Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

lmar

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

lmar's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. 1)Το ορθότερο είναι να συμμορφωθεί πρώτα ο ιδιοκτήτης με τα απαιτούμενα της ΜΕΑ (ηλιακό, κλιματιστικά κλπ) και μετά να κάνεις το ΠΕΑ, ώστε να βγει το ΠΕΚ και να πάρει ρεύμα. Πρέπει να επιμένουμε σε αυτό διότι εάν δώσουμε ΠΕΑ με πόρισμα στην πολεοδομία ότι δεν εφαρμόστηκε η ΜΕΑ αφενός ΠΕΚ δεν βγαίνει, οπότε πάλι δεν παίρνει ρεύμα, αφετέρου όταν περάσει το ένα έτος θα χρειαστεί να ξαναπεράσει ελεγκτής δόμησης, με την ανάλογη επιβάρυνση και ρίσκο. 2) εάν το ΠΕΑ βγεί Β, δεν παίζει κανένα ρόλο όταν δεν εφαρμόζεται η ΜΕΑ και 3) το ΠΕΑ θα εκδοθεί με την αναθεωρημένη έκδοση του ΚΕΝΑΚ, ανεξαρτήτως με ποιά είχε μελετηθεί η ΜΕΑ και δεν παίζει ρόλο η έκδοση στην τήρηση ή μη της ΜΕΑ.
  2. Η εγκατάσταση του ηλιακού ή του λέβητα είναι κομμάτι των μηχανολογικών μελετών και της ΜΕΑ της άδειας δόμησης, οπότε αν και ανήκουν στις εργασίες του άρθρου 4 του ΝΟΚ που δεν απαιτούν άδεια, δεν θεωρώ ότι ο νομοθέτης αναφέρεται σε αυτές, αφού σαν κομμάτι της ΜΕΑ πρέπει να έχουν τοποθετηθεί για να είναι σύμφωνο το ΠΕΑ σου με τη ΜΕΑ.
  3. Πρέπει να υπάρχει μια τεχνική περιγραφή προς την υπηρεσία που καταθέτεις (π.χ. το Δασαρχείο) που να περιγράφεται η κατάταξη και η μη απαίτηση για ΠΠΔ. Εάν το Δασαρχείο εκτός από αυτή την τεχνική περιγραφή σου, σου ζητάει να πάρεις και βεβαίωση απαλλαγής από το τμήμα Περιβάλλοντος τότε πρέπει να το κάνεις, τυπικό είναι...
  4. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, το ιδανικό θα ήταν πρώτα να κλείνει η άδεια με το ΠΕΑ και το ΠΕΚ με χρήση κατοικιών και μετά να γίνει η γνωστοποίηση της λειτουργίας στον ΕΟΤ. όμως στη γνωστοποίηση μόνον την άδεια δόμησης ζητάει. Το σωστό είναι όπως παντα να κάνουμε ότι λέι η Πολεοδομία..... Πάντως με το ρυθμό που ξεφυτρώνουν τα κτίρια σαν μανιτάρια στην Κρήτη και που είναι ήδη "κλεισμένα" από τουρίστες προτού κατασκευαστούν τέτοια θέματα θα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα.
  5. Καλημέρα, Το ΦΕΚ 1242/Β/4-4-2018 αναφέρει στο άρθρο 10 ότι η ισχύς της απόφασης ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15418/1294/15.03.2018 αρχίζει από τη δημοσίευση της στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, δηλαδή από 4/4/2018. Άρα οι επιθεωρήσεις που ανέβηκαν στο buildingcert από τις 4-4-2018 μέχρι και τις 9-4-2018 έπρεπε να έχουν τα νέα παράβολα με βάση την παραπάνω απόφαση και να μην δέχονται ανανεώσεις με τα παράβολα τύπου 2246, όπως δέχτηκαν στην δική μου περίπτωση στις 4-4-2018 το παράβολό των 100 euro που πλήρωσα και νέβασα εν εαγνοία μου για την ανανέωση της εγγραφής μου!!! Προφανώς η ΕΥΠΕΝ δεν ήταν έτοιμη στις αλλαγές που προέβλεπε η παραπάνω ΚΥΑ , η οποία εκδόθηκε βάση του άρθρου 58 (παρ.3) του ν.4409/2016. Δηλαδή γνώριζαν από το 2016 ότι θα αλάξει η διαδικασία, η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 15-3-2018, δεν πήραν χαμπάρι να ετοιμαστούν και ενώ η ισχύς της ξεκίνησε την ημέρα του ΦΕΚ, δηλαδή στις 4-4-2018, συμμορφώθηκασν τελικά στις 10-4-2018, μετά τον οβελία. Από την επικοινωνία που έχω μαζί τους αρνούνται να αποδεσμεύσουν τα λεφτά του παραβόλου. Δηλαδή και πήραν τα 100euro παράνομα και με αναγκάζουν τώρα σε κάε επιθεώρηση να πληρώνω τα νέα παράβολα. Προφανώς και ζητάω αποδέσμευση του ποσού επίμονα αλλά αρνούνται λόγω της πατάτας που έκαναν. Φανταστείτε να ζητήσουν τώρα από τις χιλιάδες επιθεωρήσεις που ανέβηκαν από τις 4-4-2018 έως και τις 9-4-2018 λόγω του εξοικονομώ τα νέα παράβολα??? Τυπικά έτσι πρέπει να γίνει με βάση το ΦΕΚ.
  6. Καλησπέρα, να θέσω έναν καινούριο προβληματισμό: Σε κτίριο με οικοδομική άδεια κατοικών του 2017 καλούμαι να εκδόσω ΠΕΆ για το κλείσιμο της άδειας και το ΠΕΚ. Η χρήση των κτιρίων είναι κατοικίες στην άδεια. Όμως με τη δυνατότητα που δίνει ο Ν.4276//2014 ,άρθρο 1, παρ. β περίπτωση ββ , οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες να δομούνται με άδεια δόμησης κατοικιών, τα κτίρια χρησιμοποιούνται σαν τουριστικά με σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή για να είμαι σωστή όσον αφορά τη νομοθεσία των ενεργειακών επιθεωρητών, το ΠΕΑ πρέπει να εκδοθεί για χρήση κτιρίου ξενώνα και όχι κατοικίας. Η Πολεοδομία όμως που παραλαμβάνει τα ΠΕΑ για να εκδόσει ΠΕΚ θα θεωρήσει ότι έγινε αλλαγή χρήσης και θα μου ζητήσει να κάνω αλλαγή χρήσης στην άδεια. Αυτό μου το ξεκκαθάρισαν αδιαπραγμάτευτα στην Πολεοδομία και ζήτησαν οπωσδήποτε το ΠΕΑ να είναι για χρήση κατοικίας. Επιπλέον το ρεύμα και το νερό που θα πάρει το συγκρότημα θα είναι κατοικιών και όχι επαγγελματικό. Άλλωστε η Πολεοδομία μόνο φακέλους τακτοποιεί, στον έξω κόσμο δεν έχει ιδέα τί γίνεται! Στην ΕΥΠΕΝ που έκανα το ίδιο ερώτημα μου απάντησαν ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ)» (ΦΕΚ Α΄ 160), το οποίο αντικατέστησε το Π.Δ. 100/2014 (ΦΕΚ Α΄ 167), δεν έγκειται στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας τους η υποστήριξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών σε ότι αφορά στον τρόπο καταχώρησης των στοιχείων στο ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων των Π.Ε.Α. και ότι, σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν.4409/2016 (ΦΕΚ Α΄ 136), «Η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας και η ενεργειακή επιθεώρηση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, όπως ορίζονται στις παραγράφους 15 και 16 του άρθρου 2 του Ν.4122/2013 (Α΄ 42) διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όπως ορίζονται στην παρ.17 του άρθρου 2 του Ν.4122/2013». Άρα είμαστε αντιμέτωποι με τις νομοθεσίες του κάθε υπουργείου που καθένας νομοθετεί για πάρτη του χωρίς να διασταυρώνει τίποτα και φυσικά εκτεθιμένος στο τέλος είναι ο ανεξάρτητος ιδιώτης επιθεωρητής που για ψίχουλα καλείται να υποβάλει ενα ψεύτικο ΠΕΑ επειδή.... ο ΕΟΤ θέλει να τα οικονομήσει από τα παράβολα και φυσικά οι κατασκευαστές να μειώσουν το κόστος της άδειας στο ελάχιστο. Ευτυχώς τα τουριστάκια είναι πολλά και θα τα οικονομήσουμε και φέτος κοπέλια!
  7. Αγαπητέ συνάδελφε, χθες σε μια μιίνι ενημέρωση που έγινε στα Χανιά στο επιμελητήριο από συναδέλφους ιδιώτες και όχι από υπάλληλους της περιφέρειας, όπως έπρεπε, (γιατί τους πληρώνουμε άλλωστε!!!!) αναφέρθηκαν στην περίπτωσή σου. Κατάλαβα ότι σε μια καταχώρηση δηλώνεις όλες τις άδειες που έχεις σε κάθε περιφέρεια. Καλή συνέχεια
  8. Είναι στα Χανιά η κατασκευή οπότε βγαίνει Α+. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να βγάλω διαφορετική κατάταξη και καταναλώσεις αφού πρέπει να είναι ίδια με της άδειας, αλλιώς θα έχει πρόβλημα η άδεια. Και τί... να του πω να ξηλώσει τα Φ/Β του ξένου?? Έφτιαξε ο άνθρωπος ένα σπίτι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας που με βάσει τον Ν4122 άρθρο 9 έτσι θα πρέπει να είναι οι κατασκευές από το 2021 και μετά!!!! Τελικά σκέφτομαι ότι αυτό το σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας που λέει ο νόμος είναι ίσως η απάντηση στο πρόβλημά μου.: δεν προέβλεψαν αρνητική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας τα λογισμικά ή το buildingcert.
  9. Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω το εξής πρόβλημα: κάνω το πεα ολοκλήρωσης για ένα κτίριο με ΚΕΝΑΚ κατηγορίας Α+ προκειμένου να κλείσει η άδεια. Στο κτίριο προβλεπόταν Φ/Β, βγήκε Α+ και πήρε και έξτρα δόμηση 5%. Όλα εντάξει με την κατασκευή, τηρήθηκε κατά γράμμα η ΜΕΑ και έτσι το πεα μου βγαίνει και αυτό Α+ και μάλιστα με αρνητική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας -3,5 kwh/m2, όπως και στη μελέτη. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ στο λογισμικό του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ (αλλά και στης 4Μ) βγάζει κατάταξη Α+ όταν φορτώνω το xml στο buildingcert δεν υπολογίζει κατάταξη και βγάζει το μύνημα που σας επισυνάπτω: "ανεπαρκής υπολογισμός κατάταξης" . Δοκιμάζω να μειώσω τα Φ/Β τόσο ώστε να βγαίνει Α+ αλλά με θετική κατανάλωσης ενέργειας και το δέχεται κανονικά το buildingcert. Σας έχει τύχει ποτέ? Καμιά ιδέα??? Προφανώς φταίει η αρνητική τιμή ... Περιμένω επίσης απάντηση απο ΤΕΕ και building cert. Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.