Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Liberal

Members
  • Περιεχόμενα

    38
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by Liberal

  1. Κατόπιν της αλλαγής χρήσεως, που γίνεται με την ΕΕΔΜΚ, πρέπει να ενημερωθεί ο φάκελος της άδειας.
  2. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, θα θεσπιστούν πρόστιμα μη διαβίβασης στο τέλος του έτους. Το καλοκαίρι αποφασίστηκε ότι το 2023 η διαβίβαση των παραστατικών θα γίνεται μέχρι την επόμενη ημέρα από την έκδοσή τους και όχι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα. Κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω είναι άγνωστο· πάντως αυτά είναι τα, μέχρι στιγμής, δεδομένα. Εξ όσων γνωρίζω, πολλοί επαγγελματίες δεν ασχολούνται με δήλωση εξόδων. Οι μεγάλες εταιρείες (και όχι μόνο) δεν καταχωρούν ούτε τα έσοδά τους. Η μόνη διαδικασία που καταργήθηκε λόγω του myDATA (και αντικαταστάθηκε από την καταχώρηση των παραστατικών στην πλατφόρμα) είναι η υποβολή των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ). Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις παραμένουν.
  3. Ναι συνάδελφε, ΕΕΔΜΚ για τις εργασίες (εάν γίνουν) και ενημέρωση για την αλλαγή χρήσης (και τα τροποποιημένα σχέδια).
  4. @Faethon11 Όχι συνάδελφε, δεν χρειάζεται να εκδοθεί τιμολόγιο. Ο ΦΠΑ της απόδειξης αφαιρείται κανονικά στην περιοδική δήλωση και η καταχώρηση του εξόδου γίνεται με την καθαρή αξία του. Το παραστατικό λιανικής —υπό τις προϋποθέσεις που προανέφερα— θεωρείται απλοποιημένο τιμολόγιο.
  5. Κατά την ορολογία της ηλεκτρονικής ταυτότητας "υλοποιημένη ιδιοκτησία" είναι η πραγματοποιημένη οικοδομή, "ημιτελής" χαρακτηρίζεται το υπό κατασκευή κτίσμα και "μη υλοποιημένη" όταν στο γεωτεμάχιο δεν υφίσταται κλειστός χώρος. Η περίφραξη δεν συνιστά "υλοποιημένη ιδιοκτησία" καθότι δεν είναι χώρος. Αναφορικά με το σύστημα: Όταν επιλεγεί "υλοποιημένη ιδιοκτησία" πρέπει να συμπληρωθεί επιφάνεια. Μπορεί τις πρώτες εβδομάδες μετά την προσθήκη της επιλογής αυτής στην πλατφόρμα να προχωρούσε (λανθασμένα) η διαδικασία με μηδενική τιμή. Τώρα, όμως, δεν γίνεται.
  6. Για αγορές αναλωσίμων μέχρι 100 ευρώ μπορεί να εκδίδεται απόδειξη λιανικής πώλησης και να συμπεριλαμβάνεται στα επαγγελματικά έξοδα.
  7. @chris Το κριτήριο είναι εάν οι απαιτήσεις της νέας χρήσης (φορτία σχεδιασμού, μεγέθη του διαγράμματος κάλυψης) καλύπτονται από την υφιστάμενη χρήση. Επίσης, απαντώντας στο αρχικό ερώτημα του θέματος, για την έκδοση βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσεως ελέγχουμε και τη νομιμότητα.
  8. Το αδόμητο (χωρίς κτίσμα) της εποχής των βεβαιώσεων μετατράπηκε σε δομημένο χωρίς υλοποιημένη ιδιοκτησία για την ηλεκτρονική ταυτότητα.
  9. Εάν ενταχθείς στο καθεστώς αυτό, δεν μπορείς να εκδίδεις παραστατικά προς ιδιωτική πελατεία. Δεν επηρεάζεται η δυνατότητα ένταξης από τις αποδείξεις που εξέδωσες πριν την ένταξη.
  10. @nikostzar Είδος παραστατικού: Παραστ. Εξαιρ. Οντοτήτων ημεδαπής/αλλοδαπής Τύπος παραστατικού: ΕΦΚΑ Γενικά στοιχεία παραστατικού Χρησιμοποιείς αριθμό σειράς της επιλογής σου και συνεχόμενους αύξοντες αριθμούς. Για παράδειγμα, τον ίδιο αριθμό σειράς ανά έτος και 1,2,3 κλπ. για τις δόσεις του έτους. Ή τον ίδιο αριθμό σειράς για όλα τα έτη αποπληρωμής και ενιαία αρίθμηση για όλες τις δόσεις. Ως ημερομηνία έκδοσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ημερομηνία πληρωμής ή λήξης. Στοιχεία εκδότη Συμπληρώνεις τον ΑΦΜ του ασφαλιστικού φορέα της ρύθμισης. Για τον χαρακτηρισμό επιλέγεις: Κατηγορία: 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ Είδος: Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων (Ε3_585_007)
  11. Παράδειγμα καταχώρισης τιμολογίου Μηχανικός εκδίδει τιμολόγιο καθαρής αξίας 1250€ για υπηρεσίες που παρείχε σε τεχνική εταιρεία. Έλαβε 1300€ γιατί ο ΦΠΑ είναι 300€ και η παρακράτηση 250€. Πληρώθηκε εν μέρει με κατάθεση στον λογαριασμό του (700€) και εν μέρει με επιταγή (600€). Αφού εισέλθουμε στην ειδική φόρμα καταχώρησης, επιλέγουμε "Εισαγωγή παραστατικού". Είδος παραστατικού: Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών Τύπος παραστατικού: Τιμολόγιο παροχής Γενικά στοιχεία παραστατικού Συμπληρώνουμε αριθμό σειράς (0, αν δεν υπάρχει), αύξοντα αριθμό και ημερομηνία έκδοσης. Τρόπος εξόφλησης: Επαγγελματικός λογαριασμός ημεδαπής Ποσό: 700 Επιλέγουμε: "Προσθήκη τρόπου εξόφλησης" Τρόπος εξόφλησης: Επιταγή Ποσό: 600 Στοιχεία εκδότη Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας Στοιχεία αντισυμβαλλομένου Συμπληρώνουμε τα στοιχεία του λήπτη Σύνοψη — Χαρακτηρισμοί παραστατικού Καθαρή αξία: 1250 Συντ. ΦΠΑ: 24% Ποσό ΦΠΑ: 300 (υπολογίζεται αυτόματα) Επιλέγουμε: "Προσθήκη χαρακτηρισμών γραμμής" Επιλέγουμε: "Προσθήκη χαρακτηρισμού" Κατηγορία: 1.3 Έσοδα από παροχή υπηρεσιών Είδος: Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Χονδρικές – επιτηδευματιών (Ε3_561_001) Ποσό: 1250 Επιλέγουμε: "Επιστροφή στο παραστατικό" Φόροι παραστατικού Επιλέγουμε: "Προσθήκη νέου φόρου" Τύπος φόρου: Φόροι παρακρ. Κατηγορία φόρου: Περίπτ. δ’ – αμοιβές συμβουλών διοίκησης Υποκείμενη αξία: 1250 Ποσό: 250 (υπολογίζεται αυτόματα) Σύνολα παραστατικού (υπολογίζονται αυτόματα) Καθαρή αξία, ΦΠΑ, Παρακρ. φόροι Συνολική αξία: 1300
  12. Ναι συνάδελφε, σωστά υπολογίζονται τα σύνολα παραστατικού. Στην εικόνα που έχεις επισυνάψει, το μόνο λάθος είναι η τιμή του πεδίου "Ποσό" στα "Γενικά στοιχεία παραστατικού". Το σωστό είναι 520 γιατί τόσα εισέπραξες μέσω του λογαριασμού σου.
  13. @Pavlos33 Η "Συνολική αξία" είναι το χρηματικό ποσό που εισέπραξες και ισούται με "Καθαρή Αξία + ΦΠΑ – Παρακράτηση". Το "Ποσό" στα "Γενικά στοιχεία παραστατικού" είναι το ποσό που αντιστοιχεί στον "Τρόπο εξόφλησης" και όχι η καθαρή αξία. Αυτό χρειάζεται γιατί κάθε παραστατικό μπορεί να έχει περισσότερους από έναν τρόπους εξόφλησης.
  14. Δια της βεβαιώσεως αυτής, δηλώνεις ότι στον χώρο μπορεί να εγκατασταθεί η χρήση για την οποία έχεις πάρει σχετική βεβαίωση από την πολεοδομία (Ν.4495/17, άρθρο 107, παρ. 8). Είναι δυνατόν να εξετάζουμε σε έναν μη νομίμως υφιστάμενο χώρο, εάν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση της χρήσης που επιθυμούμε; Γίνεται να υπάρχουν επιτρεπόμενες χρήσεις σε έναν αυθαίρετο χώρο; Είναι (αυτονόητα) δεδομένο ότι ΒΧΚΧ μπορεί να εκδοθεί μόνο για νομίμως υφιστάμενους χώρους. Βεβαίως, στο οικόπεδο μπορεί να υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές. Αυτό δεν επηρεάζει την βεβαίωση.
  15. Μόνο τα στοιχεία, συνάδελφε, δεν απαιτείται σκανάρισμα.
  16. @Pavlos33 Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Η πλατφόρμα myDATA είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης. Το timologio είναι μία εφαρμογή για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στο myDATA. Εάν εκδίδεις χειρόγραφα τα τιμολόγιά σου, τότε δεν χρησιμοποιείς την εφαρμογή timologio, αλλά καταχωρίζεις τα στοιχεία τους -απευθείας- στο myDATA.
  17. @killertomato Ο ΦΕΜ (φόρος επιτηδεύματος μηχανικού) δεν είναι φόρος παραστατικού. Ούτε στις παρατηρήσεις είναι απαραίτητο να αναφερθεί. Κάποιοι γράφουν επάνω στην ΑΠΥ πόσος είναι ο ΦΕΜ, παρασυρόμενοι από τον παρακρατούμενο φόρο της εξαρτημένης εργασίας. Όμως, ο προκαταβλητέος αυτός φόρος αφορά το επάγγελμα του μηχανικού και δεν έχει άμεση σχέση με το παραστατικό.
  18. @janna Δεν υπάρχει ξεχωριστή αναφορά γιατί η νομιμότητα του χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο, είναι προϋπόθεση για την έκδοση βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσεως.
  19. @killertomato Και τα δύο. Η φορολογική αντιμετώπιση απόδειξης και τιμολογίου είναι, κατ' ουσίαν, η ίδια.
  20. Δεν χρειάζεται κανονισμός γι΄αυτό. Το οικοδόμημα είναι το κτίριο, γιατί αυτή είναι η σημασία της λέξης. Μπορούμε να το δούμε σε ένα λεξικό.
  21. @philpitou Ναι, υπάρχει στον ΝΟΚ, άρθρο 2, παρ. 42. Οικοδόμημα σημαίνει κτίριο. Κτίριο είναι η κατασκευή που αποτελείται από χώρους και εγκαταστάσεις, και προορίζεται για προσωρινή ή μόνιμη παραμονή του χρήστη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.