Jump to content

trellovoskos

Members
 • Content Count

  125
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

trellovoskos last won the day on September 1 2010

trellovoskos had the most liked content!

Community Reputation

19 Ουδέτερη

About trellovoskos

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Πρόβατα & κατσίκια
 • Τοποθεσία
  35°20′N 25°08′E
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,484 profile views
 1. Από την προσωπική μου εμπειρία σε θέματα συμβατικών επισκευών εκτιμώ ότι μπορεί να κρατήσει περίπου 2 χρόνια, με την προυπόθεση κατάλληλης προετοιμασίας των επιφανειών και σωστής εφαρμογής καλών υλικών. Δεν εννοώ ότι θα είναι σε 2 χρόνια επικίνδυνο όπως τώρα (πριν τις καθαιρέσεις) αλλά θα ξαναγίνει το ίδιο και χειρότερο μέχρι να λήξει η θητεία της ΠτΔ. Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί με ανόδια και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το κόστος, φαντάζομαι όμως ότι θα είναι πολλαπλάσιο και απαγορευτικό ίσως για τον κ. Τσαμούρη. Εντούτοις επαναλαμβάνω ότι μακροπρόθεμα μια συμβατική επισκευή είναι ακριβότερη. Τέλος, είναι αρκετά πιθανό και το υπόλοιπο σπίτι να έχει ανάλογο πρόβλημα διάβρωσης (αυτός είναι ο κανόνας), οπότε το τελικό κόστος της συμβατικής επισκευής να είναι πολλαπλάσιο απο τα 400 ευρώ που ανέφερα στο προηγούμενο μου post. Το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας είναι ότι έχω δει πολύ χειρότερες περιπτώσεις βλαβών. Ευτυχώς η μείωση των διατομών των ράβδων δεν φαίνεται τόσο μεγάλη (σε σχέση με άλλα που έχω δει). Υπάρχει κίνδυνος, υπάρχει τρωτότητα, αλλά τα πράγματα δεν είναι δραματικά και είναι σίγουρα επισκευάσιμα με λογικό κόστος προς το παρόν.
 2. Αγαπητέ κ. Τσαμούρη, Υπάρχει ο γρήγορος και φτηνός τρόπος επισκευής που είναι γνωστός σε όλους τους μάστορες. Δηλαδη: 1) Χτύπημα και καθαίρεση όλων των "φουσκωμένων" τμημάτων σε οροφή, κολώνες, δοκάρια. 2) Αναστολέας διάβρωσης σε όλα τα σίδερα που έχουν αποκαλυφθεί. 3) Επισκευαστικό κονίαμα για την κάλυψη των σιδήρων και των τμημάτων απο το μπετόν που αφαιρέθηκαν. 4) Σοβάντισμα. Με υλικά καλής ποιότητας (δεν επιτρέπεται να κάνω διαφήμιση) να υπολογίζεις κόστος υλικών 100-150 ευρώ περίπου (χωρίς μόνωση ταράτσας) και με τα εργατικά σύνολο 300-400 ευρώ περίπου. Αν η έκταση της βλάβης είναι μεγάλύτερη (αυτά δεν φαίνονται αν δεν χτυπηθούν), να είσαι προετοιμασμένος να βάλεις το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη. Αυτός ο τρόπος αν εφαρμοστεί σωστά θα κρατήσει λίγα χρόνια και να έχεις υπόψη σου ότι θα ξαναχρειαστεί να ξαναπληρώσεις μεγαλύτερο ποσό όταν θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει επισκευή αυτού του είδους που να κρατάει πολυ καιρό, ιδιαιτερα αν είσαι κοντά στη θάλασσα. Υποθέτω ότι η ψευδοροφή είχε μπει γιατί είχαν αρχίσει πριν απο χρόνια να φουσκώνουν οι σοβάδες στο ταβάνι και θα θέλησες να τους κρύψεις. Καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι και επικίνδυνο (αν πέσει κάποιο μεγάλο κομμάτι σοβά-μπετόν δεν θα αντέξει η γυψοσανίδα) αλλά να τώρα που πρέπει να ξαναπληρώσεις και για επισκευή και για γυψοσανίδες. Άρα ο γρήγορος και φτηνός τρόπος σήμερα, καταλήγει ακριβός (γιατί τα διπλοπληρώνεις στο μέλλον) και αργός (μεγάλη αναστάτωση και απώλεια χρόνου οι εσωτερικές επισκευές...). Σέβομαι όμως ότι μπορεί να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για κάτι παραπάνω τώρα οπότε να χρειαστεί να καταφύγεις στον τρόπο αυτό. Ομως, επειδή απευθύνθηκες σε φόρουμ μηχανικών σου προτείνω να διερευνηθεί το θέμα περισσότερο με μελέτη. Δεν υπάρχουν πολλοί μηχανικοί που να ασχολούνται σοβαρά με επισκευές οπότε να ξέρεις ότι για να γίνει μια καλύτερη δουλειά θα χρειαστεί να πληρώσεις. Επέλεξε μηχανικό και συνεργεία μόνο απο συστάσεις, όχι τον κάθε τυχάρπαστο.
 3. Ωραία. 1 βίντεο =100 σελίδες pdf. Αναμένουμε τα βίντεο και για σχεδίαση του διάγραμματος δόμησης.
 4. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Πράγματι, δεν υπάρχει πρόγραμμα που ψάχνω να είναι και φτηνό (~600) και εύχρηστο (λίγα κλίκς και γρήγορο στην εκμάθηση του) και με πολλές επιλογές παραμετροποίησης (καλό επίπεδο λεπτομέρειας, "λογικά" αποτελέσματα σε τομές τοίχων, σχεδιασμό σκάλας και σύνδεση με πλάκα κλπ κλπ. Έχω προβληματιστεί αρκετά και έχω απορρίψει Tekton (λογική πολυ μακριά απο Autocad , ακριβό και δύχρηστο), ZWcad (έκδοση Architecture >1000), Progecad Pro (φτηνό αλλά δεν κάνει τομές-όψεις), Arcadia Plus (φτηνό αλλά σχετικά δύχρηστο), Idea Architecture (>1000), ActCad BIM (φτηνό, υστερεί όμως σε πινακάκια κλπ), BricsCad BIM (>1000). Εκτός απο το Cadware (150 συνδρομή) που είναι βέβαια σε άλλη κατηγορία αλλά κάνει τομές-όψεις-πινακάκια και όλα τα της ελληνικής πραγματικότητας, καλό και πολύ γρήγορο μου έχει φανεί το Archline.XP LT (αγορά 590) με τα θέματα του σε μερικές τομές τοίχων όταν βάζεις μόνωση, στα πινακάκια που δεν είναι όπως τα έχουμε συνηθίσει και κάποια θέματα με τις τομές-όψεις ως προς την εισαγωγή υψομέτρων. Δεν έχω καταλήξει ακόμα σε κάποιο. Η ουσία είναι ότι επειδή η διαχείρηση έργου μέσω BIM σχεδιασμού δεν είναι μακριά ακόμα και εδώ, και ούτως ή άλλως ο σχεδιασμός 3D έχει πολλά καλά, έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με το κομμάτι αυτό και νομίζω ότι δεν το μετανοιώσω μακροπρόθεσμα. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση για πρόγραμμα καλοδεχούμενη.
 5. Συνάδελφοι αναζητώ σχεδιαστικό πρόγραμμα για γρήγορη δημιουργία τομών-όψεων με αμφίδρομη επικοινωνία με την κάτοψη, δίχως όλη την πληροφορία των ακριβών BIM προγραμμάτων για ιδιοτητες υλικών κλπ, και δίχως απαιτήσεις για φωτορεαλισμό. Επειδή δεν θέλω να δουλέυω με σπασμένα προγράμματα και δεν έχω περιθώριο να διαθέσω τετραψήφιο ποσό για αγορά, έχετε να προτείνετε κάτι αξιοπρεπές για την ελληνική πραγματικότητα; Εχω δουλέψει demo το Archline.XP 2020 (590 ευρώ εφάπαξ αγορά) και μου φαίνεται εύχρηστο, ωστόσο έχει τους περιορισμούς του, καθώς και το ACCA Edificius (ιταλικό) που μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση (600 ευρώ ετήσια ενοικίαση).
 6. Δεν είναι το πρόβλημα το ribbon. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες του προγράμματος. Εγώ απο τα pdf δεν μπορώ ακόμα να βγάλω άκρη πως θα σχεδιάσω ένα τοίχο να φαίνεται το πάχος του. Αν κάνατε βιντεο στο youtube με ένα παράδειγμα κάτοψης και ένα παράδειγμα τοπογραφικού θα καταλαβαίναμε πολλά πράγματα.
 7. Καλώς. Γενική παρατήρηση για το plugin: δεν είναι αρκετά εύχρηστο και απαιτεί χρόνο εκμάθησης. Εχω κατεβάσει το demo και δεν μπορώ να ξεκινήσω να δουλεύω αν δεν δω εγχειρίδια και videos. Καλό θα ήταν να γινόταν περισσότερο απλό και γρήγορο στη χρήση του.
 8. Ποιό θα είναι το επιπλέον κόστος για διάγραμμα δόμησης και αυθαίρετα και μέχρι πότε ισχύει η προσφορά σας για το -30%;
 9. Είναι απίθανο στην ΟΚΑ να μην έχουμε σε άνω ράβδου δοκού σε κόμβο p>=7MPa , ήτοι α5 =0,7... Θεωρητικά το p μπορεί να φτάσει μέχρι fck . Αν σκεφτουμε όμως ότι για πόσο κατακόρυφο φορτίο σχεδιάζονται τα κατακόρυφα στοιχεία σε ΟΚΑ, δεν είναι απίθανο να έχουμε το p=7MPa (για C25/30 αντιπροσωπεύει μόλις το 42% της fcd). Προσωπικά με τη λογική του συντελεστή α5 δεν θα μείωνα στο 1/1,40=0,71 το μήκος αγκύρωσης, αλλά μέχρι το 0,85. Γενικότερα, αυτό που συμβαίνει στους κόμβους για την μείωση του μήκους αγκύρωσης μπορεί να ερμηνευτεί και ως εξής: Η τάση συνάφειας fbd αναφέρεται σε σχετικούς πίνακες σε μη περισφυγμένο σκυρόδεμα και με βάση τις σχέσεις 3.24 και 3.25 του EC2 η χαρακτηριστική αντοχή του περισφυγμένου fck,c μπορεί να ληφθεί +25% της fck (για εγκάρσια θλιπτική τάση τις 2 διευθύνσεις μόλις 5% της fck και δεν μπορώ να σκεφτώ περίπτωση κόμβου όπου αυτό δεν ισχύει σε ΟΚΑ). Η αύξηση της fck οδηγεί σε αύξηση της fctd, δηλαδή και της fbd επομένως σε μείωση του lb,rqd . Πρακτικά για C25/30 μπορεί να χρησιμοποιηθεί η fbd του C30/37.
 10. Κατά ΚΤΣ2016 Cmin, dur=40mm ή 45mm για XS1 και S4 και όχι 35mm!
 11. Το σενάριο του παραθαλλάσιου έχει ως εξής: Το XS1 αν γίνει με C25/30 με τσιμέντο CEM II, III ή IV, απαιτεί cmin=45mm ---> cnom=55mm οπότε σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί επιδερμικός οπλισμός. Αν το XS1 γίνει με CEM I (ή CEM II/B-LL ή CEM II/B-L) τότε πάμε σε C30/37 και απαιτεί cmin=40mm--->cnom=50mm. Η διαφορά στην τιμή μεταξύ C25/30 και C30/37 είναι +6 ευρώ και δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά στο ότι με το XC4 δεν παίζει σημασία η ποιότητα τσιμέντου οπότε: α) έχω έναν παράγοντα λάθους λιγότερο στην κατασκευή (μελέτη σύνθεσης σκυροδέματος) στην περίπτωση που η κατηγορία τσιμέντου δεν είναι τελικά η προβλεπόμενη και β) έχω ονομαστική επικάλυψη 45mm οπότε δεν απαιτείται επιδερμικός. Και όπως φαίνεται απο τον πίνακα Β2-7 του ΚΤΣ, C30/37 με τσιμέντο 330kg/m3, και μια oνομαστική επικάλυψη 35mm είναι κάποιος καλυμμένος για XC4 και οριακά ακάλυπτος για XS1 (στο θέμα της επικάλυψης για 5mm). Με το σκεπτικό αυτό νομίζω ότι στην περίπτωση που το κτήριο δεν είναι στο εύρος του παραθαλλάσιου (<=1,5km), το XC4 με C30/37, τσιμέντο 330kg/m3, και cnom=45mm είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για ενανθράκωση και διάβρωση λόγω CL- θάλ. νερού μαζί.
 12. Ευχαριστώ για την απάντηση. Το κτήριο θα κατασκευαστεί σε απόσταση 1,8 km απο την ακτή. Τυπικά λοιπόν δεν εντάσεται στην XS1 (καλό θα ήταν, ωστόσο εξετάζω το τυπικό κομμάτι για να μην εκτεθώ ότι κάνω κάτι περιττό). Επειδή όμως είναι εκτεθημένο στη βροχή θεωρώ ότι εντάσεται στην XC4, ήτοι C30/37 με cmin=35mm άρα μελετάται με cnom=45mm. Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με. Τελικά στις πλάκες μπορεί να μειωθεί η επικάλυψη;
 13. Συνάδελφοι γνωρίζει κάποιος ποια είναι η τιμή του Δdev (από Εθνικό Προσάρτημα EC2) με την οποία αυξάνεται η ελάχιστη επικάλυψη οπλισμού για ανθεκτικότητα που προδιαγράφει ο ΚΤΣ2016 ώστε να προκύψει η ονομαστική επικάλυψη οπλισμού με βάση την οποία γίνεται η μελέτη; Στις πλάκες υπάρχει δυνατότητα για μείωση της επικάλυψης; Και μια ερώτηση bonus: Ενα κτήριο με φ.ο. Ο/Σ μη προστατευμένο απο τη βροχή (θα επιχριστεί και θα γίνει εξωτερική θερμομόνωση όμως αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στον ΚΤΣ) υπάγεται τουλάχιστον στην κατηγορία έκθεσης XC4 (διάβρωση λόγω ενανθράκωσης) ;
 14. Συνάδελφοι γνωρίζει κάποιος αν νομικά είναι καταχωρημένος ο μηχανικός που σε συνεννοήση με τον κύριο του έργου παραγγέλνει σκυρόδεμα μιας κατηγορίας αντοχής μεγαλύτερης (πχ C30/37) απ'ότι προδιαγράφεται στη μελέτη (πχ 25/30); Και κατ'επέκταση, εαν οι έλεγχοι αντοχής για την παραγγελία με την αυξημένη κατηγορία (C30/37) δείξουν τελικά ότι το σκυρόδεμα είναι κατηγορίας αντοχής χαμηλότερης όχι όμως χαμηλότερης απο εκείνο της μελέτης (C25/30), υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον φ.ο. (λόγω διασποράς τιμών αντοχής σε διάφορα στοιχεία-ικανοτικός), πέρα απο τις ευθύνες της εταιρίας παραγωγής σκυροδέματος; Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή, σας έχει τύχει;
 15. Δεδομένου ότι σε επικοινωνία με τον ΕΛΟΤ το κόστος για το σύνολο των εωρωκωδίκων είναι 950€+ΦΠΑ, και με βάση ολα τα μηνύματα που έχουν προηγηθεί, αναρωτιέμαι πόσοι έχουν αγοράσει τους Ευρωκώδικες απο τον ΕΛΟΤ ή τους έχουν βρει με άλλους τρόπους (αν θέλετε μου λέτε με pm).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.