Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θαλής

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Θαλής

  1. Παρ' όλο που δεν είμαι λογιστής επιβεβαιώνω τα γραφόμενα του συναδέλφου cien.
  2. @grmaster το σωστό είναι 18,45€ (δηλαδή 31,45 – 13,00) συν 7,55€ ΦΠΑ. Σύνολο 26,00€. Στο myDATA θα κάνεις δύο καταχωρήσεις. Μία για τον λογαριασμό (31,45 + 7,55) και μία για τα 13€. Η πρώτη γίνεται κατά τα γνωστά. Η δεύτερη γίνεται ως εξής: Αντί για "ειδική φόρμα καταχώρησης" θα μεταβείς στην "καταχώρηση παράλειψης/απόκλισης". Είδος παραστατικού: διαβίβαση παράλειψης από λήπτη Τύπος παραστατικού: πιστωτικό τιμολόγιο / μη συσχετιζόμενο Σειρά και ΑΑ: διάλεξε μία συνεχόμενη αρίθμηση για όλες τις παρόμοιες καταχωρήσεις (π.χ. 01, 02...). Ειδική κατηγορία: λογιστική εγγραφή (επειδή δεν καταχωρείς ξεχωριστό τιμολόγιο) Στα σχόλια των γενικών στοιχείων σημείωσε τον αριθμό του λογαριασμού. Στη σύνοψη: συντελεστής ΦΠΑ 0% με αιτία εξαίρεσης: λοιπές εξαιρέσεις. Στον χαρακτηρισμό: Κατηγορία: 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ Είδος: Τηλεπικοινωνίες (Ε3_585_013) Έτσι λοιπόν, διαβιβάστηκε η πίστωση λόγω της μηνιαίας επιδότησης. @Faethon11 επισημαίνω ότι η διαβίβαση από τον λήπτη λόγω απόκλισης ή παράλειψης διαβίβασης από τον εκδότη για το έτος 2021 είναι υποχρεωτική, ως τμήμα της διαδικασίας που αντικατέστησε τις ΜΥΦ. @marian7 για την καταχώρηση του λογαριασμού κινητής:
  3. Κατηγορία: 2.3 Λήψη υπηρεσιών Είδος: Λοιπές Αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής (Ε3_585_009) Υπάρχει τρόπος. Στην περιοδική δήλωση ποιο ποσό δηλώνεις ως έξοδο; Για το 2021 είχες ασχοληθεί με έξοδα; Ρωτάω γιατί δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση. @Alexander_ σωστά έχεις καταλάβει. Για το 2: λόγω της χαμηλής αξίας του παγίου κάνεις απόσβεση όλο το ποσό (καθαρή αξία). Ο ΦΠΑ του παγίου αντιμετωπίζεται όπως ενός άλλου εξόδου, δεν εμπλέκεται στην απόσβεση.
  4. Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981 https://attikipedia.sadas-pea.gr/ Στο πολύ ενδιαφέρον υλικό περιλαμβάνονται και οι: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1836 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
  5. @Νικολας71 η συμμετοχή στο φόρουμ δεν γίνεται με σκοπό την παροχή υπηρεσιών. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει υπόθεση για να την αναλάβει κάποιος.
  6. @Νικολας71 δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της σύστασης.
  7. Κοινόχρηστος είναι ο χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ενοίκους του κτιρίου. Το υποστύλωμα (όπως και ολόκληρος ο σκελετός της οικοδομής) είναι κοινόκτητο, δηλαδή ανήκει σε όλους, ανεξαρτήτως της θέσης του. Δεν είναι, όμως, κοινόχρηστο γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν.
  8. Όχι. Η σφραγίδα της εταιρείας (νομικό πρόσωπο) μπαίνει λόγω του ότι η αμοιβή θα κατατεθεί σε λογαριασμό της. Η δική σου υπογραφή και σφραγίδα μπαίνουν γιατί αναλαμβάνεις την ευθύνη της μελέτης ως μηχανικός (φυσικό πρόσωπο). Αντί για την εταιρική σφραγίδα μπορείς να γράφεις το κείμενο του συναδέλφου Adavis, όπως θα σου πει και ο λογιστής σου. Δηλαδή η εταιρική σφραγίδα δεν είναι απαραίτητη· αρκεί η υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, το όνομά του και η περιγραφή της ιδιότητάς του. Αυτό που δεν είναι θέμα λογιστή είναι το δεύτερο σκέλος της απάντησής μου περί υπογραφής και σφραγίδας του μελετητή.
  9. @Nkfs βάζεις και τις δύο σφραγίδες. Η υπογραφή σου συνοδεύει τη δική σου σφραγίδα.
  10. Ναι είναι, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας 39α. Ο πωλητής θα ζητήσει εκτύπωση των στοιχείων μητρώου σου (από την προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet) με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής και φωτοτυπία ταυτότητας. Με εύκολο τρόπο συμπεριλαμβάνεται στην περιοδική ΦΠΑ. Δες την εικόνα στη δημοσίευση περιοδική ΦΠΑ για αγορά άρθρου 39α. Προσθέτεις την αξία του αγαθού στα υπόλοιπα έσοδά σου και αυτόματα υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Όμως, στο πεδίο "Κύκλος εργασιών ΦΠΑ" συμπληρώνεις μόνο την αξία των εσόδων (χωρίς το αγαθό). Στα έξοδα συμπληρώνονται κανονικά η καθαρή αξία και ο ΦΠΑ.
  11. Η σύσταση είναι, κατά βάσιν, συμβολαιογραφικό θέμα. Το πρόβλημα που υπάρχει στον πίνακά σου είναι ότι η στήλη "δαπάνες κοινοχρήστων" είναι ίδια με τη στήλη "δαπάνες ανελκυστήρα". Θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί οι τιμές της στήλης των ψήφων (140 για όλα τα μεγάλα διαμερίσματα και 110 για όλα τα μικρά). Απευθύνσου στον συμβολαιογράφο και εξήγησέ του το προφανές (πιθανότατα εκ παραδρομής) λάθος, ώστε να σου υποδείξει τον τρόπο που θα διορθωθεί.
  12. @vassia εξακολουθεί να ισχύει ότι "η υποχρέωση υποβολής της Δ.Π.Κ. για ένα έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου αφορά στο αμέσως επόμενο ημερολογιακό έτος από το έτος απώλειας αυτής". Από κει και πέρα είναι θέμα ερμηνείας της "απώλειας της ιδιότητας". Σύμφωνα με τη νομοθεσία "οι ελεγκτές δόμησης υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σε περίπτωση που διενεργήσουν ελέγχους για κτίρια και κατασκευές επιφάνειας άνω των 1000 τ.μ.", χωρίς –όμως– να διευκρινίζεται για πόσα χρόνια ούτε αν παύει η ιδιότητα του υπόχρεου από το επόμενο έτος.
  13. @cv21 η σχετική διάταξη: "Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων –πριν την ισχύ του ΝΟΚ– για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια για χρήση εμπορίου, γραφείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τ.μ. (δεν προσμετρώνται τα τ.μ. που δεν υπολογίζονται στον σ.δ.), οι χώροι αυτοί, υποχρεούνται μεν να έχουν διασφαλίσει την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση, εξαιρούνται δε, από τη δημιουργία προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, στις περιπτώσεις που προκαλείται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη". Εγκ. οικ. 42382/2013, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΜΕΑ
  14. Δεν είναι έτσι. Στην κατηγορία 3 εντάσσεται: "Η αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφάνειάς τους έως 20%". Δεν υπάρχει αυθαιρεσία. Γενικά ισχύει ότι: "Αυθαίρετη κατασκευή ορίζεται κάθε κατασκευή ή εγκατάσταση, η οποία εκτελείται ή έχει εκτελεστεί χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή κατά παράβαση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων ή με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε".
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.