Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

MAKAP

Core Members
  • Περιεχόμενα

    3.159
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    27

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από MAKAP

  1. Όχι, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από νομοθετική ή άλλη διάταξη.

    Βασικά, η επισπεύδουσα πλευρά που κινεί τη διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίσει και την αμοιβή του πραγματογνώμονα, ανεξάρτητα από το πόρισμα του πραγματογνώμονα. 

  2. Δυστυχώς, στο διαμέρισμα το μεν πλυντήριο ήταν εκ κατασκευής (1972) δίπλα στο WC, μέσα σε ντουλάπα και χωρούσε μόνο το 45άρι, και η παροχή/αποχέτευση γινόταν στον εσωτερικό φωταγωγό. Μετά την ανακαίνιση πρόβλεψα χώρο στο WC στη θέση του μπιντέ, αλλά ο γιος και η νύφη ζήτησαν να φτιάξω κατάσταση στη βεράντα, όπως είχα δει σε ανακαινισμένο άλλου ορόφου. Στην ανακαινισμένη κουζίνα έχει προβλεφθεί χώρος μόνο για κουζίνα.

    Για τα πιάτα δεν έχουν πλυντήριο αλλά σκέφτηκα να ετοιμάσω θέση για το μέλλον.

  3. Το θέμα της αποχέτευσης αντιμετωπίζεται εύκολα  γιατί στην κολώνα που θα ακουμπάει η κατασκευή περνάει η κατακόρυφη στήλη αποχέτευσης  των κουζινών αυτής της πλευράς.

    Το ερώτημα που έγραψα αφορά στα νερά της βεράντας και η πρόταση του jbosdas δίνει λύση. Φυσικά, η λύση αυτή επηρεάζει αντίστοιχα την κατασκευή που θα "σκεπάσει/στεγάσει" τα πλυντήρια.

  4. Σε διαμέρισμα που ανακαινίζεται και προορίζεται για την οικογένεια του γιου, αποφάσισα να φτιάξω χώρο στη βεράντα που να έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν 2 πλυντήρια (σίγουρα ρούχων και μελλοντικά πιάτων). Παρόμοια εγκατάσταση έχει γίνει σε άλλο διαμέρισμα της ίδιας πλευράς και ίσως και σε άλλη πλευρά.

    Η βεράντα είναι φαρδιά, σκεπάζεται από τη βεράντα του πάνω ορόφου και ετοίμασα ήδη την υδραυλική εγκατάσταση της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

    Προβληματίζομαι για το υλικό που θα στεγάσει τα 2 πλυντήρια πάνω απο τα οποία σκέπτομαι και ένα χώρο για τα απορρυπαντικά κλπ.

    Θα ήθελα τη βοήθεια συναδέλφων για μια ελαφριά και οικονομική κατασκευή.

  5. 1 ώρα πριν, Xristos1993 said:

    Επομένως ανακεφαλαίωση. Πρώτα θέλω να μάθω αν το οικόπεδο καλύπτει τις ανάγκες μου έστω και με τους όρους δόμησης που λέει το τοπογραφικό που μου έδωσαν. 

    Για να πάρεις μια πρώτη ιδέα, το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 120τμ και ο ΣΔ 0,8.

    Επομένως, μπορούν να δομηθούν, χοντρικά, 120Χ0,8- 96τμ. Αν αυτά σου αρκούν για το σπίτι που έχεις στο μυαλό σου, προχωράς, διαφορετικά ψάχνεις για άλλο.

  6. Ότι και να προτείνει ο Δήμος, εκτός από τη διέλευση του προτεινόμενου πεζόδρομου μέσα από το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν επηρεάζεται το συγκεκριμένο.

    Έδειξες αυτό το ΤΔ στην Πολεοδομία? Ρώτησες αν μπορεί να οικοδομηθεί το οικόπεδο? 

    • Upvote 1
  7. Στο απόσπασμα του ΡΣ έχει καλύψειι, αδικαιολόγητα, τη συνέχεια της "εγκεκριμένης οδού (πεζόδρομος", στην οποία βλέπει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.

    Επίσης, δεν καταλαβαίνω την ανάγκη τροποποίησης του ΡΣ.

    Συμβουλέψου ένα τοπογράφο μηχανικό αφού δώσεις όλα τα στοιχεία που έχεις.

     

    • Upvote 1
  8. Το αν αξίζει ή όχι να τρέξεις εσύ το θέμα της τροποποίησης, εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

    Αυτό που προέχει και έχει μεγάλη σημασία είναι να μάθεις από ένα τοπογράφο μηχανικό της εμπειστοσύνης σου, τι ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο, δηλαδή γιατί χρειάζεται η τροποποίηση ενώ αυτός που υπέγραψε το ΤΔ βεβαιώνει ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση.

    Αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει και να στο επιβεβαιώσει μέλος του forum.

    • Upvote 1
  9. Συμπληρωματικά σε όσα έγραψε ο Didonis, η διαδικασία τροποποίησης ενός ΡΣ ξεκινάει από το Δήμο με απόφαση ΔΣ και αποστολή του φακέλου με το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα (ΤΔ) στην Περιφέρεια για έγκριση.

    Από τις τελευταίες πληροφορίες που έγραψες (δημιουργία νέου οικοπέδου κλπ) καταλαβαίνω ότι έχει ήδη συνταχθεί πράξη εφρμογής (ΠΕ) για την περιοχή, και προέκυψε η ανάγκη τροποποίησης του ΡΣ.

    Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος (βασικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, αλλά και εσύ) πρέπει να "σπρώξει" (επισπεύσει) τη διαδικασία τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια για την έγκριση.

    Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσεις με τον συντάκτη του ΤΔ και την Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) αν ισχύει ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου ως κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο.

    • Upvote 1
  10. Πρόσφατα αντιμετώπισα αντίστοιχο πρόβλημα σε πολυκατοικία που όλοι οι ιδιοκτήτες, πλην εμού, ψήφισαν αρνητικά στο αίτημα για 2η παροχή αερίου (αυτονόμηση) σε διαμέρισμα που ανακαίνισα. Σε όλη τη διαδικασία ακολούθησα πιστά τη σχετική νομοθεσία και όταν η ΕΔΑ Αττικής ενέκρινε τη μελέτη που είχε υποβάλει ο μηχανολόγος, που είχε αναλάβει την υπόθεση, την έστειλα στο διαχειριστή, την ανάρτησε στον πίνακα και δεν αντιμετώπισα καμία αντίρρηση για την όδευση στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

  11. 1. Σε κάθε περιοχή που εντάσσεται σε σχέδιο πόλης με διοικητική πράξη (παλιά με βασιλικό διάταγμα, αργότερα με προεδερικό διάταγμα ή με απόφαση Νομάρχη κλπ), που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, ορίζονται αφενός οι όροι δόμησης τηε περιοχής αυτής αφετέρου τα όρια αρτιότητας των οικοπέδων. Επομένως, για την περιοχή που βρίσκεται το οικόπεδό σου είχαν ορισθεί αυτά με τη διοικητική πράξη ένταξής της στο σχέδιο πόλης.

    2. Το παράδειγμα που διάβασες και μετέφερες εδώ αναφέρεται σε οικόπεδο εμβαδού 1000 τμ που βρίσκεται σε περιοχή με αρτιότητα οικοπέδου 250 τμ, δηλαδή σε οικόπεδο τετραπλάσιου εμβαδού από την αρτιότητα, στο οποίο μπορούσε να εφαρμοσθεί η αυτούσια διανομή μεταξύ δύο συνιδιοκτητών με ποσοστά συνιδιοκτησίας 75% και 25% αντίστοιχα.

    Μέχρι σήμερα, δεν έδωσες στοιχεία όπως 1) σε ποια περιοχή βρίσκεται το οικόπεδο, 2) με ποια διοικητική πράξη εντάχθηκε η περιοχή σε σχέδιο πόλης, 3) ποιο είναι το εμβαδόν του οικοπέδου, 4) αν ο χώρος που έχει χαρακτηρισθεί κοινόχρηστο πράσινο περιλαμβάνει μόνον το οικόπεδο αυτό ή και άλλα γειτονικά, 5) ποια είναι τα ποσοστά συνιδιοκτησίας που έχει καθένας από τους 3 συνιδιοκτήτες του οικοπέδου κλπ.

    Για να πάρεις τις υπεύθυνες απαντήσεις στις απορίες σου, πρέπει να απευθυνθείς σε ένα μηχανικό που ασχολείται με πολεοδομικά θέματα.

  12. Εάν το οικόπεδο αυτό και ίσως και άλλα βρίσκονται σε χώρο που έχει χαρακτηρισθεί από το σχέδιο πόλεως ως κοινόχρηστο πράσινο (ΚΧ) ή άλλη παρεμφερή διατύπωση, ΔΕΝ μπορεί να οικοδομηθεί.

    Εάν το σχέδιο πόλεως εγκρίθηκε πριν από το 1983, ο δήμος οφείλει να αποζημιώσει όλα τα ακίνητα (οικόπεδα και κτίσματα) που περιλαμβάνονται στο χώρο πρασίνου. 

    Εάν αυτό δεν έχει γίνει, τότε μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία αποχαρακτηρισμού του χώρου, που είναι χρονοβόρα και χωρίς σίγουρο αποτέλεσμα γιατί ο δήμος μπορεί να ζητήσει και πάλι τον χαρακτηρισμό του ως ΚΧ.

  13. Το 1983 είναι οριακό σημείο αναφοράς για τις εντάξεις περιοχών σε σχέδιο πόλης. Με το ν. 1337/1983 άλλαξε η προηγούμενη διαδικασία και κάθε οικόπεδο οφείλει εισφορά σε γη και σε χρήμα με την ένταξή του στο σχέδιο πόλης. Τις λεπτομέρειες μπορείς να τις μάθεις από το μηχανικό της επιλογής σου.

    Εάν η ένταξη έγινε πριν από το 1983, η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική, δεν προβλεπόταν εισφορά, αλλά δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί εδώ, πολύ περισσότερο αφού χαρακτηρίστηκε και πάλι το οικόπεδο ως κοινόχρηστος χώρος. Σ' αυτή την περίπτωση, υπόχρεος για αποζημίωση είναι ο Δήμος και, όπως γράφεις, έχει προχωρήσει σε κάποιο βαθμό η υπόθεση αφού αντιμετωπίστηκε η αποζημίωσή σας από το Πράσινο Ταμείο.

    Τα στοιχεία που δίνεις είναι λίγα και χρειαζεσαι ένα δικηγόρο με εμπειρία στα θέματα εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας, για να μελετήσει ΟΛΑ τα στοιχεία της υπόθεσης και να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα. 

    • Upvote 3
  14. 7 ώρες πριν, George0006 said:

    Καλησπέρα , 

    Έχω ένα οικόπεδο με το οποίο το έχουν χαρακτηρίσει χώρο πρασίνου. Η δικαστική απόφαση  που βγήκε ( πριν 10 χρόνια και πάνω ) έλεγε  είναι να ληφθεί σύντομα  μία απόφαση είτε να το πάρουμε (εγώ και ο αδερφός μου και ο θείος μου) είτε να  μας δώσει λεφτά ο Δήμος.  Το πράσινο ταμείο είπε ότι θα μας δώσει τα λεφτά γιατί ο Δήμος δεν έχει .Κάναμε ένσταση για το ποσό που έδινε γιατί δεν ήταν στην αντικειμενική αξία του. Μας έστειλε απάντηση ότι το ποσό το μέγιστο που δίνει είναι ας πούμε 100. 

    Το από χαρακτηρίζουν από πράσινο και το ξανά χαρακτηρίζουν πράσινο ( σύμφωνα με κάποιον νόμο ).

    Το οικόπεδο είναι εξ αδιαιρέτου κάτι που θα ήθελα πολύ να "διαιρεθεί και να έχω το δικό μου ποσοστό" αλλά δεν νομίζω να γίνεται. 

    Έχω ερωτήσεις και ελπίζω να έχετε καλές συμβουλές

    1)μπορεί καταρχάς να  πάρω το δικό μου ποσοστό και να πω αυτό μου ανήκει ? ( ή θα πρέπει  πρώτα να τελειώσει όλη η διαδικασία με το πράσινο ταμείο - χώρος πρασίνου )

    2) έχουν περάσει 10 χρόνια και παραπάνω από την απόφαση του δικαστηρίου  που λέει "σύντομα" εγώ τι μπορώ να κάνω ώστε να έρθει στην κατοχή μου/μας ?

     

      

    Ενα οικόπεδο μπορεί να ανήκει σε ένα ή περισσότερους ιδιοκτήτες, και αυτοί να έχουν ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο, που σημαίνει ότι το οικόπεδο ΔΕΝ μπορεί να διαιρεθεί σε τμήματα, κατά τα ποσοστά κάθε ιδοκτήτη, για το λόγο ότι τα τμήματα αυτά δεν θα αποτελούσαν άρτια οικόμεδα.

    Το οικόπεδο εξακολουθεί να είναι στην κατοχή σας, αλλά η χρήση του έχει αλλάξει, σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη, και από οικοδομήσιμο χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστο πράσινο και δεν μπορείτε να το "εκμεταλλευτείτε" ως οικοδομήσιμο.

    Εάν η πολεοδομική μελέτη εγκρίθηκε μετά το 1983, πρέπει να έχει προβλεφθεί, με τη μελέτη αυτή, οικόπεδο σε άλλη θέση, για την "αντικατάστασή" του ή χρηματική αποζημίωση. Εάν εγκρίθηκε πριν από το 1983, ακολουθείται άλλη διαδικασία.

    • Upvote 2
  15. Επανέρχομαι στο θέμα, με αφρμή το ετήσιο service του λέβητα και του καυστήρα, που έγινε αυτή τη φορά από άλλον τεχνικό. Συζήτησα το θέμα μαζί του και όταν τελείωσε το service και πήγαμε στο χώρο της κουζίνας (πάνω από το λεβητοστάσιο), όπου είχε τοποθετηθεί ο αναλογικός θερμοστάτης, παρατήρησε ότι βρισκόταν σε μικρή απόσταση (1,50μ περίπου) από το σώμα. Είπε ότι αυτή είναι η αιτία που κλείνει γρήγορα ο θερμοστάτης, αν και τον είχα τερματίσει (35β). Δοκίμασε τη λειτουργία του με τη σημερινή θερμοκρασία (24β) και άνοιγε και έκλεινε γύρω απ' αυτήν.

    Θεωρεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί με ψηφιακό ασύρματο, και να τοποθετηθεί στην ίδια θέση ο δέκτης ενώ ο πομπός μορεί να βρίσκεται σε άλλο χώρο και μακριά από σώμα.

    Νομίζω ότι αυτή είναι μια σωστή ερμηνεία του προβλήματος. Ποια είναι η δική σας γνώμη και ποιον ψηφιακό ασύρματο θερμοστάτη προτείνετε?

  16. 1 ώρα πριν, AthenianTraveler said:

    Γεια σας

    Ζήτησα από το ΤΕΕ να στείλει πραγματογνωμονα με αίτημα, να καταγράψει αποκλειστικά και μόνο τις κακοτεχνίες που προξένησε επαγγελματίας στο σπίτι. στις οδηγίες έγραφε ότι ο πραγματογνωμονας θα απαντήσει ΜΟΝΟ στο ερωτημα που θετω. Ο πραγματογνωμονας ωστόσο μεροληπτησε και έβγαλε πόρισμα καταμοιραζοντας ευθύνες για την αιτία των φθορών και προτείνει ότι μπορούν να διορθωθούν, κάτι που επιθυμούσε ο κατασκευαστής που προκάλεσε τις φθορές. Αλλοι ανεξάρτητοι κατασκευάστες μου είπαν ότι δεν επιδιορθώνεται το εργο που παρέδωσε.

    Τι ισχύει για τα πορίσματα ; Είναι άκυρο; Έχει κάνει πειθαρχικό; Παράβαση καθήκοντος λόγω μεροληψίας;

    Υπάρχει κανονισμός που να ορίζει καθήκοντα αρμοδιότητες πραγματογνωμόνων;

    Τι μπορώ να κάνω εγώ τώρα; Έδωσα ένα σωρό λεφτά στο ΤΕΕ και το έφτιαξε στα μέτρα του εγκαταστάτη. 

    1. Στον πραγματογνώμονα είτε του ΤΕΕ είτε εκείνου που έχει ορίσει το δικαστήριο δεν μπορείς να βάλεις οδηγίες για το ερώτημα που θα κάνεις. Ο μηχανικός είναι επιστήμονας και είναι υποχρεωμένος να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις που έχουν σχέση με το ερώτημα.

    2. Είναι γνωστό σε ολους ότι, για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, μπορούν να εκδοθούν διαφορετικές απόψεις από τους επιστήμονες (μηχανικούς, δικηγόρους και λοιπούς).

    3. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να υποβάλεις ένσταση στο ΤΕΕ, όπως σε ενημέρωσε ο tetris.

  17. Πολλά συγχαρητήρια και από μένα στον εξαιρετικό συνάδελφο, για την αμέριστη και ουσιαστική συμβολή του στην προσπάθεια ενημέρωσης για θέματα της ειδικότητάς του.

    Δεν γνωρίζω τους λόγους αποχώρησης από το συγκεκριμένο πόστο, που τόσο επάξια υπηρέτησε, αλλά πιστεύω ότι "θα λείψει" από τη μεγάλη κοινότητα των μηχανικών.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.