Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

MatsuPitsu

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

MatsuPitsu's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • One Year In
  • Reacting Well Rare
  • One Month Later
  • Week One Done

Recent Badges

12

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα. Αν και ουσιαστικά δεν απαντάς στο ερώτημα που έθεσα, ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Επίσης όσες φορές έστειλα γραπτό μήνυμα στο ΤΕΕ, η απάντηση είναι πάντα προφορική (και πολλές φορές λάθος) και όχι γραπτή.
  2. Ακριβώς, συνοδευόμενη πάντα και από την σφραγίδα της εταιρείας.
  3. Καλησπέρα σας, θα ήθελα την γνώμη σας στο ακόλουθο θέμα. Τεχνική Εταιρεία εκδίδει οικοδομική άδεια (μελέτη + επίβλεψη) για μία κατοικία όπου όλα τα έγγραφα σφραγίζονται από την εταιρεία και τον νόμιμο εκπρόσωπό της, ανεξαρτήτως μελέτης (π.χ. ο νόμιμος εκπρόσωπος μπορεί να είναι Η/Μ αλλά σφραγίζει όλες τις μελέτες). Αντίστοιχα και στο e-adeies μηχανικοί δηλώνονται η εταιρεία και ο νόμιμος εκπρόσωπος. Όλα τα παραπάνω γίνονται αποδεκτά από την ΥΔΟΜ. Η ευθύνη της εκάστοτε μελέτης ακολουθεί τον μηχανικό του οποίου το δίπλωμα η εταιρεία χρησιμοποίησε για να αποκτήσει το αντίστοιχο επαγγελματικό δικαίωμα (και που ο ίδιος μπορεί να μην έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο) ή τον μηχανικό που τα σφραγίζει;
  4. Πουθενά δεν ανέφερα ότι δεν απαιτείται τακτοποίηση. Εγώ προσωπικά θα τακτοποιούσα την κατηγορία 3 και μετά θα έκανα την ΗΤΚ. Είπα ότι δεν απαιτείται ενημέρωση αδείας.
  5. Προφανώς και δεν χρειάζεται να κάνεις ενημέρωση άδειας. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα πως αν βρεις αλλαγές σε σχέση με άδεια/τακτοποίηση τις αποτυπώνεις και δίνεις νέα κάτοψη αποτύπωσης. Έως εκεί. Η ενημέρωση είναι δουλειά του υπόχρεου (ιδιοκτήτης) ο οποίος αν θέλει να προβεί σε τέτοια, θα στο ορίσει συγκεκριμένα στο συμφωνητικό. Έχω δει από συναδέλφους πολλές δεκάδες ΗΤΚ, κανένας (μα κανένας όμως) δεν προέβη σε ενημέρωση. Τσάμπα κόπος και δεν προκύπτει από κάπου υποχρέωση του μηχανικού.
  6. Όλα αυτά που αναφέρεις είναι οι προϋποθέσεις για ένταξη/τροποποίηση Σ.Ο.Ι. κτλ. και δεν διαφωνώ. Το πως περιγράφεται όμως στο φύλλο καταγραφής δεν απαντάται...Το να βάλουμε ως ΥΔ επιφάνεια που έχει ήδη μετρήσει στον ΣΔ μου φαίνεται τελείως παράλογο.
  7. Μα το άρθρο 98 δεν αναφέρει καν πως θα το εντάξεις στα φύλλα καταγραφής. Όταν έχεις επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο που δεν μέτρησε ποτέ στην δόμηση (π.χ. ακάλυπτο) προφανώς και πας με ΥΔ. Όταν όμως επεκτείνεσαι σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο που μέτρησε στην δόμηση (π.χ. κλιμακοστάσιο) πας με ΔΔ. Δεν νοείται να βάλεις ΥΔ όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί τέτοια. Το να πας με ΔΔ βέβαια δεν σε απαλλάσει από την υποχρέωση για τις απαραίτητες συναινέσεις κτλ.
  8. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω, με διαβεβαίωσαν πως παρόλο που υπογράφω μελέτη και φαίνεται το όνομά μου στον αντίστοιχο πίνακα στο e-adeies, δεν υποβάλλω ΦΕΜ λόγω του καθεστώτος στο οποίο υπάγομαι (μπλοκάκι κτλ.). Επαναλαμβάνω, από 3 διαφορετικές ΥΔΟΜ. Καταλαβαίνω πως οι υπάλληλοι δεν είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν την ορθότητά του τι ανεβάζουμε (λέμε τώρα), αλλά ούτε και για την πληρότητα;
  9. Μα υπογράφω και εγώ στην άδεια, έστω και σε μία από τις μελέτες (στατικά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις)
  10. Αν πάντως ισχύουν τα αναγραφόμενα για την παλαιότητα (~25 χρόνια) και για το ότι δεν υπήρξαν σωματικές βλάβες, νομίζω πως έχουν παραγραφεί οι όποιες ποινικές/αστικές ευθύνες. Σε αυτό θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο ο νομικός της παρέας @dimitris GM
  11. Προσωπικά έχω χάσει την μπάλα με τα ΦΕΜ. Ανέκαθεν εργαζόμουν ως "μπλοκάκι" και στο πεδίο των συμφωνητικών στις οικοδομικές άδειες, ανέβαζα πάντα το συμφωνητικό που είχα με τον εργοδότη μου και αυτός με την σειρά του το δικό του συμφωνητικό με τον ιδιοκτήτη. Δεν ανέβαζα ποτέ δηλώσεις ανάθεσης-ανάληψης με τον ιδιοκτήτη. Και το δεχόντουσαν κανονικά οι ΥΔΟΜ. Μετά από ένα σημείο, με ενημέρωσαν από μία ΥΔΟΜ ότι δεν απαιτείται ούτε ΦΕΜ γιατί (όπως υποστήριζαν) κόβω ΤΠΥ στον εργοδότη μου και όχι ΑΠΥ στον ιδιοκτήτη. Το ίδιο μου επιβεβαίωσαν και άλλες δύο ΥΔΟΜ που μίλησα. Οι άδειες μάλιστα προχώρησαν σε όλες τις περιπτώσεις (και στις 3 ΥΔΟΜ) κανονικά και εγκρίθηκαν χωρίς πρόβλημα κατά τον μεταγενέστερο φορολογικό έλεγχο. Αναρωτιέμαι αν εμένα μου κόψουν πρόστιμα από την ΔΟΥ, σε αυτούς τι πρέπει να κάνουν;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.