Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

P_G_B

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

P_G_B's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • One Year In
  • First Post Rare
  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. @tetris @sdtopo Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Άρα, φαντάζομαι πως δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίστει η κατά κανόνα αρτιότητα του γηπέδου και ο μόνος τρόπος μελλοντικά για τυχόν έκδοση οικοδομικής άδειας θα γινόταν είτε μέσω κατά παρέκκλιση αρτιότητας είτε κατόπιν συνένωσης με όμορο άρτιο-οικοδομήσιμο γήπεδο και δημιουργία άρτιου - οικοδομήσιμου κατά κανόνα.
  2. @Pavlos33 Προφανώς δεν μπορώ να το προσπεράσω. Όμως, σε αυτή τη φάση, το βασικό μου θέμα είναι σχετικά με το πως η παλαιά ζώνη παραλίας, που μάλλον θεωρείται αυτοδικαίως ανακληθείσα, επηρεάζει την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα του γηπέδου και αν υπάρχει κάποια σχετική υποχρεώση από πλευράς ιδιοκτήτη. Επιπλέον, αν έχει την αρτιότητα (4 στρ) και εφόσον το πρόσωπο είναι όντως σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο δρόμο, αν μπορεί να οικοδομήσει ή αν πρέπει να καθορισθεί νέα ζώνης παραλίας.
  3. @Pavlos33 Δεν το γνωρίζω 100% αλλά νομίζω πως είναι κύριος δρόμος που ενώνει οικισμούς. Σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσουμε το ότι έχει επαρκές πρόσωπο σε δρόμο, διαφορετικά θα ήταν μη οικοδομήσιμο.
  4. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα τη γνώμη και τη γνώση σας στο παρακάτω θέμα καθώς είμαι ηλιακιακά νέος μηχανικός. Το 1997, καθορίστηκαν οι οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, σε εκτός σχεδίου παραλιακή περιοχή. Εκτός Natura, χωρίς ΣΧΟΑΑΠ κ.λπ. Γήπεδο 4 στρεμμάτων περιλαμβάνει περί τα 800 τ.μ. ζώνης παραλίας του 1997, ενώ διαθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο πλάτους 25 μ. Απαλλοτρίωση για τη ζώνη παραλίας δεν συντελέστηκε. Διαβάζοντας την υπ' αριθμ. 374/2003 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, καταλαβαίνω πως οι ζώνες παραλίας, για τις οποίες έχει παρέλθει 3τία από το καθορισμό τους χωρίς να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση - αποζημίωση, θεωρούνται αυτοδικαίως ανακληθείσες με την προϋπόθεση τα παραπάνω ίσχυαν έως την ημερομηνία έκδοσης του Ν.2971/2001. Άρα, θεωρείται αυτοδικαίως ανακληθείσα η ζώνη παραλίας που ορίστηκε το 1997 και ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει τα 4 στρέμματα κατά την κτηματογράφηση αγνοώντας τον παλαιό καθορισμό της ζώνης παραλίας ? Επιπλέον, στα 4 στρέμματα υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί οικοδομική άδεια ή υπάρχει υποχρεώση για χάραξη νέας ζώνης παραλίας ?
  5. Γεια σας συνάδελφοι! Ενδιαφέρομαι για αγορά αρχιτεκτονικού προγράμματος και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με ορισμένα προγράμματα που έχω κοιτάξει. Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο από τα Gstar, Archline XP, ZWCad ώστε να μου πει τη γνώμη του ? Γνώμες δεκτές και για άλλα προγράμματα. Ευχαριστώ πολύ!
  6. @akis73 Ευχαριστώ για την απάντηση. Το συγκεκριμένο είναι προ του '55, σπασμένα τζάμια, τα ξύλινα κουφώματα έχουν "σαπίσει", ένα τμήμα της στέγης έχει υποχωρήσει,, τμήμα της κεντρικής πόρτας εισόδου λείπει, χωρίς θέρμανση, χωρίς ψύξη, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, δεν διαμένει κανείς εδώ και χρόνια. Στο παρακάτω link, έχω ανεβάσει και ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες. https://www.michanikos.gr/forums/topic/28302-απορίες-για-ενεργειακές-μελέτες-επιθεωρήσεις-και-πεα/?do=findComment&comment=1173124 Θεωρώ πως είναι λάθος να εκδώσω ΠΕΑ, γιατί αυτό ο χώρος δεν μπορεί να επιτελέσει τις αυτονόητες λειτουργίες για τις οποίες είχε κατασκευαστεί. Χρειάζεται "γερή" ανακαίνιση. Οπότε, θεωρώ πως καλύτερα να συντάξω βεβαίωση περί μη έκδοσης ΠΕΑ. Απλά δεν μου έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση, οπότε δε γνωρίζω αναλυτικές λεπτομέρειες...
  7. Συνάδελφοι, μία γρήγορα ερώτηση: Σε περίπτωση ηλεκτρονικής ταυτότητας για μεταβίβαση ακινήτου, για το οποίο, αντί για έκδοση ΠΕΑ, συντάσσω βεβαίωση περί μη έκδοσης ΠΕΑ λόγω ερειπωμένου κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ανεβάζω κάπου αυτή την βεβαίωση ? Γίνεται κάποια αναφορά εντός της ηλεκτρονικής ταυτότητας ? Ή απλά την παραδίδω στο συμβολαιογράφο αντί του ΠΕΑ ? Παρεπιμπτόντως, αυτή η βεβαίωση έχει την μορφή της υπεύθυνης δήλωσης ? Ευχαριστώ!!
  8. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα συνάδελφοι @klimakometro και @dib. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Για να βοηθήσω αναφορικά με την κατάσταση της κατοικίας, επισυνάπτω 3 φωτογραφίες. Εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να διαμείνει κάποιος, θα πρέπει να γίνει σημαντική ανακαίνιση του κτιριακού κελύφους και κατ' επέκταση τείνω προς τη βεβαίωση περί μη έκδοσης. Μετά τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, θα με ενδιέφερε να μου ξαναπείτε τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  9. Χαιρετίζω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς! Μια απορία. Μου έχει τύχει ένα διώροφο κτίσμα προ του '55, όπου το ανεξάρτητο ισόγειο αποτελεί αποθηκευτικό χώρο ενώ ο ανεξάρτητος Α' όροφος αποτελεί κατοικία. Δεν συνδέονται λειτουργικά οι δύο όροφοι, είναι αυτόνομοι. Λόγω ηλεκτρονικής ταυτότητας, απαιτείται και ΠΕΑ για τον Α' όροφο καθώς είναι κατοικία. Ωστόσο, το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού από τους ιδιοκτήτες. Δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση, ούτε ψύξη. Τα μισά του τζάμια είναι σπασμένα (από πέτρες παιδιών ίσως...), τα ξύλινα κουφώματα είναι σε άθλια κατάσταση, τμήμα 10 εκ. της ξύλινης εξώθυρας δεν υπάρχει (κοινώς η εξώθυρα έχει "τρύπα"), ενώ ένα μικρό τμήμα της ξύλινης κεραμοσκεπούς στέγης έχει υποχωρήσει. Θεωρώ πως για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν θα πρέπει να προβώ στην έκδοση ΠΕΑ, αλλά να εκδόσω σχετική βεβαίωση ότι εμπίπτει στη κατηγορία εξαίρεσης της περίπτωσης β’ της παρ. 7 του άρθρου 12 του σχετ. α’. Πράττω ορθά ? Η ανωτέρω απορία μου δημιουργήθηκε ώστε να μη βρέθω εκτεθειμένος νομοθετικά σε περίπτωση ελέγχου. Ευχαριστώ πολύ!
  10. Εντός ρυμοτομικού σχεδίου, υπάρχει οικόπεδο με ένα πρόσωπο σε εγκεκριμένο δρόμο. Ωστόσο, στην πράξη, ο δρόμος έχει διανοιχθεί έως 10 μ. πριν το ενδιαφερόμενο οικόπεδο. Άρα, πρόκεται για αδιάνοικτο δρόμο μπροστά από το οικόπεδο. Το οικόπεδο προέρχεται από διανομή του Υπ. Γεωργίας και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, αρκεί βέβαια να διαθέτει το πρόσωπο σε διανοιγμένο δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση τι διαδικασία απαιτείται για διάνοιξη του δρόμου και γενικότερα να αποκτήσει οικοδομησιμότητα το οικόπεδο ? Επίσης, με τα δίκτυα (ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ.) τι διαδικασία χρειάζεται ? Η Υ.ΔΟΜ. με παρέπεμψε στις Τεχνικές Υπηρεσίες, με τις οποίες θα επικοινωνήσω. Γνωρίζει κάποιος οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο για να προχωρήσω ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Υ.Γ. Είμαι νέος μηχανικός
  11. @dimitris GM Κατ' αρχάς, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Τα κατάλαβες πολύ σωστά! Το γεγονός πως η αυθαίρετη κατασκευή έγινε μεν από τον αδερφό Β, αλλά βρίσκεται στο δώμα μελλοντικής "ιδιοκτησίας" του Α, δεν δημιουργεί υποχρέωση του Β να το δηλώσει ? Αν για παράδειγμα γίνει καταγγελία για αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα ποιος θα επωμιστεί τις συνέπειες ? Ο αδερφός Α ή ο αδερφός Β ? Ή μήπως, μέχρι να ανεγερθεί, θεωρείται ως κοινόχρηστο το δώμα ? Η αυθαιρεσία στο δώμα θα τακτοποιηθεί από την "οριζόντια" ιδιοκτησία που "εξυπηρετεί" ή θα χρειαστεί νέα δήλωση ?
  12. Βάσει των τελευταίων αλλαγών του Ν.4759/20 και της απόφασης ΣΤΕ 176/2023 σχετικά με την δόμηση εκτός σχεδίου, έχω την εξής απορία. Σε περιοχή που υπάρχει Γ.Π.Σ., ιδιοκτήτης, μη άρτιου και μη οικοδομήσιμου γηπέδου 3 στρμ. με πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό (όχι επαρχιακή, δημοτική, κοινοτική κ.λπ.), αγοράζει όμορο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γήπεδο 3 στρμ. με πρόσωπο στην ίδια κοινόχρηστη οδό. Έχω την εντύπωση (με ερωτηματικό...) ότι συμβολαιογραφικά μπορεί να γίνει η "συνένωση" δύο μη άρτιων γηπέδων κατά την αγορά του ενός εκ των δύο. Αν ισχύει το παραπάνω, τότε το νέο ενιαίο γήπεδο 6 στρμ. με πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό άνω των 25 μ. μπορεί να θεωρηθεί άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα ? Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται το πως η κοινόχρηστη οδός είναι "εγκεκριμένη" καθώς έχει χρόνο δημιουργίας μετά το 2003 ? Θα ήθελα τις σκέψεις σας...
  13. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα τα "φώτα" σας σχετικά με τακτοποίηση Ν. 4495/17. Έχω ένα οικόπεδο που περιλαμβάνει ένα διώροφο μεθ' υπογείου κτίριο, χωρίς οικοδομική άδεια, που έχει κατασκευαστεί προ 1975, με χρήση κατοικία. Στο οικόπεδο, το έτος 1986, έγινε πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησίων μεταξύ των δύο αδερφών Α και Β ως εξής: 1) To υπόγειο (υπάρχουσα κατοικία προ 1975) ανήκει εξ' αδιαιρέτου (50)%) στα αδέρφια Α και Β. 2) Το ισόγειο (υπάρχουσα κατοικία προ 1975) ανήκει στον αδερφό Α. 3) Ο Α' όροφος (υπάρχουσα κατοικία προ 1975) ανήκει στον αδερφό Β. 4) Ο Β' μελλοντικός όροφος θα ανήκει στον αδερφό Α. 5) Ο Γ' μελλοντικός όροφος θα ανήκει στον αδερφό Β. Στο δώμα του Β' μελλοντικού ορόφου (ιδιοκτησίας Α), πέραν της απόληξης κλιμακοστασίου (από κατασκευής του κτιρίου, δηλαδή προ του 1975), έχει κατασκευαστεί λεβητοστάσιο από πρόχειρα υλικά (λαμαρίνες κ.λπ.) περί τα 7 τ.μ. που εξυπηρετεί αποκλειστικά την υποκείμενη οριζόντια ιδιοκτησία Α' Ορόφου, δηλαδή του αδερφού Β. Το λεβητοστάσιο έχει κατασκευαστεί πριν το 1990, αλλά δεν έχω καταφέρει έως τώρα την ακριβή χρονολογία κατασκευής. Θέμα συναίνεσης δεν τίθεται μεταξύ των δύο αδερφών. Το θέμα μου είναι πως θα κατασκευάσω τις δηλώσεις αυθαιρέτων. Στον Ν. 4495/17 μαζί με τις εγκυκλίους, αναφέρεται πως για αυθαίρετα κατηγορίας 1, για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή δήλωση. Άρα, μέχρι τώρα έχω: 1η Δήλωση - Κατηγορία 1: Υπόγειο, χρήση κατοικίας, προ του 1975, ιδιοκτησίας Α και Β εξ' αδιαρέτου. 2η Δήλωση - Κατηγορία 1: Ισόγειο, χρήσης κατοικίας, προ του 1975, ιδιοκτησίας Α. 3η Δήλωση - Κατηγορία 1: Α' όροφος, χρήση κατοικίας, προ του 1975, ιδιοκτησίας Β. Για το λεβητοστάσιο στο δώμα του Β' Μελλοντικού ορόφου τι κάνω ? Να σημειωθεί πως παρ' ότι έχει κατασκευαστεί στο δώμα του Β' Μελλοντικού ορόφου, ιδιοκτησίας Α, αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά τον Α' όροφο, ιδιοκτησίας Β. Θα χρειαστεί ξεχωριστή δήλωση ? Μπορεί να συμπεριληφθεί με αναλυτικό σε κάποια άλλη δήλωση ? Είναι κατηγορία 3 ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.