Jump to content

braveheart

Members
 • Content Count

  93
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Ουδέτερη

2 Followers

About braveheart

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Κατερίνη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός
 1. με βάση όσα λες Δημήτρη έχουμε 2 διαφορετικά πράγματα: 1) άδεια εγκατάστασης με βάση Ν.4056/12 2) νομιμοποίηση με βάση Ν.4495/17 οπότε νομιμοποιούνται πρώτα με το 2 όσες σταβλικες εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί μέχρι 28-07-2011. Με τις υπόλοιπες τι γίνεται.
 2. Καλημέρα, Δημήτρη και kana σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι απαντήσεις σας με διαφωτίσαν για το τι πρέπει να κάνω. Συνάδελφε kana σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να είμαι αγενής και συμφωνώ απόλυτα με την παράγραφο 2 που αναφέρεις. Για αυτό το λόγο και δεν ήμουν σίγουρος αν μπορεί να γίνει τακτοποίηση και πώληση από τον ιδιοκτήτη του αγρού όπως αυτός μου ζητάει. Θα ξανακάνω επαφές με συμβολαιογράφο και Μητρόπολη.
 3. Δημήτρη ευχαριστώ πολύ, τι ακριβώς εννοείς προσύμφωνο του άρθρου 11/1/3.είναι κάποιος νόμος αυτό? τα υπόλοιπα που είπες τα κατάλαβα.
 4. Εντάξει δεν διαφωνώ αλλά αυτό τι σημαίνει.ότι είναι και σωστό? τελοσπάντων η ερώτηση που έκανα στο αρχικό post είναι συγκεκριμένη και δεν έχει σχέση με αυτό που εσύ μου απαντάς.
 5. Καλημέρα συνάδελφε, η Μητρόπολη δεν το έχει δηλώσει από όσο ξέρω. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να το δηλώσει διότι ο αγρός ανήκει σε άλλον με συμβόλαιο.επίσης, το άρθρο 16 που λες αναφέρει για ιδιοκτησία που ανήκει σε νομικά πρόσωπα επομένως εκεί δεν ανήκει αυτή η περίπτωση.
 6. Καλημέρα Δημήτρη, μου φαίνεται σωστό αυτό που λες. όντως ο πατέρας του πελάτη έδωσε προφορικά ένα τμήμα από τον αγρό για να χτιστεί η εκκλησία του χωριού με την υπόσχεση ανταλλαγής άλλου τμήματος που ποτέ δεν έγινε. τι εννοείς όμως προσύμφωνο του άρθρου 11/1/ε?? και προφανώς λες να τακτοποιήσει η εκκλησία ως φερόμενος ιδιοκτήτης?με τι συμβόλαιο?Ε9?αποδεικτικά? και γιατί ακριβώς ο πελάτης να το δεχτεί αυτό? προφανώς θέλει να τακτοποιήσει αυτός και μετά να πουλήσει στην εκκλησία όλο το ακίνητο...
 7. Συνάδελφοι καλημέρα, Σας παραθέτω μια αρκετά δύσκολη περίπτωση ελπίζοντας μήπως κάποιος το έχει ήδη αντιμετωπίσει. Σε κληροτεμάχιο Ε= 3388τ.μ. μη άρτιο και οικοδομήσιμο λόγω εμβαδού οριστικής διανομής Υπουργείου Γεωργίας μου ζητήθηκε η σύνταξη ενός Τοπογραφικού Διαγράμματος και βεβαίωση Ν.4178/13 για Αδόμητο κληροτεμάχιο. όμως μετά τη εφαρμογή της διανομής και την υλοποιημένη κατάσταση έξω διαπιστώνεται ότι εντός του κληροτεμαχίου υφίσταται περιτοίχιση εμβαδού Ε=1100τ.μ. και μέσα σε αυτήν εκκλησία εμβαδού Ε=70τ.μ. Ο πελάτης έχει συμβόλαιο (μεταβίβαση αγρού - γονική παροχή) που μεταγράφηκε το 1989. Φυσικά στο συμβόλαιο δεν γίνεται αναφορά για κτίσμα αλλά για αγρό. Λόγω του ότι είναι γονική παροχή δεν συνοδεύεται το συμβόλαιο και από τοπογραφικό διάγραμμα. Επομένως, έχουμε ένα συμβόλαιο με ψευδή στοιχεία. Μετά από συζητήσεις ανακαλύπτουμε ότι όντως η εκκλησία του χωριού έκτισε χωρίς άδεια το κτίσμα Ε=70τ.μ. Χρονολογία μεταξύ 1982-1985 όπως ισχυρίζονται. Η ερώτηση είναι: 1)Τακτοποιείται το συγκεκριμένο κτίσμα-εκκλησία με τον Ν.4178/13 ή υπάρχει κάτι ειδικότερα για εκκλησίες? Στον 4178/13 άρθρο 16 αναφέρει για χώρους λατρευτικούς αλλά μόνο σε περιπτώσεις που είναι ιδιοκτησία Ν.Π.Δ.Δ ή νομικού προσώπου κ.τ.λ. 2) Αν τακτοποιείται ποιος μπορεί να κάνει την δήλωση? ο ιδιοκτήτης του αγρού ή μήπως και η εκκλησία? 3) Αν τακτοποιείται τότε ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου φαντάζομαι αποδεικνύεται μόνο με αεροφωτογραφία, διότι στο Ε9 φαίνεται αδόμητο το ίδιο και στο συμβόλαιο.
 8. Πολύ ωραίος αυτός ο μηχανικός που πρώτα έβγαλε την άδεια θεωρώντας ενα τοπογραφικό παλιό σωστό.... και μετά είδε στην χάραξη ότι υπάρχει πρόβλημα.. να σκίσει το πτυχίο του μπροστά στον πελάτη του... με όλα αυτά που διάβασα ξανασυμπεραίνω το εξής: βγαίνουν με όλους αυτούς τους νόμους και τις προδιαγραφές (που είναι σωστές) όλες οι πρόχειρες δουλειές που κάνανε οι παλαιοί μηχανικοί και όλοι αυτοί που βγάλανε ΚΑΚΩΣ ψωμί από αυτό το επάγγελμα. Δυστυχώς, όμως όλοι αυτοί οι κλόουν αφήσαν και ασχημες περγαμηνές για όλους τους υπόλοιπους που σπούδασαν σε σωστά πανεπιστήμια και θέλαν να κάνουν σωστά τη δουλειά. Για αυτό και τον μηχανικό δεν τον σεβάστηκε ποτέ ο ιδιώτης..
 9. Καλημέρα συνάδελφοι, από εμπειρία που είχα στην Πολεοδομία της περιοχής μου αυτό που ισχύει είναι το λεκτικό της Απόφασης που αναγράφεται στο ΦΕΚ που συνοδεύει το όριο Οικισμού. επομένως, η πιο σωστή λύση είναι με κάποιον τοπικό από την κοινότητα βόλτα στον οικισμό, αποτύπωση των σημείων-ορίων που αναγράφονται στο λεκτικό και σχεδιάζεις μόνος σου το όριο οικισμού. σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο χάρτης σε κλ.1:5000 διότι αυτός τις περισσότερες φορές είναι ενδεικτικός. συνήθως στο λεκτικό περιγράφονται χαρακτηριστικά σημεία (π.χ. υδατοδεξαμενή, διασταύρωση οδών, όρια ιδιοκτησίας κ.τ.λ.). όπως και να έχει κανένας εκ των υστέρων δεν μπορεί να αμφισβητήσει το λεκτικό της απόφασης.
 10. Συνάδελφε καλημέρα, τι εννοείς κάνεις λάθος?δεν κατάλαβα? εγώ απλά ρώτησα σε προηγούμενο ποστ αν απαιτούνται συν/νες όχι αν απαιτήτε η σύνταξη εξαρτημένου σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 τοπογραφικού διαγράμματος. διότι εξαρτημένο είναι ενα τοπογραφικό με κάνναβο και συν/νες και εξαρτημένο είναι και ένα τοπογραφικό μόνο με κάνναβο και αναγραφή σύστημα αναφοράς Ε.Γ.Σ.Α'87. (για τον συμβολαιογράφο δεν έχει καμία διαφορά). Δεν κατάλαβα την σκέψη σου.... Στον συνάδελφο καίσαρα να πω ότι πολύ σωστά μπήκε ο Ν.651/77 τότε όμως τότε δεν είχαν στο μυαλό τους Ε.Γ.Σ.Α'87, δεν είχαν στο μυαλό τους ανοικοδόμηση, ούτε ελεγκτή δόμησης, ούτε ιδιοκτήτες να μαλώνουν για μισό μέτρο, ούτε οι αξίες ακινήτων ήταν οι σημερινές. και επίσης με τα μέσα τότε δύσκολο θα μπορούσαν να γίνουν σωστά εξαρτημένα τοπογραφικά. σήμερα είναι μια άλλη τελείως διαφορετική κατάσταση. μετά από 50 χρόνια ακόμα και οι πιο σωστοί νόμοι χρήζουν αναθεώρησης.
 11. συνάδελφε ΚΑΝΑ, δεν διαφωνώ καθόλου σε όσα λες, μάλιστα συμφωνώ πάρα πολύ. φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις πολύ δύσκολες ιδίως σε διανομές παλιές όπου όσο καλή εφαρμογή της διανομής και να κάνεις πιθανώς να μην καταλήξεις σε μια 100% αποδεκτή λύση από όλους. όμως έκανες το βέλτιστο, το καλύτερο δυνατό. πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχουν φτάσει στα δικαστήρια για επίλυση. τι να κάνουμε επιστήμονες είμαστε και πολλές φορές η λύση δεν είναι μία... (όπως για παράδειγμα όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα υγείας δύσκολο μπορεί να υπάρξει διχογνωμία μεταξύ επιστημόνων ιατρών για τη θεραπεία και βλέπουμε παραδείγματα διαφορετικής διάγνωσης και θεραπείας) (διάβασε εαν θέλεις τα βιβλία από ένα ωραίο συνέδριο που έγινε το 1985 για τις εφαρμογές των διανομών και συμφώνησαν πάνω από 100 συνάδελφοι πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι διανομές-πολύ χρήσιμο). αυτά όμως που λες τι σχέση έχουν με αυτά που είπα πριν εγώ?? η λύση είναι δηλαδή να δίνουμαι φωτοτυπίες της διανομής?? τότε να σταματήσουμε να κάνουνε τοπογραφικά και να λέμε στους πελάτες μας " ξέρεις δεν μπορώ να σου δώσω συν/νες περιμένω να γίνει το Κτηματολόγιο. όταν γίνει να έρθεις στο γραφείο μου" Δεν γίνονται αυτά αδερφέ..
 12. Συνάδελφε ΚΑΝΑ, ακριβώς αυτά που λέει ο agios. Συνήθως τις βάζω αλλά επίτηδες δεν έχω βάλει κιολας για να δω τι θα γίνει.όταν ρώτησα την συμβολαιογράφο μου είπε εμένα δεν με ενδιαφέρουν συν/νες. αλλά και γενικά που ρώτησα συναδέλφους και άλλους συμβολαιογράφους κανένας δεν τις βάζει τις συν/νες. όπως και να έχει και σε αυτά που δεν βάζεις συν/νες βάζεις κάνναβο που είναι το ίδιο διότι ένας Τοπογράφος Μηχανικός μπορεί εύκολα με land-civil-raster να βγάλει συν/νες και να ξέρει τι έκανες. βεβαια υπάρχουν και οι πονηροί διότι εμένα μου έτυχε και αυτό.. βγάζω συν/νες σε κάποιο παλιό τοπογραφικό και όταν είδα τεράστιες αποκλίσεις πηρα τηλ.το προηγούμενο συνάδελφο και ξέρεις τι μου είπε: ελα μωρέ τον κάνναβο τον βάζω ενδεικτικά.δεν έβαλα συν/νες. αυτοί που εκπονούν τοπογραφικά θα καταλάβουν τι λέω.... Τώρα πάμε στα σημαντικά. Απαιτείται ή όχι ώστε να κινηθούμε μαζικά (με την μορφή των τοπικών συλλόγων) και να αναδείξουμε το θέμα σε όσους εμπλέκονται στις δικαιοπραξίες (συναδέλφους άλλων σχολών, συμβολαιογράφους κ.τ.λ.)
 13. Καλημέρα συνάδελφοι, Θίξατε επιτέλους το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι εκπονούν σωστά τοπογραφικά σήμερα (δεν μπλέκω ποιοι έχουν το δικαίωμα για να μην αρχίσει άλλη κουβέντα). Βάσει νόμου μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να βάζουμε συντεταγμένες στα τοπογραφικά συμβολαίων (δεν είμαι σίγουρος αν απαιτείται πλέον με τον Ν.4178) αλλά δεν με ενδιαφέρει κιολας. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΌ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ Ν.651/77 ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ....και εξηγώ γιατί. Διότι έτσι δεν θα υπήρχαν όλοι αυτοί που λέγανε ότι κάνανε τοπογραφικά ενώ επί της ουσίας κάνανε μια μεγέθυνση της διανομής από κλ.1:5000 σε κλίμακα 1:200 ή κλ.1:500 και εδιναν αυτό στο πελάτη ως τοπογραφικό και φυσικά για αυτό πληρωνόντουσαν κανονικά. Φυσικά ουδέν λόγος για συντεταγμένες στο τοπογραφικό αλλά και οριοθέτηση του αγροτεμαχίου διότι ο πελάτης δεν ασχολείται, ο συμβολαιογράφος δεν ξέρει και βάσει Ν.651/77 αυτός μόνο πλευρές θέλει για να περιγράψει το ακίνητο. Επομένως, ο μηχανικός (που δεν ξέρει από τοπογραφικά αλλά συμμετέχει), ο πελάτης και ο συμβολαιογράφος μεταβιβάζουν χωρίς να ξέρουνε τι υπάρχει στο έδαφος. Για όσους ξέρουν όμως τοπογραφικό διάγραμμα σημαίνει ότι αν το πάρω εγώ στα χέρια μου πρέπει να μπορώ να πάω να πασσαλώσω. Δυστυχώς, λόγω των παραπάνω αυτό δεν γίνεται. Άπειρες περιπτώσεις έχω στο γραφείο όπου πελάτες μου θέλουν να τους οριοθετήσω το αγροτεμάχιο αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν διότι μου λένε έχω τοπογραφικό. (και έχουν δίκιο καθώς έχουν ήδη πληρώσει τοπογραφικό). όμως για να το εφαρμόσεις αυτό πρέπει να ξαναεκπονήσεις τοπογραφικό και μάλιστα να μην το πληρωθείς επειδή ο προηγούμενος συνάδελφος (ή μη δεν ξέρω αν είναι συνάδελφος) του πέρασε από τα μυαλό να βγάλει λεφτά από αυτό. όπως μου είπε συνάδελφος αρχιτέκτονας ο οποίος εκπόνησε τοπογραφικό (λάθος μου σχεδίασε σε μεγαλύτερη κλίμακα την διανομή και την έδωσε για τοπογραφικό σε πελάτη μου) όταν του ζητήσαμε να μας δώσει τις συντεταγμένες για να οριοθετήσουμε μου απάντησε : εμείς δεν οριοθετούμε, δεν βάζουμε συν/νες αυτά είναι δουλειά του Τοπογράφου. εγώ απλά υπογράφω το Τοπογραφικό. Αυτά εν'έτει 2014 είναι για κλάματα και απορώ πως δεν έχουν διορθωθεί. Δράττοντας λοιπόν της ευκαιρίας, ελπίζω ο Ν.4178 να υποχρεώνει να μπούνε συν/νες, ειδάλλως προτείνω στον Σύλλογο των Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών να μεριμνήσει ώστε να τροποποίηθεί ο Ν.651/77 και να μπούνε υποχρεωτικά οι συντεταγμένες. Μόνο έτσι θα σωθεί το τοπογραφικό και θα αποκτήσει αξία διότι αυτός που δεν ξέρει συντεταγμένες δεν θα υπογράψει. πλευρές υπογράφει δεν τον νοιάζει. Στον πρώτο συνάδελφο να πω ότι για αυτό πληρώνεσαι.για να αποφασίσεις εσύ τα όρια σε μια προβληματική περιοχή και να δώσεις λύση. αλλιώς μην βάλεις συν/νες, μη βάλεις κάνναβο και ονόμασε το σχέδιο όχι Τοπογραφικό Διάγραμμα αλλά κροκί ή σκαρίφημα. με καταλαβαίνεις πως το εννοώ ελπίζω... Πάντως εμένα μέχρι σήμερα δεν μου έχει ζητήσει ποτέ συμβολαιογράφος να βάλω συντεταγμένες. ΠΟΤΕ.....επομένως, αν κάτι τέτοιο ισχύει ελπίζω ο Σύλλογος να κάνει προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν οι συμβολαιογράφοι..
 14. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους που απαντήσαν μέχρι στιγμής. συνάδελφε nbr η νομοθεσία που μου έδωσες όμως ισχύει για τα εποικιστικά. συμφωνούμε ως προς την διαδικασία. τι γίνεται όμως σε περίπτωση που έκταση που ανήκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (εποικιστική) μεταβιβάστηκε με Απόφαση Νομάρχη στο Δήμο??
 15. καλησπέρα Δημήτρη και ευχαριστώ πολύ, έχω ήδη μιλήσει με τον Δήμο και μου απαντήσαν ότι βάση του Ν.31/68 δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία και η ιδιοκτησία του Δήμου προστατεύεται. απλά μου έκανε εντύπωση να ισχύει μέχρι σήμερα κάτι από το 68 και να μην έχει βγει κάτι νεότερο σήμερα. έχεις υπόψη σου κάτι άλλο..
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.