Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

tsak1

Core Members
  • Περιεχόμενα

    543
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    6

Everything posted by tsak1

  1. Όταν δεν γίνει σωστή από την κατασκευή αντιμετώπιση της προστασίας από υπόγεια νερά, τότε φυσικά και η λύση εφαρμόζεται συχνά, αφού είναι πλέον μονόδρομος. Η γενική αρχή πάντως λέει ότι όταν μπαίνουν νερά στο υπόγειο δεν φταίνε τα νερά, φταίει το υπόγειο.
  2. Οι αριθμοί βρίσκονται στο layer ENUMERATION. Αλλαξε το χρώμα του σε 240.
  3. Άρθρο 57 παρ. 1: ... Ο φορέας κατασκευής του έργου έχει το δικαίωμα, αν προκύψει ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στην αρχική σύμβαση, να συνάπτει σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, με την προϋπόθεση ότι οι συμπληρωματικές εργασίες δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση, χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για τις αναθέτουσες αρχές ή όταν αυτές οι εργασίες, μολονότι μπορούν να διαχωριστούν από την αρχική σύμβαση, είναι απόλυτα αναγκαίες για την τελειοποίηση της. ... και παρ. 3: Με τα ποσά των απρόβλεπτων δαπανών (απρόβλεπτα) που περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση καλύπτονται ιδίως δαπάνες που προκύπτουν από εφαρμογή νέων κανονισμών ή κανόνων που καθιερώθηκαν ως υποχρεωτικοί μετά την ανάθεση του έργου, καθώς και από προφανείς παραλείψεις ή σφάλματα της προμέτρησης της μελέτης ή από απαιτήσεις της κατασκευής οι οποίες καθίστανται απαραίτητες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου, παρά την πλήρη εφαρμογή των σχετικών προδιαγραφών κατά την κατάρτιση των μελετών του έργου και υπό την προϋπόθεση να μην τροποποιείται το "βασικό σχέδιο" του έργου, δηλαδή ή όλη κατασκευή, καθώς και τα βασικά διακριτά στοιχεία της, όπως προβλέπονται από την αρχική σύμβαση. Για τη διάθεση των απρόβλεπτων δαπανών συντάσσεται Α.Π.Ε. που δεν μπορεί να συμπεριλάβει συμπληρωματικές εργασίες, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το πως βαφτίζονται οι νέες εργασίες και από το πόσο αντέχουν σε κριτική τα βαφτίσια. Οι εμπειρίες μου λένε ότι Τεχνικά Συμβούλια και Επίτροποι είναι πολύ φειδωλοί με τις νέες εργασίες. Βέβαια αφού τελικά μιλάμε για γυψοσανίδες των 800 ευρώ μάλλον δεν έχει και πολύ σημασία η λεπτομέρεια.
  4. Αφού πρόκειται για νέες εργασίες θα μπουν σε ξεχωριστή ομάδα και θα αποτελέσουν αντικείμενο Συμπληρωματικής Σύμβασης. Πρόσεξε μόνο την δικαιολόγηση της αναγκαιότητας των εργασιών αυτών. Θα πρέπει να αποδεικνύεται κυρίως το ότι δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τη σύνταξη της μελέτης, αλλιώς θα έχεις πρόβλημα με τον επίτροπο. Εκτός κι αν καλύπτουν επείγουσα περίσταση αποκατάστασης βλάβης κλπ. Δες τι λέει σχετικά ο 3669.
  5. Για τις περιοχές αυτές στο άρθρο 7 της ΚΥΑ υπήρχε ο εξής χρησμός: 5. Οι υποχρεώσεις των εδαφίων α και β της παρ. 3, θα εφαρμόζονται σταδιακά με την έγκριση και έναρξη λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν καλύψει όλες τις περιοχές της επικράτειας μέχρι 1 Ιανουαρίου 2014. Με λίγα λόγια, δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή όπου δεν υπάρχουν συστήματα διαχείρισης αλλά δίνεται εντολή στην ιδιωτική πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθεί και να κόψει το λαιμό της να καλύψει όλη την επικράτεια μέχρι 1-1-14. Κι αν δεν κάτσει; Ε, τότε θα ...νομοθετήσουμε εκ νέου. Τι θα πει άραγε "όλες τις περιοχές της επικράτειας" ; Τι γίνεται με τα νησιά ; Θα μπουν δρομολόγια μεταφοράς μπάζων ;
  6. Όσο απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη στο υποθηκοφυλακείο για την εξυπηρέτησή του, είναι τεράστιο λάθος η κατάργησή τους. Το ίδιο λάθος που έγινε με την κατάργηση εφοριών και υποκαταστημάτων του ΙΚΑ. Φτιάξτε καλοί μου άνθρωποι πρώτα την ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες σας και μετά καταργήστε ότι σας βαραίνει. Υποτίθεται ότι η αναδιοργάνωση γίνεται με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους. Γιατί λοιπόν επικεντρώνεστε στο δεύτερο και ξεχνάτε το πρώτο; Καταργήθηκαν οι εφορίες και διατηρήθηκαν μόνο στις έδρες των (τέως) νομαρχιών. Όποιος λοιπόν θέλει κάποιο πιστοποιητικό από το υποθηκοφυλακείο της περιοχής του, που για την ώρα λειτουργεί, πρέπει να πάει ταξίδι μέχρι την εφορία να αγοράσει μεγαρόσημα και να γυρίσει για να του δώσουν το χαρτί που χρειάζεται. Ε, τώρα θα πηγαίνει μια και καλή για να πάρει το χαρτί του. Κι αυτό για μια απλή υπόθεση. Τι να πουν κι οι δικηγόροι που για μια σοβαρή έρευνα πρέπει να κάνουν το γύρο της Περιφέρειας.
  7. Ο νέος συνάδελφος που ζητάει βοήθεια, καλά θα κάνει να δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι ώστε όποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει να μην χρειάζεται να "ντετεκτιβίζει".
  8. msxoin, όλες οι πληρωμές μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά. Όπως είπα και παραπάνω, βλέπε την καρτέλα σου στη σελίδα του ΙΚΑ για να ελέγχεις αν έχει ενημερωθεί το σύστημα. Εκεί φαίνονται οι χρεώσεις από τις ΑΠΔ που υποβάλλεις και οι πιστώσεις από τις πληρωμές που κάνεις (ηλεκτρονικά ή όχι) . Αν υπάρχει ισοζύγιο είσαι ΟΚ.
  9. Η δημοπράτηση γίνεται σύμφωνα με το ΠΔ 28/80 και όχι με το Ν.3669/08, είναι δηλαδή εργασία και όχι έργο. Προϋπολογισμό φυσικά και θα έχει, πως θα γίνει αλλιώς;
  10. Τα κράσπεδο πληρώνεται με το άρθρο Β-51 ΟΔΟ και το ρείθρο με την τιμή του C16/20 ανάλογα με το έργο (Β-29.3.1 ΟΔΟ, 9.10.04 ΥΔΡ). Πολλές φορές γίνεται σχετικό άρθρο και ενσωματώνουν όλες τις εργασίες σε ένα άρθρο με συνολική τιμή. Τυπική διατομή δεν έχω πρόχειρη, αν βρω κάτι θα το ανεβάσω. Ψάχνεις πως θα κάνεις νέα τιμή; Συμφώνησε πρώτα τη διατομή και μετά τα άλλα είναι εύκολα.
  11. Και τα δύο σωστά είναι. Το 79.84 είναι το 54.84 + 25% που είναι το δωρόσημο. Οπότε έχουμε: 18.95 (εργαζόμενος) + 35.89 (εργοδότης) + 25 (δώρο) = 79.84
  12. Ο ελεγκτής δόμησης ελέγχει αν η δόμηση είναι σύμφωνη με την άδεια όχι αν η άδεια είναι σύμφωνη με τον ΝΟΚ. Αυτό το έχει ελέγξει ήδη η ΥΔΟΜ. Ανάκληση θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση αναληθούς αποτύπωσης του φυσικού εδάφους, αλλά αυτό είναι μάλλον αδύνατο να αποδειχθεί μετά την κατασκευή.
  13. Εντολή πληρωμής δεν βγαίνει, πληρώνεις το ποσό μέσω e-banking συμπληρώνοντας τον ΑΜΟΕ, οπότε αναγνωρίζεται ποιος και γιατί πληρώνει. Πρόσεξε μόνο που θα κάνεις την πληρωμή, ΟΧΙ στο ΚΕΑΟ. Μπερδεύτηκα την πρώτη φορά, λόγω μιας περίεργης οδηγίας στη σελίδα του ΙΚΑ, και είδα κι έπαθα να ξεμπλέξω. Αφού ενημερωθούν τα συστήματα, μετά από 1-2 ημέρες, στη σελίδα του ΙΚΑ θα φανεί στην καρτέλα σου η πληρωμή. Για τις εισφορές των εργαζομένων, κανένα πρόβλημα, το ΙΚΑ να εισπράξει θέλει. Το 54.84 πρέπει να είναι μόνο του εργοδότη, αλλά και 'γω ήξερα ότι είναι 60.89+18.95(εργαζόμενου)=79.84
  14. Νόμος 3669/08, άρθρο 61: ...... 2. Η διαδικασία έκπτωσης κινείται υποχρεωτικά κατά του αναδόχου, αν συντρέχει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) Καθυστερήσει υπαίτια, πέραν του μηνός από της υπογραφής της συμβάσεως την έναρξη των εργασιών ή την υποβολή του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. ......
  15. Λογαριασμούς σταθερής και κινητής από ΟΤΕ παίρνω εδώ και καιρό μόνο στο mail μου. Μπες στη σελίδα του ΟΤΕ, κάνε εγγραφή και δήλωσε ότι θέλεις να λαμβάνεις τους λογαριασμούς μόνο ηλεκτρονικά. Υποθέτω ανάλογη δυνατότητα έχουν και οι υπόλοιποι.
  16. Την ευθύνη συντήρησης των Ε.Ο. την έχει πλέον η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας από την οποία και πρέπει να εκδοθεί άδεια επέμβασης. Αν η τριγωνική που βλέπω στο σκαρίφημα έγινε με άδεια από τη σημαία και γίνει κάποια καταγγελία, προφανώς και έχει ευθύνες όποιος αποδειχθεί ως υπαίτιος. Αν δε, όπως λέει και ο Pavlos33 αρχίσουν και ψάχνουν που είναι το όριο απαλλοτρίωσης και που ο μαντρότοιχος που υποτίθεται είναι στο όριο της ιδιοκτησίας, τα πράγματα μπερδεύουν. Όσο είναι νωρίς, ας κάνει μια βόλτα από την Υπηρεσία να δει τι μπορεί να "θεραπευτεί", που λένε κι οι δικηγόροι.
  17. Πρόκειται για την ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1312 Β). Εκείνο που σου ζητάνε είναι μια Τεχνική Έκθεση για την διαχείριση των ΑΕΚΚ (Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Η υποχρέωση ισχύει για περιοχές όπου λειτουργούν αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ανακύκλωσης αλλά πολλές ΥΔΟΜ το ζητάνε και χωρίς να υπάρχουν. Συνήθως αποδεικνύεις ότι τα προϊόντα εκσκαφών που θα παραχθούν είναι λιγότερα από αυτά που χρειάζεσαι για τις επιχώσεις και καθάρισες.
  18. Όποιος πήγαινε δημοτικό το '65 γνωρίζει πως ότι λένε ο BAS και ο tetris παραπάνω είναι απολύτως ακριβή. Για τους υπόλοιπους πιθανόν να φαίνονται παραμύθια, αλλά μεταξύ του Κολοκοτρώνη και του facebook μεσολάβησε μια ωραία εποχή που δυστυχώς πέρασε ανεπιστρεπτί.
  19. Σύμφωνοι. Και γω για το σπίτι μου θα επέλεγα λύση με αυτοματισμό. Σε πελάτη θα τον πρότεινα μεν, αλλά τις περισσότερες φορές η επιλογή γίνεται με κριτήριο το κόστος εγκατάστασης, ξεχνώντας την αντοχή στο χρόνο. Χειροκίνητη λειτουργία δεν θα επέλεγα για κανέναν λόγω άσκοπης αύξησης του κόστους λειτουργίας (ανάλογα φυσικά με τις εκάστοτε συνθήκες του δικτύου). Αντεπίστροφο στο by-pass χρειάζεται πάντα. Ανακυκλοφορία δεν μπορεί να γίνει βέβαια λόγω του φλοτέρ, μόνο όμως μέχρι αυτό να αστοχήσει. Εκεί να δεις εγγύηση που δίνουν. Όσο για τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ κλπ, τα αντεπίστροφα μπαίνουν για να κρατάνε γεμάτη τη στήλη όταν σταματήσει η αντλία και να μην λειτουργεί στην εκκίνηση εκτός καμπύλης. Προσφέρουν βέβαια και προστασία από πλήγματα στην αντλία αλλά όχι στον αγωγό. Αν δεν προστεθεί αμέσως μετά και αντιπληγματική βαλβίδα (όταν απαιτείται) ο αγωγός κινδυνεύει άσχετα από την ύπαρξη ή όχι του αντεπίστροφου. Έχω δει χαλύβδινο αγωγό να γίνεται φυσαρμόνικα στο σταμάτημα της αντλίας. Αντεπίστροφο υπήρχε μεν αλλά η μόνη που τη γλύτωσε ήταν η αντλία. Το αστείο είναι ότι υπήρχε και αντιπληγματική βαλβίδα. Γιατί δεν λειτούργησε; Δεν έχω δυστυχώς φωτογραφίες για να τις ποστάρω στα αστεία κατασκευαστικά λάθη. Όλα τα εξαρτήματα (βάνες κλπ) όταν φεύγουν από το εργοστάσιο έχουν στις φλάντζες τους πλαστικές τάπες για προστασία κατά τη μεταφορά. Ε, τα σαΐνια βίδωσαν τη βαλβίδα δίχως να βγάλουν τις τάπες!
  20. Στα υδραυλικά δίκτυα ύδρευσης ή άρδευσης τα πράγματα είναι περίπου όπως τα λες. Μόνο που εδώ συζητάμε για οικιακή εγκατάσταση ενός πιεστικού και όχι για γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια. Ακόμη και εκεί, ο κύριος σκοπός του αντεπίστροφου δεν είναι η αντιπληγματική προστασία, είναι άλλος. Αν υπάρχει θέμα πλήγματος, μόνο αντιπληγματική βαλβίδα σώζει την κατάσταση (εκτός και αν όταν λες "ειδική αντεπίστροφη αντιπληγματικής προστασίας" εννοείς αυτό). Σ' αυτό που θα διαφωνήσω είναι η μη ανάγκη ύπαρξης αντεπίστροφου στο υδρόμετρο. Δεν το βάζουμε για να είμαστε νομότυποι, αλλά νόμιμοι και δεν είναι καθόλου άχρηστο. Η απαίτηση των κανονισμών δεν έχει σχέση με τη σωστή ή όχι λειτουργία των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Απαιτείται για την προστασία της ποιότητας του νερού από επιβλαβείς επιστροφές. Το σκεπτικό είναι απλό. Κάνε ότι θέλεις σπίτι σου, αλλά τη βλακεία σου δεν θα την πληρώσει όλη η γειτονιά.
  21. Πολλά είναι τα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά μην θεωρείτε τίποτε προφανές. Στους μετρητές πρέπει μεν να υπάρχει αντεπίστροφο, αλλά σπάνια έχω δει να υπάρχει. Στην περίπτωση που συζητάμε, πρέπει να μπει αν το by-pass θα είναι μόνιμα σε λειτουργία. Όποιος τα φοβάται (και καλά κάνει) βάζει αυτοματισμό με ηλεκτροβάνα. Το αντεπίστροφο, όπως φαίνεται στο σχέδιο δεν κάνει ζημιά, απλά είναι άχρηστο, δεν προστατεύει τίποτε, προσθέτει μόνο μια τοπική απώλεια. Αν το νερό του δικτύου έρχεται από υπηρεσία που σέβεται τον εαυτό της, δεν υπάρχει θέμα απολύμανσης για τη συγκεκριμένη χρήση. Το υπολλειματικό χλώριο που (πρέπει να) υπάρχει διατηρεί την ποιότητα του νερού για ικανό χρόνο. Αλλιώς και χωρίς δεξαμενή, πιείτε καλύτερα εμφιαλωμένο. Σε περίπτωση που μείνει στάσιμο το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα η μόνη λύση είναι το άδειασμα της δεξαμενής. Στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν HACCP επιβάλλεται η παρακολούθηση της ποιότητας, όχι απαραίτητα η απολύμανση. Η υπηρεσία ύδρευσης έχει την ευθύνη μέχρι το υδρόμετρο. Από κει και πέρα αν υπάρχει πρόβλημα, είναι ευθύνη της επιχείρησης η απολύμανση.
  22. Ανοξείδωτη είναι σαφώς καλύτερη αλλά και πολύ πιο ακριβή. Αν δεν μπει αντεπίστροφο στο by-pass το νερό δεν θα γυρνάει στη δεξαμενή. Θα πηγαίνει στο γείτονα. Για τα αντεπίστροφα έχεις απόλυτο δίκιο. Μαζί με τα φλοτέρ είναι οι αδύναμοι κρίκοι της ιστορίας. edit: και κάτι άλλο. Μην ξεχάσεις να βάλεις αισθητήριο διακοπής σε περίπτωση που δεν υπάρχει νερό στη δεξαμενή και κάψεις την αντλία.
  23. Δεν είναι απαραίτητο να ανοιγοκλείνεις τις βάνες χειροκίνητα. Αν προστεθεί ένα αντεπίστροφο στο by-pass, τότε η αντλία θα λειτουργεί μόνο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη πίεση στο δίκτυο ύδρευσης. Κατά τα λοιπά, μια χαρά είναι το σχέδιο. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι αν τύχει και μείνει το νερό για μεγάλο διάστημα στη δεξαμενή (θα έλεγα μία εβδομάδα π.χ.) να το αδειάζεις για να ανανεώνεται.
  24. Στην έννοια του 'οικονομικού φορέα' περιλαμβάνονται και φυσικά πρόσωπα, οπότε δεν βλέπω κάτι μεμπτό. Το ζουμί είναι αλλού. Μια που το όριο για απ' ευθείας ανάθεση είναι 20,000 €, για να το ανεβάσουμε στις 60,000, εφευρίσκουμε τον όρο 'πρόχειρος διαγωνισμός με πρόσκληση' και καθαρίσαμε.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.