Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

balenova

Members
  • Περιεχόμενα

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ

balenova's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Introduction to probability models Συγγραφεας : Ross θα το βρεις ευκολα και θα το κατεβάσεις απο το ιντερνετ
  2. Κανένας μηχανικός (ακόμα πιο πολυ ένας μηχανολόγος) δεν αμβισβητεί την διεπιστημονικότητα του ΗΜΜΥ. Απλά δεν την έχω δει να συμβαίνει ειδικά στην Ελλάδα σε επίπεδο πράξης και εφαρμογών. Πιο πολλούς ΗΜΜΥ manager ξέρω παρά τεχνικούς επιστήμονες. Επίσης θεωρώ ουτοπικό να μιλάμε για ψηφιακή εποχή σήμερα στην Ελλάδα χωρίς να ξέρω τι θα γίνει σε 10 χρόνια. Αν ένας ΗΜΜΥ έχει επενδύσει σε τόσο επίπονες σπουδές με σκοπό να σχεδιάσει και να εφαρμόσει την ψηφιακή εποχή το 2025 μακάρι να το πετύχει. Επειδή όμως κοιτώ το σήμερα, εγω δεν βλέπω καμια ψηφιακή εποχή πλην των τηλεπικοινωνιών και τις ψηφιακές πλατφόρμες της TV (απορροφήθηκαν πολλοί ΗΜΜΥ εκεί και το σύστημα έχει κορεστεί). Ας πάρουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αυτοί που δουλεύουνε, εννοώ υπάλληλοι που θα την εφαρμόσουν στην πράξη - όταν αυτή γίνει πραγματικότητα και εφαρμοστεί και δεν είναι μόνο στα λόγια - είναι οι περισσότεροι ΔΕ διοικητικού με ECDL (άντε να δουλέψουν στην σχεδίαση και στην στρατηγική υλοποίηση και 10 ΠΕ πληροφορικής με 10 ΗΜΜΥ). Ας πάρουμε την τεχνική εκπαίδευση. Τα ποσοστά απορροφητικότητας των ΗΜΜΥ είναι τραγικά. Όπως λένε οι αγαπητοί φίλοι ΗΜΜΥ η ελλάδα δεν έχει παροδοσιακή βαριά βιομηχανία και συμφωνώ. Δυστυχώς όμως δεν έχει και βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Μακάρι εκεί που υπήρχε ένας υπολογιστής να υπήρχε πίσω και ένας ΗΜΜΥ. Προς το παρών βλέπω αποφοίτους ΙΕΚ και τεχνικού λυκείου. Επομένως οι περισσότεροι ΗΜΜΥ την προσεχή δεκαετία θα εργαστούν ώς ΗΜ παρά ως ΜΥ στην Ελλάδα. Οι σχολές μηχανολόγων το έχουν αναγνώσει αυτό και γι αυτό εμπλουτίζουν τα προγράμματα σπουδών τους με ηλεκτρολογικά μαθήματα ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί οι απόφοιτοι ΜΜ.
  3. Σε μια χώρα που εισάγει το 95% των προιόντων που χρειάζεται... όταν ακούω για πολυπλοκότητα και συνδυασμό αντικειμένων, φιλοσοφία σκέψης και άλλες τρίχες που μας ταίζουν τα ελληνικά πολυτεχνεία και τα κρατικοδίαιτα μέλη ΔΕΠ, καταλαβαίνω πόσο βαθια είναι η εγκεφαλική κρίση που περνάμε ως κοινωνία.... Δεν ξέρω τα ακριβή ποσοστά ανεργίας στους 2 κλάδους (μηχανολόγοι-ΗμμΥ) στην Ελλάδα αλλά σε μια αναπτυγμένη τεχνολογικά κοινωνία σίγουρα οι μηχανολόγοι θα είχαν την πρωτοκαθεδρία στο βασίλειο των μηχανικών (Βλέπε Γερμανία-ΗΠΑ).
  4. Καταρχήν δεν γνωρίζω μηχανικούς που δουλεύουν ως σερβιτόροι και να τους ασφαλίζουν στο ΤΣΜΕΔΕ και αναγκαστικά και ΙΚΑ (μισθωτή εργασία). Όσοι προφανώς το κάνουν δουλεύουν "μαύρα". Αν μπορούσες να είχες το δικαίωμα να αναστείλεις το ΤΣΜΕΔΕ τότε θα είχες ολοκληρωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ ως σερβιτόρος, όπως γίνεται με το ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ που όταν κάποιος σταματά από τον ΟΑΕΕ και πιάνει μια μισθωτή εργασία ασφαλίζεται στο ΙΚΑ και το αντίστροφο (διαδοχική ασφάλιση). Θέλω να πω ότι με την κρίση στο επάγγελμα του μηχανικού κάποιος μπορεί να θέλει να κάνει μια άλλη δουλεια βρε αδερφέ νόμιμα, χωρίς να χάνει όμως την ιδιότητα του μηχανικού και την δυνατότητα να ξαναδουλέψει ως μηχανικός στο μέλλον. Ακριβώς αυτό το σύστημα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ το δυσκολέυει και στην πράξη το απαγορεύει.
  5. Συμφωνώ. Έτσι οι μηχανικοί θα μπορούν να ασκήσουν και μια άλλη εργασία αν το θέλουν (πχ σερβιτόρος με ασφάλιση στο ΙΚΑ) χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του μηχανικού.
  6. Σιγουρα το εύρος σπουδών είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό. Μηχανολόγοι : Ενέργεια, Κατασκεύες, Διοίκηση Ηλεκτρολόγοι : Ηλεκτρική ισχύς, Υπολογιστές, Τηλεπικοινωνίες Νομίζω ότι οι ηλεκτρολόγοι έχουν περισσότερο εξειδικευμένα αντικείμενα άρα μικρότερο εύρος σπουδών. Όμως η δυναμική του "εύρους σπουδών" έχει αντίθετη τάση λόγω της "ψηφιακής εποχής" για αυτό και οι σχολές μηχανολόγων είσαγουν συνεχώς μαθήματα ηλεκτρολόγων στα προγράμματα σπουδών τους. Έτσι ο σύχρονος μηχανολόγος τείνει περισσότερο στην ενοποιημένη ειδικότητα Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος μηχανικός. Αντίθετα ο ηλεκτρολόγος μηχανικός τείνει περισσότερο στην ενοποιημένη ειδικότητα Ηλεκτρολόγος-Ηλεκτρονικός μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστων-Πληροφορικής.
  7. Εξακολουθω να πιστεύω το ιδιο πράγμα οι σχολές μηχανολόγων έχουν μεγαλύτερο εύρος σπουδων - εφαρμογών από κάθε άλλη πολυτεχνική σχολή. Το εύρος σπουδών δεν έχει άμεση συνάρτηση με τον αριθμό μελών ΔΕΠ. Το ότι οι Ηλέκτρολόγοι έχουν τόσους πολλούς καθηγητες έγω το βρίσκω μάλλον μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα και αυτό προκύπτει από την παγκόσμια πρακτική. Τόσοι πολλοί καθηγητές μάλλον έχουν βρει την χρυσή αγελάδα και την αρμέγουν. Ο αριθμός των μαθημάτων δεν λέει κάτι γιατί ένα μάθημα μπορεί να σπάσει σε άλλα 100 ανάλογα με τις εφαρμογές του. Μην κρίνεις από την στρεβλη ελληνική πραγματικότητα που υπάρχει αυτή η μανία με τους Πολιτικούς και Ηλεκτρολόγους. Δες και μερικά site ξένων πανεπιστημίων χωρών με αναπτυγμένη βιομηχανία και θα καταλάβεις ότι οι μηχανολόγοι είναι η μόνη ειδικότητα που ανακατεύεται παντού. Παρατηρώ ότι οι ηλεκτρολόγοι σε παγκόσμια κλίμακα μετατρέπονται σιγά σιγά σε κομπιουτεράδες ενώ οι μηχανολόγοι επικαλύπτουν σιγά σιγά και το αντικειμενο του ηλεκτρολόγου. Ακόμη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μηχανολόγοι τα σχεδιάζουν και τα κατασκευάζουν. Στην F1 που όλα τα συστηματα είναι ηλεκτρονικά Μηχανολόγοι και Αεροναυπηγοί δουλεύουν Πστεύω ότι οι Ηλεκτρολόγοι είναι πλέον πολύ "μαθηματικοποιημένη σχολή" και απομακρύνονται λίγο απο την ιδιότητα του μηχανικού. Φυσικά δεν εννοώ ότι η ΣΥΜΜΥ δεν είναι απο τις κορυφαίες σχολές μηχανικών απλά νομίζω ότι είναι υπερεκτιμημένη όπως και αυτή των Πολιτικών Μηχανικών ειδικά λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην στρεβλή ελληνική κοινωνία.
  8. Από την εμπειρία μου στη βιομηχανία έχω καταλάβει τα εξής : Οι βιομήχανοι δεν ακούν τους μηχανικούς. Οι μηχανικοί μαθαίνουν από τους εργάτες. Οι μηχανικοί πρέπει να σέβονται τους εργάτες αν θέλουν να τους σέβονται και αυτοί. Οι μηχανικοί δεν πρέπει να φοράνε εργατική φόρμα (το έχω δει και αυτό). Οι μηχανικοί δεν πρέπει να δουλεύουν ως χειριστές μηχανών (είναι κατάντια). Οι μηχανικοί πρέπει να έχουν κρύο αίμα (δεν χωράνε συναισθηματισμοί). Οι μηχανικοί πρέπει να κάνουν σαφές σε κάθε εργάτη τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει νά κάνει. Οι μηχανικοί δεν πρέπει να παίρνουν δουλειά για το σπίτι εάν θέλει να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Όσοι μηχανικοί δουλεύουν 12ωρα και 15ωρα, Σάββατα και γιορτές δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη. Άλλωστε και ο μεγάλος μηχανικός Φον Σίμενς είχε πει : "Ένας μηχανικός ότι είναι να προσφέρει σε μια επιχείρηση θα το κάνει στην πρώτη πενταετία, μετά δημοσιουπαλληλοποιείται"
  9. Φίλε chatzit δεν ισχύει αυτό που λές... και μηδενική φορολογική δήλώση εάν έχεις δεν μπορείς να γραφτείς στις λίστες των ανέργων του ΟΑΕΔ έαν έχεις γραφτεί στο ΤΕΕ και έχεις πάρεις άδεια ασκήσεως μηχανικού. Γράφεσαι στις λίστες των Επιδοτούμενα Ανέργων μόνο άν απολυθείς ως μισθωτος μηχανικός. Αν σε κάθε ΟΑΕΔ έχουν διαφορετική πολιτική και ερμηνεύουν το νόμο κατα το δοκούν....Ελλαδιστάν. Στις λίστες των ανέργων του ΟΑΕΔ μπορείς να γραφτείς εαν απλά έχεις το δίπλωμα του μηχανικού αλλά δεν κάνεις εγγραφή στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ. Εαν δουλεύεις στην εκπαίδευση (Δευτοβάθμια, Ιεκ, Κεκ, Επας-Ιεκ ΟΑΕΔ, Σιβητανίδειο κτλ) ή ως υπάλληλος γραφείου ή οπουδήποτε αλλού και δεν έχεις γραφτεί στο ΤΕΕ σε ασφαλίζουν στο ΙΚΑ. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μηχανικοί είναι ότι βιάζονται να γραφτούν στο ΤΕΕ πριν πληροφορηθούν για τις δυνατότητες που έχουν. Το δυστυχές γεγονός είναι ότι όλα τα παραπάνω τα καταλαβαίνες απο μόνος σου πολύ αργότερα όταν συνειδητοποιήσεις πως δουλέυει το σύστημα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ. Τα Πολυτεχνεία σου δίνουν την ισόβια επιστημονική ιδιότητα του μηχανικού και μόνο αυτό. Το ΤΕΕ σου δίνει την ισόβια επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού και μόνο αυτό. Το δε ΤΣΜΕΔΕ σου δίνει την ισόβια ασφαλιστική ιδιότητα του μηχανικού και μόνο αυτό.
  10. Εάν εμείς οι μηχανικοί δεν οργανωθούμε δεν γίνεται τίποτε.Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό το φόρουμ και μπορούν να ακουστούν όλες οι απόψεις. Γράμματα και επιστολές δεν πρέπει να στείλουμε μόνο στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας, Οικονομικών, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και κυρίως στο γραφείο του Πρωθυπουργού και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, κανάλια). Το ΤΕΕ είναι ένα όργανο απαξιωμένο που πλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις ανάγκες του μηχανικού. Το ΤΕΕ είναι μια δημόσια υπηρεσία όπως όλες οι άλλες, νοιάζεται μόνο για τις ανάγκες των υπαλλήλων του. Το δε ΤΣΜΕΔΕ είναι το χειρότερο ταμείο από όλα με διαφορά σε όλους τους τομείς. (εξυπηρέτηση, παροχές, νομικό πλάισιο, ασφάλιστρα) Όσον αφορα τον ΟΑΕΔ μετά από πολύ ψάξιμο κατάλαβα οτι ισύει το εξής. Ένας μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να γραφτεί στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ. Ακόμη κι αν κάνει πάυση επαγγέλματος στην εφορία δεν μπορεί να γραφτεί στον ΟΑΕΔ διότι λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ θεωρείται ανενεργός ελεύθευρος επαγγελματίας και πρέπει να πλήρώνει στο ΤΣΜΕΔΕ εισφορές ελεύθερου επαγγελματία. Αν όμως ήταν μισθωτός μηχανικός (με σύμβαση εργασίας) δηλαδή είχε ταυτόχρονα και βιβλιάριο ΙΚΑ (παροχή σε χρήμα) και απολύονταν (καταγγελία σύμβασης εργασίας από εργοδότη) τότε θα μπορoύσε να βγει Ταμείο Ανεργίας και να πάρει το σχετικό επίδομα έάν βέβαια είχε τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους μισθωτούς. Πάλι βέβαια θα έπρεπε να πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ (κατα την διάρκεια που θα είναι στο Ταμέιο Ανεργίας) αλλά για τον ΟΑΕΔ θα ήταν στις λίστες της Επιδοτούμενης Ανεργίας και όχι στις λίστες των Ανέργων. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη πληροφόρηση από το ΤΕΕ σε τέτοια θέματα (οι υπάλληλοι του ΤΕΕ είναι άσχετοι). Το θέμα είναι ότι το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει την Ιδιότητα και όχι την Εργασία. Θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να μην δουλέψει ποτέ στην ζωή του (αν έχει άλλα εισοδήματα) και να έχει τις παροχές του ΤΣΜΕΔΕ. Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση λέει ότι θα ανοίξει το επάγγελμα του μηχανικού (δεν έχω καταλάβει ακόμη τι θέλει να κάνει). Το θέμα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ είναι ευκαιρία να λυθεί τώρα. Το θέμα είναι εμείς οι μηχανικοί ξέρουμε την λύση;
  11. Το βιβλιάριο υγείας και το συνταγολόγιο θα τα πάρεις από το ΤΣΜΕΔΕ. Πάρε τηλέφωνο στο ΤΕΕ να ρωτήσεις τι πρέπει να κάνεις. Ισως θα πρέπει να περάσεις από το ΤΣΜΕΔΕ της περιοχής σου. Το ΤΣΜΕΔΕ θα σου στείλει ένα ενημερωτικό σημείωμα.
  12. Παραθέτω το παρακάτω άρθρο απο την εφημερίδα "Τα Νέα" http://www.tanea.gr/default.asp?pid=46&ct=37&artid=4507363&enthDate=16032009
  13. Δεν έχω πάει αλλα το πρόγραμμα σπουδών είναι στο παρακάτω σύνδεσμο http://www.aspete.gr/program_spoudon_eppaik.doc
  14. Ενδιαφέρον η άποψη σου axoul. Μπορείς να την τεκμηριώσεις; Εννοώ να αναπτύξεις παραιτέρω την σκέψη σου;
  15. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, οι Μηχανολόγοι και οι Ηλεκτρολόγοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα (απεριοριστες δυνατότητες σε μηχανολόγικά και ηλεκτρολογικά συστήματα) Στον τομέα των Κατασκευών (οικοδομικά και τεχνικά έργα) προτιμούνται εξίσου και οι 2 ειδικότητες αλλα νομίζω ότι οι Μηχανολόγοι είναι πιο καταρτισμένοι. Στον τομέα της βιομηχανίας (κατασκεύες, διοίκηση) σαφώς προτιμούνται οι Μηχανολόγοι που κατά την γνώμη μου είναι οι πιο εξειδικευμένοι σε όλη την αγορά εργασίας. Στον τομέα της Ενέργειας (Ανανεώσιμες Πηγές) προτιμούνται εξίσου και οι 2 ειδικότητες αλλά οι Ηλεκτρολόγοι είναι πιο καταρτισμένοι σε θέματα ηλεκτροκινητήρων-γεννητριών και οι Μηχανολόγοι είναι πιο καταρτισμένοι σε θέματα θερμοδυναμικής, ρευστών, κόστους και συνολικής θεώρησης του ενεργειακού συστήματος. Βέβαια οι Ηλεκτρολόγοι υπερτερουν σε θέματα μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ισχύος. Στον τομέα του φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων υπερτερούν σαφώς οι Μηχανολόγοι. Στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών σαφώς προτιμούνται οι Ηλεκτρολόγοι με κατέυθυνση Τηλεπικοινωνίες. Το καλό με τους Ηλεκτρολόγους είναι οτι υπερτερούν σαφώς στο σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων (η πιο σύγχρονη εξειδίκευση όλης της αγοράς εργασίας κατα την γνώμη μου) αλλά έκει ανταγωνίζονται με τους απόφοιτους Πληροφορικής. Κατα την άποψη μου μια γενικότερη προσέγγιση είναι ότι οι Μηχανολόγοι έχουν μεγαλύτερο εύρος σπουδών αλλά οι Ηλεκτρολόγοι υπερτερούν στην εξειδίκευση σε πληροφοριακά συστήματα και επομένως έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην σημερινή αγορά εργασίας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.