τίτλου ιδιοκτησίας του 2013 εφόσον δεν καταβλήθηκε το 30% του προστίμου; 2. Εάν η απάντηση στο (1) είναι ΝΑΙ, υπάρχει δυνατότητα και εάν ναι ποια ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα αυτό; 3. Εάν η απάντηση στο (1) είναι ΟΧΙ, φαίνεται κατ' αρχήν λογικό ως επιλογή η ακύρωση του τίτλου ιδιοκτησίας το 2013 και των δύο δηλώσεων που τον συνόδευαν και δημιουργία νέας δήλωσης υπαγωγής, στην οποία θα γίνεται αναφορά στην ήδη εκδοθείσα άδεια δόμησης – νομιμοποίησης και υπογραφή νέου τίτλου αποδοχής κληρονομιάς του Α για το εν λόγω ακίνητο λόγω θανάτου του Β;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.