Μετάβαση στο περιεχόμενο

dpapastergiou

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Τρίκαλα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

dpapastergiou's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Κάποιες επισημάνσεις για το όλο θέμα. 1. Αν συνδέσεις ένα 10άρακι με STP, όντως μία λάμπα 60W αρκεί για να εξαλείψει την τάση. 2. Σε 100άρι με 10 STP η τάση παραμένει μεγάλη. Σε διακοπή 2 φάσεων φθάνει κοντά στα 200V αν θυμάμαι καλά. Προσωπικά δεν θα... έβαζα χέρι όπως επίσης δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ενός (έστω και αμελούς) τεχνικού της ΔΕΗ. 3. Αν και όντως η οδηγία μιλάει για φορτίο (προβολέα) 500W, μεταξύ μας συνάδελφοι το θεωρώ γελοίο να προτείνεται τέτοια μέθοδος, έστω και εάν με αυτό το τρόπο κάνουμε τη δουλειά μας. 4. Εφόσον επιλέξετε να βάλετε STP, το πρόβλημα λύνεται με έναν επιτηρητή φάσης και έναν ηλεκτρονόμο. Προσοχή, δεν κάνουν όλοι οι επιτηρητές αφού κάποιοι επιστρέφουν τάση μόνοι τους! Ο συγκεκριμένος της ΑΒΒ δεν επιστρέφει. Ενημερωτικά το κόστος δεν ξεπερνά τα 350 ευρώ στο σύνολο. 5. Το θέμα της επιτήρησης της DC πλευράς δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το υπό συζήτηση πρόβλημα. Παρόλα αυτά η SMA στη νέα έκδοση firmware που περνά στους STP, το έχει απενεργοποιημένο. 6. Το αν τελικά η ΔΕΗ συνδέσει ή όχι το πάρκο, έχει να κάνει με την παραξενιά της κάθε περιοχής. Θεωρητικά θα πρέπει.
  2. Αγαπητέ συνεπίθετε, επειδή όντως δεν έχεις ασχοληθεί αρκετά, το θέμα είναι τυπικό. Δεν είναι επιπόλαιες όλες οι ΔΕΗ της Ελλάδας εκτός από τις Σέρρες. Άλλωστε τη δοκιμή με τη λάμπα η ΔΕΗ την προτείνει και όχι κανείς από εμάς. Σε όλες τις περιπτώσεις βγαίνει αρνητικό και είναι λογικό να είναι έτσι. Δεν αναφέρεται καν ως πρόβλημα. Επίσης στην ουσία δεν έχει κανένα νόημα αφού η ΔΕΗ δεν πρόκειται ποτέ να κόψει "μονοφασικά", άρα η πιθανότητα μονοφασικής διακοπής δεν υφίσταται στην πράξη. Δεν είναι εκεί συνεπώς το θέμα. Όπως ξαναέγραψε άλλωστε -αν και η ΔΕΗ ΔΕΝ το ζητά- μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Για μένα, μετά από παρακολούθηση μηνών σε δεκάδες εγκαταστάσεις τόσο με μονοφασικούς όσο και με τριφασικούς inverter, θέμα είναι η άπόδοσή τους.
  3. Απ' ότι γνωρίζω, εκτός από τη ΔΕΗ στις Σέρρες που τραβάει το ''δικό της δρόμο'', γενικά σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού πρώτα γίνει το περιβόητο τεστ της λάμπας. Το φαινόμενο μπορεί να λυθεί είτε με επιτηρητή και ρελέ είτε με μικρά μονοφασικά ρελέ και αντιστάσεις. Εμένα πάντως δεν με προβληματίζει τόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο όσο η απόδοσή τους, για την οποία δεν έχω πειστεί έχοντας εγκαταστήσει ήδη αρκετούς. Έχεις κανείς παρατηρήσει κάτι σχετικό; ΥΓ. Θα μου επιτρέψετε να πω από προσωπική εμπειρία ότι η υποστήριξη της SMA είναι εξαιρετική.
  4. Κάποιες απαντήσεις -για λόγους αντικειμενικότητας- στα προηγούμενα 1. Συμφωνώ μαζί σου. Όντως εάν αγαπάς τη δουλειά του Μηχανικού, είτε Ηλεκτρολόγος είσαι είτε Μηχανολόγος, θα βρεις το δρόμο σου αργά ή γρήγορα. 2 & 3. Μέλλον υπάρχει γενικά στις ΑΠΕ και φυσικά όχι μόνον στα αιολικά. Αν μάλιστα θέλεις να αντιμετωπίσεις με ρεαλισμό την κατάσταση, στην Ελλάδα λόγω των γνωστών προβλημάτων με περιοχές Natura, δάση κλπ (δεν φταίνε οι ''οικολόγοι'' για όλα), οι ελεύθερες περιοχές με καλό αιολικό δυναμικό έχουν περιοριστεί αφού έχουν κατατεθεί σχετικοί φάκελοι, άσχετα εάν δεν έχουν γίνει τα έργα ακόμη. Σαφώς έχει δουλειά στην κατασκευή. Αυτό ισχύει και για ΦΒ, αφού ο αριθμός των MW που έχουν συνδεθεί είναι ακόμη μικρότερος. Προφανώς ακόμη και ένας ιδιώτης μπορεί να στήσει μία μικρή εγκατάσταση, όπως μπορεί να στήσει και μία μικρή ανεμογεννήτρια. Για μεγαλύτερα έργα χρειάζονται μηχανικοί. Τέλος ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή του φίλου μας, είναι ο τόπος διαβίωσης. Εάν δεν τον πειράζει τα (ωραία ελληνικά) βουνά, τότε σαφώς μπορεί να στραφεί και στα αιολικά. Ασχολούμαι 4 χρόνια με ΦΒ αλλά δεν θα είμαι τόσο απόλυτος όσο εσύ. Ο τομέας της ενέργειας έχει γενικά ενδιαφέρον. Σήμερα είναι αιολικά, ΦΒ, υδροηλεκτρικά, αύριο κάτι άλλο...
  5. Κάπου ανάμεσα στις προηγούμενες απαντήσεις είναι η αλήθεια. Όντως τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ πιο δημοφιλή την ώρα αυτή και μπορείς να ασχοληθείς και μόνος σου. πχ. Το μπορείς να ''σηκώσεις'' το κόστος κατασκευής μια φωτοβολταϊκής στέγης. Το κακό είναι ότι ειδικά φέτος στην αγορά βγήκαν εκατοντάδες εταιρίες ''ειδικές'' στα ΦΒ. Με τα αιολικά δύσκολα θα ασχοληθείς μόνος σου αφού τα κόστη ξεφεύγουν, εκτός και εάν δουλέψεις σε κάποια εταιρία του χώρου. Υπάρχει βέβαια μία μάλλον παρθένα αγορά που έχει να κάνει με μικρά αιολικά (έως 20kW) και την οποία μπορείς να ψάξεις. ───────────────────────────────────────────────────── Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου). Chilon
  6. Νομίζω πως εδώ θα βρεις αυτό που ψάχνεις http://www.astrosynedrio2007.gr/praktika/chapters/Giannakopoulos.pdf. Όσο για την κουβέντα με τους τράκερ και τα FS, και εγώ θεωρώ ότι γενικά για τα μέρη μας όπου τα πάνελ φθάνουν το καλοκαίρι τους 70 βαθμούς, τα FS είναι μία εξαιρετική περίπτωση. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι διάβασα διάφορα για τα CdTe πάνελ και την απομάκρυνσή τους λόγω του Cd. Σε σχέση με τους τράκερ, νομίζω πως ο διπλός άξονας δεν ενδείκνυται για τα FS λόγω τεχνολογίας (καταρχήν) και βάρους (κατά δεύτερον), όμως σύντομα θα κάνω μια εγκατάσταση σε μονό, οπότε θα σας έχω νέα.
  7. Θεωρητικά πάντως δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των BIPV εφόσον τηρούνται τα όσα η πρόσφατη ΚΥΑ ορίζει. Μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισα προβλήματα με την άδεια μικρής κλίμακας... Εκτός από το ότι βέβαια οι πολεοδομίες συνεχίζουν να σημειώνουν το νούμερο 17 πάνω στις άδεια, το οποίο αντιστοιχεί στην τοποθέτηση... ηλεκτρικού θερμοσίφωνα!
  8. Αν και το παιχνίδι με τις λέξεις δεν είναι το αγαπημένο μου, οφείλω να σου πω ότι - Στο μεν 2 δεν έχουμε αλλαγή νόμου αλλά έναν νόμο που βγήκε πριν το ίδιο το κράτος να είναι έτοιμο για αυτόν. Γι' αυτό και τον τροποποίησε τον Γενάρη που μας πέρασε. Αν παρόλα αυτά αδίκησα τους υπευθύνους ως προς τη σοβαρότητα που επιδείξανε, ζητώ συγγνώμη... - Στο 5 αλλαγή δεν είχαμε γιατί... δεν είχαμε καν νόμο! Κάθε πολεοδομία λειτουργούσε κατά το δοκούν, στηριζόμενη είτε σε γενικές διατάξεις του ΓΟΚ για την εκτός σχεδίου δόμηση (μέχρι και απόσταση δ ανάμεσα στις σειρές των βάσεων μου έχουν ζητήσει να κρατήσω!) ή παλιούς νόμους Ν. 2941/01 κα. Είναι άλλο πράγμα ακαδημαϊκά να εξετάζουμε τις νομοθεσία και άλλο να βρίσκεσαι καθημερινά στα πολεοδομικά γραφεία ανά την Ελλάδα προσπαθώντας να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Και δεν φταίνε μόνον οι υπάλληλοι, κάποιοι εκ των οποίων ενδεχομένως θέλουνε να εξυπηρετήσουν καταστάσεις, όμως το νομοθετικό αλαλούμ δε τους βοηθά. - Ο αναπτυξιακός (Ν.3299/2004) προφανώς τροποποιήθηκε εκ των υστέρων, με τις νέες του διατάξεις να ισχύουν από το 01/01/2007. Όσο για την αγορά, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, όμως η ίδια η αγορά θα κρατήσει αυτούς που αντέχει και θα αποβάλει τους υπόλοιπους. Απ' ότι ακούω, δημιουργείται ένα πλαίσια λειτουργίας των εταιριών που θα παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, γεγονός που θα ξεκαθαρίσει εν μέρει την κατάσταση.
  9. Ως προς την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΦΒ, προφανώς καλέ μου συνάδελφε ή θα αστειεύεσαι ή δεν έτυχε να στήσεις κάποιο πάρκο. Μια μικρή αναδρομή σε κραυγαλέες αλλαγές, πισωγυρίσματα και αναντιστοιχείες του κράτους, αν και κινδυνεύουμε να βγούμε off topic. 1. Επενδυτής που το 2007 ξεκίνησε τη διαδικασία, πλήρωσε τις μελέτες, ενδεχομένως αγόρασε χωράφι κλπ, αφού περίμενε 2 χρόνια να εξεταστεί η αίτησή του για εξαίρεση από άδεια παραγωγής, πλέον δεν μπορεί να υλοποιήσει, αφού το κράτος τον 11/2008 θυμήθηκε να ψηφίσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ θεσπίζοντας (σωστά αλλά τραγικά καθυστερημένα) περιοχές αποκλεισμού, στις οποίες ενδεχομένως είναι το χωράφι του, με πιο συνηθισμένο πρόβλημα τη γη υψηλής παραγωγικότητας και τις περιοχές Natura 2000. 2. Το κράτος εξέδωσε πιεζόμενο από την ΕΕ τον νόμο για τις ΑΠΕ του 2006, έχοντας μία ΡΑΕ με ελάχιστο προσωπικό και γραφεία που τελικά δεν χωρούσαν ούτε τους φακέλους των μελετών. 3. Το περίφημο πρόγραμμα ανάπτυξης ΦΒ άλλαξε. Άλλο θέσπισε ο Σιούφας και άλλο ισχύει (που δεν ισχύει) σήμερα. 4. Τα συμβόλαια πώλησης άλλαξαν και από τα 10+10 χρόνια πήγαν στην 20ετία με παράλληλα θέσπιση του feed in tariff. Και αυτή η αλλαγή στην πορεία έγινε. 5. Οι πολεοδομικοί όροι και προϋποθέσεις για την κατασκευή των ΦΒ ξεκαθάρισαν (σχεδόν) μόλις πριν από 1 μήνα, 2 1/2 χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ 6. Ο αναπτυξιακός καθυστερεί τουλάχιστον 1 χρόνο για τη γνωμοδοτική και άλλο τόσο για να δώσει χρήματα. Μετά από όλα αυτά συνεχίζεις να πιστεύεις πως η νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος από το κράτος ήταν σοβαρή; Και δεν το λέω με καμία διάθεση αναθέματος. Απλώς καταγράφω μία σειρά γεγονότων.
  10. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα και στο κομμάτι των ΦΒ έχω δει τα τελευταία χρόνια νόμους και διατάξεις να αλλάζουνε μέσα σε λίγες μέρες, δεν ενστερνίζομαι απόλυτα τη σιγουριά σου. Και εμένα από τη ΔΕΗ μου είπανε το ίδιο (αντιλογισμός χρημάτων), όμως στην ΚΥΑ για το ΦΒ στις στέγες ΦΕΚ 1079/2009, άρθρο 3, παρ. 6 διαβάζω "Ως παραγόμενη ενέργεια νοείται η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μείον την ενέργεια που τυχόν αυτό απορροφά από το Δίκτυο για ίδια κατανάλωση." Μακάρι να έχεις δίκιο, αλλιώς σαφώς δεν συμφέρει. Αν πάντως δεν συνδέσω κάποιο και πληρωθώ για τον πρώτο μήνα, κρατάω τις αμφιβολίες μου!
  11. Όντως έχεις δίκιο. Δεν απαλλάσεσαι. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογία, είναι πολύ πιο σημαντικό από το 19% που πληρώνεις άπαξ. Η αλήθεια είναι ότι τα 10άρια στην αρχή τα είχα παρεξηγημένα, πλέον όμως θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρουν. Αρκεί βέβαια τελικά να γίνεται αντιλογισμός χρημλατων και όχι ενέργεια και επίσης το ρολόι να μετράει όντως εισερχόμενα - εξερχόμενα και όχι τη διαφορά τους όταν υπάρχει παραγωγή αλλά και κατανάλωση!
  12. Και εγώ δηλώνω λάτρης του thin film της first solar αλλά μάλλον δεν θα τα τοποθετούσα σε tracker. Καθώς η απαιτούμενη επιφάνεια είναι 50% μεγαλύτερη, απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός τράκερ και το κόστος ανεβαίνει αρκετά. Παράλληλα το βάρος των thin film στο σύνολό τους ξεφεύγει λίγο από τα δεδομένα υπολογισμού των tracker που δει και δοκιμάσει. Δεν το θεωρώ απίθανο, όμως είναι ασύμφορο. Άσε που η FS δεν θα σου δώσει μόνο 20KW, αν μιλάμε για 20άρια...
  13. Το θέμα των τιμών είναι πολύ μεγάλο και θεωρώ πως αν δεν συγκρίνεις τα πάνελ τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, δεν μπορείς να μπεις σε σύγκριση τιμών. Άλλο είναι να δώσεις προσφορά με πάνελ γερμανικών εταιριών και άλλο με ινδικά! Τα υπόλοιπα συνοδά έργα, βάσεις αντιστροφείς κλπ σαφώς και επηρεάζουν την τιμή, αλλά όχι τόσο πολύ. Προφανώς πολύ λιγότερο την επηρεάζει ο τρόπος στήριξης, αν δηλαδή γίνεται με σκυροδέτηση, έτοιμα κράσπεδα ή έμπηξη. Τέλος κάποιες εταιρίες δίνουν τιμές με το κλειδί στο χέρι συμπεριλαμβάνοντας μελέτες πολεδομίας αναπτυξιακού κλπ, υλικά, κατασκευή, περιφράξεις, συναγερμούς, τηλεμετρίες κλπ και άλλες μόνο τα στοιχειώδη. Θέλει λίγο ψάξιμο το θέμα.
  14. Κατά τη γνώμη μου -και έχοντας εκδόσει σχετικές άδεις για πάρκα σε διάφορους νομούς της χώρας- καλύτερα να ρωτήσετε τους συναδέφλους στις Πολεοδομίες γιατί ο καθένας ζητά τα δικά του. Έχω δει Πολεοδομίες που βγάζουν τις άδειες μικρής κλίμακας με απλές διαδικασίες και γρήγορα, αλλά και άλλες που το μόνο που δεν μου ζητήσανε ήταν... χαρτί από τον παπά της ενορίας!
  15. Καλησπέρα, Το ρολόι που βάζει η ΔΕΗ είναι ένα, απλά μετρά είσοδο και έξοδο ενέργειας. Για το κόστος στα πάρκα μέχρι 10 KW δεν είμαι σίγουρος, προφανώς όμως πρέπει να είναι 1.400 ευρώ, όσο και η παροχή για Νο.2 ρολόι. Σε σχέση με το ΦΠΑ, απ΄ότι ξέρω παίρνεις απαλλαγή για τον εξοπλισμό, όχι όμως και για τις εργασίες. Το κόστος για ένα πάρκο 10KW σε στέγη εκαρτάται από την προέλευση και ποιτότητα των υλικών. Γι ασοβαρά υλικά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.