Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Alphadyn

Members
  • Περιεχόμενα

    38
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Alphadyn

  1. Καλησπέρα σε όλους,

    για τμήμα του έτους 2022 υπήρξα ελεύθερος επαγγελματίας και κατέβαλα τις ασφαλιστικές μου εισφορές ο ίδιος. Τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 έκανα σύμβαση με εργοδότη και έγινε υπαγωγή μου στις διατάξεις του Αρθρου 39, παρ. 9. 

    Εκτοτε τις ασφαλιστικές εισφορές τις καταβάλει ο εργοδότης, ο οποίος μου χορήγησε βεβαίωση στην οποία αναγράφονται οι εισφορές εργαζομένου και εργοδότη που καταβλήθηκαν κατά τους τρεις μήνες του 2022.

    Οι εισφορές (εργαζομένου) που κατέβαλε ο εργοδότης, σε ποιον κωδικό και σε ποιο έντυπο θα καταχωρηθούν? Καθώς τυπικά δεν είμαι μισθωτός, (παρά το ότι ασφαλιστικά και φορολογικά εντάσσομαι σε αυτούς) θα καταχωρηθούν στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου Ε3, όπου καταχωρούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία που κατέβαλα ο ίδιος?

  2. Επανερχομαι με καθυστερηση-ατιμη εργασια;)

     

    Κωστα, αυτο που λεω ειναι οτι αν εξαιρεσει καποιος τα ημιαγωγιμα υλικα, αυτα που επιτρεπουν την διελευση ρευματος επειδη εχουν ικανο πληθος ελευθερων ηλεκτρονιων στο πλεγμα τους πανω απο ενα οριο, χαρακτηριζονται αγωγοι. Τα υπολοιπα απλα χαρακτηριζονται μονωτες, γιατι απλα δεν ειναι καλοι αγωγοι.

     

    Αυτο δεν σημαινει οτι οι μονωτες δεν εχουν ελευθερα ηλεκτρονια και οτι δεν επιτυγχανεται ροη ηλεκτρικου ρευματος. Στην καθημερινη τεχνικη δεν υπαρχουν υλικα απολυτοι μονωτες αλλα μονο σε εργαστηριακη μορφη κατασκευασμενα με μηδενικο αριθμο ελευθερων ηλεκτρονιων. Ετσι αλλωστε, καποιος που φορα υποδηματα με ελαστικες σολες που αποτελουν κατ'εξοχην μονωτικο υλικο για αγωγους, παρατηρει να αναβει η λαμπα του δοκιμαστικου του. Ειναι απαραιτητο να υπαρξει ροη ρευματος προς την γη ωστε να κλεισει κυκλωμα και τροφοδοτηθει η λυχνια και παρολο που το καουτσουκ ειναι μονωτικο υλικο, εχει ενα ελαστικο ικανο αριθμο ελευθερων ηλεκτρονιων μεσα του, ωστε να επιτυχει την ελαχιστη απαραιτητη ενταση ρευματος ωστε να ακτινοβολησει η λυχνια.

     

    Το ιδιο συμβαινει και ολα τα υλικα και φυσικα τα δομικα. Για ποιο λογο θεωρει καποιος οτι η (θερμο-ηχο)μονωση που προκαλει το υποστρωμα της ενδοδαπεδιας προκαλει ηλεκτρικη απομονωση του δαπεδου? Συμφωνω οτι αυξανει την σε σειρα αντισταση του εδαφους, αλλα λογω της ηδη υψηλης ταξης μεγεθους της αντιστασης που υπαρχει σε συμβατικο δαπεδο, η μεταβολη σε δαπεδο με ενδοδαπεδια δεν κρινω οτι ειναι σημαντικη. Ετσι θεωρω de facto γειωμενο και ισοδυναμικο το δομικο κοματι ενος κτιριου(μη μεταλλικου).

     

    Ενα προβλημα που θεωρω οτι πολυ μικρη πιθανοτητα να εμφανιστει ειναι, σε πολλη αυξημενη αντισταση ενος πραγματικα κολυμβητου δαπεδου (χωρις δηλ ουτε καν επιχρισματα στα ακρα του) με πολυ ισχυρη θερμονωση, η ροη ηλεκτρονιων προς το εδαφος γινει τοσο μικρη ωστε ενας ΔΔΕ να μην εχει την ευσαισθησια να την εντοπισει για να ανοιξει κυκλωμα οταν απαιτηθει. Αν θυμαμαι καλα ομως το απαιτουμενο ρευμα για να γινει αυτο ειναι μικροτερο απο ρευμα που ρεει σε ενα δοκιμαστικο.

     

    ΥΓ τελικα εξελιχθηκε σε πολυ ωραιο θεμα για προβληματισμο.8-)

  3. Ρε παιδια γιατι πνιγηκατε σε μια κουταλια νερο? Ολα τα δομικα υλικα ειναι κακοι αγωγοι του ηλεκτρισμου, δηλ ειναι ΜΟΝΩΤΕΣ. Για ποιο λογο να μην αναβει το δοκιμαστικο? Οταν φοραμε μονωμενα αρβυλα για τεχνικους δεν αναβει το δοκιμαστικο? Οταν ειμαστε πανω σε ξυλινη σκαλα και ελεγχουμε αν βρισκονται αγωγοι υπο ταση, δεν αναβει το δοκιμαστικο?

     

    Γειωση απαιτειται για συσκευες μεταλλικες ή εν πασει περιπτωσει υλικου που ειναι καλος αγωγος ηλεκτρισμου. Το δαπεδο εχει δυναμικο 0 απο μονο του και εξ ορισμου. Τι ακριβως να γειωθει? Το μπετο?

     

    Δεν ξερω αν καταλαβα καλα αυτο που απασχολει εδω. Ειναι και η φουρια της μερας σημερα και λιγο η βιασυνη, οποτε ισως παρανοησα κατι

  4. Φιλε μου, επειδη στα στοιχειωδη πρωτα πρεπει να εστιασουμε, πες μας

     

    1) Δεν τον εχει ρωτησει καποιος απο τους ενοικους πως θερμαινει το διαμερισμα του? Απο ποια πηγη τροφοδοτειται το fan coil (ειναι μονο ενα ή ενα εχεις δει εσυ?)? Τι σας εχει απαντησει?

     

    2) Αν οπως λες εχει boiler για ΖΝΧ η πολυκατοικια, πως εχει ο ιδιος θερμο νερο? (υποθετω οτι και η καταναλωση που καταγραφεται για το ΖΝΧ απο το boiler ειναι και αυτη μηδενικη, οπως αφηνεις να εννοηθει στο αρχικο σου μηνυμα)

     

    Κλοπη με τον τροπο που σου υπεδειξαν οι θερμοϋδραυλικοι δεν ειναι εφικτη, οπως ειπε και ο Costas.

    Η σχετικη νομοθεσια σε αυτα που λεω παραπανω αναφερεται στο Π.Δ.631/Δ/85 οπου αναφερεται στην παραγραφο 3.3.1 το ακολουθο:

     

    "Ιδιοκτησίες στις οποίες παρέχεται από τον κανονισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, η δυνατότητα να αποσυνδεθούν μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και που διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης."

     

    H ισχυς του ειναι για αδειες που εχουν εκδοθει μετα την 11/04/1985. Για αδειες προ αυτης της ημερομηνιας ισχυει οτι οριζει το καταστατικο. Πρακτικα δηλ αν σε κτιριο αδειας μετα την 11/04/1985, δεν απαγορευει το καταστατικο (που σε οσα εχω δει δεν απαγορευεται) την αποσυνδεση απο το κεντρικο συστημα θερμανσης, τοτε μπορει καποιος να αποσυνδεθει, αφου μονωσει αγωγους που ενδεχομενους διερχονται απο το διαμερισμα του και πλεον και δεν ειναι υποχρεος καμιας δαπανης που αφορα στο κεντρικο συστημα θερμανσης (και προφανως ουτε και παγιου).

  5. Δεν εχω προχειρο αυτη την στιγμη το νομο, αλλα για να παψει να συμμετεχει στο παγιο, πρεπει η αδεια της οικοδομης να εχει εκδοθει μετα το 198(?). Ειδαλως (σε παλιοτερες πολυκατοικιες), το παγιο οριζεται απο το καταστατικο της πολυκατοικιας και δεν το αποφευγει καποιος ακομα και να αποσυνδεθει.

     

    Αυτα για το καθαρα νομικιστικο κοματι του θεματος. Τωρα αν ο φιλος δεν απαντησει στα αρχικα κυριως ερωτηματα, μονο εικασιες μπορουμε να κανουμε για το τεχνικο μερος.

  6. ..εγκαταλείποντας την προσπάθεια να μάθουν εκμεταλευόμενοι την ανοχή του Πολυτεχνείου...

     

    Χωρις την παραμικρη διαθεση για αντιπαραθεση, το παραπανω με θιγει. Αν θεωρεις τα διπλωματα που δινουν τα ελληνικα Πολυτεχνεια, αποδιδονται σε ατομα που καταβαλουν ελασσονα προσπαθεια, κανεις λαθος.

     

    Οπως δεν μπορω και δεν το πρατω αλλωστε, να προβαινω σε ευκολους χαρακτηρισμους για εκπαιδευτικα συστηματα που δεν γνωριζω σε βαθος και απο ιδια εμπειρια, ετσι θεωρω οτι ειναι απαραιτητο να κανεις κι εσυ.

     

    Να τονισω οτι επικεντρωνομαι καθαρα στο παραπανω αποσπασμα, για την αποφυγη λανθασμενων εντυπωσεων

  7. Ενα απο τα πλεονεκτηματα, που προκυπτει και απο την ονομασια τους, ειναι οτι θερμαινουν ουσιαστικα χωρις χρονικη υστερηση το νερο στην εξοδο τους, σε αντιθεση με τους κλασικους θερμοσιφωνες ή boiler. Επιπλεον εχουν μικροτερο μεγεθος και ευκολια στην τοποθετηση.

     

    Ειναι κατα τεκμηριο μεγαλυτερης ισχυος απο τους θερμοσιφωνες (εχω δει μεχρι και 20 kW), κατι που ειναι απαραιτητο απο την αναγκη για ταχεια και αμεση διαθεσιμοτητα θερμου νερου. Η θερμοκρασιες εξοδου ζεστου νερου προσεγγιζουν τους 50+ βαθμους συνηθως στην τελευταια τους σκαλα και ουσιαστικα σε οικιακη χρηση χρησιμοποιουνται τοπικα στην ζητηση/καταναλωση. Σε εντονα κρυα αν χρησιμοποιηθουν σε μπανιο η θερμοκρασια τους θα ειναι χλιαρη. Επιπλεον οσο αυξανει η αναγκη για υψηλοτερη θερμοκρασια νερου τοσο περιοριζεται η διαθεσιμη παροχη νερου στην οποια μπορει να επιτευχθει αυτη.

     

    Οι θερμοσιφωνες/boiler εχουν και ρολο αποθηκης νερου και συνδιαζονται με το συστημα θερμανσης και ηλιοθερμικα πανελ. Εχουν πιο ολοκληρωμενο ρολο στην συνολικη εξοικονομηση και εκμεταλευση ενεργειας σε μια κατοικια, καθως και υψηλοτερες θερμοκρασιες εξοδου του νερου. Μπορουν συγχρονως να τροφοδοτουν πανω απο μια καταναλωση (εξαρταται πολυ απο την υδραυλικη εγκατασταση/διατομες σωληνωσεων αυτο) κατι που με ταχυθερμαντηρες πρεπει να κανεις τοπικα. Απαιτουν πολυ μεγαλυτερο ογκο στην εγκατασταση τους, ενδεχομενους αυτοματισμους και προσθετα εξαρτηματα και παρουσιαζουν μεγαλυτερη δυσκολια στην τοποθετηση τους (τπτ δραματικο, απλα πιο δυσκολα απο τους ταχυθερμαντηρες)

     

    Επιπλεον τιθεται και ενα θεμα προβλεψης της επαρκειας της ηλεκτρολογικης εγκαταστασης για τα φορτια τους (υποθετω οτι αναφερεσαι σε ηλεκτρικους ταχυθερμαντηρες-υπαρχουν και φυσικου αεριου με τα ιδια ακριβως πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα).

     

    Προσωπικα προτιμω τα boiler καθοτι και μου αρεσει το ζεστοτερο μπανακι τον χειμωνα και το συνδιαζω με το συστημα θερμανσης και ηλιακη υποβοηθηση.

     

    Οποτε συνολικα το θεμα λειτουργικο κοστος δεν μπορει να το απαντησει καποιος μονοσημαντα. Αν εχεις απλα ενα θερμοσιφωνα μονο του και καθε φορα χρησιμοποιεις ελαχιστο απο το θερμασμενο νερο του, τοτε ειναι σκοπιμοτερη η χρηση τεχυθερμαντηρα, εφοσον η χαμηλοτερη θερμοκρασια δεν σε ενοχλει. Αν ομως εχεις ενα boiler 3πλης ενεργειας για παραδειγμα, ισως να εισαι κερδισμενος απο τις επιπλεον πηγες θερμανσης περαν της ηλεκτρικης(τις ηλιολουστες μερες του χειμωνα σιγουρα εισαι)

  8. Κυριε Δημου,

     

    το γεγονος οτι μπορει οι συγκεκριμενες συσκευες που παραθετετε στα video να εξαπατουν δεν σημαινει οτι η τοποθετηση πυκνωτων σε δικτυο εναλλασσομενου ρευματος παυει να βελτιωνει τον συντελεστη ισχυος της εγκαταστασης.

     

    Σε δικτυο που εμφανιζει επαγωγικη συμπεριφορα ειναι δεδομενη η βελτιωση του συντελεστη ισχυος και συνεπως της εξοικονομησης ενεργειας* (οι μετρητες ενεργειας της ΔΕΗ καταγραφουν ενεργεια που καταναλωνεται μεσω της πραγματικης ισχυος της εγκαταστασης). Το οτι αυτο το γεγονος ειναι δεδομενο αποτελει συγχρονως και αδιαμφισβητη τεχνικη που εφαρμοζεται τοσο απο την ιδια την ΔΕΗ στις εγκαταστασεις Υ/Σ της οσο και απο βιομηχανικους/βιοτεχνικους καταναλωτες στις εγκαταστασεις τους.

     

    Η απορια ολων εδω μεσα ειναι, πως η συσκευη που εμπορευεστε πετυχαινει τα παραπανω, αφου οπως φαινεται δεν περιεχει συστοιχιες πυκνωτων ή εν πασει περιπτωσει δεχεστε οτι δεν λειτουργει με βαση αυτη την αρχη.

     

    Την μονη αλλη αρχη που μπορω να φανταστω ειναι η συσκευη να εχει μια παρομια λειτουργια με αυτη της τοποθετησης συγχρονου ηλεκτροκινητηρα στην εγκατασταση, ο οποιος ουσιαστικα παιζει τον ρολο του "στρεφομενου πυκνωτη".

     

     

    [edit]*φυσικα αναφερομαι στην ελαχιστη εξοικονομηση που προκυπτει απο την μειωση της ενεργους εντασης του ρευματος που διαρρεει τους αγωγους της εγκαταστασης και αυξανει τις ωμικες απωλειες. Καμια αλλη εξοικονομηση δεν μπορει να λαβει χωρα, οπως γνωριζουν οι συναδελφοι

     

    [edit No2]Και προφανως αυτο που φαινεται στα video ειναι απολυτα φυσιολογικο. Ειναι τοσο μικρες οι καταναλωσεις που δημιουργουν οι 3 λαμπες φθοριου, που η μειωση των ωμικων απωλειων και κατα συνεπεια της εξοικονομησης ισχυος ειναι επισης ελαχιστες, τοσο που η ευαισθησια του βαττομετρου δεν μπορει να τις αποτυπωσει (ολα αυτα με δεδομενο οτι αυτη η "συσκευη" περιεχει οντως πυκνωτες καταλληλης χωρητικοτητας και συνδεσμολογιας)

     

    ΥΓ. Ειστε εγγεγραμενος στο ΤΕΕ?

  9. Η δικια μου εμπειρια μου εχει δειξει οτι υπερβολικες φθορες σε σχετικα νεες εγκαταστασεις, εκτος απο εξοφθαλμες περιπτωσεις χρησης υλικων κατωτατης ποιοτητας, οφειλεται σε ελλειψη μελετης απο μηχανολογο της εγκαταστασης. Τα αποτελεσματα ειναι να υπαρχουν υπερβολικες ταχυτητες στα δικτυα, φαινομενα σπηλαιωσης, διαρκης εισοδος αερα (απο εξαεριστικα πχ), υπερβολικες πιεσεις, υπερβολικη ή ελαχιστη φορτιση λεβητα σε συνδιασμο με υψηλες ή χαμηλες θερμοκρασιες καυσαεριων και αλλα πολλα. Απλα ρωταω : Σε ποσες εγκαταστασεις εχετε δει να γινεται εξισσοροπηση δικτυου ? Οσοι ξερουν φανταζονται τι σημαινει αυτη η παραλλειψη σε εγκατασταση ενδοδαπεδιας...

     

    Σιγουρα συναδελφοι που ασχολουνται με αυτο τον τομεα εχουν συναντησει τα προηγουμενα. Το κακο ειναι οτι πολλα απο αυτα προκυπτουν και απο ελλειψη επιβλεψης (σπανιοτερα) ή απο ελλειψη μελετων εφαρμογης, γιατι ο ιδιοκτητης ειναι προθυμος να πληρωσει 3000 ευρω για πλακακια μπανιου αλλα οχι για σωστη μελετη και κατασκευη Η/Μ. Το αποτελεσμα τεραστια σπαταλη κατα την λειτουργια, κακιστη λειτουργια (αλλου υπερβολικη ζεστη, αλλου υπερβολικο κρυο) απιθανες φθορες και θορυβοι και αλλα τραγελαφικα οπως εικονες απειρου καλους σε γενικες συνελευσεις.

     

    Και ολα αυτα να τα πληρωνει καποιος για πολλα χρονια, αλλα με μπανιο που τον κανει να τα ξεχνα ολα:o.

     

    Τις προαλες μου ελεγε φιλος εργολαβος (που δεν εχω συνεργασια μαζι του) οτι η ενδοδαπεδια (παρολο που δεν εχει κανει καμια εγκατασταση ως τωρα) θα του κοστισει φθηνοτερα απο κλασικο δισωληνιο συστημα αλλα το σκεφτεται γιατι φοβαται τις ενδεχομενες διαρροες απο ρωγμη (μου μπαινουν ψυλλοι στα αυτια). Του λεω δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος γιατι τα υλικα που χρησιμοποιουνται στην ενδοδαπεδια για το δικτυο, ειναι ανωτερης ποιοτητας, αντοχης, με φραγμα οξυγονου, κτλ. και το συνεργειο που τα περνα ειναι εξειδικευμενο κτλ. Μου λεει βεβαια, ενταξει θα βαλω δυο (!!!) στρωσεις δικτυου στο δαπεδο (την μια πανω απο την αλλη) ωστε σε ενδεχομενη διαρροη να απομονωσω την αρχικη και να συνδεσω την εφεδρικη!!.

     

    Σοκ!! Τον ρωταω ποιος μηχανικος σου εχει πει ολα τα προηγουμενα και μου απαντα "ποιος μηχανικος μωρε? Τι να τον κανω? Αυτος ασχολειται με τα στατικα, κανει και τις υπολοιπες μελετες της πολεοδομιας και οκ. Ο υδραυλικος μου εβγαλε το κοστολογιο και θα κανει και την κατασκευη!!!"

     

    Το ωραιο ηταν οτι δεν μπορεσα να τον πεισω οτι η ενδοδαπεδια ειναι μια ειδικη εγκατασταση που θελει ειδικη μελετη για την υλοποιηση της, με ειδικα υλικα κτλ κτλ και σε καμια περιπτωση δεν μπορει να γινει με το ματι και να δουλεψει.

     

    Μετα απο ολα τα προηγουμενα πως να εχει καποιος εμπιστοσυνη σε συστηματα διανομης οπως η ενδοδαπεδια? Ενα συστημα που δινει την καλυτερη ποιοτητα διαβιωσης με συνθηκες ευεξιας που δεν μπορει να προσεγγισει κανενα αλλο και παρολα αυτα να εχει πολυ μικρη διαδοση. Οι λογοι ειναι παραπανω, σε συνδιασμο με την αγνοια πολλων συναδελφων (που ευτυχως βαινει ταχεως μειουμενη) οι οποιοι αναπαραγουν φημες χωρις ιχνος επιστημονικης (και τεχνικης ενιοτε) ουσιας.

  10. Φανταζομαι αναφερεσαι σε εφευρεσεις και καινοτομιες μεχρι τις αρχες του περασμενου αιωνα (ακομα και ο carnot ομως που ηταν απο αυτους που δημιουργησαν το υποστρωμα της βιομηχανικης επαναστασης, στην ecole polytechnique φοιτησε). Αν εξαιρεσει καποιος την προοδο στον ευρυτερο τομεα της πληροφορικης, η συντριπτικη πλειοψηφια της τεχνολογικης πρωτοποριας στον περασμενο και τρεχοντα αιωνα εχει προελθει απο ανθρωπους υψηλης επιστημονικης και τεχνικης καταρτισης.

  11. ...λειτούργει επαγγελματικά όχι μόνο απέναντι στους πελάτες, αλλά και στους εργαζόμενους της, επίσης για αυτές τις μονάδες ο “μηχανικός” αποτελεί μια επένδυση. Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω όρο θα ανακαλύψεις ότι αυτές είναι λίγες.

     

    Αυτο που τονιζει ο συναδελφος ειναι το αποσταγμα και πρεπει να χαρακτει στη συνειδηση σου (και οχι μονο). Κατι ψευτοβιομηχανικες μοναδες (βασικα βιοτεχνικης ταξης) που απαιτουν 10-12 ωρη εργασια και αμοιβουν με ποσα της ταξης των 900 € μεχρι να "μαθουν" την δουλεια οι νεοι μηχανικοι, προσπαθησε να τις αποφυγεις.

    Θα μου πεις και μεχρι να βρω κατι τι θα κανω? Εκει βεβαια ισως παρεις και μια μικρη εμπειρια αλλα κατα βαση δεν θα εχεις κανεναν προθυμο ουσιαστικα να σε διδαξει-εκπαιδευσει και η αντιμετωπιση που θα εχεις θα ειναι απαξιωτικη. Παρουσιαζονται σε αγγελιες του τυπου "ζητειται μηχανολογος/ηλεκτρολογος αποφοιτος ΙΕΚ(!!)/ΤΕΙ/ΑΕΙ" και ουσιαστικα δεν ψαχνουν για μηχανικο (αφου δεν ειναι διατεθιμενοι να πληρωσουν μαλιστα αναλογα αυτον) αλλα καποιον που να τα κανει ολα, να ειναι στοιχειωδως ευστροφος και να του φορτωσουν ενα σωρο ευθυνες για ψιχουλα. Ειδικα σε αυτο το τελευταιο εχουμε πολυ μεγαλη ευθυνη και εμεις που επιτρεπουμε στους εαυτους μας να εμπορευομαστε τον εαυτο και τον κοπο των σπουδων μας χωρις αυτοσεβασμο. Δεν θα συναντησεις δικηγορους, γιατρους, καθηγητες μ.ε. να υποβιβαζουν εαυτους, οσο οι ειδικοτητες μας και ειναι μονο στο χερι μας να απαιτησουμε να σταματησει αυτος ο επικινδυνος κατηφορος.

    Στις -λιγες- βιομηχανιες που εχουμε θα εκπαιδευτεις αρχικα για μεγαλο σχετικα διαστημα, θα αξιολογεισαι για το εργο σου απο καταλληλους ανθρωπους για αυτη την δουλεια, θα εχεις ευκαιριες για ανελιξη, θα αμοιβεσαι αρκετα εως πολυ ικανοποιητικα σε χρημα και ειδος και κυριως θα εχεις στοιχειωδη αντιμετωπιση ενος ανθρωπου που δινει ή αναμενεται να προσδωσει προστιθεμενη αξια στην επιχειρηση.

    Ολα τα αξιολογεις και επιλεγεις φυσικα, αναφερομενος κυριως στις δικες σου αντιδρασεις εντασσομενος μεσα στον καθε χωρο και οχι πρωιμα απο εξω.

     

    Με συγχωρεις/ειτε αν πλατειασα, αλλα νομιζω οτι για ενα νεο συναδελφο η επαφη εξ επαγωγης με τον εργασιακο χωρο, απο εμας, ειναι μεγαλη βοηθεια.

  12. Σαν κατασκευη εχω συναντησει-οικιακης χρησης. Σχετικα ογκωδης και χαμηλης αποδοσης λογω των επικαθησεων που σχηματιζονται πολυ γρηγορα στον θαλαμο καυσης και στους αυλους του καθως και της αδυναμιας ακριβειας ελεγχου του αερα καυσης. Με κινδυνο παραπληροφορησης, εχω μια αμυδρη εικονα οτι απαιτουνταν κυκλονια απο τη νομοθεσια για να πληρουνται τα ορια σωματιδιακων τουλαχιστον εκπομπων.

     

    υγ. δεν αναφερομαι σε λεβητα-καυστηρα pellets αλλα συσκευης που καταναλωνει κλασικη τεμαχισμενη ξυλεια για οικιακη χρηση οπως σε τζακι

  13. Απο ενα ψαξιμο ενος λεπτου στο google κατεληξα (ισως ειμαι και λαθος) οτι προκειται για συσκευες προσροφησης/απορροφησης οπως ψυκτες για παραδειγμα που χρησιμοποιουνται στην ηλιακη ψυξη. Υπαρχουν και ειναι διαθεσιμοι στην ελληνικη αγορα. Ριξε μια ματια εδω

     

    http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/ee_psiksi_aporofisis.htm

     

    αλλα και με λημα "ψυκτες προσροφησης" στο google θα βρεις πολλες πληροφοριες

  14. Ισως πρεπει να μελετησεις προσεκτικοτερα την λυση της ασκησης αλλα και αυτα που αναφερουμε προηγουμενα. Οι διατμητικες δυναμεις παραλαμβανονται ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΧΛΙΑ, αλλα απο τα συνδεομενα μερη λογω της μεταξυ τους τριβης. Αυτο προϋποθετει επαρκη προενταση της κοχλιοσυνδεσης, ωστε να αναπτυχθει η απαραιτητη τριβη αναμεσα στα συνδεομενα μερη. Προφανως, η δυναμη αυτης της τριβης πρεπει να ειναι κατ'ελαχιστο ιση με τις εγκαρσιες (ή διατμητικες, οπως θες θεωρησε το) δυναμεις, προσαυξημενη κατα ενα συντελεστη ασφαλειας. Αυτο ακριβως κανει κατα την επιλυση της ασκησης ο καθηγητης σου.

     

    Η ζαντα της ροδας ετσι ακριβως εδραζεται πανω στο μουαγιε. Τα μπουλονια μεσω της προεντασης τους δημιουργουν ισχυρες δυναμεις τριβης αναμεσα στην ζαντα και το μουαγιε.

  15. Δεν ξερω αν εννοεις καποια συγκεκριμενη ασκηση. Στα γρηγορα ομως που τις κοιταξα, σε ολες ισχυει αυτο που ειπα περι εφελκυστικης φορτισης του κοχλια. Δεν φορτιζεται ο κοχλιας διατμητικα. Οι διατμητικες (ή εγκαρσιες δυναμεις) λαμβανονται υποψη για τον υπολογισμο της περαιτερω προεντασης που ειναι απαραιτητη ωστε να εξασφαλιζεται συνδεση τριβης αναμεσα στα συνδεομενα στοιχεια.

  16. Αυτό που κάνω είναι να ελέγχω για επαρκή ροπή προέντασης, μετά από 1-2 ημέρες από την αρχική προένταση, στις κρίσιμες συνδέσεις. Πολλές φορές, λόγω υψηλών τάσεων που προκαλούνται ανάμεσα στις επιφάνειες της κεφαλής του κοχλία (ή του παξιμαδιού) και των μελών της σύνδεσης, είναι δυνατόν να επέλθει πλαστική (τοπική και μόνο σε μικροανωμαλίες της επιφάνειας) παραμόρφωση των επιφανειών αυτών. Η τοπική αυτή παραμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ροπής σύσφιξης.

     

    Πολυ πολυ πολυ σωστα

  17. Αα δηλ ο ερπυσμος σε σας εχει να κανει με το μπετο και οχι με τον οπλισμο ε? Ηξερα οτι και στα πολυμερη εμφανιζεται φαινομενο ερπυσμου, αλλα μεχρι εκει. Η φυση προνοησε να μην βαριεται καμια ειδικοτητα τελικα:D, σε τετοιο βαθμο που σκεφτομαι να παω να συνεχισω για πολιτικος μονο και μονο απο περιεργεια :lol:

     

    [εδιτ] πληροφοριακα (αφου εμπλουτιστηκε το thread) απο παρατεταμενη λειτουργια σε μεταλλικα υλικα εμφανιζεται ο ερπυσμος και ειναι υπευθυνος και για το οτι "καιγονται" οι κλασσικες λαμπες πυρακτωσης (το "καιγονται" δηλ ειναι παραπλανητικο)

  18. Το φαινομενο του ερπυσμου σε γενικες γραμμες αναπτυσσεται οταν η θερμοκρασια λειτουργιας του υλικου υπερβαινει το 1/3 της θερμοκρασιας τηξης του. Εμφανιζονται για καποιο λογο τετοιες θερμοκρασιες στις κατασκευες σας?

     

    Σε κατασκευες που εχουμε τετοιες θερμοκρασιας λειτουργιας, ναι λαμβανεται υποψη για την προενταση και την επιλογη του υλικου.

  19. Σε μεταλλικές κατασκευές όμως, από ότι έχω καταλάβει, οι συνδέσεις μελετώνται με τον τρόπο Α. Ο κοχλίας δηλαδή είναι στην ουσία ένας πείρος που απλά ασφαλίζει με το παξιμάδι (όσο αφορά τη διάτμηση και μόνο).

     

    Αν κάνεις επαρκή προένταση στον κοχλία τότε ο κοχλίας ΔΕΝ θα υπόκειται σε διατμητική τάση.

     

    Νομιζω αυτα τα 2 πρεπει να κρατησει καποιος σαν το αποσταγμα της διαφορετικης "τεχνοτροπιας" που ακολουθουμε πολιτικοι-μηχανολογοι. Εξυπακουεται οτι σε μηχανολογικες κατασκευες που υποκεινται σε δυναμικη φορτιση, ειναι σε υψηλες θερμοκρασιες λειτουργιας, κτλ (δηλ σοβαρες κατασκευες ατμοπαραγωγικων μοναδων, στροβιλομηχανων, ΜΕΚ και διαφορες αλλες), η χρηση δυναμοκλειδου (ροποκλειδου) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ και κανενας μηχανικος που εχει στοιχειωδη αντιληψη του τι κανει εκει, δεν ρισκαρει.

     

    Εχω δει κοχλια Μ150 περιπου απο κελυφος στροβιλου ηλεκτροπαραγωγης κομενο (μετα απο συνεχομενη, με μικρα ολιγοωρα συνολικα διαλειματα, λειτουργια 60-70 μηνων), λογω μικρης διαφορας στην ροπη συσφιξης που του ασκηθηκε. Εκει βεβαια παιζουν και αλλα φαινομενα οπως ερπυσμος που σε καθημερινες κατασκευες πολιτικου μηχανικου δεν εμφανιζονται.

     

    Ετσι διασφαλιζεται οτι εχουμε συνδεσεις τριβης οταν γινει η απαιτουμενη απο την μελετη προενταση.

     

    @πολιτικους μηχανικους της παρεας

    Αν πεσει στα χερια σας κανενα βιβλιο στοιχειων μηχανων, θα εκπλαγειτε ποσοι πολλοι διαφορετικοι τροποι συνδεσης και ασφαλισης στοιχειων συνδεσης οπως οι κοχλιες χρησιμοποιουνται στην μηχανολογια. Εγω μετα απο τοσα χρονια ακομα εκπλησομαι και με την φαντασια που εχουν καποιοι. Βεβαια φανταζομαι η διαφορετικη φυση των φορτισεων των κατασκευων εχουν επιβαλλει αυτες τις διαφορες. Παντα τετοιες συζητησεις μας βοηθουν να αποκτησουμε μια πιο σφαιρικη εικονα για γνωστικα αντικειμενα που τα προσεγγιζουμε απο αλλες κατευθυνσεις οι 2 ειδικοτητες

     

    @shelby

    Στην σελ.21 των σημειωσεων σου, φαινεται ακριβως που ανεφερερα και στο αλλο θεμα που κουβεντιαζαμε και εχει την ιδια αποψη και ο καθηγητης σου:

     

    "Ο κοχλιας κατα την συναρμολογηση θα πρεπει να προενταθει, ετσι ωστε οι διατμητικες δυναμεις να παραληφθουν απο τις δυναμεις τριβης που αναπτυσσονται στην κοινη επιφανεια των συνδεομενων τεμαχιων"

     

    Ετσι προφανως ο κοχλιας φορτιζεται εφελκυστικα, με επαρκη προενταση

  20. Οι καμπυλες ειναι τετοιου τυπου οπως στην αρχικη σελιδα της διευθυνσης http://www.boltscience.com (βεβαια εδω ειδικα για κοχλιες). Αυριο μολις βρω χρονο θα ανεβασω φωτο απο ενα βιβλιο υλικων 2 καθηγητων του ΕΜΠ που εχω με καποιες επεξηγησεις, γιατι φτανει και ο Μορφεας σιγα-σιγα;)

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.