Μετάβαση στο περιεχόμενο

Latg

Core Members
  • Περιεχόμενα

    257
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Latg last won the day on Μάρτιος 17

Latg had the most liked content!

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

2.068 profile views

Latg's Achievements

Community Constructor

Community Constructor (3/15)

  • Very Popular Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Helpful Rare
  • One Year In
  • Collaborator Rare

Recent Badges

112

Φήμη στην κοινότητα

  1. Δεν υπάρχει κάτι επιπλέον. Ο νόμος λέει το παρακάτω άρα άμα το κτίριο συνολικά (παλιό και προσθήκη) έχει 16% μικρότερη κατανάλωση θεωρώ ότι μπορείς να πάρεις το 10% 2. Σε κτίρια με χρήση κατοικίας με κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μικρότερης του 16% του Κτιρίου Αναφοράς του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), σύμφωνα με την Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται κατά 10%.
  2. Πέρα από τα σωστά που έγραψε ο συνάδελφος @kan62 δείξε και την εικόνα που έβαλα πιο πάνω για την παρ. 4α του άρθρου 12 που δείχνει σαφώς ότι η αντίστοιχη εσοχή (που δεν είναι στο όριο αλλά σε συνέχεια ακαλύπτου) δεν έχει τοίχο. Επίσης εσοχή μας δείχνουν οι Τεχνικές Οδηγίες και στην παρ. 6 του αρ. 2
  3. Όπως το δείχνετε και το περιγράφετε (κενό με χώμα) είναι μπάζωμα όχι φύτευση και άρα διαμόρφωση και όχι εξώστης. Δεν εφαρμόζουμε την νομοθεσία κατά το δοκούν. Το σχήμα θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι για να έχω φύτευση:
  4. Τα 40εκ μπάζωμα εννοούμε ? Αν ναι φυσικά και δεν μετράνε σε φύτευση ενώ αυτό δεν είναι εξώστης αλλά διαμόρφωση εδάφους και πρέπει να ελεγχθεί σε σχέση με το +-1,50μ από το φυσικό έδαφος. Σχετικά επισυνάπτω εικόνα από Τεχνικές Οδηγίες ΝΟΚ Αρ. 2 παρ. 5 Αν τώρα έχουμε ελεύθερο χώρο 40 εκ κάτω από τον εξώστη, και από κάτω φύτευση με πάχος εδάφους τουλάχιστον 40 εκ με την τυχόν πλάκα επέκτασης υπογείου, τότε επειδή δεν υπάρχει ελάχιστη απόσταση εξώστη από το έδαφος, και ο χώρος κάτω από τον εξώστη σαφώς είναι ακάλυπτος, θεωρώ ότι μπορεί να προσμετρήσει.
  5. Άλλη εποχή η διατύπωση και οκ μπορεί να μπερδέψει, λέει "ελάχιστον" και εννοεί μικρότερο από 200τμ, μικρότερο από 8μ και μικρότερο από 10μ. Άλλωστε δεν είναι λογικό να δίνει σε μεγάλα οικόπεδα την δυνατότητα εξαγοράς Οπότε μετά εξαγορά μόνο αν κάνεις επέκταση υπόγειου και πάλι δε σου βγαίνουν οι ΘΣ σύμφωνα με τον ΝΟΚ αρ. 17 παρ. 6β και φυσικά χωρίς μειωτικό συντελεστή.
  6. Τοίχο σίγουρα δεν χρειάζεσαι. Το θέμα είναι αν αφαιρείται από κάλυψη αυτή η εσοχή. Στην παρ. 4 του άρθρου 12 εξαιρεί τις εσοχές σε συνέχεια ακαλύπτου, άρα πρέπει να έχω πρώτα ακάλυπτο δ*δ ή Δ*Δ και μετά την εσοχή όπως το δείχνει και στις τεχνικές οδηγίες, ενώ δεν αναφέρει κάτι για εσοχή αν είσαι σε επαφή με το όριο και ούτε εξαιρεί την παρ. 4 του άρθρου 14.
  7. Η άδεια έχει βγει με ΝΟΚ ? Και η Σοφίτα δεν έχει μετρήσει σε δόμηση με βάση την παρ. 6.ιε του αρ. 11 ? Γιατί το ότι έχει στέγη ένας όροφος δεν τον καθιστά αυτόματα σοφίτα. Μπορεί να είναι όροφος με στέγη.
  8. Υπάρχει το έγγραφο της ΔΑΟΚΑ 88954/3506/19 που το διευκρινίζει για την εκτός σχεδίου ότι το Δ/4 είναι πόσο μπορεί να μπει το στέγαστρο εντός του Δ. Άρα το 2ο που λέει ο @Gousgounis είναι το σωστό. "...Τέλος επισημαίνεται ότι βάσει του ανωτέρω εδαφίου τα στέγαστρα μπορούν να εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια που ορίζει το ΠΔ για την εκτός σχεδίου δόμηση, με το πλάτος 1/4 Δ όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του Αρθ-3 του ΝΟΚ, δηλαδή Δ = 3+0,10Η."
  9. Δεν νομίζω ότι γίνεται... Αρ. 11 παρ. 6.κδ ...Δεν απαιτείται οποιαδήποτε ελάχιστη απόσταση μεταξύ υπόσκαφου κτιρίου και μη υπόσκαφου κτιρίου, όταν η υψομετρική τους διαφορά είναι τουλάχιστον τρία (3) μέτρα.... κδ. Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευές που διαθέτουν μόνο μία (1) όψη όπως αυτή ορίζεται με μία ενιαία επιφάνεια, σε γενική κάτοψη δεν φέρουν οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό), η στέγη τους είναι προσβάσιμη και καλύπτεται με το υλικό του φυσικού εδάφους της περιοχής, αποτελεί συνέχεια του φυσικού εδάφους και δεν διαφοροποιείται ως προς το προϋπάρχον φυσικό έδαφος. Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμό και φωτισμό επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων και μήκους ως το περίγραμμα του κτιρίου, η επιφάνεια των οποίων δεν προσμετράται στη δόμηση. Επιτρέπεται η στέγαση των κατακόρυφων διόδων με σκίαστρα από ύφασμα, καλαμωτή, καθώς και από διαφανή στοιχεία και κινητά στοιχεία. Επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων ορόφων κάτω από το υπόσκαφο σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Επιτρέπεται η δημιουργία υπόσκαφου κτιρίου σε διαφορετικό επίπεδο και σε διαφορετικό προσανατολισμό εντός τμήματος του περιγράμματος άλλου υπόσκαφου κτιρίου, εφόσον αιτιολογείται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται η κατακόρυφη σύνδεση μεταξύ των υπόσκαφων. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε ελάχιστη απόσταση μεταξύ υπόσκαφου κτιρίου και μη υπόσκαφου κτιρίου, όταν η υψομετρική τους διαφορά είναι τουλάχιστον τρία (3) μέτρα. Δύναται η σύνδεση υπόσκαφου κτιρίου με μη υπόσκαφο κτίριο είτε μέσω κατακόρυφης διόδου είτε μέσω σύνδεσης του υπογείου τμήματος του μη υπόσκαφου κτιρίου με το υπόσκαφο κτίριο. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπέργειου κτίσματος εντός του περιγράμματος του υπόσκαφου κτιρίου. Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του φυσικού εδάφους πέραν των απαραίτητων εργασιών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του υπόσκαφου κτιρίου. Τα υπόσκαφα κτίρια κατασκευάζονται μετά από έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, η μοναδική όψη υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος αυτών μπορεί να μην ακολουθεί τους μορφολογικούς κανόνες της περιοχής, μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων επιτρέπεται η εκσκαφή χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 4 του άρθρου 15. Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται και στα νησιά, στα οποία η δόμηση, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις, μη εφαρμοζόμενης της προϋπόθεσης που τάσσει η περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων.
  10. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι διαδικασία, αλλά γίνεται μέσω της ΥΔΟΜ. Κάνε αίτημα για να σου δώσουν γραπτή απάντηση και πες τους ότι θες στη συνέχεια να σταλεί η διαφωνία σας στην αποκεντρωμένη να σου πουν ποια είναι η διαδικασία. (Σε κάποιες περιπτώσεις η αποκεντρωμένη στέλνει το ερώτημα και στην ΔΑΟΚΑ για να αποφανθεί).
  11. Στην ΜΕΑ του κτιρίου βάση ΚΕΝΑΚ που βάλατε στην άδεια αυτά φαίνονται ? Συμμετέχουν κάπως στο κέλυφος ?
  12. Μεταξύ κλειστών χώρων του κτιρίου δεν δικαιολογείται η χρήση λιθοσωμάτων, δεν συμβάλλουν στην θερμομόνωση του κτιρίου. Μόνο τοίχοι που είναι σε επαφή με ακάλυπτο, φωταγωγό, αίθριο ή ΑΗΧ μπορούν να αφαιρεθούν από δόμηση με την 6.ιθ. Εγκ.45724/22: «… Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι από τα στοιχεία που συνεισφέρουν στη θερμομόνωση των κτιρίων, στον σ.δ. δεν προσμετρώνται: α) η επιφάνεια που καταλαμβάνει η θερμομόνωση, β) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης και γ) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία.»
  13. Πες στην υπάλληλο ότι η διάταξη τροποποιήθηκε με τον 4315/2014 ως εξής: 1. α) Το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της επιφάνειάς του. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται κάλυψη 120 τ.μ. το μέγιστο ποσοστό κάλυψης προσαυξάνεται έως τα 120 τ.μ. εφόσον η κάλυψη δεν υπερβαίνει το 70% του οικοπέδου και το ισχύον ποσοστό κάλυψης . Από το 2014 λοιπόν που διαγράφηκε το "και το ισχύον ποσοστό κάλυψης" είναι σαφές ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλες τις εντός σχεδίου περιοχές (καθώς σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΝΟΚ η παρ. 1α του αρ. 12 ισχύει μόνο εντός σχεδίου). Για τα περαιτέρω να ζητήσεις σου δώσει γραπτή απάντηση και στην συνέχεια να ζητήσεις να αποφανθεί η αποκεντρωμένη που θα σε δικαιώσει.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.