Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Latg

Core Members
  • Περιεχόμενα

    236
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by Latg

  1. Η νέα διατύπωση είναι πιο ξεκάθαρη, αλλά και πάλι αντιλαμβάνομαι ότι αν, έστω και ένα τμήμα του κτιρίου σε υποχρεώνει να αφήσεις δ, σέβεσαι όλο το κτίριο, και εκεί που τελειώνει το κτίριο του ομόρου, μπορείς να κολλήσεις στο κοινό πλάγιο όριο του συγκεκριμένου ομόρου.
  2. Πολλά θέματα εφαρμόζονταν για πολλά χρόνια με συγκεκριμένο τρόπο μέχρι να αλλάξει ο νόμος και να πάψουν να εφαρμόζονται. Π.Χ. το ύψος κτιρίου που ξαφνικά μετά τον 4759/20 δεν μετράει σε αυτό η μόνωση και η επικάλυψη. Δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε το νόμο με το τι ίσχυε, αλλά με το τι ορίζει σήμερα ο νόμος. Βέβαια ειδικά για το θέμα της τοποθέτησης του κτιρίου είναι απαράδεκτο ότι δεν βγήκε μετά τον Ν.4759/20 μια νέα τεχνική οδηγία με σχήματα για την 1.β και την 1.στ, και βρισκόμαστε στην άβολη θέση να λέμε απόψεις.
  3. 1) Διαφωνώ για το τμήμα. Η προηγούμενη διατύπωση ήταν η παρακάτω, αν θέλανε να αφορά σε όλο το κοινό πλάγιο όριο με το εκάστοτε όμορο οικόπεδο δεν χρειαζόταν η προσθήκη "μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου." που μπήκε με τον Ν.4759/20, έβγαινε μια χαρά το νόημα, με την προηγούμενη διατύπωση, ότι αφορά στο συγκεκριμένο πλάγιο όριο, καθώς αυτό είναι το κοινό πλάγιο όριο, αν υπάρχουν και άλλα όμορα. Άρα εφόσον προστέθηκε η πρόταση για τμήμα συμφωνώ με τον @atheologitis Διατύπωση πριν το Ν.4759/20: "β) Οταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το κοινό όριο που έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ` ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο." 2) Είναι το δικό σου δ, με το προσαυξημένο Η αν πάρεις έχτρα ύψος, ή όπως είπε ο Kan62 σε περίπτωση που δεν εξαντλείς τον ΣΔ αν κάνεις Υ.Δ. και δεσμευτείς για το ύψος Η. Τεχνικές Οδηγίες ΝΟΚ:
  4. Έρχεται τροποποίηση στο άρθρο 14 που το ξεκαθαρίζει, πας με δ (παρ. 1θ του αρ. 14) https://ecopress.gr/ypen-dekatreis-allages-ston-nok-gia-ta/ 2.Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 1577/1985 (Α΄210). Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ. Στην περίπτωση της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται οι περ. στ΄, θ΄, ι΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.
  5. Αν εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην είσοδο κάθε κατοικίας, μέσα μπορείς να κάνεις ότι θες αλλά θα κάνεις μελέτη που θα τεκμηριώνεται η μελλοντική μετατρεψιμότητα σε χρήστη ΑΜΕΑ χωρίς να θίγεται ο φέρον οργανισμός. (Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για διαμερίσματα πολυκατοικίας) Η μετατρεψιμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ανελκυστήρα για τον πάνω όροφο. Αν ο ΑΜΕΑ έχει μπάνιο, υπνοδωμάτιο και κουζίνα όλα κατάλληλα διαστασιολογημένα στο Ισόγειο είσαι οκ.
  6. Δες αρ. 26 παρ. 4 του ΝΟΚ, έχει και κάποιες εξαιρέσεις για τα wc, και την παρακάτω εγκύκλιο Εγκ.42382/13: παρ.4 (α) Στα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του Ν-4067/12 κτίρια κατοικίας, για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια μετά την ισχύ του, δεν επιβάλλεται η μελέτη προσβασιμότητας, δεδομένου ότι στα κτίρια αυτά, δεν επιβάλλεται η υλοποίηση των απαραίτητων διαμορφώσεων ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Η υποβολή μελέτης προσβασιμότητας και η υλοποίηση των προβλεπομένων σε αυτή διαμορφώσεων - εγκαταστάσεων, επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου εκδίδεται οικοδομική άδεια αλλαγής χρήσης, εφόσον η νέα χρήση το απαιτεί. Εγκ.42382/13 παρ.4 (δ) Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων - πριν την ισχύ του παρόντος νόμου χώρων - για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια για χρήση εμπορίου, γραφείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τμ (δεν προσμετρώνται τα τμ που δεν υπολογίζονται στον σδ), οι χώροι αυτοί, υποχρεούνται μεν να έχουν διασφαλίσει την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση, εξαιρούνται δε, από τη δημιουργία προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, στις περιπτώσεις που προκαλείται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα: -Όταν δεν πραγματοποιείται ριζική ανακαίνιση και οι προτεινόμενες επεμβάσεις απαιτούν αναδιαμορφώσεις που θα μειώσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% το ωφέλιμο εμβαδόν του καταστήματος ή στις περιπτώσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, το 10% του χώρου τραπεζοκαθισμάτων, ή - Όταν προκύπτει ανάγκη χωροθέτησης χρήσης WC ΑμεΑ σε άλλον όροφο στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση προδιαγραφών ΑμεΑ ή ανάγκη χωροθέτησης σε χώρο που εξαιρείται από την υποχρέωση πρόσβασης (παρ.5 του παρόντος άρθρου) και το εναπομένον μικτό εμβαδόν είναι μικρότερο από 100 τμ ή Όταν απαιτείται παρέμβαση στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.
  7. 1. Όλη. Προκύπτει από τον ορισμό της όψης αρ. 2 παρ. 56 που μας λέει ότι η όψη ορίζεται σύμφωνα με τον προσανατολισμό της. Εφόσον έχεις παράλληλη υποχώρηση έχεις ίδιο προσανατολισμό. 2. Αμφιλεγόμενο. Πάντως αν έχεις 1εκ απόσταση μπορείς ... Άρα πρακτικά θεωρώ ότι μπορείς και να κολλήσεις. 3. Για την Σοφίτα ελέγχω όλο τον υποκείμενο όροφο (πιο συγκεκριμένα όλη την υποκείμενη οριζόντια ιδιοκτησία αν έχω περισσότερες από μία και δεν μπορεί η σοφίτα να είναι πάνω από άλλη οριζόντια ιδιοκτησία ή από κεντρικό κοινόχρηστο κλ/σιο). Για το πατάρι ελέγχω τον υποκείμενο χώρο του παταριού, άρα για τον έλεγχο του 70% σαν υποκείμενο χώρο παίρνω ότι υπάρχει κάτω από το πατάρι, κάτω από το κενό του και κάτω από την σκάλα του μαζί με τους τοίχους.
  8. Για να είμαι ειλικρινής δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς το σχόλιο και το ύφος, δεν βοηθάει και ο γραπτός λόγος. Το τι μου αρέσει και τι όχι είναι κάτι υποκειμενικό και δεν εξετάζεται έτσι η νομοθεσία. Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει πολύ τις ΥΔΟΜ και υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις τελικά ο νομοθέτης ήρθε το 2021 και έβαλε νέα παράγραφο στο άρθρο 16 για να το ξεκαθαρίσει. Την παρ. 11 του άρθρου 16 με τον Ν. 4819/21 και αυτό είναι που σαφώς ισχύει σήμερα ασχέτως με τις δικές μου προτιμήσεις: "Σε περιπτώσεις κτιρίων που εφάπτονται στα όρια του οικοπέδου όλα τα παραπάνω στοιχεία του άρθρου 16 δύνανται να εφάπτονται στα όρια ή και να έχουν απόσταση μικρότερη του ενός (1.00) μ."
  9. Για να αφαιρεθούν από την κάλυψη ναι. Αλλιώς αφαιρούνται από δόμηση και όγκο σε κάθε επίπεδο που τα έχεις. Π.Χ. αν έχεις ένα 5όροφο και στον 4ο όροφο έχεις ένα έρκερ με πλάτος 3μ, η τοιχοποιία 0,25*3,00μ που στους από κάτω ορόφους και στον 5ο όροφο έχει Θ.Λ. δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την κάλυψη επειδή στον 4ο όροφο εκεί έχεις δάπεδο και όχι Θ.Λ. επομένως στον 4ο το 0,25*3,00 θα μετρήσει σε δόμηση και όγκο. Αλλά θα αφαιρεθεί σε όλους τους άλλους ορόφους από δόμηση και όγκο.
  10. Δεν την χάνεις... Αφαιρούνται από δόμηση και όγκο. Δεν το λες και λίγο. Απλά η κάλυψη σου θα οριστεί από το επίπεδο της Pilotis. (βέβαια αν έχεις το κλιμακοστάσιο σε επαφή με το περίγραμμα ή και κάποιο διαμέρισμα σε επαφή με το περίγραμμα στην Pilotis, και εκεί έχεις τοιχοποιία με Θ.Λ. τα οποία επαναλαμβάνονται και στους από πάνω ορόφους μπορείς αυτά τα τμηματάκια να τα βγάλεις από κάλυψη - πρέπει δηλαδή τα Θ.Λ. να διατρέχουν όλο το ύψος του κτιρίου).
  11. Η ΕΕΔΜΚ είναι ουσιαστικά μια "μικρή άδεια δόμησης", είναι έγκριση για δόμηση, άρα προφανώς πρέπει να είναι οικοδομήσιμο το οικόπεδο, αλλά πέρα από το προφανές υπογράφουμε στην ΕΕΔΜΚ ότι "οι εργασίες πληρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς", βασικές πολεοδομικές διατάξεις είναι η ιαρτιότητα και η οικοδομησιμοτητα. Ωστόσο δες αν μπορείς να πας με «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών» του Ν4495 άρθρο 28 παρ. Ε και αρ. 29 παρ. 4 ε) «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών»: Η διοικητική πράξη που επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών της παρ. 4 του άρθρου 29, ύστερα από υποβολή τεχνικής έκθεσης και δήλωσης ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο μηχανικό.
  12. Δεν είναι επέκταση υπογείου (άλλωστε δεν επιτρέπεται η επέκταση υπογείου αρ. 17 παρ. 6β στα εκτός σχεδίου σύμφωνα με το αρ. 1 παρ. 2.ια). Είναι κατασκευές στον ακάλυπτο και επιτρέπονται Αρ. 17 παρ. 4ε εντός υποχρεωτικών αποστάσεων Αρ. 17 παρ. 8Βα εντός πρασιάς και Αρ. 17 παρ. 7δ στους προαιρετικούς ακάλυπτους: "Ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού, κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις."
  13. -Δεν είναι υποχρεωτικό - Οχι η σκάλα του παταριού δεν είναι κενό, μετράει στο εμβαδόν του παταριού για τον έλεγχο του 70% του υποκείμενου χώρο. Μπορείς να έχεις κλειστό χώρο σε επαφή με τη σκάλα. - Το τμήμα που θα βάλεις σε δόμηση, θα είναι όροφος, άρα η επιφάνεια κάτω από αυτό το τμήμα δεν θα είναι υποκείμενος χώρος του παταριού, άρα μειώνεται ο υποκείμενος χώρος και πρέπει να μειώσεις και το πατάρι για να ισχύει το 70%. Επίσης η σκάλα του παταριού μετράει στον έλεγχο του 70% τους υποκείμενου χώρου, δεν μετράει στο έλεγχο του 25% της επιτρεπόμενης δόμησης. Αν όμως η σκάλα είναι τμήμα του συνεπίπεδου ορόφου δηλαδή σκάλα αυτοτελούς ιδιοκτησίας και όχι σκάλα του παταριού, επίσης ο χώρος κάτω από την σκάλα δεν θα μετρήσει σαν υποκείμενος χώρος του παταριού. Άρα ο υποκείμενος χώρος για τον έλεγχο του 70% είναι μόνο ότι είναι κάτω από το πατάρι, από το κενό του (από την σκάλα του παταριού αν έχουμε) και προσθέτεις και τους περιμετρικούς τοίχους. Οπότε πάντα θα προκύπτει ένα κενό γύρο στο 20-25% σε σχέση με το εμβαδόν του παταριού. -Δεν υπάρχει υποχρέωση να διαχωρίζονται με τοίχους. Αλλά όταν έχω πατάρι συνεπιπεδο με όροφο όλοι οι περιμετρικοί τοίχοι του παταριου μετράνε σε δόμηση (έχει βγει εγκύκλιος).
  14. Πάντως, δεν τίθεται θέμα άποψης για το αν μετράει σε κάλυψη, καθώς ο ελεύθερος χώρος της Pilotis, δηλαδή η περίπτωση 6.ιζ του άρθρου 15 δεν εξαιρείται από την κάλυψη καθώς δεν αναφέρεται στην παρ. 4γ του άρθρου 12. Επίσης θα μπορούσε κάλλιστα ένα Ισόγειο με 50% διαμέρισμα να έχει 50% Pilotis, τι θα λέγαμε ότι κάλυψη είναι μόνο το διαμέρισμα ? Ο ελεύθερος χώρος της pilotis ουσιαστικά είναι ένας ημιυπαίθριος χώρος (στον ΓΟΚ δε την ανέφερε έτσι) με ευνοϊκότερη μεταχείριση καθώς δεν μετράει σε όγκο (και δίνει και bonus ύψος). Και είναι σαφές πιστεύω ότι και οι ημιυπαίθριοι επίσης μετράνε σε κάλυψη. Τώρα το ερώτημα ωστόσο δεν θα έλεγα ότι είναι ξεκάθαρο αλλά μάλλον θα συμφωνήσω με την ΥΔΟΜ. Ζήτα γραπτή απάντηση και στην συνέχεια ζήτα να το στείλουν στην αποκεντρωμένη. ΝΟΚ Αρ. 12 παρ. 4γ "4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο: ... γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ι’, ια’, ιβ’, ιγ’, ιθ’, κ’, κα’, κβ’, κγ’, κε’, κστ’, κη’ και λα’ της παρ. 6 του άρθρου 11. ... " ΓΟΚ 85 Αρ. 7 παρ. 1ι) "Ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (PILOTIS), εφόσον έχει: 1 ) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο, 2) στάθμη δαπέδου 0,50 μ. πάνω ή κάτω (+- 0,50 μ.) από την οριστική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους σε κάθε σημείο του ... "
  15. Δεν υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο στο νόμο. @ΚΑΝΑ Το 1,00μ είναι όταν έχουμε απόσταση από πλάγιο η πίσω όριο, οπότε το έρκερ επιπλέον από τους άλλους περιορισμούς πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1,00μ από το όριο. Αν το κτίριο είναι σε επαφή με το όριο κάλλιστα μπορεί και το έρκερ να είναι σε επαφή και γενικά μπορεί να είναι σε επαφή με το περίγραμμα του κτιρίου. Αρ. 16 παρ. 5 δ) Οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται εντός των, υποχρεωτικών ακαλύπτων, σε ύψος άνω των 3,00 μ. και όταν βρίσκονται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,00 μ. Έχει σχήμα και στις Τεχνικές Οδηγίες του ΝΟΚ:
  16. Σοφίτα άνετα χωρίς καθόλου αλλαγή. Έχεις ένα ισόγειο κάτω από τη στέγη με μεγάλο ύψος και την σοφίτα σου που σίγουρα είναι <50% του Ισογείου σου (θα μπορούσες επομένως να κάνεις και παραπάνω χώρους στη Σοφίτα). Στο εμβαδόν της Σοφίτας για τον έλεγχο του 50% θα μετρήσεις και εξωτερικούς τοίχους που είναι σε επαφή με τους χώρους της Σοφίτας αλλά δε θα μετρήσεις σκάλα. Επίσης η σκάλα σου αφαιρείται από δόμηση στο Ισόγειο (Αρ. 11 παρ. 6ε). Το ελεύθερο ύψος στο Ισόγειο τμήμα κάτω από την Σοφίτα να είναι >=2,50μ. (Ελπίζω να μην είναι εκτός σχεδίου, γιατί το Ισόγειο έχει μέγιστο ύψος 4μ + 1,20 με στέγη. Αν είσαι εκτός σχεδίου θα πας για πατάρι, έχεις εμβαδόν να προσθέσεις ώστε να τοποθετήσεις σε απόσταση τους τοίχους, και θα βάλει και κάποιο τμήμα εντός δόμησης συνεπίπεδο με το πατάρι ώστε να θεωρείται όροφος και θα μπούν και όλοι οι τοίχοι του πάνω επιπέδου σε δόμηση, και άρα θα μπορείς να πας με 7,50μ + 1,20)
  17. Όλη η όψη κοινόκτητο τμήμα του κτιρίου είναι, άπαξ και πάρεις συναίνεση βάλε όπου λέει η μελέτη σου
  18. Η ίδια η σοφίτα κάτω από την κεκλιμένη στέγη μπορεί να έχει την "μορφή" ημιυπαίθριου καθώς σύμφωνα με τον ορισμό Αρ. 2 πα.ρ 81 "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης...." αλλά θα πρέπει και το ανοιχτό/στεγασμένο/ μη θερμαινόμενο τμήμα να μετρήσει στο εμβαδόν της σοφίτας για τον έλεγχο του 50%. ΑΗΧ μόνος του σε συνέχεια της σοφίτας καταρχάς σημαίνει ότι έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα κάτι που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις (και θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται) ενώ ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μπορώ να έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα το ύψος του κτιρίου θα πρέπει να το ελέγξω μέχρι την πλάκα οροφής του ΑΗΧ άρα πιθανόν να μη βγαίνει.
  19. ΝΟΚ Αρ. 26 παρ. 4 "..... καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με μικτό εμβαδόν μικρότερο από εκατό (100) τ.μ. μπορούν να εξαιρεθούν μόνο από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, εφόσον αυτό προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους" ---------------- Κατευθύνσεις Εφαρμογής για τη Μελέτη Προσβασιμότητας, τη μεθοδολογία σχεδιασμού και το πλαίσιο που λαμβάνεται υπόψη, δίνονται με την Εγκ. 42382/13 παρ.4 (δ) Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων - πριν την ισχύ του παρόντος νόμου χώρων - για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια για χρήση εμπορίου, γραφείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τμ (δεν προσμετρώνται τα τμ που δεν υπολογίζονται στον σδ), οι χώροι αυτοί, υποχρεούνται μεν να έχουν διασφαλίσει την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση, εξαιρούνται δε, από τη δημιουργία προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, στις περιπτώσεις που προκαλείται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα: -Όταν δεν πραγματοποιείται ριζική ανακαίνιση και οι προτεινόμενες επεμβάσεις απαιτούν αναδιαμορφώσεις που θα μειώσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% το ωφέλιμο εμβαδόν του καταστήματος ή στις περιπτώσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, το 10% του χώρου τραπεζοκαθισμάτων, ή -Όταν προκύπτει ανάγκη χωροθέτησης χρήσης WC ΑμεΑ σε άλλον όροφο στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση προδιαγραφών ΑμεΑ ή ανάγκη χωροθέτησης σε χώρο που εξαιρείται από την υποχρέωση πρόσβασης (παρ.5 του παρόντος άρθρου) και το εναπομένον μικτό εμβαδόν είναι μικρότερο από 100 τμ ή - Όταν απαιτείται παρέμβαση στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. ---------------------------- Τα κρίσιμα μεγέθη για να είσαι στην εξαίρεση είναι το "ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τμ" και στην συνέχεια αν είναι πράγματι δυσανάλογη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη.
  20. Στην τεχνική οδηγία του ΝΟΚ αρ. 2 παρ. 1 αναφέρει: "Στην περίπτωση αίθριου στις όψεις του οποίου προβλέπονται στοιχεία του άρθρου 16, τότε επιβάλλεται καθαρή απόσταση Δ μεταξύ των κατακόρυφων ή οριζόντιων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων που βρίσκονται κατ’ επέκταση της επιφάνειας των όψεων του κτιρίου. Τα στοιχεία αυτά έχουν τη μέγιστη διάσταση που ορίζεται στο άρθρο 16." Τα έρκερ είναι στο άρθρο 16
  21. Συνάδελφος όχι κύριος και ενικός Αν δεν ξεπερνας τα 3,40 ναι ίσως μπορεί η οροφή του κύριου χώρου 35τμ να έχει κλίση αλλά δεν το καθιστά στέγη και σίγουρα δεν μπορεί να έχει από πάνω φύτευση η οτιδήποτε άλλο πλην φ/β πανέλων χωρίς επιπλέον κλίση. Αρ. 19 παρ. 2γ "γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα (φυτεμένο ή μη) και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος τεσσάρων κόμμα είκοσι μέτρων (4,20 μ.) από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο χώρος κύριας χρήσης της παρ. 2.α) δύναται να έχει μέγιστο εξωτερικό ύψος τεσσάρων κόμμα είκοσι μέτρων (4,20 μ.) από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Απολήξεις κλιμακοστασίων χωρίς στάση ανελκυστήρα στο δώμα (φυτεμένο ή μη) και μέγιστο εξωτερικό ύψος τριών κόμμα σαράντα μέτρων (3,40 μ.) από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις ανωτέρω απολήξεις, με ή χωρίς στάση ανελκυστήρα στο δώμα, καθώς και στην οροφή του χώρου κύριας χρήσης της περ. α) της παρ. 2, απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης, πλην φωτοβολταϊκών πανέλων τα οποία τοποθετούνται σε οριζόντια θέση με δυνατότητα κλίσης έως δύο τοις εκατό (2%) για την απορροή των ομβρίων υδάτων."
  22. Το 3,40 δεν μετρά στο ύψος. Ο χώρος 35τμ είναι κατασκευή που επιτρέπεται στο δώμα του κτιρίου (δες και τον τίτλο του άρθρου 19)
  23. Και τα δύο είναι κατασκευές που επιτρέπονται στο δώμα του κτιρίου. Η πλάκα οροφής του χώρου 35τμ δεν είναι δώμα του κτιρίου. Δεν μπορείς να βάλεις τη στέγη πάνω στο χώρο 35τμ. Σχετικά δες και τους ορισμούς ύψος κτιρίου ύψος στέγης
  24. Καταρχάς για να αφαιρεθούν από κάλυψη πρέπει να προβλέπονται σε όλους τους ορόφους (σαν ένα φωταγωγό δηλαδή πρέπει να "διαπερνά" το κτίριο μέχρι την ανώτερη στάθμη). Το ερώτημα σου είναι θέμα ερμηνείας .. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορείς να έχεις υπόγειο κάτω από θερμομονωτικά λιθοσώματα. Η αυστηρή ερμηνεία είναι ότι εκεί είναι επέκταση υπογείου εξαιτίας των ορισμών παρ. 34 και παρ. 61 του άρθρου 2 (αλλά δε νομίζω ότι συμβαδίζει με λογική μηχανικού...). 34. Κάλυψη του οικοπέδου είναι η επιφάνεια, που ορίζεται πάνω σε οριζόντιο επίπεδο από τις προβολές όλων των περιγραμμάτων των κτιρίων του οικοπέδου, εξαιρουμένων των χώρων που ορίζονται στο άρθρο 12. 61. Περίγραμμα κτιρίου αποτελεί η προβολή επί του εδάφους όλων των χώρων του, που προσμετρώνται στην κάλυψη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.