Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

nvel

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.329
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    5

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από nvel

  1. ο παραλληλισμός των καλωδίων επιτρέπεται από τον κανονισμό και εφαρμόζεται στην πράξη σε μεγάλες διατομές αλλά το παραλληλίσεις δυο 1.5mm2 είναι δείγμα κακής πρακτικής

    • Like 1
  2. εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν ένα κλειδωμένο xls που δεν μπορώ να ελέγξω τα περιεχόμενά του μόνο λόγω του εικαστικού αποτελέσματος, όταν ακόμα και τα σοβαρά προγράμματα όπως αυτά που ανέφερες κατά καιρούς εμφανίζουν σφάλματα και ελλείψεις που λόγω της μεγάλης χρήσης τους ανακαλύπτονται και διορθώνονται τα περισσότερα (όχι όλα)

  3. 6 ώρες πριν, rikoko said:

    Πως γινετε ρε παιδια ενω εχω κατεβασμενη την ασφαλεια απο την κουζινα, και να ανιχνευει διαρροη το ρελε και να πεφτει;

    ο ουδέτερος έχει μια τάση ως προς την γη ανεξάρτητα αν έχει τάση η φάση, αν τον γειώσεις και αυτή η τάση είναι ικανή να δημιουργήσει ρεύμα μεγαλύτερο από το όριο του δδε αυτός ενεργοποιείται.

    • Like 1
  4. On 22/1/2024 at 3:44 ΜΜ, jb007aa said:

    1)Ο κατασκευαστής των μηχανημάτων έχει συγκκριμένες εντάσεις λειτουργίας για τα μηχανήματα. Π.χ. Τριφασικό ρεύμα με ένταση 21-22 Α ή σε άλλη περίπτωση μονοφασικό ρεύμα με 45-48 Α. Υπάρχει τρόπος ή κάποια διάταξη να ασφαλίσω το μηχάνημα και όχι το καλώδιο?

    2)Οι επιτρεπόμενες διακυμάνσεις τάσης είναι 10% με βάσει το εγχειρίδιο της ΡΑΕ. Όμως ο κατασκευαστής του εξοπλισμού επιτρέπει μέχρι 3%.Τι μέτρα προστασίας υπάρχουν? Η φαινόμενη ισχύς του εξοπλισμού είναι 25 KVA..

    Κανονικά η προστασία των μηχανημάτων από υπερφορτώσεις είναι ευθύνη του κατασκευαστή τους που πρέπει να έχει ενσωματώσει διατάξεις προστασίας. αν δεν υπάρχουν τότε βάζεις στην αναχώρηση των παροχών ή σε πίνακα δίπλα από το μηχάνημα αυτόματους διακόπτες που τους ρυθμίζεις λίγο πάνω από το μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του κάθε μηχανήματος

    στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι η μεγάλη κύμανση της τάσης σε σχέση μετ ην απαίτηση του μηχανήματος η λύση είναι η εγκατάσταση σταθεροποιητή τάσης, αν υπάρχει και πρόβλημα στο μηχάνημα ενώ βρίσκεται σε παραγωγή με την διακοπή τροφοδοσίας τότε μπαίνει UPS

    • Upvote 1
  5. 12 ώρες πριν, Big Engineer said:

    Για πες μου φίλε την διαδικασία αν δεν θέλω να ιδρυσω ατομική επιχείρηση. Για να γραφτώ στο τεε

     για να εγγραφείς το μητρώο πτυχιούχων μηχανικών συμπληρώνεις την αίτηση και την καταθέτεις με τα δικαιολογητικό στο τμήμα μητρώου του τεε (Νίκης 4, 10563, Αθήνα, 2ος όροφος, mitroo ΑΤ central.tee.gr). Θα μπορείς να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες του τεε και φυσικά δεν θα πάρεις κάποιο επαγγελματικό δικαίωμα λόγω εγγραφής

  6. η αθήνα έχει 6 αμαξοστάσια για λεωφορεία και 3 για τρόλεϊ. Τα νέα λεωφορεία θα είναι 140 με συσσωρευτές 420kWh οπότε μπορουν να διαμοιραστούν ως προς την ισχύ.

  7. 51 λεπτά πριν, Τρελός Επιστήμων said:

    Βασικό ερώτημα: Η αντλία των 20 kW, μας λέει πως 20 kW είναι η ονομαστική ισχύς της σε τι συνδεσμολογία; Σε αστέρα ή σε τρίγωνο; Αν τα 20 kW είναι σε αστέρα, τότε αν τη συνδέσουμε σε τρίγωνο θα τριπλασιαστεί η ισχύς που θα τραβάει, δηλαδή θα τραβάει 60 kW.

     

    το βασικό ερώτημα είναι που τα έμαθες αυτά που γράφεις...

  8. 1 ώρα πριν, Dr who said:

    αυτό ίσχυε από παλιά, δεν έγινε κάποια αλλαγή στο νέο κανονισμό

    • Upvote 1
  9. 1 ώρα πριν, Τρελός Επιστήμων said:

    Να σημειωθεί πως οι μεταγωγικοί διακόπτες, κατά τη στιγμή της μεταγωγής, σου αφήνει την εγκατάσταση χωρίς τροφοδοσία. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά σου συστήματα δεν παύουν να χρειάζονται UPS.

    υπάρχουν και μεταγωγικοί διακόπτες με μηδενικό χρόνο μεταγωγής για την τροφοδοσία κρίσιμων φορτίων.

  10. On 12/5/2023 at 11:46 ΠΜ, vmavro said:

     Διότι η απόφαση 130414 είναι πριν την νομοθέτηση του ελοτ 60364, ο οποίος από όσο γνωρίζω υποχρεώνει τους ΔΔΡ στις καταναλώσεις. 

    o 60364 δεν υποχρεώνει την τοποθέτηση ΔΔΕ σε όλες τις καταναλώσεις ούτε η ΥΑ

  11. 7 ώρες πριν, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΡΙΦΤΗ said:

    Σε ορισμένα φόρουμ βλέπω ότι η αντίσταση γείωσης πρέπει να είναι < 2,7 Ω ενώ σε άλλα <1Ω. Τι από τα δύο ισχύει;

    τίποτα από τα δυο, η αντίσταση γείωσης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη χωρίς όμως να υπάρχει νομοθετημένο όριο στα κτήρια

  12. αυτό είναι επιτηρητής ασυμμετρίας και ελέγχει τις τάσεις των φάσεων μεταξύ τους όχι ως προς την ονομαστική τιμή των 400V. Χρειάζεται  επιτηρητής που να ελέγχει την απόκλιση πάνω/κάτω από την ονομαστική τάση και να έχει μια χρονική καθυστέρηση στην επαναφορά

  13. όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν επιτηρητές ρεύματος ράγας αλλά ελάχιστες και μικρές έχουν επιτηρητές ρεύματος  μέχρι 25Α. Για 24kW που τώρα έγραψες μάλλον δεν υπάρχουν, μόνο  current switch εκτός ράγας.

  14. το ΙΤ είναι σύστημα γείωσης που μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που μας ενδιαφέρει η συνέχιση της παροχής μετά από σφάλμα, ενώ ο ηλεκτρικός διαχωρισμός είναι τρόπος προστασίας ενός κυκλώματος από έμμεση επαφή χωρίς να μας απασχολεί η συνέχιση της παροχής. Ηλεκτρικά διαχωρισμένη εγκατάσταση (όπως αναφέρεις) απαγορεύεται να κατασκευαστεί, μόνο ηλεκτρικά διαχωρισμενο κύκλωμα. Στις εγκαταστάσεις ΙΤ τα εκτιθέμενα αγώγιμα μέρη γειώνονται για να μειωθεί η τάση επαφής, σε ένα διαχωρισμενο κύκλωμα το ρεύμα του σφάλματος είναι τόσο μικρο λόγω της υποχρεωτικά μικρής έκτασης του κυκλώματος και του μετασχηματιστή που δεν υπάρχει απαίτηση γείωσης.

  15. αισθητήρια CO2 χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα για τον ελέγχο αερισμού σε κτηρια, εγώ τα θυμάμαι 20 χρόνια. Σε κατοικίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου υπάρχει ελεγχόμενος αερισμός, αλλιώς μόνο ως ένδειξη και συναγερμό. Τα CO μπαίνουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης πάλι εδώ και 20 χρόνια σύμφωνα με την νομοθεσία.

  16. άμα θες παραδείγματα σε αρχεία υπάρχουν εδώ. Άλλο ένα βιβλίο είναι αυτό.

    Για να καταλάβει ένας ελεγκτής τα όρια του φυσικού μεγέθους που μετρά σε 4-20mA ή 0-10V θα πρέπει να ορίσεις στην αναλογική είσοδο το άνω και κάτω όριο του αισθητηρίου που αντιστοιχεί στα 4 και στα 20mA πχ 4=100units 20=1000units, οπότε ο ελεγκτής μετά θα υπολογίζει γραμμικά το φυσικό μέγεθος ανάλογα με το ρεύμα του μετρά.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.