Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλήθων

Members
  • Περιεχόμενα

    42
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Πλήθων

  1. @Κώστας Μπενίσης Σημασία έχουν οι τιμές του πίνακα. Τα σχόλια έχουν βοηθητικό–διευκρινιστικό ρόλο. Θεωρώ ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι:
  2. @ioakeim85 Σωστός είναι ο τρόπος διαβίβασης της απόδειξης λιανικής. Επιλέγεις "Αφαίρεση Εκδότη" και δεν ασχολείσαι με τα στοιχεία του. Στον λογαριασμό ρεύματος έχεις προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό ή έκπτωση; Η Κατηγορία γραμμής: "Αρνητικό πρόσημο αξιών" μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τακτοποιητικές εγγραφές. Εάν το σύνολο του λογαριασμού ισούται με το άθροισμα της καθαρής αξίας συν τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτήν μείον την έκπτωση, η διαβίβαση του τελευταίου ποσού γίνεται ξεχωριστά:
  3. Προσθήκη ΦΕΜ σε παραστατικό Τύπος φόρου: "Φόροι Παρακρ" Κατηγορία φόρου: "Προκαταβολή φόρου Μηχανικών για λοιπά έργα (ΦΕΜ 10%)" ή "Προκαταβολή φόρου Μηχανικών για Μελέτες, Σχέδια (ΦΕΜ 4%)" Συνεχίζοντας την εξαιρετικά εύστοχη παρατήρηση του συναδέλφου @jhammer00 επισημαίνω ότι το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ο λανθασμένος υπολογισμός της συνολικής αξίας του παραστατικού. Αναγκαζόμαστε, όμως, να υιοθετήσουμε τον τρόπο αυτό αφού το ΦΕΜ έχει συμπεριληφθεί (χωρίς να είναι) στους παρακρατηθέντες φόρους. Στο αριθμητικό παράδειγμα των βίντεο της δημοσίευσης του συναδέλφου jhammer00 έχουμε παραστατικό καθαρής αξίας 1000€, ΦΠΑ 240€ και ΦΕΜ 100€. Στο Ποσό των Γενικών στοιχείων παραστατικού πρέπει να συμπληρώσουμε 1140 (αφαιρούνται τα 100 του ΦΕΜ). Αυτό δεν είναι σωστό γιατί στον λογαριασμό μας κατατέθηκε το ποσό των 1240€ (χωρίς να αφαιρεθούν τα 100 του ΦΕΜ). Γι’ αυτό στα σχόλια των Γενικών στοιχείων παραστατικού (δίπλα στο Ποσό) θα γράψουμε ότι εισπράχθηκαν 1240 (καθαρή αξία + ΦΠΑ).
  4. Το θέμα έχει τίτλο "Βοήθεια με το myDATA για μπλοκάκια" και όχι "γράφουμε ό,τι να 'ναι για να παραγκωνιστούν οι πραγματικές απορίες για τη λειτουργία της πλατφόρμας". Απευθύνομαι σε όσους απαντούν και όχι στον (κατά δήλωσή του) διπλωματούχο αρχιτέκτονα μηχανικό που δεν τον ενδιαφέρει κανένα άλλο θέμα του φόρουμ πέραν του παρόντος.
  5. @mechgiann Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται ως έξοδο (φορολογικά) του έτους που κατεβλήθησαν ανεξαρτήτως της χρονικής περιόδου στην οποία αναφέρονται. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησε ως ημερομηνία έκδοσης (όταν καταχωρήσεις το παραστατικό) την ημερομηνία πληρωμής, ώστε να φαίνονται και στην αναζήτηση παραστατικών και στο συνοπτικό βιβλίο ως έξοδα του 2023.
  6. @ChristinaK Ο περιορισμός του 20% αναφέρεται στην συνολική επιφάνεια των εξωστών. Εδώ ο εξώστης είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετος και προ '85. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Εάν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, μπορεί να τακτοποιηθεί εξώστης υπεράνω οδοστρώματος;
  7. Όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, δύναται να τακτοποιηθεί εξώστης που εκτείνεται από την μία ρυμοτομική μέχρι την απέναντι;
  8. Όπως εξήγησα προηγουμένως, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η υπαγωγή απαγορεύεται εφόσον το δρομάκι είναι κοινόχρηστος χώρος της πόλης. Επί της ουσίας, οι εξώστες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα και θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης. Επιπρόσθετα, ο χώρος δεν εξυπηρετεί γενικά την πόλη αλλά τρία κτίρια. Γενικώς απεχθάνομαι την τυπολατρία και θεωρώ ότι πρέπει να εξετάζουμε, κατά προτεραιότητα, το πνεύμα της νομοθεσίας. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να βρω τρόπο για να δικαιολογηθεί η υπαγωγή.
  9. @Pavlos33 Το κρασπεδόρειθρο ταυτίζεται με το όριο του οδοστρώματος. Όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο (ή χώρος που να χρησιμοποιείται ως τέτοιο), το όριο του οδοστρώματος είναι η ρυμοτομική γραμμή. Σε αυτήν την περίπτωση ο εξώστης δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της ρυμοτομικής. Δεν προκύπτει από τον νόμο ότι η δυνατότητα τακτοποίησης εξώστη υπεράνω οδοστρώματος εξαρτάται από την ύπαρξη (ή μη) πεζοδρομίου. Αντιθέτως, προκύπτει ότι απαγορεύεται και στις δύο περιπτώσεις. @ΕΡΣΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Πρέπει να κάνεις μία καλύτερη περιγραφή. Υπήρξε παραχώρηση της οδού στον Δήμο; Το δρομάκι αυτό εξυπηρετεί δύο-τρία σπίτια στην άκρη ενός μικρού χωριού; Μήπως είναι παράδρομος οδού πόλης; Υπάρχει κυκλοφορία κατοίκων (πεζών, προφανώς); Επιπλέον, γράψε δυο λόγια και για τον εξώστη. Πρόκειται για μπαλκόνι πλάτους ενάμισι μέτρου, οπότε καλύπτει σχεδόν όλο τον δρόμο; Ή μιλάμε για ένα μπαλκονάκι είκοσι-τριάντα εκατοστά, που χρησιμεύει για να μπουν κάγκελα μπροστά από μπαλκονόπορτα;
  10. @ΕΡΣΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Προτείνω να το ξανασκεφτείς. Ισχυρίζεσαι ότι ο εξώστης πάνω από οδό (χωρίς πεζοδρόμιο) μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, ενώ αν υπάρχει πεζοδρόμιο τότε δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το οδόστρωμα; Ο νόμος απαγορεύει την τακτοποίηση εξώστη πάνω από οδόστρωμα. Όταν υπάρχει πεζοδρόμιο, επιτρέπει να υπέρκειται πάνω από αυτό (το πεζοδρόμιο). Είναι δυνατόν να εννοεί ότι μπορεί να καταλαμβάνει τον χώρο του οδοστρώματος όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο;
  11. Δεν χρειάζεται να έχεις ξεχωριστές γραμμές. Θα γράψεις: κατασκευή (μετά υλικών) κερκίδων από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα προγράμματα δεν έχουν κατηγορία "τιμολόγιο έργου" επειδή δεν χρειάζεται. Σε καλύπτει το τιμολόγιο πώλησης. Αφού γράφεις "κατασκευή μετά υλικών" δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μπέρδεμα με πώληση, λόγου χάριν, προκατασκευασμένων στοιχείων.
  12. @emnikol @dib Η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών–προμηθευτών δεν υφίσταται για το έτος 2021 (και τα επόμενα). Οι σχετικές πληροφορίες θα διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Ειδικά για το 2021 αρκεί να διαβιβαστούν τα έσοδα τιμολόγησης (συν έξοδα αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης). @Engineer88 Ναι.
  13. @janna Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διορθωθεί η σύσταση. Πρόκειται για πολυκατοικία με πολλούς ιδιοκτήτες ή ανήκουν όλες οι οριζόντιες ιδιοκτησίες σε έναν;
  14. @Roukat Έχει δικαίωμα να σφραγίσει και να είναι ο μελετητής, εφόσον διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικού (και έχει τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα). Θα πρέπει να ανατεθεί η μελέτη, με σύμβαση έργου, από την εταιρεία στον μηχανικό. Στο πινακάκι αρκεί να βάλει σφραγίδα και υπογραφή ως μελετητής. Επιπλέον, θα υπάρχει και η σφραγίδα της εταιρείας γιατί η αμοιβή από τον πελάτη θα εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού της.
  15. @ΕΡΣΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Εάν η οδός είναι κοινόχρηστη, ο εξώστης δεν ανήκει σε καμμία κατηγορία και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί.
  16. Νομίζω ότι και τα προγράμματα του εμπορίου δεν έχουν ξεχωριστή κατηγορία για τιμολόγιο έργου. Για κατασκευή με υλικά εκδίδεις τιμολόγιο πώλησης χωρίς να υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης με πώληση, αφού στις γραμμές του τιμολογίου θα χρεώσεις ξεχωριστά την υπηρεσία από τα υλικά.
  17. @NonLinear_Mind Το μήνυμα σημαίνει ότι δεν έχεις κάνει χαρακτηρισμό ΦΠΑ. Στον "Χαρακτηρισμό εξόδων", μετά την γραμμή που έχεις ήδη δημιουργήσει, επιλέγεις "Προσθήκη Χαρακτηρισμού". Κατηγορία: "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ" Είδος: "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (VAT_361)" Στο πεδίο "Ποσό" συμπληρώνεις την καθαρή αξία και όχι το ποσό του φόρου.
  18. @thessalon-77 Θέμα: Ερωτήματα και παρατηρήσεις επί της εφαρμογής timologio Ερώτηση: Παραστατικά εργολάβου Απάντηση: Τιμολόγιο και απόδειξη δραστηριότητας εργολάβου
  19. Δεν είναι λήψη υπηρεσιών, αλλά "2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ". Το είδος "Λοιπά έξοδα (Ε3_585_016)" είναι σωστό, αλλά γιατί να προστεθεί ο ΦΠΑ στην καθαρή αξία;
  20. Παραδείγματος χάριν, τιμολόγιο αγοράς βενζίνης όπου ο ΦΠΑ εξοδοποιείται. Καλύτερα να γράψεις τι είδους έξοδο θέλεις να χαρακτηρίσεις.
  21. @tirbouson Θέμα: Βοήθεια με το myDATA για μπλοκάκια Δημοσίευση: Χειρισμός εξόδων στο myDATA
  22. @NonLinear_Mind Για το πρώτο· ναι. Για το δεύτερο· μέχρι να χαρακτηρίσεις την καθαρή αξία του τιμολογίου, η χαρακτηρισμένη αξία είναι ίση με μηδέν. Μετά τον χαρακτηρισμό ισούται με την καθαρή αξία. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αξία του ΦΠΑ προστίθεται στην καθαρή και ο χαρακτηρισμός γίνεται για ολόκληρο το ποσό. Τότε η χαρακτηρισμένη αξία είναι μεγαλύτερη της καθαρής.
  23. @JOANN Η διαφορετική διαμερισμάτωση αναφέρεται σε ολόκληρο τον όροφο. Δεν ασχολείσαι με κοινόχρηστους χώρους αφού έχεις αναλάβει την ηλεκτρονική ταυτότητα μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας μόνο, και όχι όλου του κτιρίου.
  24. @KOKARADI Μπορεί να γίνει ακύρωση, όπως περιγράφει ο συνάδελφος:
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.