Μετάβαση στο περιεχόμενο

kos_argyris

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    ΑΘΗΝΑ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

kos_argyris's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα και πάλι. Η απάντηση του ικα ήταν ότι δεν είναι απαραίτητο η εταιρεία να πληρώνει τσμεδε. Η απάντηση του τσμεδε ήταν εντελώς ξεκάθαρη, από δύο τρία υπεύθυνα άτομα που ρώτησα. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τσμεδε, ανεξάρτητα της ειδικότητας που σε έχει προσλάβει, εφόσον ανήκει κάποιος στο νέο ασφαλιστικό (μετά το 93). Με το παλαιό ασφαλιστικό υπάρχουν κάποια παράθυρα. Μια υπάλληλος του 4ου ορόφου (γρ.11) μου είπε ότι με τις διασταυρώσεις που πλέον γίνονται η εταιρεία θα βρεθεί και θα έχει πρόβλημα. Αντίθετα, ένας υπάλληλος στο 2ο όροφο (υπεύθυνος εισφορών), μου είπε ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την ενημέρωση του τσμεδε σε περίπτωση που εγώ δεν ενημερώσω ότι είμαι μισθωτός και συνεχίσω να πληρώνω κανονικά τα ειδοποιητήρια του τσμεδε. Αλλά και πάλι θα έχω πρόβλημα μου είπε με την εφορία επειδή θα φαίνομαι να πληρώνω εισφορές στο ικα ως μισθωτός και στο τσμεδε σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Δε κατάλαβα ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα, θα ρωτήσω και το λογιστή μου. Άντε βγάλε άκρη.
  2. Σε ευχαριστώ συνάδελφε για την απάντηση. Θα επισκεφτώ αύριο το ικα και το τσμεδε και θα σας ενημερώσω. Ελπίζω βέβαια να γνωρίζουν και αυτοί την απάντηση.
  3. Καλησπέρα συνάδελφοι. Ψάχνω μια απάντηση εδώ και κάτι μερες διαβάζοντας αρκετά θέματα σε φόρουμ και ακόμα δεν έβγαλα άκρη. Τελικά, ένας μηχανικός που προσλαμβάνεται σε μια εταιρεία σε θέση άσχετη του αντικειμένου του (ετεροαπασχολούμενος), πληρώνει το τσμεδε μόνος του ή του το πληρώνει η εταιρεία? Παραθέτω το μήνυμα μου από μια άλλη θεματική ενότητα του φόρουμ. ''Καλησπέρα συνάδελφοι. Ήρθε η ώρα μου και μένα να ασχοληθώ με το μπλέξιμο ικα και τσμεδε. Υπάρχει περίπτωση να με προσλάβουν ως υπάλληλο γραφείου. Σε ερώτηση μου για το αν ο ασφαλιστικός μου φορέας θα είναι το τσμεδε, μου απάντησαν ότι η εταιρεία ασφαλίζει μόνο στο ικα και ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα από ότι ίσχυαν παλιά, και ότι σε ανάλογη περίπτωση ενός μηχανικού που δουλεύει στην ίδια την εταιρεία του πληρώνουν μόνο το ικα και αυτός πληρώνει τις εισφορές του στο τσμεδε. Μου είπαν επίσης ότι το ποσοστό κράτησης του ικα είναι γύρω στο 7,7%. Ψάχνοντας πληροφορίες στο internet βρήκα τη παρακάτω συζήτηση επί παρόμοιου θέματος http://www.taxheaven...showtopic=91493 από την οποία προκύπτει το εν λόγω ποσοστό του 7,7% όπως επίσης το ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο σε περίπτωση 'παλαιού' ασφαλισμένου. Αντίθετα κάθε νέος ασφαλισμένος (μετά το 1993) πρέπει να ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο τσμεδε+ικα. Μήπως ξέρει κανείς ή έχει ακούσει τι πράγματι ισχύει? Να προσθέσω ότι ο μεικτός μισθός θα είναι άνω των 693 ευρώ.''
  4. Καλησπέρα συνάδελφοι. Ήρθε η ώρα μου και μένα να ασχοληθώ με το μπλέξιμο ικα και τσμεδε. Υπάρχει περίπτωση να με προσλάβουν ως υπάλληλο γραφείου (ετεροαπασχολούμενος μηχανικός). Σε ερώτηση μου για το αν ο ασφαλιστικός μου φορέας θα είναι το τσμεδε, μου απάντησαν ότι η εταιρεία ασφαλίζει μόνο στο ικα και ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα από ότι ίσχυαν παλιά, και ότι σε ανάλογη περίπτωση ενός μηχανικού που δουλεύει στην ίδια την εταιρεία του πληρώνουν μόνο το ικα και αυτός πληρώνει τις εισφορές του στο τσμεδε. Μου είπαν επίσης ότι το ποσοστό κράτησης του ικα είναι γύρω στο 7,7%. Ψάχνοντας πληροφορίες στο internet βρήκα τη παρακάτω συζήτηση επί παρόμοιου θέματος http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=91493 από την οποία προκύπτει το εν λόγω ποσοστό του 7,7% όπως επίσης το ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο σε περίπτωση 'παλαιού' ασφαλισμένου. Αντίθετα κάθε νέος ασφαλισμένος (μετά το 1993) πρέπει να ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο τσμεδε+ικα. Μήπως ξέρει κανείς ή έχει ακούσει τι πράγματι ισχύει? Να προσθέσω ότι ο μεικτός μισθός θα είναι άνω των 700 ευρώ.
  5. Καλησπέρα. Πρόσφατα έκανα διακοπή δραστηριότητας στην εφορία με προγενέστερη ημερομηνία, και ενώ στο taxisnet εμφανίζεται η ημερομηνία διακοπής, η επιχείρηση εμφανίζεται ακόμα ως <ενεργή>. Ψάχνοντας στο google βρήκα ότι το τέλος επιτηδεύματος εστάλη φέτος σε επιτηδευματίες αλλά και σε πεθαμένους(!!) που είχαν κάνει διακοπή αλλά η επιχείρηση τους εμφανιζόταν στο μητρώο της εφορίας ως ενεργή. Γνωρίζει κανείς αν πρέπει να κάνω κάτι?
  6. Καλησπέρα συνάδελφοι, είμαι μηχανικός άνω 5ετίας που δούλευα με μπλοκάκι τα τελευταία χρόνια. Το 2012 δεν είχα κανένα εισόδημα. Έχω στη κατοχή μου ένα αμάξι 1600cc. Έχω αγχωθεί λίγο με το τι θα χρειαστεί να πληρώσω το 13, γι' αυτό θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις. Με το νέο φορολογικό θεωρούμαι μισθωτός ή ελ. επαγγελματίας? Αν θεωρόυμαι μισθωτός τότε θα φορολογηθώ με βάση το τεκμήριο (6400+3000) οπότε και με την έκπτωση φόρου θα μου ρθει μικρός φόρος? Επίσης με το τέλος επιτηδεύματος τι γίνεται? Με το παλαιό φορολογικό ισχύει το αφορολόγητο των 5000, οπότε θα φορολογηθώ για τα υπόλοιπα μέχρι τα 9400 με βάση τους αντίστοιχους συντελεστές? Το τέλος επιτηδεύματος λόγω μηδενικού εισοδήματος ισχύει? Αν έχω καταλάβει καλά δεν είναι σίγουρο ακόμα ποιο φορολογικό θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 12. Σας ευχαριστώ.
  7. Θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα όσον αφορά την αναγωγή των ΣΣΕ σε μπλοκάκι για να τσεκάρετε αν είναι σωστή η λογική μου. Ας υποθέσουμε ότι η ΣΣΕ προβλέπει μεικτό μισθό 1650 ευρώ. Αυτό για έναν μηχανικό άνω πενταετίας σημαίνει καθαρό μισθό περίπου 1240 ευρώ (περίπου το 75%). Άρα ο ετήσιος μεικτός μισθός είναι 23100 ευρώ (1650*14). Το κόστος όμως του εργαζόμενου στον εργοδότη δεν είναι μόνο αυτός ο μεικτός μισθός. Ο εργοδότης πληρώνει, από ότι μου είπε ο λογιστής μου και από ότι έψαξα (δεν είμαι σίγουρος 100%), επιπλέον γύρω στο 28%, δηλαδή κόστος εργαζομένου στον εργοδότη 29570 ευρώ (23100*1.28 ). Άμα έχω καταλάβει σωστά αυτά είναι τα ποσά που προκύπτουν από τις ΣΣΕ. Ας πάμε τώρα στην αναγωγή σε μπλοκάκι. Θεωρώ λογικό και εν μέρει δίκαιο κάποιος να ζητάει με μπλοκάκι τουλάχιστον τον ετήσιο μεικτό μισθό. Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική αυτή αντίστοιχο ποσό με μπλοκάκι για 12 μήνες 1925 ευρώ + ΦΠΑ (23100/12=1925) . Έτσι ο εργοδότης πληρώνει μόνο τον μεικτό μισθό στον εργαζόμενο και γλυτώνει το επιπλέον 28% των κρατήσεων. Ο εργαζόμενος πάλι παίρνει στα χέρια του όλον τον μεικτό του μισθό, αλλά σε καθαρό βγαίνει παραπάνω γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις για ικα κτλ. Έτσι και οι δύο βγαίνουν κερδισμένοι όσον αφορά τα ποσά, βέβαια ο εργαζόμενος με μπλοκάκι δεν έχει τα δικαιώματα του μισθωτού τα οποία αν θέλει τα διαπραγματεύεται με επιπλέον ποσό. Αν πάρει τίποτα είναι άλλο θέμα. Αυτό θεωρώ ότι είναι το δίκαιο σενάριο, σύμφωνα πάντα με την υπάρχουσα κατάσταση, γιατί προφανώς δεν είναι σωστό κάποιος να δουλεύει με μπλοκάκι όταν είναι ουσιαστικά μισθωτός. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι ο εργοδότης γνωρίζοντας τη κατάσταση προτείνει σε κάποιον το μπλοκάκι όχι μόνο για να γλιτώσει το 28% των επιπλέον κρατήσεων, αλλά και να γλιτώσει μέρος του μεικτού μισθού. Έτσι ακούμε καμιά φορά τα παράλογα ποσά για 700, 800 και 900 ευρώ σε μηχανικούς. Και γω το έχω κάνει για λίγο καιρό, δε το ξανακάνω όμως, και πραγματικά λυπάμαι για όσους δέχονται να πληρώνονται με τέτοια ποσά. Υποβαθμίζουν το κόπο τους, το επάγγελμα τους και καλομαθαίνουν και τους εργοδότες. Τέλος να αναφέρω και μια σύγκριση. Έχω τρεις γνωστούς μου καθηγητές περίπου στην ηλικία μου, δύο μαθηματικοί, ένας φιλόλογος. Δουλειά, ας πούμε 30 ώρες τη βδομάδα σε ιδιωτικό φροντιστήριο, 10 ευρώ την ώρα, δηλαδή 1300 μόνο από φροντιστήριο. Ιδιαίτερα, στάνταρ καθένας εχει 3 παιδιά το ελάχιστο, επί 250-350 το παιδί, πάμε στα 2200+ .Άμα το κυνηγήσεις και λίγο παραπάνω με τα ιδιαίτερα, τα ποσά ξεφεύγουν. Βέβαια δε δουλεύουν για όλους τους μήνες, αλλά συνολικά έχουν αξιοπρεπέστατο εισόδημα και έχουν και μπόλικες μέρες για διακοπές. ───────────────────────────────────────────────────── Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου). Chilon
  8. Σας ευχαριστώ και συγγνώμη αν φάνηκα αγενής. Δεν το ήθελα απλά βιαζόμουνα και σίγουρη απάντηση δεν είχα από κανέναν, και να φανταστείτε ότι έκανα καμιά 30αριά τηλεφωνήματα. Αυτό που διαπίστωσα και εγώ είναι η ασχετοσύνη πολλών. Να φανταστείτε μέχρι και ελεγκτή της εφορίας μου πήρα και μου είπε ότι επιμερίζονται όλες οι δαπάνες. Για όσους πάντως έχουν παρόμοιο πρόβλημα, νομίζω ότι η απάντηση αναφέρεται στον ΠΟΛ1038 / 22/2/2008 ( http://www.taxheaven.gr/show_law.php?id=6817 ).
  9. 31-03-09: Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το φόρουμ σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση λογιστικού περιεχομένου. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός και τη προηγούμενη χρονιά είχα δύο τύπους εισοδημάτων. Έκοψα κάποια δελτία παροχής υπηρεσιών σε κάποιον εργολάβο (περίπου 15.000ευρώ) και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο όπου με σύμβαση είχα αναλάβει τη συντήρηση κάποιου κτιρίου (περίπου 37.500ευρώ). Το πρόβλημα μου έχει να κάνει με τα έξοδα. Αυτά είναι περίπου 25000 ευρώ, τα 24000 όμως περίπου αφορούν αποκλειστικά τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο. Όμως σύμφωνα με το λογιστή μου (ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε μηχανικούς για αυτό και σας ρωτάω), ισχύει ο 'επιμερισμός δαπανών', δηλαδή τα έξοδα μου κατανέμονται σε κάθε είδος εργασιών αναλογικά με τα έσοδα. Δηλαδή στα 15000 αντιστοιχούν 7000 ευρώ έξοδα και στα 37500 αντιστοιχούν 18000. Το αποτέλεσμα το εξής : στα δελτία που έχω κόψει φορολογούμαι με συντελεστή 0.26*1,2 με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται καθόλου υπόψη τα 7000 που αντιστοιχούν ως έξοδα και στα 37500 φορολογούμαι με έσοδα μείον τα επιμερισμένα έξοδα (18000 αντί 24000). Η ουσία δηλαδή είναι ότι φορολογούμαι για 7000 ευρώ παραπάνω λόγω του επιμερισμού δαπανών, κάτι που θεωρώ άδικο με βάση τα έξοδα που πραγματικά είχα για κάθε είδος εργασίας. Γνωρίζετε αν ισχύει πάντα ο επιμερισμός δαπανών και αν όχι πότε ισχύει? Σας ευχαριστώ. 01-04-09: Κανείς? Δεν διαχωρίζουμε συνεχόμενες απαντήσεις. Πατάμε edit και κάνουμε αυτό που έκανα με bold !!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.