Μετάβαση στο περιεχόμενο

giovan

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

giovan's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από τη θεωρία και να κάνει τις γνώσεις του πράξη. Οι αντεπίστροφες βαλβίδες φυσικά μπαίνουν για να ελέγξουν τη ροή όταν δεν λειτουργούν όλοι οι κυκλοφορητές. Στο κλειστό κύκλωμα της θέρμανσης το γέμισμα της εγκατάστασης, αλλά και η διατήρηση της πίεσης λειτουργίας, γίνεται με τον αυτόματο πλήρωσης και την αρχική πίεση του δοχείου διαστολής, που ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη τους. Εδώ μπαίνει το στατικό ύψος. Η δουλειά του κυκλοφορητή είναι να ανεβάσει το ζεστό νερό στο δυσμενέστερο σημείο της εγκατάστασης. Έτσι δεν υπολογίζουμε το μανομετρικό; Άρα, όταν έχω έναν κυκλοφορητή τοποθετημένο στην προσαγωγή, ο υπολογισμός του μανομετρικού έχει να κάνει με τις απώλειες πίεσης που θα συναντήσει η συγκεκριμένη παροχή νερού, μόνο στην άνοδο μέχρι το δυσμενέστερο σημείο ( εδώ ίσως κάποιο boiler στο πατάρι του τελευταίου ορόφου). Η κάθοδος επιτυγχάνεται με τη βαρύτητα & την πίεση λειτουργίας του κλειστού κυκλώματος. Όταν το σύστημα είναι σε ακινησία, η πίεση στο λεβητοστάσιο, δεν θα είναι περίπου 2,5 bar; Η πίεση στην έξοδο του εναλλάκτη δεν θα είναι 2,5 - (πτώση πίεσης στον εναλλάκτη), που είναι και η ένδειξη του μανομέτρου στην αναρρόφηση του κυκλοφορητή; Σε μια σωστή εγκατάσταση τοποθετούμε δύο μανόμετρα, πριν και μετά τον κυκλοφορητή, για να βρούμε το πραγματικό μανομετρικό του, ώστε με βάση την καμπύλη λειτουργίας, να υπολογίσουμε την πραγματική παροχή νερού και αν πρέπει, να την επηρεάσουμε (με ρυθμιστική βαλβίδα). Πότε δεν τοποθετούμε τον κυκλοφορητή στην επιστροφή, παρά μόνο σε λέβητες στερεών καυσίμων, όπου δεν μπορούμε να ελέγξουμε με ασφάλεια τη φλόγα, γιατί επιβαρύνουμε με την πτώση πίεσης του λέβητα, τον κυκλοφορητή. Επίσης, πότε δεν τοποθετούμε το δοχείο διαστολής στην προσαγωγή, γιατί η αρχική του πίεση είναι μικρότερη από την πίεση του δικτύου, μετά τον κυκλοφορητή, λόγω μανομετρικού, με αποτέλεσμα να πιέζεται επιπλέον η μεμβράνη του και να μη λειτουργεί σωστά. Φίλε aithylenio, δεν είμαι υδραυλικός, αλλά μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ, αλλά μάλλον μιλούμε την ίδια γλώσσα.
  2. Όταν τοποθετούμε τον κυκλοφορητή στην προσαγωγή δεν υπολογίζουμε την πτώση πίεσης στο λέβητα ή στον εναλλάκτη, γιατί δεν επηρεάζει το μανομετρικό του. Αντίθετα υπολογίζουμε την πτώση πίεσης σε ότι συναντάμε μέχρι το τέλος του δυσμενέστερου κλάδου (σωλήνες, βάνες, βαλβίδες, σώματα κλπ). Φίλε μου, έχεις δυστυχώς μπερδέψει την παροχή με την πίεση. Η παράλληλη λειτουργία πολύ περισσότερο επηρεάζει την παροχή (τη ροή) γι αυτό βάζουμε αντεπίστροφες βαλβίδες ανάμεσα στο συλλέκτη και τους κυκλοφορητές. Το δοχείο διαστολής στην επιστροφή. Για το στατκό ύψος δες τον τρόπο υπολογισμού κλειστού δοχείου διαστολής της reflex. Επειδή 23 χρόνια ασχολούμε με τη θέρμανση, κανένα πρόγραμμα δεν υπολογίζει κάτι σωστά, όταν εσύ δώσεις λάθος δεδομένα.
  3. Ωραία όλα αυτά τα διαγράμματα, αλλά αφού ο thanar έχει κατεβάσει 8 παροχές από τα διαμερίσματα, η επιλογή ενός κυκλοφορητή μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε. Το σύστημα που πρότεινα το εφαρμόζει σε όλα τα κτίριά του ο ΟΤΕ, σε κοινό δίκτυο ψύξης - θέρμανσης με fan coils, εδώ και δεκαετίες. Πρέπει ακόμη να καταλάβουμε ότι ο κυκλοφορητής είναι μία πολύ μικρή αντλία, με χαμηλό μανομετρικό και όχι κάτι το τρομακτικό. Σκεφτείτε σας παρακαλώ πώς υπολογίζεται η πτώση πίεσης στα δίκτυα θέρμανσης και αν μας ενδιαφέρει η πτώση πίεσης στον εναλλάκτη, με κυκλοφορητές τοποθετημένους στην προσαγωγή. Σε αντίστοιχη μελέτη, υπολογίζεται η πτώση πίεσης στο λέβητα; Η πίεση αναρρόφησης του κυκλοφορητή είναι δεδομένη, αφού έχουμε κλειστό κύκλωμα (εδώ 4 όροφοι + πυλωτή + υπόγειο, άρα 6x3 = 18μ = 1,8 bar & 0,7 bar ακόμη στον αυτόματο πλήρωσης, περίπου 2,5 bar. Από αυτή την πίεση θα αφαιρέσουμε την πτώση πίεσης στον εναλλάκτη!!)
  4. Οι αντεπίστροφες βαλβίδες πρέπει να μπουν πριν από κάθε κυκλοφορητή για να μην επηρεάζει ο ένας τη λειτουργία του άλλου. Η πτώση πίεσης στον εναλλάκτη δεν ενδιαφέρει, γιατί οι κυκλοφορητές μπαίνουν στην κατάθλιψη (έξοδο του εναλλάκτη). Ενδιαφέρει μόνο η πτώση πίεσης στο δυσμενέστερο κλάδο του κυκλώματος. Ο απαιτούμενος συλλέκτης υπολογίζεται από τον τύπο: D = (d12 + d22 +....)1/2 . Βάλε αυτόματα εξαεριστικά στους συλλέκτες.
  5. Για να πετύχεις πολλαπλές διαδρομές στα καυσαέρια, φυσικά θέλεις βεβιασμένη κυκλοφορία (ανεμιστήρα). Κάποτε κατασκεύαζα αερολέβητες, που είναι απλούστεροι, αλλά πάντα η θέρμανση με αέρα κρύβει πολλά μυστικά. Στην αρχή το καλύτερο είναι η αντιγραφή, αλλά και εδώ χρειάζεται γνώση και εμπειρία. Μια απλή και ξεχασμένη λύση είναι η τοποθέτηση εναλλάκτη νερού μέσα στο τζάκι και η σύνδεσή του με την υπάρχουσα εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμοι εναλλάκτες από χαλυβδοσωλήνα χωρίς ραφή, τύπου Mάνεσμαν, σε πολύ καλές τιμές.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.