Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

melissa

Core Members
  • Περιεχόμενα

    581
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    6

Everything posted by melissa

  1. Δεν νομίζω ότι η ΥΔΟΜ είναι η μόνη που φταίει. Για μένα, πρώτος φταίει ο ίδιος ο δήμος που δεν φρόντισε έγκαιρα να ορίσει τους ειδικούς όρους δόμησης για να μην υπάρξει αυτή η καταστροφή. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυτό που θέτει τους όρους για οτιδήποτε κάνει ο ιδιώτης σε μια ευνομούμενη χώρα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιώτης το εφάρμοσε. Δεύτερη στην σειρά η αρχαιολογία που έδωσε θετική γνωμάτευση αφού έκρινε ότι το νέο κτίριο δεν προσβάλει καθόλου τον Παρθενώνα. Τρίτο το ΣΑ που δεν το ενόχλησε τίποτα, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και θετική γνωμάτευση από ΚΕΣΥΠΟΘΑ! Η ΥΔΟΜ είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά που απ ότι φαίνεται τραβάει και το κουπί... Πρέπει να χαρακτηρίσει αυθαίρετο ένα κτίριο που κατασκευάστηκε νομιμότατο και με όλες τις σφραγίδες και τις βούλες από τους μπαμπούλες του κλάδου...! Κι εγώ αν ήμουν υπάλληλος της ΥΔΟΜ θα την υπέγραφα αυτή την άδεια. Δεν ξέρω πως μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι όταν ξέρουμε ότι όταν χτίζουμε σύμφωνα με τον νόμο αρκεί μια "συλλογικότητα γειτονιάς" για να βγουν τέτοιες αποφάσεις με αναδρομική ισχύ... με αναδρομική ισχύ!
  2. Τελικά, είτε χτίσεις νόμιμα είτε χτίσεις παράνομα έχεις τις ίδιες πιθανότητες να βρεθείς υπόλογος για αυθαίρετο. Η υπόθεση της coco mat μας διδάσκει ότι κανένας νόμος, καμιά διοικητική απόφαση, καμιά δικαστική απόφαση δεν εξασφαλίζει την νομιμότητα της κατασκευής.
  3. Η απαίτηση για ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών εδάφους αφορά τις "φυτεμένες επιφάνειες". "Φυτεμένες επιφάνειες είναι οι διαστρωμένες δομημένες επιφάνειες [...]" Ο φυσικός βράχος, δεν είναι δομημένη επιφάνεια, είναι φυσικό έδαφος και δεν χρειάζεται να "διαστρωθεί με οτιδήποτε. Υποτίθεται ότι η επέμβασή μας στο φυσικό έδαφος πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερη. Όση χρειάζεται για να προσαρμοστεί το κτίριο σε αυτό. Άρα, δεν χρειάζεται να μπαζώσεις τον βράχο. Φυσικά και η επιφάνεια του βράχου θα προσμετρηθεί στον υπολογισμό της φύτευσης. Ο βράχος ανάλογα με την δομή του, απορροφά νερό. Τέχνασμα για να καλύψεις το ανεκδιήγητο "και φυτεύεται" στο άρθρο 17§2 : φύτεψε στην ρίζα του βράχου κισσό και οδήγησέ τον πάνω στο βράχο. Σε λίγους μήνες ο βράχος θα πρασινίσει 😄
  4. Ο 4759/20 εξαφάνισε τον περιορισμό στο ύψος της πέργκολας με τις τροποποιήσεις που έφερε στους ορισμούς του ΝΟΚ. Οπότε δεν υπάρχει πια ο χαζός περιορισμός στο ύψος της πέργκολας.
  5. Έγινε ερώτημα στην ΔΑΟΚΑ για το ίδιο θέμα, και η απάντηση δόθηκε με το εγγρ-1134/16. Το υπόσκαφο λοιπόν αποτελεί δομικό έργο και δεν περιλαμβάνεται στις κατασκευές που επιτρέπονται στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή γηπέδου, όπως καθορίζονται στο αρθρ-17. Άρα, κρατάμε τις αποστάσεις μας από τα όρια.
  6. Σχετικά με το πρώτο θέμα, υποθέτω ότι η σοφίτα εγκαταστάθηκε μέσα σε μια στέγη η οποία (φαντάζομαι) προβλέπονταν από την οικοδομική άδεια. Με αυτή την υπόθεση, δεν είχατε ποτέ κοινόχρηστο δώμα για να διεκδικείτε την χρήση του. Αν δεν ισχύει η υπόθεση που έκανα και προβλέπονταν κοινόχρηστο δώμα, μπορείτε να προσβάλλετε δικαστικά την δήλωση αυθαιρέτου της σοφίτας και το πιθανότερο είναι να λύσετε το πρόβλημά σας. Κατά την άποψή μου, οι στέγες στις πολυκατοικίες, με σοφίτες ή χωρίς, είναι προτιμότερες από τα δώματα. Και με σωστό σχεδιασμό και συνεννόηση μπορούν να μπουν και ηλιακοί θερμοσίφωνες και ηλιακά πάνελ και δορυφορικές. Η μπουγάδα δεν θα βολέψει. Σχετικά με το δεύτερο θέμα, που είναι και το ουσιαστικό, θεωρώ ότι, πάλι, μέσω της δικαστικής οδού θα αναγκαστούν οι συνιδιοκτήτες να συναινέσουν στην αλλαγή του πίνακα κατανομής δαπανών. Ο νομικός της παρέας ίσως μπορεί να δώσει τα φώτα του. Αλλά, αν θυμάμαι καλά από τον κανονισμό της οικοδομής που μένω, υπάρχει μια παράγραφος που λέει ότι ο πίνακας κατανομής δαπανών πρέπει να αλλάξει αν υπάρχουν αλλαγές στα διαμερίσματα που τον επηρεάζουν. Θυμάμαι παλιότερα το μαλλιοτράβηγμα στις οικοδομές ήταν με τις πρόσθετες φέτες στα καλοριφέρ και τα μπόιλερ που επιβάρυναν την κοινόχρηστη θέρμανση αλλά πλήρωναν όλοι... Και τώρα που με ζώσανε τα φίδια, θα διαβάσω τον κανονισμό ξανά για να βεβαιωθώ ότι αυτό που είπα ισχύει... Ο κανονισμός της οικοδομής είναι το σημαντικότερο για την πολυκατοικία. Δυστυχώς όμως, κανένας δεν ασχολείται με αυτόν κατά την αγορά. Δεν διαβάζεται καν πριν αγοράσουμε το σπίτι μας και είναι αυτός που μας λέει πως θα ζήσουμε στο σπίτι μας.
  7. Το άρθρο 5§3 του ΝΟΚ θα διαφωνήσει μαζί σου @tetris Αγνοούμε τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα. Εξετάζουμε μόνο το ρυμοτομικό, και τις ισχύουσες χρήσης γής. Δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζουν οι κανονισμοί να γκρεμίζουμε ό, τι χτίσαμε για να τηρήσουμε τα εκ του σημερινού νόμου προβλεπόμενα... Και επαναλαμβάνω, πάντα ενημερωνόμαστε για τις απαιτήσεις του φορέα αδειοδότησης.
  8. Με δεδομένο ότι στον ΓΟΚ55 το ελεύθερο ύψος χώρου βοηθητικής χρήσης ορίζονταν στα 2,00μ., αν θυμάμαι καλά, θεωρώ ότι μπορείς να βάλεις wc στο υπόγειο. Συμφωνώ ότι είναι ωραία τα ψηλοτάβανα, αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν χτίστηκαν όλα τα κτίρια με τον ίδιο κανονισμό. Μέχρι πριν δέκα χρόνια η κύρια χρήση ορίζονταν στα 2,40μ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι χώροι υποβιβάζονται σε βοηθητικής χρήσης; Αν δεν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις από τον φορέα αδειοδότησης, θεωρώ ότι δεν έχεις πρόβλημα.
  9. "Προς αποφυγή του συνωστισμού, ενημερώνουμε όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ότι, εφόσον μέχρι 21 Απριλίου 2022 επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης και αιτηθούν διόρθωση ή κλείσιμο ραντεβού, αυτό μπορεί να διεκπεραιωθεί μέχρι και την 6η Μαΐου 2021, θεωρούμενο εμπρόθεσμο." τυχεροί αυτοί στο κτηματολόγιο... ζουν ακόμα στον κόσμο τους.
  10. @kostaskappa Ο ελεγκτής μετράει το υπόγειο ως όροφο εξαιτίας του 2§27 του ΓΟΚ 85 γιατί βάζεις δόμηση εκεί... υπάρχει η πεποίθηση για το πως βαφτίζουμε μια οικοδομή (μονώροφη, διώροφη, τριώροφη κτλ...) ότι μετράμε τους ορόφους που εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης. Αυτή η πεποίθηση υπάρχει εξαιτίας των παλιών ΓΟΚ. Ο ΝΟΚ, έχει αποσυνδέσει τον αριθμό τον ορόφων από την εξάντληση του ΣΔ.
  11. @kostaskappa, προφανώς η ΥΔΟΜ δεν έχει πάρει είδηση ότι από τις 9/4/2012 με τον ΝΟΚ ο συντελεστής δόμησης έπαψε να συνδέεται με τους ορόφους του κτιρίου. Στο άρθρο 2§27 ΓΟΚ85 διαβάζουμε: "Συντελεστής δόμησης (σ.δ.) είναι ο αριθμός, ο οποίος, πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου, δίνει τη συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων των κτιρίων που μπορούν να κατασκευαστούν στο οικόπεδο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. " Στο άρθρο 2§82 του ΝΟΚ διαβάζουμε: "Συντελεστής δόμησης (σδ) είναι ο αριθμός, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του γηπέδου δίνει τη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης" Αλλάξαμε αιώνα πές τους, αλλάξαμε και χιλιετηρίδα...
  12. @Gestalt Διάβασε προσεκτικά την 6ιε μετά την αναθεώρησή της το 2020. Η σκάλα της σοφίτας δεν συμπεριλαμβάνεται στο εμβαδόν της σοφίτας για τον έλεγχο του 50%. Την §6ε την χρειάζεσαι για να αφαιρέσεις από την δόμηση του ισογείου το εμβαδόν της σκάλας προς την σοφίτα.
  13. @Gestalt το 11§6ε αφορά κτίρια τύπου μεζονέτα. Μπαίνω στο σπίτι στο 1ο επίπεδο, ανεβαίνω σκάλα για 2ο επίπεδο και ξανά σκάλα για να φτάσω στην σοφίτα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να μην μετρήσω στην δόμηση έως και 25 τ.μ. ανά επίπεδο. Αν έτσι λειτουργεί η λύση σου, με την σκάλα μέσα στο διαμέρισμα, είσαι στην σωστή παράγραφο Κακώς μπλέξαμε την σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών με τον ΝΟΚ. Ποιοι χώροι θα είναι "αυτοτελείς και ανεξάρτητοι" ορίζονται από τον σχεδιασμό μας. Το ίδιο και οι κοινόχρηστοι. Ο ΝΟΚ μας δίνει τις προυποθέσεις. Το αν ο ιδιοκτήτης στο μέλλον προχωρήσει σε σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ή όχι, είναι άσχετο με τον ΝΟΚ.
  14. Είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Δεν λαμβάνεις υπ' όψι την οικοδομική άδεια για τις παραβάσεις.
  15. Το άρθρο 15 δεν εφαρμόζεται σε εκτός σχεδίου περιοχές (ΝΟΚ άρθρο 1) Δεν μπορείς να ζητήσεις προσαύξηση.
  16. Αν δεν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός, με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο της αναθεώρησης. Ν4495/17 αρθρο 42§5α
  17. Δηλαδή το δρομολόγιο είναι ΥΠΠΟ, ΥΠΑΙ, ΥΠΕΝ με το καλημέρα. Καλή φάση. Το ΥΠΟΙΚ πως κι έμεινε παραπονεμένο; κρίμα το καημένο.
  18. Αν τελικά δεν επιτύχεις συνένωση και καταλήξεις με ένα αυτοτελές και την μία κάθετη, τα κτίρια που θα μελετήσεις θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα μετά την λήξη της συνένωσης. Αυτό σημαίνει πρόβλεψη για κλιμακοστάσια, πρόσβαση στον δρόμο, μηχανολογικές εγκαταστάσεις...
  19. Δεν το γράφει πουθενά, αλλά προκύπτει από τον ορισμό του ανοιχτού εξώστη ως "οριζόντια προεξοχή ορόφου". Η σοφίτα δεν είναι όροφος, άρα... δεν έχει εξώστη. (υπάρχει βέβαια μια ερμηνευτική της ΔΑΟΚΑ που απαγορεύει την πρόσβαση σοφιτών και παταριων σε εξώστες και δώματα, αλλά αυτή ήταν πριν την τροποποίηση του ΝΟΚ το 2020). Όλα όμως σύντομα αλλάζουν με τις νέες αλλαγές που δρομολογήθηκαν. Δεν υπάρχει περιορισμός στο ελεύθερο ύψος σοφίτας. Ναι, η μονώροφη κατοικία εκτός σχεδίου έχει μέγιστο ύψος 4,00+1,20 στεγη
  20. Εγώ δεν έχω καταλήξει ακόμα αν τα glamping πάνε με όρους δόμησης εκτός σχεδίου ξενοδοχείου ή κάμπινγκ. Αν πάνε με όρους δόμησης κάμπινγκ, θεωρούμε το κάθε κατάλυμα ως οικίσκο ή ως αντίσκηνο; Αν είναι οικίσκος, και μετράει στην δόμηση, ισχύει ο περιορισμός: ένας οικίσκος ανά στρέμμα και max 20? @archAD ξεκινάς ταξίδι στο άγνωστο. Σε παρακαλώ, κράτα μας ενήμερους
  21. και κάπως έτσι αναγκάζεις τον αγρότη να χτίσει παράνομα την αποθήκη που πράγματι χρειάζεται... και θα την χτίσει. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν βγαίνουν για ελέγχους. Έχει γκρεμιστεί κανένα νέο αυθαίρετο; Τι στο διάολο, ποια είναι η δουλειά του παρατηρητηρίου δομημένου περιβάλλοντος;!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.