Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

scorpylos

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από scorpylos

  1. Στοιχηματίζω πως σε 20 και σε 40 χρόνια αποκλείεται να πάρουν 510€ μεικτά ή 770€ αντίστοιχα οι της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας (ούτε και των υπολοίπων). Θα είναι πολύ λιγότερα ή και τίποτα. Αυτό δείχνει η ιστορία. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία φυσικά για όσους ελπίζουν ότι όλα θα λειτουργήσουν ρολόι μέχρι τότε και στηρίζουν την κατάσταση επιλέγοντας μεγάλες κατηγορίες.

  2. Το εξοικονομώ 2021 έχει αποτύχει σχετικά με τα προηγούμενα, μεταξύ άλλων και επειδή όταν ο ωφελούμενος έκανε την αίτηση νόμιζε ότι έχει 60% πχ επιδότηση, ενώ στην πραγματικότητα λόγω α) υποκοστολόγησης εργασιών για την επίτευξη μορίων β) του πλαφόν 200€/τμ και της εξοικονομούμενης kWh και φυσικά γ) της συνεχούς αύξησης υλικών/συστημάτων/ημερομισθίων, τελικά θα αποκομίσει επιδότηση 20%-30% και μάλιστα σε βάθος χρόνου ίσως και 20 μηνών... Δηλαδή για πάρα πολλούς καλύτερα να μην έκαναν αίτηση. (και δεν βάζω στην εξίσωση το κόστος ακόμη και τροποποιήσεων Σ.Ο.Ι. ελέω ΗΤΚ που υποχρεώνει το ΕΚΟ 2021).

    Ήδη από την περίοδο των αιτήσεων είχε φανεί πως η τελική επιδότηση θα ήταν άλλη από αυτήν που εξασφαλίζεται. Κατά την άποψή μου αυτό θα μπορούσε να το έχει προβλέψει ένας σύμβουλος έργου και να έχει προειδοποιήσει τον ωφελούμενο, αν είχε εικόνα της αγοράς.

    Ο θεσμός των μορίων ποτέ δε σήμανε πως κάποιες αιτήσεις προχωρούν και κάποιες όχι. Από την αρχή είχαν πει πως γίνεται για λόγους προτεραιοποίησης.

    Επομένως, το μόνο που βγάζω ως συμπέρασμα είναι πως όσοι πέτυχαν περισσότερα μόρια θα πετύχουν μεγαλύτερη επιδότηση επειδή θα προλάβουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των εργασιών που θα ακολουθήσει.

  3. 4 ώρες πριν, Stefevagg said:

    Το ΤΕΕ σε παρουσιάσεις έχει δώσει οδηγίες, τόσο για ταυτότητα όσο και για τα αυθαίρετα, να μην κάνουμε αυθαίρετες αναγωγές ποσοστών, αλλά να δουλεύουμε είτε με την πλήρη, είτε με την ψιλή, είτε με την επικαρπία.

    Οπότε εγώ θα δούλευα με επικαρπία και θα δήλωνα μόνο τον γονέα με 100%.

    Συνάδελφε ας ερμηνεύσει ο καθένας με τη βαρύτητα της υπογραφής του όπως πιστεύει τους νόμους που αφορούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα και που έχουν τόσα και τόσα κενά. Αν τώρα θέλει κάποιος να εμπιστεύεται την άποψη του ΤΕΕ το οποίο αφενός ως διαχειριστής του συστήματος έχει προσθέσει τις δικές του ασάφειες και αφετέρου αποπροσανατολίζει τα μέλη του με τις κατά καιρούς αντικρουομενες απόψεις (όχι νόμους) σχετικά με την ταυτότητα, είναι δικαίωμά του.

  4. Γνωρίζει κανείς αν απαιτείται σφραγίδα και υπογραφή στο πιστοποιητικό πληρότητας; έχει ειπωθεί σε καμία ημερίδα μήπως; η ερώτηση προκύπτει καθώς μετά την έκδοση αρκετών πιστοποιητικων πληρότητας χωρίς σφρ-υπ, μου ζητήθηκε από συμβολαιογράφο να τα υπογράψω - σφραγισω, και ότι ρώτησα από που προκύπτει αυτό, μου αποκρίθηκε από τα σεμινάρια (;) που κάνει το τεε στο σύλλογο τους... Ευχαριστώ

  5. Θεωρώ πως στην "Ετήσια κατανάλωση κτιρίου" βάζουμε από την πρώτη σελίδα του ΠΕΑ την "Υπολογιζόμενη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας" του επιθεωρούμενου κτιρίου, διότι ο ΚΕΝΑΚ λειτουργεί με την αναγωγή όλων των μορφών ενέργειας σε πρωτογενή. Η "Υπολογιζόμενη ετήσια κατανάλωσης τελικής ενέργειας" είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα πριν την αναγωγή των εκάστοτε μορφών ενέργειας (Φ/Α, πετρέλαιο, ρεύμα κλπ) σε πρωτογενή. Ακόμη και αν αυτό το στοιχείο στην ΗΤΚ ζητείται για πληροφοριακούς/στατιστικούς λόγους, νόημα έχει μόνο η "Υπολογιζόμενη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας" του επιθεωρούμενου κτιρίου, μέσω της οποίας μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους κτίρια ή να υπολογιστεί η τυχόν εξοικονόμηση ενέργειας κατόπιν παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης. (για το λόγο αυτό και στα "Εξοικονομώ" η αναβάθμιση υπολογίζεται από τη διαφορά αρχικής μείον τελικής ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του επιθεωρούμενου κτιρίου)

    Σχετικά με τις "Ετήσιες εκπομπές Co2", πιστεύω πως ναι πρέπει να μπαίνει το κουτάκι "Υπολογιζόμενες ετήσιες εκπομπές Co2", επειδή δε μπορεί να είναι κάτι άλλο.

    • Like 1
    • Thanks 2
    • Upvote 1
  6. Έχει δει κανείς ποτέ να μην εφαρμόζεται οικοδομική άδεια ενώ έχει εκδοθεί; Εγώ ναι αρκετές φορές. Για όσο διάστημα δεν κατεδαφίζεται το κατεδαφισθέν, μπορεί ακόμη και να νοικιαστεί (άρα ΠΕΑ)

  7. Αρχικά σε κάθε βήμα του εξοικονομώ και προκειμένου να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο η αίτηση (άρα και για την τελική εκταμίευση) πρέπει ο ωφελούμενος (δηλαδή εσείς) με τους κωδικούς του να πατήσει το κουμπί στο σύστημα. Πατώντας το κουμπί αποδέχεται όρους που επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης. Άρα ναι χρειάζεται η συγκατάθεσή σας (υπογραφή).

    Εφόσον δεν έχει γίνει κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό (ή προσύμφωνο δεν ξέρω) με ρήτρες που να δεσμεύουν τον εργολάβο (ώστε μέσω δικηγόρου και αστικού δικαίου να βρει κανείς το δίκιο του), ο ωφελούμενος (δηλαδή εσείς) δεν έχει κανέναν τρόπο να ορίσει τη συνέπεια του εκάστοτε εργολάβου.

    Επομένως ο μόνος τρόπος να πάρει χρήματα ο εργολάβος είναι μέσω του προγράμματος, δηλαδή με συγκατάθεση του ωφελούμενου (ή μέσω χρημάτων εκτός προγράμματος που δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα).

    Τέλος, να πούμε πως το λήμμα στο οποίο γράφετε λέγεται «Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021», άρα νομίζω πως το ερώτημα δεν ανήκει σε αυτό. Επίσης διαχειριστής δεν είμαι όμως για να γράψω έκανα τον κόπο να διαβάσω τους κανόνες συμμετοχής κατά τους οποίους « Οι ιδιώτες μπορούν να θέτουν τις ερωτήσεις τους στην κατηγορία Θέματα Ιδιωτών

    • Upvote 3
  8. 6 ώρες πριν, Faethon11 said:

    Οπότε το να ανέβουν όλα τα σχέδια της ΟΑ (ή και συμβόλαια που ακούω ότι ανεβάζουν) είναι εκ του περισσού και απλά προσθέτουν βάρος (χάσιμο χρόνου εκτός αν υπάρχουν υπάλληλοι που κάτι πρέπει να κάνουν για να μην πληρώνονται ενώ κάθονται) και γεμίζουν την βάση με άχρηστη πληροφορία αφού αυτή δεν έχει ζητηθεί.

    Απλώς, αν ένα ακίνητο έχει καταχωρηθεί στο σύστημα και εκ των υστέρων εκδοθεί μία ΕΕΜΚ πχ για αλλαγή διαρρύθμισης κατά την οποία τροποποιούνται ΗΜ μελέτες (ύδρευση, αποχέτευση πχ) και τότε κατά το ΦΕΚ πρέπει να ενημερωθεί η ταυτότητα, θα πρέπει να ενημερωθούν οι αλλαγμένες ΗΜ μελέτες που τροποποιήθηκαν (άρα έπρεπε να έχουν ανέβει τα αρχικά σχέδια ύδρευσης και αποχέτευσης στην αρχική καταχώρηση της ΗΤΚ).

  9. Απλά είσαι εκτεθειμένος στην εξής περίπτωση. Να έχει γίνει ενεργειακή "έκπτωση" στο τέλος των δηλωμενων παρεμβάσεων (πρόβλεψη για 7cm μόνωση και να μπει 3cm ή πρόβλεψη για λέβητα Φ/Α με β.α. 0,94 και να μπει λέβητας με β.α. 0,92 κλπ) και ταυτόχρονα να γίνουν και έξτρα εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχει χρηματοδοτησει εξ ολοκλήρου ο ωφελουμενος. Ο ενεργειακός στόχος μπορεί να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω, αλλά πως θα ελεγχθεί πχ η τιμή εξοικονομουμενης kwh;

  10. Εγω όταν είμαι συνδεδεμένος με κάποιους κωδικούς στο εξοικονομω, έχω ανοιχτή πάντα μία δεύτερη καρτέλα όπου είμαι συνδεδεμένος στο taxisnet με άλλους κωδικούς. Δουλεύω πάντα στην πλατφόρμα του εξοικονομω και όταν θέλω να αποσυνδεθω, πατάω αποσύνδεση, μπαίνω στην καρτέλα του taxis και επιστρέφω στο εξοικονομω. Με αυτόν τον τρόπο η πλατφόρμα του εξοικονομω μπερδεύεται και όταν θέλεις να ξαναμπείς σου ζητάει εκ νέου κωδικούς taxis, οπότε μπαίνεις με νέους. Όλα αυτά χωρίς επανεκκίνηση του browser.

    • Like 1
  11. 6 ώρες πριν, gsaraf said:

    μεγάλης

     

    5 ώρες πριν, MAR_PAX said:

    Και εγώ είχα τέτοια περίπτωση αλλά μου έφεραν τελικά πιστοποιητικό μεταγραφής

    Θα σου πω τι σκεφτόμουν να κάνω:

    Λογικά αφού έχει υπογραφεί το συμβόλαιο έχει κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο αίτηση για τη μεταγραφή του ακινήτου , οπότε θα κατεθετα την αίτηση αυτή πρωτοκολλημενη με ένα ενημερωτικό σημείωμα επεξήγησης. 

    Τώρα το θεμα μου θα ηταν ότι το παράρτημα των δικαιολογητικών λέει ξεκάθαρα ότι θέλει πιστοποιητικό μεταγραφής κατά την υποβολή. Εάν το πιστοποιητικο  έχει μεταγενέστερη ημερομηνία από την υποβολή της αίτησης μήπως το δουν κάπως μιας και γίνεται χειροκίνητος έλεγχος στις ειδικές περιπτώσεις ?! 

    Θα σου έλεγα να περιμένεις (υπάρχει χρόνος ακόμα) και αν δε το φέρουν μέχρι πχ 20 Ιανουαρίου βάλτο μέσα έτσι και ότι γίνει !

    Εξάλλου επειδή το βλέπει και το προχωράει άνθρωπος σε υπαγωγή θα απορριφθεί από την αρχή εάν δε το δεκτουν 

    Σε αντίστοιχη περίπτωση αίτησης που ανέλαβα στο Έκο Ι (2018) με πιστοποιητικό μεταγραφής με ημερομηνία μετά την ημερομηνία της αίτησης, προχώρησε ως ειδική περίπτωση κανονικά, όμως στο τέλος, κατά τον έλεγχο, η αίτηση οδηγήθηκε σε διαδικασία απενταξης. Έγινε και ένσταση τότε, αλλά η απάντηση από το πρόγραμμα ήταν αρνητική.

  12. Δεν ξέρω αν παρατήρησε κάνεις με ποιο εισόδημα κατατάσσεται ο ωφελούμενος πλέον στις εισοδηματικές κατηγορίες του εξοικονομώ. Αντί του κλασικού εισοδήματος επιβολής εισφοράς από το πεδίο Γ2 του εκκαθαριστικού, σήμερα αναγράφεται "Στο πλαίσιο του Προγράμματος στο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» προσμετρούνται το Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα, τα Απαλλασσόμενα και Αυτοτελή Φορολογούμενα εισοδήματα καθώς και η Προστιθέμενη Διαφορά Αντικειμενικών Δαπανών, όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος. " Προσοχή μεγάλη 

    • Like 1
    • Upvote 2
  13. Υπάρχει κανένας άλλος που να πιστεύει πως οι αιτήσεις αποκλείεται να ανοίξουν εν μέσω Ιουλίου-εκλογών,  αλλά από Σεπτέμβρη στην καλύτερη;

    Πόσο μάλλον που τυπικά ακόμη δεν έχει βγει ο οδηγός του προγράμματος.

  14. Αυτή η βαθμολογική κατάταξη, έγινε με βάση τη βαθμολογία που έλαβαν τα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης. Για τα τελικά αποτελέσματα έχει δρόμο ακόμα.

  15. Ευχαριστώ. Να πώ κι εγώ την εμπειρία μου μιας και μετά από τρία ΠΕΑ σε καταστήματα με συστήματα > 15 kW τελικά μου λύθηκαν αισίως οι προχθεσινές απορίες.

    1. Το 20% αναφέρεται στις 30 επιθεωρήσεις. Δηλαδή 6 επιθεωρήσεις.
    2. Η εξέλιξη σε ανώτερη τάξη είναι αυτόματη.
    3. Ο περιορισμός των 15kW σύνολο ψύξης – θέρμανσης αρκεί να επιτυγχάνεται στο ένα απο τα δύο συστήματα. Δηλαδή δε χρειάζεται και τα δύο συστήματα να είναι ταυτόχρονα > 15kW. Όμως περιπτώσεις καταστημάτων με επι μέρους ισχύες < 15kW αλλά με άθροισμα > 15kW (πχ 8 + 8 = 16) δε λαμβάνονται υπόψιν στο 20%.
  16. Χωρίς να θέλω να κουράσω και πάλι σχετικά με το παρακάτω και επειδή με την ηλεκτρονική επικοινωνία δε έχω λάβει απάντηση:

     

    "Στην Β τάξη εντάσσονται όσοι έχουν αποδεδειγμένα διενεργήσει τουλάχιστον τριάντα (30) ενεργειακές επιθεωρήσεις Α τάξης. Τουλάχιστον το είκοσι τοις εκατό των ανωτέρω επιθεωρήσεων απαιτείται να διενεργηθεί σε κτίρια ή/και κτιριακές μονάδες με χρήση μη κατοικίας που διαθέτουν συστήματα θέρμανσης ή και κλιματισμού ισχύος άνω των δεκαπέντε κιλοβάτ (15 kW)."

     

    έχει κανείς μάθει κάτι από τα παρακάτω;

    1. 20% στο σύνολο ή στις 30 επιθεωρήσεις;
    2. Η εξέλιξη σε ανώτερη τάξη είναι αυτόματη (εφόσον επιτευχθεί ο εκάστοτε στόχος) ή πρέπει να αιτηθώ;
    3. 15kW σύνολο ψύξης – θέρμανσης; (πχ1: 8kW ψύξης + 8kW θέρμανσης, πχ2: 16kW ψύξης + 0 kW θέρμανσης)

    Ευχαριστώ

  17. Υπάρχει η εξής περίπτωση:

    -ΠΕΑ σε ισόγεια μονοκατοικία με ανεξάρτητο ΜΘ υπόγειο.

    -Το οικόπεδο διαθέτει και ένα εξωτερικό WC καθώς και εξωτερικές αποθήκες

     

    Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

    Πως συμπεριφέρομαι στο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας?

    Με το WC το οποίο θεωρητικά ανήκει στην ίδια ζώνη με την κατοικία αλλά δε συνορεύει?

    Οι εξωτερικές αποθήκες που δεν έρχονται σε επαφή με τη ζώνη πως θα μπορούσαν να ληφθούν ως ΜΘΧ εφόσον δεν υφίσταται μεταξύ τους διαχωριστική επιφάνεια?

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.