Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

JOANN

Members
  • Περιεχόμενα

    100
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by JOANN

  1. Καλησπέρα, Έχουμε την περίπτωση αυθαίρετης προσθήκης ορόφου/ σοφίτας σε διώροφο κτίριο με υπόγειο, εκτός σχεδίου. Οι δύο υποκείμενοι όροφοι έχουν μειωθεί σε ύψος από αυτό που δίνεται στην οικοδομική άδεια. Το συνολικό ύψος κτιρίου είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, καθώς και της στέγης. Θεωρείτε πως μπορώ να κάνω τον έλεγχο του 20% της αύξησης κατακόρυφων φορτίων, για την αποφυγή ΜΣΕ, παρόλο που έχει αλλάξει και το ύψος των υποκείμενων ορόφων? Τα υπόλοιπα εδάφια του άρθρου 2 της Αποφ-ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 δεν με πιάνουν. Ευχαριστώ!
  2. Καλημέρα. Επανέρχομαι στο ανωτέρω θέμα. Κατόπιν τοπογραφικής αποτύπωσης προκύπτει πως όντως έχει γίνει η εν λόγω επέκταση στο όμορο- ακάλυπτο- οικόπεδο κατά 30 cm (διορθώνω το 0,20μ). Το εμβαδό του οικοπέδου εμφανίζεται μεγαλύτερο αλλά εντός του 5% της οικοδομικής άδειας. @Pavlos33, @dimitris GM τα φώτα σας...Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ?
  3. @Pavlos33 και αν τελικά έχουμε επέκταση του κτιρίου προς το όμορο οικόπεδο, που προφανώς δεν είναι δυνατή η ρύθμιση ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του κτιρίου?
  4. Καλησπέρα, Έχω την περίπτωση ελέγχου νομιμότητας σε διαμέρισμα α'οροφου, επί τριώροφου κτιρίου με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, εντός οικισμού. Η μια πλευρά του διαμερίσματος εφάπτεται στο κοινό όριο με το όμορο οικόπεδο (το οποίο είναι ακάλυπτη έκταση). Καθώς μετράω την κάθετή της πλευρά 20 cm μεγαλύτερη, είναι πολύ πιθανό το κτίριο στο σημείο αυτό να εισέρχεται κατα 20cm στο όμορο οικόπεδο. Τα όρια του οικοπέδου δεν είναι υλοποιημένα σωστά σε όλες τις πλευρές. Δεν συμπίπτει ούτε το περίγραμμα της προανάρτησης Κτηματολογίου, ούτε το περίγραμμα της άδειας με την απόδοση του περιγράμματος σήμερα. Στην πλευρά που εφάπτεται με το εν λόγω όμορο δεν υπάρχει περίφραξη. Τα όμορα οικόπεδα δεν είναι χτισμένα. Επίσης θεωρητικά το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δρόμο που παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη για να γίνει οικοδομήσιμο το οικόπεδο (απόφαση Νομάρχη), ο οποίος δεν διανοίχθηκε ποτέ. Πώς θεωρείτε πως πρέπει να πορευτώ. Να προτείνω τοπογραφικό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  5. Εμένα στην Πολεοδομία μου είχαν πει πως εφόσον έχει νομίμως υφιστάμενο τμήμα πάει όλο με άδεια κατεδάφισης. Ρυθμίζεις τα αυθαίρετα με επιλογή " έκδοση άδειας νομιμ./ έγκριση κατεδάφισης" και εκδίδεις βεβαίωση όρων δόμησης (με έλεγχο τοπογραφικού) και κατόπιν άδεια (Κατηγορία 1). Εφόσον θα εκδόσεις άδεια δεν χρειάζεται να εκδόσεις και έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Βέβαια καλό θα είναι να ρωτήσεις στην Πολεοδομία πρώτα.
  6. Δεν προβλεπόταν ο εν λόγω εξώστης στην άδεια. Προστέγασμα προβλέπεται αλλά σε άλλη θέση, πιο χαμηλά και πάνω από τα ανοίγματα των καταστημάτων του ισογείου. Ο εν λόγω εξώστης αποτελεί παράβαση.
  7. Καλησπέρα, Έχουμε διαμέρισμα με έρκερ, όπως περιγράφεται στην άδεια της πολυκατοικίας του 1970. Στο έρκερ όμως, μόνο του δικού μας ορόφου (α'όροφος), συνεχίζει μικρός εξώστης (μη προσβάσιμος) πλάτους 0,70μ., σε συνέχεια του εξώστη του δίπλα διαμερίσματος. Προφανώς για να λειτουργεί σα στέγαστρο του κάτω καταστήματος. Θεωρείτε πως τακτοποιείται ο εξώστης αυτός δεδομένου πως δεν επιτρέπονται εξώστες σε συνέχεια των έρκερ? Ο εξώστης αυτός που είναι σε συνέχεια του νόμιμου εξώστη του δίπλα διαμερίσματος, βρίσκεται πάνω απο ΚΧ-πεζοδρόμιο. Ευχαριστώ!
  8. Καλησπέρα συνάδελφοι, Πρόκειται για άδεια λειτουργίας κομμωτηρίου σε ακίνητο εμβαδού 62 τμ. Ισχύουν οι ελάχιστες διαστάσεις που δίνει η Αποφ-8577/83 για αποχωρητήρια, ήτοι 1,00μ.*1,20μ. τόσο για αποχωρητήριο όσο και για τον προθάλαμό του? Ευχαριστώ!
  9. Είναι υποχρεωτική θέση στάθμευσης. Σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης της οικ.άδειας δεσμεύονται συγκεκριμένες θέσεις στην πυλωτή με συμβολαιογραφική πράξη. Το ερώτημά μου είναι τι ελέγχω εκεί. Δεν υπάρχει καν διαγράμμιση. Είναι ένας ανοιχτός χώρος.
  10. Καλησπέρα, Πρόκειται να κάνουμε τακτοποίηση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, το οποίο έχει δικαίωμα χρήσης μιας ανοιχτής θέσης στάθμευσης στην πυλωτή. Ελέγχεται κάτι στο παρακολούθημα εφόσον είναι ανοιχτός χώρος? Ίσως το ύψος της πυλωτής? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  11. Καλησπέρα, Πρόκειται να τακτοποιήσουμε ακίνητο εντός πράξης εφαρμογής, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί καθώς δεν έχει διανοιχθεί ο δρόμος στο πρόσωπο της ιδιοκτησίας. Το ένα όριο της ιδιοκτησίας έχει καταπατηθεί -κατά ένα μικρό τμήμα του- από τον όμορο, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρόχειρο αυθαίρετο κτίσμα (μετά από το 2011), που εν μέρει εισέρχεται στην εν λόγω ιδιοκτησία. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία της τακτοποίησης? Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί? Ευχαριστώ!
  12. Η άδεια είναι του έτους 2000. Στην άδεια δεν υπήρχε απόληξη κλιμακοστασίου, αλλά στέγη η οποία δεν έγινε ποτέ.
  13. Κάτι τέτοιο θεωρείται απόληξη ή εφόσον έχει γίνει επέκταση και δίπλα από την κλίμακα (παρόλο που δεν υπάρχει χώρισμα που να δημιουργεί άλλο δωμάτιο), το τμήμα αυτό λογίζεται σαν υπέρβαση δόμησης? Ευχαριστώ!
  14. Καλησπέρα συνάδελφοι! Έχω περίπτωση απόληξης κλιμακοστασίου που δεν περιγράφεται στην οικ.άδεια. Το ερώτημά μου είναι πότε θεωρείται απόληξη κλιμακοστασίου για να τη δηλώσω με αναλυτικό και πότε όχι (οπότε δηλώνεται σαν υπέρβαση δόμησης/ύψους)? Απόληξη θεωρείται όταν το ύψος δεν υπερβαίνει τα 2,40μ. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα? Συνυπολογίζεται η προβολή της σκάλας μόνο στο εμβαδό? Το πλατύσκαλο?
  15. Καλησπέρα, Το ερώτημά μου αφορά στην υπέρβαση ύψους και έχει 2 σκέλη : Το εδάφιο δγ) του αρθ.96 (Κατηγ.4) του Ν.4495 αναφέρει: «αυθαίρετες κατασκευές…ανεξαρτήτου ποσοστού υπέρβασης κάλυψης ή δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. σε συνολική δόμηση» Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση αν έχω και υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής? Μπορώ να κάνω χρήση του εδάφιου αυτού αν έχω υπέρβαση ><20% ύψους? Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αφορά στην τακτοποίηση διώροφης οικοδομής με υπόγειο, στην οποία υπάρχει υπέρβαση ύψους 60 εκ. από το επιτρεπόμενο της περιοχής (<20% του επιτρεπόμενου της περιοχής). Αυτό συμβαίνει γιατί το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί κατά 20εκ και το ισόγειο και ο α’ όροφος έχουν κατά 20 εκ. μεγαλύτερο ύψος ο καθένας από την οικ. Άδεια. Στον ισόγειο και τον α’ όροφο υπάρχει επίσης υπέρβαση δόμησης από ημ/θριο που κλείστηκε. Το ερώτημά μου είναι πώς δηλώνεται αυτή η υπέρβαση ύψους στο σύστημα του ΤΕΕ? Θα πρέπει να δηλωθεί όλος ο α’ όροφος που δεν έχει υπέρβαση δόμησης σαν υπέρβαση ύψους <20% με επιλογή όμως στο φύλλο καταγραφής «υπέρβαση μόνο ύψους ή κάλυψης» και το υπόλοιπο του α' ορόφου με Υ.Υ. και Υ.Δόμησης? Ευχαριστώ!
  16. Καλησπέρα, Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Έχουμε ισόγεια παλαιά κατοικία άνευ οικ.άδειας, τμήμα της οποίας είναι προϋφιστάμενο του 1955 και το υπόλοιπο είναι αυθαίρετη προσθήκη. Εφόσον έχω νομίμως υφιστάμενο τμήμα κτιρίου (προ του 1955-->θα θέλει και ΣΑ) δεν μπορώ να πάω με έγκριση εκτέλεσης εργασιών του άρθρου 106 μόνο. Πρέπει επομένως να βγει άδεια κατεδάφισης (Κατηγορία 1). Το θέμα είναι πως το εν λόγω ακίνητο έχει και έκθεση επικίνδυνης οικοδομής από το Δήμο. Επομένως δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση χωρίς τις επισκευές που περιγράφονται στην εν λόγω έκθεση. Επισκευές δεν συμφέρει να γίνουν και ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την κατεδάφιση. Στο ΤΕΕ μου είπαν να δω μήπως βγάλω άδεια Κατεδάφισης (Κατηγ.1) και εκεί συμπεριλάβω και τη ρύθμιση του αυθαίρετου τμήματος με επιλογή "έκδοση άδειας νομιμ./ έγκριση κατεδάφισης" στον "τύπο αυθαιρεσίας" στο σύστημα του ΤΕΕ. Να βγει δηλαδή άδεια κατεδάφισης αντί έγκριση εκτέλεσης εργασιών, συνολικά για το κτίριο. Γνώμες??
  17. Θα τακτοποιηθεί όλο το ακίνητο συνολικά, οπότε θα υπάρχει και η χρήση "Υπηρεσίες" καθώς και η χρήση "Κατοικία" στα επιμέρους φύλλα καταγραφής. Επομένως φαντάζομαι πως δεν θα υπάρχει συστημικό πρόβλημα αν βάλω επικρατούσα χρήση "Υπηρεσίες".
  18. Λαμβάνω υπόψη το εμβαδό των 2 κύριων χρήσεων μόνο : Εκαταστήματος= 140 τ.μ. > Εκατοικίας=130 τ.μ. ? Στα επιμέρους φύλλα καταγραφής όμως, στο "είδος χρήσης" βάζω τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου που περιγράφω, ακόμα και αν δεν ταυτίζεται με την επικρατούσα χρήση. Σωστά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  19. Καλημέρα συνάδελφοι, Η ερώτηση μου έχει να κάνει με την επικρατούσα χρήση κτιρίου που θέλουμε να τακτοποιήσουμε. Είναι ένα διώροφο κτίριο με δώμα και σύσταση ΟΙ. Ισόγειο: 140 τ.μ. κατάστημα + 20 τ.μ. κλιμακοστάσιο+ 30 τ.μ. αποθήκη δίπλα από κλιμακοστάσιο Όροφος: 130 τ.μ. κατοικία+ 20 τ.μ. κλιμακοστάσιο Δώμα: 15 τ.μ. κλιμακοστάσιο+ 5 τ.μ. αποθήκη Επικρατούσα χρήση είναι "Υπηρεσίες"?
  20. Καλησπέρα, Αν και εν μέρει έχει απαντηθεί το ερώτημά μου είναι το εξής: Έχουμε ισόγεια παλαιά κατοικία άνευ οικ.άδειας, τμήμα της οποίας είναι προϋφιστάμενο του 1955 και το υπόλοιπο είναι αυθαίρετη προσθήκη προ του 1983. Εφόσον έχω νομίμως υφιστάμενο τμήμα κτιρίου (προ του 1955-->θα θέλει και ΣΑ) δεν μπορώ να πάω με έγκριση εκτέλεσης εργασιών του άρθρου 106 μόνο, σωστά? Κανονικά πρώτα θα έπρεπε να τακτοποιήσω τα αυθαίρετα τμήματα, να οριστικοποιηθεί η αίτηση και κατόπιν να εκδώσω μια συνολική άδεια κατεδάφισης (Κατηγ. 1) για το κτίριο? Το θέμα είναι πως το εν λόγω ακίνητο έχει και έκθεση επικίνδυνης οικοδομής από το Δήμο. Επομένως δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση χωρίς τις επισκευές που περιγράφονται στην εν λόγω έκθεση. Επισκευές δεν συμφέρει να γίνουν και ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την κατεδάφιση. Μήπως άρα πρέπει για το προ του 1955 νομίμως υφιστάμενο τμήμα να εκδώσω άδεια κατεδάφισης (Κατηγ.1) και για το αυθαίρετο τμήμα να γίνει ρύθμιση με επιλογή "έκδοση άδειας νομιμ./ έγκριση κατεδάφισης" και ταυτόχρονη έκδοση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών? Γνώμες?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  21. Nα ρωτήσω και κάτι επιπλέον που αφορά στο e adeies. Στην καρτέλα "Έλεγχοι/Επιμέρους περιπτώσεις/Εγκρίσεις Φορέων" ζητάει πέραν των βασικών δικαιολογητικών που έχουν προαναφερθεί να ανέβει και: στατιστικό δελτίο, Αποδεικτικά Κατάθεσης απαιτούμενων εισφορών ιδιοκτήτη (μεταγενέστερος έλεγχος), Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ή Τιμολόγιο Καταβολής Συμφωνηθείσας Αμοιβής και ΦΕΜ. Αυτά όλα δεν αφορούν στην άδεια που έχει ήδη εκδοθεί? Πρέπει να βρεθούν από τον προηγούμενο μηχανικό που έκανε τη μελέτη και να ξανανέβουν? Μήπως αρκεί αν ανέβει κάποιο αρχείο πως δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή και ισχύουν τα έγγραφα που έχουν ήδη ανέβει κατά την έκδοση της οικ.άδειας? Ευχαριστώ!
  22. Καλημέρα συνάδελφοι, Έχει εκδοθεί άδεια Κατηγ.1 (εκτός σχεδίου) με βεβαίωση όρων δόμησης και ο μηχανικός που την έκδωσε εξέδωσε παραιτήθηκε, οπότε και δεν έχει γίνει καμία εργασία. Εμείς πρόκειται να αναλάβουμε την επίβλεψη. Στο e adeies προκύπτει το εξής ζήτημα: Μόλις πάω να καταχωρήσω νέα πράξη σε συνέχεια προγενέστερης και ενώ καταχωρώ το α/α της εκδοθείσας πράξης και ενώ το σύστημα τη βρίσκει, εντούτοις δεν μου βγάζει καμία επιλογή στον "τύπο πράξης προς έκδοση". Έτσι δεν μπορώ να επιλέξω "αναθεώρηση άδειας χωρίς μεταβολή κάλυψης" για την αλλαγή του επιβλέποντα. Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση?
  23. Καλησπέρα συνάδελφοι, Σε πολυκατοικία που έχει χτιστεί από εργολάβο προ του 1975 έχουμε διαμέρισμα τρίτου ορόφου το οποίο το συνοδεύει και ένα παρακολούθημα-αποθήκη στο υπόγειο, όπως περιγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας. Φάκελος φυσικά δεν υπάρχει στην Πολεοδομία, οπότε θα τακτοποιηθεί ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετο το διαμέρισμα. Το θέμα είναι πως στην κάτοψη του υπογείου που συνοδεύει τη σύσταση ΟΙ περιγράφεται μια μόνο αποθήκη. Στην υφιστάμενη κατάσταση όμως το υπόγειο έχει επεκταθεί κάτω από όλο σχεδόν το ισόγειο και έχουν δημιουργηθεί κ άλλες αποθήκες. Το παρακολούθημα που μας αφορά είναι εκτός του περιγράμματος της κάτοψης της ΣΟΙ (εντός νομίμου περιγράμματος του κτιρίου) στην επέκταση του υπόγειου ορόφου. Μπορώ να το υπάγω στον Ν 4495 ως υφιστάμενο από την ανέγερση της οικοδομής χωρίς συναινέσεις και ως εξολοκλήρου αυθαίρετο κ αυτό? Ευχαριστώ!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.