Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βρασίδας

Members
  • Περιεχόμενα

    42
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.031 profile views

Βρασίδας's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Helpful Rare
  • One Year In
  • Dedicated Rare
  • Collaborator Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

59

Φήμη στην κοινότητα

  1. @meres Η διαβίβαση γίνεται ως εξής: Για το 2022 (όπως και για το 2023) δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των κρατήσεων. Επομένως, αγνόησε το μήνυμα, συμπλήρωσε το σωστό ποσό και συνέχισε τη διαδικασία. @koulosb Πρέπει να τα χαρακτηρίσεις όλα.
  2. Ακριβώς έτσι είναι, συνάδελφε. Υπογραμμίζω (για όσους παρακολουθούν το θέμα) ότι δεν καταχωρούμε το ειδοποιητήριο αλλά την πληρωμή.
  3. Ναι, γενικά ισχύει. Κατ' εξαίρεση, όταν η πληρωμή γίνεται σε διαφορετικό έτος από αυτό της ημερομηνίας έκδοσης του ειδοποιητηρίου, χρησιμοποιούμε την ημερομηνία πληρωμής ώστε να υπολογιστεί το έξοδο στο σωστό έτος. Υπάρχει και πιο απλή (εναλλακτική) λύση. Μπορείς να χρησιμοποιείς πάντα την ημερομηνία πληρωμής ως ημερομηνία έκδοσης.
  4. @tettris Το ζήτημα με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι απλό. Οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται ταμειακά ως ασφαλιστική εισφορά εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του έτους αυτού. Με άλλα λόγια, οι εισφορές (ανεξαρτήτως του μήνα στον οποίο αναφέρονται) ή δόσεις ρύθμισης εισφορών προηγούμενων ετών που θα καταβληθούν εντός του 2023 θεωρούνται έξοδο του 2023. Αυτό δεν ισχύει για τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Δηλαδή, στο myDATA διαβιβάζεται μόνο το ποσό της εισφοράς (ή της δόσης) χωρίς την προσαύξηση (ή πρόστιμο).
  5. Όχι, φυσικά, συνάδελφε. Σε μεταβολή μεγεθών αναφέρεται το εδάφιο, όχι σε κοστολόγηση εργασιών.
  6. @tirbouson Στην προηγούμενη σελίδα του θέματος παρέθεσες το post "Χειρισμός εξόδων στο myDATA". Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χαρακτηρισμό (κατηγορία και είδος) από το παράδειγμα της πρώτης παραγράφου. Υποθέτω ότι αγόρασες αναλώσιμα για το γραφείο σου.
  7. Δεν επηρεάζει σε κάτι αυτό το πεδίο. Μπορείς να χαρακτηρίσεις το έξοδο ανεξαρτήτως της επιλογής του εκδότη.
  8. Ναι, αυτό πρέπει να κάνεις. Η ακύρωση του παλιού θα γίνει από τον εκδότη ώστε να μην επιβαρυνθούν τα έσοδά του δύο φορές με το ίδιο ποσό. Εσύ, ως λήπτης, θα επιλέξεις απόρριψη για το παλιό για να μην προσμετρηθεί στα έξοδά σου. Στη συνέχεια, θα χαρακτηρίσεις το νέο (που θα έχει δύο γραμμές). Άπαξ και ένα παραστατικό διαβιβαστεί στο myDATA, δεν διαγράφεται. Μπορεί να ακυρωθεί (εκδότης) ή να απορριφθεί (λήπτης), όμως θα εξακολουθεί να υπάρχει (χωρίς να επηρεάζει τα συνολικά έσοδα ή έξοδα, αντίστοιχα).
  9. Όλα τα απαιτούμενα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή: Αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών του ΤΕΕ
  10. @jhammer00 Δεν μπορείς να έχεις στην ίδια γραμμή παραστατικού ποσό φπα που εκπίπτει και ποσό φπα που προστίθεται στην καθαρή αξία. Η εξοδοποίηση του φπα των μεταφορικών δεν είναι σωστό να γίνει. Η μόνη λύση είναι να δηλωθεί ξανά το τιμολόγιο με δύο γραμμές (μία για τη συσκευή και μία για τα μεταφορικά) και να ακυρωθεί αυτό που έχει διαβιβαστεί.
  11. Τα παραστατικά εσόδων του 2021 πρέπει να διαβιβαστούν μέχρι τέλος Μαρτίου είτε μέσω της ειδικής φόρμας είτε με λογιστικό πρόγραμμα. Για λάθη ή παραλήψεις δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Ναι. Για ΑΠΥ είσπραξης αμοιβής από ιδιώτες θα επιλέξεις: "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών λιανικές – ιδιωτική πελατεία (Ε3_561_003)".
  12. Ναι, πρέπει να είναι σχεδιασμένα. Οι οδεύσεις δεν μπορούν να περνούν πάνω από μηχανήματα. Στις κατοικίες συνηθιζόταν να τυπώνεται η κάτοψη χωρίς τα έπιπλα και έπειτα να σχεδιάζονται οι οδεύσεις. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Οι ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές στην διάταξη δεν επηρεάζουν την μελέτη σου· λαμβάνεις υπ' όψιν τα τωρινά δεδομένα.
  13. @Elfi Lempida Χρειάζεται ενημέρωση (ανεξάρτητα από τον χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας) λόγω τροποποίησης των αρχιτεκτονικών χωρίς να αλλάζει το διάγραμμα κάλυψης. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και για τις έντυπες άδειες. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, πρέπει να υποβληθούν όλα τα στοιχεία του αρχικού φακέλου σε ηλεκτρονική μορφή.
  14. Εάν υπάρξει πρόβλημα στο κτίριο, οι ευθύνες θα καταλογιστούν —κατά κύριο λόγο— στον μελετητή και στον επιβλέποντα. Επιπλέον, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο εργολάβος δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο. Όποιος δεν βρίσκεται στην ζωή απαλλάσσεται (αναγκαστικά) των ευθυνών. Πάντως ο επιβλέπων από τα επιχρίσματα και μετά δεν εμπλέκεται.
  15. @vagias Η υπέρβαση των 4,26τ.μ. θα δηλωθεί στο δεύτερο φύλλο μαζί με την παραβίαση πλάγιας απόστασης, αφού δεν γίνεται να δηλωθεί μόνη της η παράβαση απόστασης. Επομένως είτε συμπεριλάβεις στο πρώτο φύλλο την αύξηση των διαστάσεων είτε όχι, είναι το ίδιο. Για το υπόγειο ισχύουν τα ίδια με τους ορόφους. Η επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από το τμήμα του κτιρίου που δεν τηρεί την απαιτούμενη απόσταση, πρέπει να δηλωθεί. @spyrkout Εξαρτάται από το νέο περίγραμμα. Από την φράση "αγνοήθηκε παντελώς", συμπεραίνεται ότι το πραγματοποιηθέν κτίριο δεν έχει καμμία σχέση με το προβλεπόμενο από την οικοδομική άδεια. Συνεπώς, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η διάταξη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.