Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Kosmopolitis

Members
  • Περιεχόμενα

    38
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Kosmopolitis

  1. @Κωνσταντίνα Χ. Μπορεί να γίνει επέκταση του δαπέδου της σοφίτας προσμετρώντας την επιφάνεια πλέον του 50% στον συντελεστή δόμησης.
  2. Τα καταχωρείς όποτε μπορείς, χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τα έσοδα του 2023 έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 28.02.2024. Η υποχρέωση για διαβίβαση μέχρι την επόμενη ημέρα δεν ισχύει πλέον.
  3. Από εχθές το βράδυ γίνεται αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Υποτίθεται ότι οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν σήμερα το πρωί.
  4. @ΚΑΝΑ Αυτό που θέλεις να κάνεις, συνάδελφε, είναι αλλαγή χρήσης, και όχι προσθήκη κατ' επέκταση. Συγκεκριμένα, χρειάζεσαι άδεια δομησης για «αλλαγή χρήσης τμήματος ισογείου από pilotis σε κατοικία». Η σχετική νομοθετική διάταξη είναι η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του ΝΟΚ: «Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, τις χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τους όρους δόμησης. [...] Ειδικά για κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις, η αλλαγή της χρήσης τους, καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής, είναι επιτρεπτή εφόσον η παρέκκλιση έχει χορηγηθεί προ της έναρξης ισχύος του παρόντος».
  5. Στην δήλωση ρύθμισης που αντιστοιχεί στην ιδιοκτησία του, εντάσσονται μόνο όσα του ανήκουν. Δεν γίνεται να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές που ανήκουν στους άλλους. Αφού εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση και τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες που έχει κάνει αυτός, μπορεί να γίνει η μεταβίβαση του διαμερίσματός του (και των παρακολουθημάτων του στο δώμα).
  6. Υποχρεωτικά θα τακτοποιηθούν οι αυθαίρετες κατασκευές στο δώμα, διότι είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος. Συνεπώς, η συναίνεση είναι απαραίτητη. Δικαίωμα υψούν σημαίνει: δικαίωμα μελλοντικής προσθήκης καθ' ύψος. Δεν επηρεάζεται από τις αυθαίρετες (προς ρύθμιση) κατασκευές, γιατί αυτές θα καθαιρεθούν όταν αποφασιστεί να γίνει προσθήκη.
  7. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθεί η κατηγορία 3. Όλες οι αυθαιρεσίες εντάσσονται στην κατηγορία 1.
  8. @d.styl Η δήλωση γίνεται μόνο από αυτόν για την ιδιοκτησία του (διαμέρισμα), χωρίς να αλλάζει κάτι λόγω του εξ αδιαιρέτου δικαιώματος υψούν. Απαιτείται συναίνεση για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών επί κοινόχρηστου χώρου.
  9. @PANOS@77 Ναι, επιλέγοντας το εικονίδιο της κάρτας πάνω από την λίστα αιτημάτων.
  10. Ο ελεγκτής δόμησης ελέγχει την εφαρμογή των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης. Ο έλεγχος των σχεδίων και εγγράφων του φακέλου της άδειας δεν είναι δική του αρμοδιότητα.
  11. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες: λβ) επεμβάσεις στις όψεις κτιρίων για την τροποποίηση ή τη διάνοιξη νέων ανοιγμάτων, εφόσον δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός και οι επεμβάσεις δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις.
  12. @moneftsis 1) Τα χιλιοστά ιδιοκτησίας που συμπληρώνουμε είναι επί του οικοπέδου. 2) Εάν δεν έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, καταχωρίζεται μία ιδιοκτησία. 3) Οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι ιδιοκτησία. Το σύνολο των κοινοχρήστων χώρων του οικοπέδου καταχωρίζεται ξεχωριστά και δεν απαιτείται για την ολοκλήρωση της καταχώρισης της ιδιοκτησίας. @Elena Stefanaki Εάν δεν έχει γίνει καταχώριση του οικοπέδου, την κάνεις (μαζί με τον εντοπισμό) εσύ. Στην συνέχεια καταχωρίζεις την ιδιοκτησία που σε ενδιαφέρει. Ναι, έχεις τμήμα κάθετης χωρίς σύσταση οριζόντιας. Περιγραφικά, θα μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε το οικόπεδο (συνολικά) με έναν φάκελο που θα δημιουργηθεί μία φορά (από τον πρώτο μηχανικό που θα ασχοληθεί με το ακίνητο). Οι ιδιοκτησίες που έχουν συσταθεί στο οικόπεδο είναι οι υποφάκελοι του συνολικού φακέλου, την συμπλήρωση των οποίων αναλαμβάνουν εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί. @Anemodoura Δεν χρειάζεται να γίνει νέο τοπογραφικό. @skyclad Ουσιαστικά πρόκειται περί παράτασης της δυνατότητας μεταβίβασης χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρονική ταυτότητα. Η σχετική συζήτηση: Τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού.
  13. Το κουμπί "Δήλωση Συμψηφισμού" θα έπρεπε να εμφανίζεται μεταξύ των πεδίων "Ποσό προς επιστροφή/συμψηφισμό" και "Υπόλοιπο ασφαλιστικής οφειλής". Επειδή έχει υπάρξει μία καθυστέρηση εφέτος, δεν είναι διαθέσιμη ακόμα η επιλογή. Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 43/2021 Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 Ελ. Επαγγελματιών "Το πιστωτικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, επιστρέφεται στους δικαιούχους σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 104 του ν.4387/2016, όπως ισχύει. Για την διαδικασία της επιστροφής θα ακολουθήσουν οδηγίες".
  14. Από τις "Ηλ. Υπηρεσίες" (πάνω δεξιά στην σελίδα του λογαριασμού μας), επιλέγουμε "Υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης" και ακολούθως "Εκκαθαρίσεις". Στην οθόνη θα εμφανιστούν τα έτη εκκαθάρισης. Επιλέγουμε το κουμπί "Εμφάνιση" δίπλα από το έτος που μας ενδιαφέρει. Το κουμπί "Δήλωση Συμψηφισμού" βρίσκεται περίπου στην μέση της οθόνης. Για ποσά μέχρι 50€ δεν μπορεί να γίνει επιστροφή παρά μόνο συμψηφισμός. Για μεγαλύτερα μπορούμε είτε να κάνουμε δήλωση συμψηφισμού είτε να μην κάνουμε -οπότε το ποσό προς επιστροφή θα πιστωθεί στον Τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ που έχουμε δηλώσει).
  15. @gamvro Αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς οι ανοιχτές θέσεις δεν έχουν χιλιοστά. Υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις (προφανώς ο dimitris GM γνωρίζει καλύτερα). Εκτός αυτού, οι θέσεις αυτές αποτελούν -τρόπον τινά- δικαίωμα των ενοίκων της πολυκατοικίας ως προς την στάθμευση των οχημάτων τους, χωρίς να αποτελούν παρακολούθημα με την έννοια μιας -φέρ' ειπείν- αποθήκης υπογείου. Με άλλα λόγια, δεν ανήκει στο διαμέρισμα η επιφάνεια που αντιστοιχεί στην θέση στάθμευσής του. Απλώς ο ένοικος έχει το δικαίωμα στάθμευσης σε αυτόν τον χώρο.
  16. Για προγράμματα ΟΑΕΔ μπορείς να ελέγχεις τον σχετικό σύνδεσμο. Εάν έχεις βρει ενδιαφερόμενο τεχνικό γραφείο, μπορεί να γίνει η πρόσληψη μέσω κατάλληλου προγράμματος. Συνήθως υπάρχει κάποιος λογιστής που τα γνωρίζει καλύτερα αυτά. Οι γενικές επιλογές επαγγελματικής αξιοποίησης του πτυχίου σου είναι τρεις. Ελεύθερο επάγγελμα, εξαρτημένη εργασία (μπλοκάκι) και μισθωτή απασχόληση.
  17. @nvido011 Ο Ν. 4178 έχει λήξει (περιθώριο υπάρχει μόνο για τα δικαιολογητικά). Οπότε την κατάσταση της δήλωσης (οριστική υπαγωγή) δεν την πειράζεις. Εάν κρίνεις ότι χρειάζεται, έχεις δικαίωμα να ανεβάσεις άλλη κάτοψη. Η βεβαίωση είναι του Ν. 4495 αλλά αφορά ακίνητο τακτοποιημένο με τον Ν. 4178. Εξήγησε, λοιπόν, ότι δεν γίνεται νέα υπαγωγή και γι' αυτό δεν μπορούν να τροποποιούνται τα δικαιολογητικά βάσει των απαιτήσεων οποιουδήποτε. Τα σχέδια δεν αλλάζουν αναλόγως του νόμου αυθαιρέτων που βρίσκεται σε ισχύ. Πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου σύμφωνα με τον οποίον έγινε η τακτοποίηση. Να μην προσθέσεις κείμενα που δεν απαιτούνται από τον τότε ισχύοντα νόμο.
  18. Το δεύτερο. Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 118 του Ν. 4819/2021, ο χρόνος ισχύος των βεβαιώσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017 με ημερομηνία αυτοψίας από 1ης.1.2021 έως και 31η.1.2021 παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.9.2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων ταυτότητας κτηρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας.
  19. Η προσμέτρηση του 50% της επιφάνειας του χώρου κύριας χρήσης στο σ.δ. θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον έλεγχο της κατηγορίας 4, επειδή μας ενδιαφέρουν οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης (και όχι όλοι). Όμως, η υπέρβαση δόμησης (για το εντός περιγράμματος) είναι ολόκληρη η επιφάνεια κύριας χρήσης. Για τον υπολογισμό του προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 καθώς πρόκειται για χώρο υπόγειας στάθμης που συνδέεται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο. Ο χώρος στάθμευσης εκτός περιγράμματος δεν προσμετράται σε δόμηση και κάλυψη βάσει των σχετικών διατάξεων του ΝΟΚ. Υποθέτω ότι δεν συνδέεται λειτουργικά με το ισόγειο, οπότε λαμβάνει συντελεστή 0,50.
  20. Εάν η χρήση του αυθαίρετου υπογείου τμήματος παραμένει βοηθητική, το εντός περιγράμματος κάλυψης δεν προσμετράται στην δόμηση. Ενδεχομένως δεν προσμετράται ούτε το εκτός. Σχετικά με το τελευταίο, διάβασε τα εδάφια θ και ι της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του ΝΟΚ.
  21. Και γι' αυτές ισχύει ότι προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των ενοίκων. Δεν υπάρχει δυνατότητα μίσθωσης ή πώλησής τους.
  22. Όχι συνάδελφε. Οι ανοιχτές θέσεις στάθμευσης είναι -υποχρεωτικώς- παρακολουθήματα των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.