Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dinfogr

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dinfogr

  1. Αυτό που διαβάζω ξεπερνάει την λογική. Βέβαια δεν με εκπλήσσει τίποτα πια αφού το ΤΣΜΕΔΕ χρέωνε υποχρεωτικά με ασφαλιστικές εισφορές απλώς και μόνο με την ιδιότητα του μέλους ΤΕΕ, χωρίς να εξετάζει αν ασκείται το επάγγελμα!!! Αυτό το «νταβατζιλίκι» άρχισε να ραγίζει με την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2014 στον οποίο προσέφυγε ένας μηχανικός. Και ευτυχώς το κράτος με την εναρξη του ΕΦΚΑ απο 1-1-2017 αποσυνέδεσε την ιδιότητα από την χρέωση, γενικά για όλα τα επαγγέλματα. Και λίγο αργότερα στις 17-10-2018 ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την σχετική εγκύκλιο για την υποχρεωτική αναδρομική διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών από την ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ. Ίδωμεν..
  2. Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση! Στην περίπτωσή μου δεν έχει υπάρξει ποτέ έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ. Συνεπώς για την αναδρομική διαγραφή απο το ΤΕΕ απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση που να δηλώνεται ακριβώς αυτό και ενισχυτικά αντίγραφα των ετήσιων Εκκαθαριστικών Εισοδήματος. Έχω αυτά τα αντίγραφα απο το φορολογικό έτος 1977 έως και το 2016 δηλ για 40 έτη, στα οποία αποτυπώνεται το γεγονός οτι δεν ασκούσα κανένα επάγγελμα για τα έτη αυτά και οτι για 40 έτη πλήρωνα ανελλιπώς ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ. Συνεπώς έχω θελελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από τον Απρίλιο 2019, αλλά αμέλησα και η αίτηση συνταξιοδότητης έγινε τον Νοέμβριο 2020. Γενικά το ΤΕΕ απαιτεί την "παύση" απο την Περιφέρεια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωσή μου, αφού είναι αδύνατον να κάνεις "παύση" για κάτι που δεν έχει αρχίσει ποτέ. Παρόλο που σε αυτό το κράτος όλα είναι πιθανά, επικοινώνησα με την Περιφέρεια και έμαθα οτι μπορώ να έχω τέτοια βεβαίωση "παύσης" για οποιαδήποτε ημερομηνία ζητήσω, η οποία όμως πρέπει να είναι η ίδια με την ημερομηνία που το ΤΕΕ θα δεχθεί να γίνει η αναδρομική διαγραφή, αλλιώς θα υπάρξει "εμπλοκή". Πάντως θα ζητήσω απο το ΤΕΕ την αναδρομική διαγραφή χωρίς την "παύση" απο την Περιφέρεια, αφού αυτό ειναι και το λογικό και το νόμιμο (σχετική απόφαση Εφετείου 1438/2012 όπου το ΤΣΜΕΔΕ υποχρεώθηκε σε αναδρομική διαγραφή οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία διαγραφής απο το ΤΕΕ, χωρίς να επηρεάζει στο σημείο αυτό η μεταγενέστερη υποβολή της δήλωσης παύσης του επαγγέλματος στο αρμόδιο Νομομηχανικό). Έχοντας την ημερομηνία διαγραφής απο το ΤΕΕ, τότε ο ΕΦΚΑ υποχρεωτικά θα διαγράψει τις οφειλές αναδρομικά απο την ημερομηνία αυτή (Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Δ. ΑΣΦ./960/1221557 της 17.10.2018). Θα επανελθω μόλις υπάρξει εξέλιξη.
  3. Τα μόνα ειδοποιητήρια που έπαιρνα ήταν για την ετήσια εισφορά του ΤΕΕ, τα οποία απλώς τα αγνοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια απλη εγγραφή ως μέλος του ΤΕΕ το 1984 θα δημιουργούσε μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ οφειλή. Απευθύνθηκα στην ΔΟΥ για βεβαίωση οτι ποτέ δεν εχω ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπεται τετοια βεβαίωση. Υπάρχει τρόπος/διαδικασία για να διαγραφώ αναδρομικά απο το 1984 απο το ΤΕΕ?
  4. Η δική μου περίπτωση είναι ίσως η πιο ακραία: 1. Αποφαίτησα απο το ΕΜΠ ως Μηχανολογος Μηχανικός το ετος 1984 και αμέσως γραφτηκα στο ΤΕΕ, όπως έκαναν όλοι οι συμφοιτητές μου. 2. Από το 1984 έως και σήμερα δεν εχω πληρώσει ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ σαν εισφορές μέλους ΤΕΕ. 3. Από το 1984 έως και σήμερα δεν έχω κανει ποτέ έναρξη επαγγέλματος ως Μηχανικός στην ΔΟΥ. Ούτε κάποιο άλλο επάγγελμα. 4. Φέτος (2021) διαπίστωσα το εξής: Από το 1984 εως και 31-12-2016 δηλ για 32 χρόνια το ΤΣΕΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ με χρέωνε με ετήσεις ασφαλιστικές εισφορές!!!! Μετά την ενοποίηση των ταμείων, απο 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ έχει καταγράψει τις οφειλές αυτές στην ατομική μου μερίδα ως "ληξιπρόθεσμες". Υπάρχει τρόπος να διαγραφούν αυτές οι οφειλές? Αν ναι, ποιός είναι?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.