Μετάβαση στο περιεχόμενο

cv98019

Core Members
  • Περιεχόμενα

    624
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    4

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από cv98019

  1. On 6/10/2021 at 4:46 ΜΜ, ap04 said:

    1. Συνεχίζω να πληρώνω μέχρι/αν εξετασθεί η αίτηση (μήνες χρόνια ή και καθόλου);

    Τι θα κερδίσεις μ'αυτο; Ουσιαστικά πετάς παραπάνω λεφτά. Πρόσεχε όμως: αν απλά σταματήσεις να πληρώνεις χωρίς να τους ειδοποιήσεις, τα χρέη θα πάνω στο KEAO.

     

    On 6/10/2021 at 4:46 ΜΜ, ap04 said:

    2. Σταματάω να πληρώνω, αλλά αφού η λήξη θα γίνει αναδρομικά από το 2017 χάνονται εισφορές 11 χρόνων και σύνταξη οπότε μάλλον αποκλείεται

    Αυτό έκανα εγώ, με μια απλή δήλωση και το χαρτί παύσης εργασιών από τη ΔΟΥ.

    Οι εισφορές 11 χρόνων που έχεις ήδη πληρώσει είναι sunk cost: https://en.wikipedia.org/wiki/Sunk_cost, δεν είναι σωστό να τις λαμβάνεις υπόψιν.

    Η σύνταξη (που κανείς δεν ξέρει πόση θα είναι άρα τι cost-benefit να υπολογίσεις;) δεν αποκλείεται: αν και όταν κάποια στιγμή γυρίσεις Ελλάδα, πληρώνεις τα χρόνια που υπολείπονται. Μέχρι τότε, μάλλον υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα που θα έδινες στον ΕΦΚΑ.

     

    On 6/10/2021 at 4:46 ΜΜ, ap04 said:

    3. Αίτηση διακοπής προαιρετικής που εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα - είναι όμως εφικτή χωρίς να έχω καν ενταχθεί στην προαιρετική με την αίτηση να εκκρεμεί;

    Δεν το γνωρίζω.

  2. On 3/9/2021 at 8:17 ΜΜ, Tsino said:

    Μόνο διαγραφή γίνεται? Απαλαγή ως κάτοικος εξωτερικού δε γίνεται??   

    Δεν μου δόθηκε ως επιλογή. Από το νόμο 4418 και μετά πάντως δεν βλέπω διαφορά. Διαγράφεσαι (ή απαλλάσσεσαι αν θέλεις) και όταν κάποια στιγμή γυρίσεις στην Ελλάδα και ανοίξεις βιβλία/προσληφθείς ξαναγράφεσαι.

  3. Το έκανα σήμερα μετά από αρκετά χρόνια, λόγω του ότι είδα "οφειλές" να έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ.

    Πήγα ΕΦΚΑ Πατρών, μου έδωσαν τυποποιημένη "αίτηση διαγραφής από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (άρθρο 20 ν. 4418/17)". Απλά σημείωσα τα στοιχεία μου και επισυναψα βεβαίωση παύσης εργασιών από τη ΔΟΥ. Πήρα αριθμό πρωτοκόλλου και την άφησα πάλι στην υπάλληλο. Μου είπε ότι θα το στείλει Αθήνα στα κεντρικά και δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εμένα, αλλά θα πάρει πάνω από 1 χρόνο.

    Καλή τύχη.

     

  4. @NeckBreaker πριν από ομολογουμένος αρκετά χρόνια, με ανοιχτά βιβλία η εφορία δεν δεχόταν τη μεταφορά. Αν αυτό άλλαξε είναι ενδιαφέρον νέο. Η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα αλλάζει πιο συχνά από προπονητή σε ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Φορολ. κάτοικος εξωτ. μπορεί να ανοιξει βιβλία στην Ελλάδα χωρίς να του ζητήσουν να κάνει μεταφορά φορολ. κατ. στην Ελλάδα;

    Για τα περί Βουλγαρίας δεν διαφωνώ, αλλά αυτή είναι η μία οψη του νομίσματος. Από την άλλη γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις που αν και λογικά δικαιούνται τη μεταφορά, η εφορία τους απέρριψε με αστείες δικαιολογίες. Αν σε απορρίψουν έχεις δύο προβλήματα: α) για να βρεις το δίκιο σου πρέπει να φτάσεις στο ΣΤΕ και β) έχεις ήδη δηλώσει τα εισοδήματά σου.

  5. On 20/12/2020 at 3:19 ΠΜ, naper26 said:

    Με τη μεταφορά της φορολογικής έδρας μου στο εξωτερικό, μπορώ κανονικά να έχω τα βιβλία μου ανοιχτά στην Ελλάδα?

    Η δικιά μου εμπειρία είναι: ΟΧΙ, δεν θα καταφέρεις να μεταφέρεις τη φορολογική κατοικία σου στο εξωτερικό, αν δεν έχεις κάνει διακοπή εργασιών στην Ελλάδα. Επειδή όμως αυτά αλλάζουν συχνά, καλό είναι να ρωτήσεις εξειδικευμένο λογιστή (ο τυπικός λογιστής της γειτονιάς δεν έχει ιδέα περί του θέματος). Συνιστώ αυτούς: https://taxblock.gr

     

    Το πρόβλημά σου πάντως ειναι πρώτα φορολογικό και μετά ασφαλιστικό. 

  6. Γνωρίζω πολλούς Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεν γνωρίζω κάποιον να έχει "ρευστοποιήσει" τις εισφορές του. Μήπως αυτοί με το ΙΚΑ ήταν κάποια ειδική περίπτωση;

    Στην ουσία, αν έχεις πληρώσει παραπάνω από τα ελάχιστα χρόνια, γιατί να ρευστοποιησεις; Άστα και κάποια στιγμή στον μέλλον κάτι θα πάρεις από σύνταξη. Αν δεν έχεις πληρώσει ούτε τα ελάχιστα και δεν σκοπεύεις να ξαναγυρίσεις, μικρό το κακό (που θα τα χάσεις) γιατί εκ των πραγμάτων δεν έχεις πληρώσει πολλά. Αν πάλι σκοπεύεις να γυρίσεις, συμπληρώνεις τα ελάχιστα χρόνια τότε.

    Γιατί σε ενδιαφέρει το θέμα;

  7. On 8/5/2019 at 2:27 ΜΜ, owlphin said:

    Μα δεν είναι το πρόβλημα η ασφάλεια.

    Έχω ασφάλεια και δεν υπάρχει λόγος να κάνω άλλη.

    Κι εγώ είχα. ΤΣΜΕΔΕ. Αλλά το ΤΣΜΕΔΕ δεν μου έδινε βεβαίωση, αν δεν τους πήγαινα την άδεια παραμονής, την οποία δεν μπορούσα να βγάλω αν δεν είχα βεβαίωση ασφαλείας.

    Παρόμοιος φαύλος κύκλος με αυτόν που περιγράφεις.

    Καλή τύχη.

  8. 18 ώρες πριν, gelastos said:

    Για το θέμα όσων συναδέλφων εργάζονται στο εξωτερικό χωρίς να έχουν διακόψει την ασφάλισή τους εδώ, πραγματικά δεν ξέρω να έχει βγει κάποια σχετική εγκύκλιο. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, πάντως, είναι πως στοιχειωδώς θα έπρεπε να είχαν κάνει αίτηση για υπαγωγή στην προεραιτική ασφάλιση (Α) του πιο πάνω σχολίου μου.

    Αν το θέμα για τους κατοίκους Ελλάδας είναι κάπως μπερδεμένο, για τους κατοίκους εξωτερικού είναι εντελώς στον αέρα. Αν στοιχειωδώς κάποιος είχε κάνει αίτηση στην προαιρετική - (περίπτωση Α ή Β), είναι πιθανό να πληρώνει τσάμπα μέχρι σήμερα.

    Το πρώτο πράγμα που κάνει ενας πρωην ΕΕ που μεταναστεύει (πριν φύγει) είναι διακοπή εργασιών. Με ανοιχτά βιβλία, μεταφορά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού δεν γίνεται. Κι αν δεν κάνεις μεταφορά φορολογικής κατοικίας το πρόβλημα που έχεις δεν είναι το ασφαλιστικό - είναι το φορολογικό.

    Απο 01-01-2017, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις πάνε πακέτο με τις φορολογικές - αν τα βιβλία είναι κλειστά, δεν έχεις υποχρέωση να πληρώνεις ΕΦΚΑ. Παρόλα αυτά, ο ΕΦΚΑ στέλνει ραβασάκια κανονικά, τουλαχιστον σ'εμενα. Πλέον ξεκίνησε και ο ΕΤΕΑΕΠ.

    Έχω τρεις επιλογές:

    1. Αγνοώ τα ραβασάκια. Άρα δεν ασφαλίζομαι στην Ελλάδα (δεν πληρώνω άσκοπα εισφορές ΟΑΕΔ και ασθένειας άλλα ούτε και σύνταξης που ίσως να είχε κάποιο όφελος).

    2. Πληρώνω τα ραβασάκια, χωρίς να κάνω αίτηση για προαιρετική ασφάλεια. Το σύστημα θα με βγάζει ασφαλισμένο στην Ελλάδα, προσωρινά τουλάχιστον. Θα πληρώνω εισφορές ΟΑΕΔ και ασθένειας παντελώς άσκοπα, αφού δεν ζω εκεί. Θα πληρώνω κλάδο σύνταξης, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μετρήσουν συντάξιμα χρόνια.

    3. Πληρώνω τα ραβασάκια, αφού κάνω αίτηση για προαιρετική ασφάλεια (δηλώνοντας ψευδώς ότι ζω στην Ελλάδα). Το αποτέλεσμα είναι ίσως παρόμοιο με το #2 παραπάνω. Κανείς δεν ξέρει.

    ------------------------

    Μέχρι να ομαλοποιηθούν / σοβαρευτούν τα πράγματα, ακολουθώ το #1.

  9. Το γενικό πρόβλημα είναι ότι και οι εγκύκλιοι και οι νόμοι είναι σαν να έχουν γραφτεί από μικρά παιδιά. Μόνο και μόνο το ότι υπάρχουν 2 ειδών (!) προαιρετικές ασφαλίσεις είναι αρκετό.

    Το δικό μου πρόβλημα, που αφορά και πολλούς συναδέλφους, είναι οτι η περίπτωση μηχανικών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό δεν καλύπτεται σε κανέναν από τους 2 νόμους - εγκυκλίους.

    Σαν παράδειγμα αναφέρω τα παρακάτω:

     

    On 4/5/2019 at 5:25 ΜΜ, gelastos said:

    Α) Προαιρετική ασφάλιση του άρθρου 20 του νόμου 4488/2017. (Σχετικά έγγραφα 1) Νόμος 4488/2017, 2) Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Νο 16/16-3-2018). Ισχύει αποκλειστικά για μηχανικούς, ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Ισχύει μία και μόνο φορά. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς, εκτός από μία. Να ήσουν ασφαλισμένος στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έστω και για μία μέρα (!!!!!) μέχρι την 12/9/2017, όπως αναφέρει η εγκύκλιος 16, χωρίς ανοιχτά βιβλία στη Δ.Ο.Υ...

    NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4488 - Αρθρο 20. Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα - Παραγραφος 4: "... Για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, σύμφωνα με τα ανωτέρω υποβάλλεται δήλωση του ασφαλισμένου εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης διακόπτεται, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Νέα αίτηση για προαιρετική ασφάλιση δεν μπορεί να υποβληθεί."

    Κοινώς, για να υπαχθείς στην προαιρετική ασφάλιση του ν4488, έπρεπε να είχες υποβάλει αίτηση από 13-09-2017 μέχρι 12-12-2017. Και η σχετική εγκύκλιος βγήκε το Μάρτη του 2018! Και από όσους ξέρω που το έκαναν, κανείς δεν έχει πάρει απάντηση ακόμα (είτε θετική είτε αρνητική)!

    Γιατί να μην μπορει να υποβληθεί νέα αίτηση είναι ένα μυστήριο που πλανάται στον αέρα. Και η εγκυκλιος το ξεκαθαριζει κιολας: "Το δικαίωμα στην προαιρετική ασφάλιση, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 20, παρέχεται άπαξ και αποκλειστικά...

     

    On 4/5/2019 at 5:25 ΜΜ, gelastos said:

    Β) Προαιρετική ασφάλιση του νόμου 4387/2016. (Σχετικά έγγραφα 1) Νόμος 4387/2016, 2) Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Νο 3/21-1-2018). Ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Συνολικά, ο ασφαλισμένος μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μέχρι τρεις (3) φορές (άρθρο 12 εγκυκλίου). Οι προϋποθέσεις για ένταξη στην προαιρετική ασφάλιση είναι πολλές και αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο. Κάτι που είναι αμέσως σαφές, πάντως, είναι πως ένας νέος μηχανικός που γράφτηκε εχθές στο ΤΕΕ, δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς. Αυτή η προαιρετική ασφάλιση διακόπτεται για πολλούς άλλους λόγους, σε σχέση με την προαιρετική (Α), όπως αναφέρει η εγκύκλιος 3. Ανάμεσα στους λόγους που χάνεις την προαιρετική, είναι σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής της μηνιαίας εισφοράς για περισσότερο από δύο (2) έτη από την ημερομηνία που αυτή κατέστη απαιτητή.

     

    Εδώ οι συγγραφείς έδειξαν το ενδιαφέρον τους στον αριθμό "3".

    Από την εγκύκλιο: "Σε περίπτωση που επέλθει απώλεια του δικαιώματος για συνέχιση προαιρετικά της ασφάλισης, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει την υπαγωγή του στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, μετά την παρέλευση τριών (3) ετών...Συνολικά, ο ασφαλισμένος μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μέχρι τρεις (3) φορές"

    Και αναρωτιέται κανείς: γιατί μετά απο 3 χρόνια και μέχρι 3 φορές; Γιατί όχι μετά από 4 χρόνια και μέχρι 4 φορές για παράδειγμα;

    ------------------

    Εν κατακλείδι: Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να ομαλοποιηθούν / σοβαρευτούν τα πράγματα. Προς το παρόν είναι λίγο θολά.

    • Upvote 1
  10. Έχω αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, όχι για Σουηδία. Έκανα ιδιωτική ασφάλεια. Κόστος περί τα 100-150ευρω, αν θυμάμαι καλά. 

    Συνιστώ να κάνεις το ίδιο στην Σουηδία. Απλά ψάξε να σιγουρευτείς τι καλύψεις χρειάζονται και πάρε τιμές μέσω internet.

  11. 7 ώρες πριν, πετρος748 said:

    @cv98019 

    για τα Ελληνικά Δεδομένα η SPIA Annuity είναι εντελώς άκυρη,

    Συμφωνώ. Γι 'αυτο έγραψα: "Στο εξωτερικό, πχ στις ΗΠΑ, μπορείς να αγοράσεις μια SPIA Annuity..."

     

    7 ώρες πριν, πετρος748 said:

    @cv98019 

    τα άλλα συνταξιοδοτικά για να έχουν απόδοση πρέπει εσύ να παίζεις μετοχές οπότε από εσένα εξαρτάται πόσα θα μαζέψεις στα 65 σου.

    Προφανώς εξαρτάται από εσένα.

    Κάποιος που βάζει 50 ευρώ το μήνα είναι δύσκολο να μαζέψει τα ίδια με αυτόν που βάζει 500.

    Κάποιος που πήρε ένα πρόγραμμα απο τράπεζα και πληρώνει 5%-10% προμήθειες κλπ έξοδα το χρόνο είναι δύσκολο να μαζέψει τα ίδια με αυτόν που το κάνει μόνος του πληρώνει 0.5% ή λιγότερα.

    Κάποιος που "παίζει" μετοχές, με τη λογική αγοράζω-πουλάω και τζογάρω κάθε μέρα δεν θα βγάλει λεφτά. Αν μπορούσε να το κάνει δεν θα ήταν μηχανικός - θα ήταν golden boy στη Goldman Sachs. Τα λινκ που παρέθεσα παραπάνω δεν έχουν αυτή τη λογική.

     

    7 ώρες πριν, πετρος748 said:

    @cv98019 

    αυτά θα φανούν σε μερικά χρόνια τώρα όλα είναι προσωρινά

    Ίσως. Ίσως σε μερικές δεκαετίες.

    Μάλλον είναι καλύτερα ανεστραμμένο: Στην Ελλάδα, αν δεν πάρεις σύνταξη στα 62 ή αν αυτά που θα πάρεις δεν σε φτάνουν, θα εύχεσαι να είχες μπλέξεις με επενδύσεις όταν ήσουν νεότερος. Τώρα τόνισα και τα δύο "αν" - "δεν".

  12. Αφού είσαι στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού, δεν μπορείς να κάνεις έναρξη εργασιών. Εκτός αν μεταφερθείς σε ΔΟΥ εσωτερικού, οπότε θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και πιστεύω αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες. Μπορείς να ρωτήσεις στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού για σιγουριά.

    Για προαιρετική ασφάλιση κοίταξες; Όσο είσαι εκτός ΕΕ την πληρώνεις, όσο είσαι εντός την διακόπτεις. Θεωρητικά πάντα - πρακτικά δεν ξέρω πως μπορείς να το κάνεις. Και αν σε συμφέρει να το κάνεις...

     

     

     

  13. 19 ώρες πριν, πετρος748 said:

    ποιές εταιρίες έχουν τέτοια προγράμματα;

     

    απ' ότι ξέρω τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα δεν είναι όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη  Ελλάδα όπου παίρνεις σύνταξη στα 62 χρόνια και μετά παίρνεις τη  σύνταξη σου μέχρι να πεθάνεις.

    Στο εξωτερικό νομίζω ότι αποταμιεύεις/επενδύεις μεσω αυτών των προγραμμάτων και όταν φτάσεις σε μία ηλικία σου επιστρέφουν το ποσό που έχει συσσωρευτεί στον λογαριασμό σου αλλά δεν έχουν κάποια άλλη υποχρέωση πλέον, έτσι δεν είναι;  

    Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η ερώτηση.

    Στο εξωτερικό, πχ στις ΗΠΑ, μπορείς να αγοράσεις μια SPIA Annuity με ένα εφάπαξ ποσό και να σε πληρώνουν μηνιαία μέχρι να πεθάνεις. Αν σε συμφέρει να την αγοράσεις ή όχι, είναι άλλο θέμα. Υπάρχουν και καλύτερα προϊόντα, ανάλογα με την περίπτωση.

    Στην Ελλάδα, αν πάρεις σύνταξη στα 62 και αν αυτά που θα πάρεις σε φτάνουν, δεν έχει νόημα να μπλέξεις με επενδύσεις. Τόνισα και τα δύο "αν".

  14. 13 λεπτά πριν, andreas-p said:

    cv98019 μιας και μιλάμε για χρεώσεις και δεδομένου ότι υπάρχει και inactivity fee, κάτι που δεν έχω καταλάβει είναι: αν αγοράσω, π.χ. ένα Α/Κ, είμαι δεσμευμένος από τον συγκεκριμένο broker, ή για παράδειγμα μπορώ να το αγοράσω, να ξεγραφτώ από τον broker και να ξαναγραφτώ μετά από 10 χρόνια για μου εξοφληθεί;

    Καταρχάς, οι χρεώσεις είναι ο σημαντικότερος δείκτης για το αν το πρόγραμμα που ακολουθείς θα έχει επιτυχία ή όχι.

    Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα των ασφαλιστικών/επενδυτικών/συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που θα βρεις σε ασφαλιστικές εταιρείες ή τράπεζες, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Και δυστυχώς πολλές απο τις χρεώσεις είναι κρυμμένες στα ψιλά γράμματα - δύσκολα μπορείς να τις αντιληφθείς. Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν καταλάβεις ότι έκανες λάθος και θέλεις να σπάσεις το συμβόλαιο πρόωρα, θα χάσεις κεφάλαιο. Και τα προβλήματα συνεχίζουν...

    Όσον αφορά την ερώτησή σου:

    - Ανοίγεις λογαριασμό σε ένα broker.

    - Μέσω του broker αγοράζεις διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).

    - Αν θέλεις να κλείσεις το λογαριασμό σου, πρέπει πρώτα είτε να μετακινήσεις τα ETF σε άλλο broker είτε να τα πουλήσεις.

    - Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός - όποτε θες αγοράζεις, όποτε θες πουλάς.

    Αν σε ενδιαφέρει να μην έχεις καθόλου πάγιες ετήσιες χρεώσεις (inactivity fee κτλ), πήγαινε με την Degiro. Προσφέρει και ETF χωρίς προμήθεια αγοράς. Μπορείς να τη βγάλεις  τζάμπα.

    Πάντως μιλάμε για μικρά έξοδα. Inactivity fee της τάξης του 0.1% είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το 2% που χρεώνουν τα Α/Κ ενός τυπικού "συνταξιοδοτικού προγράμματος" (αυτό δεν το λένε στο προσπέκτους, πρέπει να το ψάξεις...)

    • Like 1
  15. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι καλό:

    1. Το κόστος τους είναι ελάχιστο σε σχέση με τους brokers εσωτερικού

    2. Υπόκεινται σε κανονισμούς και εποπτεύονται από σοβαρές ελεγκτικές αρχές

    3. Τα χρήματα βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας

    4. Δίνουν πρόσβαση σε αξιόλογα, χαμηλού κόστους προϊόντα, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα

     

    Όλοι οι broker στοχεύουν πελάτες που κάνουν συχνές συναλλαγές μιας και οι προμήθειες χρεώνονται ανά συναλλαγή.

    Αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος που ενδιαφέρεται για μία σταθερή επένδυση χωρίς ενδιάμεσες συναλλαγές εχει καλύτερες επιλογές.

    Απλά δεν θα είσαι ο καλύτερος πελάτης τους - μην περιμένεις να σου στέλνουν κάρτες κάθε Χριστούγεννα :-)

  16. Δεν υπάρχει.

    Παρεπιπτόντως, φρόντισε να μελετήσεις τους όρους και να καταλάβεις που πας να μπλέξεις, πριν μπλέξεις. Αν πας και αγοράσεις κάτι που συνδιάζει ασφαλιστικό + επενδυτικό, θα μπλέξεις σίγουρα.

    Για αμιγώς ασφαλιστικά προγράμματα συνιστώ να προτιμήσεις τις μεγάλες ασφαλιστικές. 

    Για αμιγώς επενδυτικά προγράμματα θα δυσκολευτείς να βρεις κάτι της προκοπής ειτε σε τράπεζα είτε σε ασφαλιστική.

     

  17. On 27/2/2019 at 4:08 ΜΜ, lyapunov31 said:

    Δεν είχα γραφτεί ποτέ σε ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ καθώς από τότε  κατοικώ μόνομιμα στη Σουηδία και εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός. Δηλώνω μηδενικά εισοδήματα στην ελληνική εφορία και δεν έχω κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Έχω επίσης υπαχθεί στην ΔΟΥ εξωτερικού.

    Ως εδώ καλά. 

     

    On 27/2/2019 at 4:08 ΜΜ, lyapunov31 said:

    Θα ήθελα να κάνω εγγραφή σε ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ κυρίως για τον κλάδο σύνταξης.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να μπλέξεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις αν κάποια στιγμή αποφασίσεις να επιστρέψεις.

    Δεν γνωρίζω το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα της Σουηδίας, αλλά υποθέτω οτι ήδη πληρωνεις για την κρατική συνταξή σου στη Σουηδία (1ος πυλώνας). Αν έχεις και την ευκαιρία να συνεισφέρεις σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο με ταυτόχρονη συνεισφορά του εργοδότη, κάν'το (2ος πυλώνας). Αν μετά απο όλα αυτά σου περισσεύουν χρήματα, βάλτα σε ενα προσωπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (3ος πυλώνας).

    Σημ.: Σύντομα τα PEPP θα γίνουν ο κανόνας στην Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Σουηδία ακόμα, επέλεξε κάτι σαν κι αυτό. Μείνε μακριά από συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδιάζουν επενδύσεις με ασφάλειες ζωής και γενικά προγράμματα υψηλού κόστους.

     

    On 27/2/2019 at 4:08 ΜΜ, lyapunov31 said:

    Γνωρίζεται αν σε αυτή την περίπτωση οι εισφοεές ΤΣΜΕΔΕ που θα πρέπει να πληρώσω είναι οι ελάχιστες που ισχύουν τώρα (167 ευρώ το μήνα) ή υπάγομαι σε κάποια διαφορετική κατηγορία ασφάλισης?

    Αυτό δεν το γνωρίζει κανένας. Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προς το παρόν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλάδας...

     

     

  18. Δεν έχω ψάξει το θέμα συστηματικά και με ενδιαφέρει. Δυστυχώς τα πράγματα με τον ΕΦΚΑ δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλαδας. Για τους υπόλοιπους είναι ακόμα χειρότερα.

     

    Βρηκα οτι με βάση το Α37/2, 18-01-2013, απο το 1984 μπορεί ο Έλληνας του εξωτερικού να έχει προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα. https://www.mfa.gr/missionsabroad/images/stories/missions/denmark/docs/ika.pdf .Άρα, εκτός κι αν έχει καταργηθεί με τον ΕΦΚΑ, συνεχίζει και ισχύει.

     

    Επιπλέον, από αυτά:

    https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/01/69ΣΥ465ΧΠΙ-038.pdf

    https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/03/Ω1ΝΖ465ΧΠΙ-ΒΕΒ.pdf

    https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/02/ΩΜΑΤ465Θ1Ω-3ΣΦ.pdf

    Δεν βλέπω να αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κατοίκους εξωτερικού / εσωτερικού.

    Το τελευταίο έγγραφο παραπάνω αναφέρεται και στη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μόνο για υγειονομική περίθαλψη βάσει των διατάξεων του άρθρου 35 παρ. 6 του ν.2676/1999.

     

    Προβλήματα που βλέπω σε όσα αναφέρθηκαν:

    1. igfa1983αν δεν έχεις μεταφέρει τη φορολογική κατοικία, έχεις άλλα προβλήματα. Το ασφαλιστικό είναι το τελευταίο κατά τη γνώμη μου.

    2. Ghostriderγια να δικαιούσαι να μην υποβάλεις φορολογική δήλωση, πρέπει να μην έχεις κανένα εισόδημα στην Ελλάδα (ούτε απο τόκους τραπεζικών καταθέσεων). Και πάλι όμως έχεις δικαίωμα να υποβάλεις μηδενική ή ακόμα καλύτερα με τα χρήματα που μετέφερες από το εξωτερικό κάθε χρονιά έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσεις να δικαιολογήσεις τεκμήρια. Η μη υποβολή δήλωσης, για μένα, δεν έχει νόημα. Κάν'την κι ας ειναι μηδέν.

  19. Συνηθισμένη περίπτωση σε χωριά.

    Μίλα με κάποιον μηχανικό, κατά προτίμηση κάποιον που βρίσκεται στην περιοχή, να πάτε μαζί να το δείτε και να σου πει:

    1.       Αν μπορεί να γίνει κάτι (εκτός γκρεμίσματος)

    2.       Πόσο περίπου θα κοστίσει

    Αν η λύση είναι το γκρέμισμα και πάλι θα σε βοηθήσει είτε αναλαμβάνοντας τη δουλειά είτε με το να σου συστήσει συνεργεία, κόστη κτλ.

    Συνεννοήσου από την αρχή πόσο θα κοστίσει η αυτοψία.

  20. Γιατι θελεις να βρεις τη γωνια? Δεν τη χρησιμοποιεις στα διαγραμματα που σου εστειλα.

    Παραδειγμα:

    Εστω πλακα διαμετρου Β=10cm εγκιβωτισμενη σε χαλαρη αμμο (γωνια τριβης=30, γ=17kN/m3) σε βαθος Η=50cm. Απο τα διαγραμματα, για Η/Β=5 και φ=30 => Νγ=4 => qu=17*0.5*4=34kPa => Qu=34*επιφανεια πλακας = 0.27kΝ.

    Εστω η ιδια πλακα αλλα σε πυκνη αμμο (γωνια τριβης=40, γ=19kN/m3) => ... Νγ=5.5 ... => Qu=0.41kΝ.

     

  21. 1.       Εξαρταται απο τις ιδιοτητες του εδαφους, τις ιδιοτητες του υλικου της πλακας και ποσο βαθια βρισκεται. 45ο δεν ειναι σωστο στη γενικη περιπτωση, αν και μαλλον δεν θα οδηγησει σε δραματικο λαθος.

    2.       Μεγιστη δυναμη εξολκευσης = Βαρος εδαφους μεσα στον ιδεατο κωνο + τριβη στα ορια κωνου.

    Δεν εχω βρει καποιο κανονισμο που να οριζει μεθοδο υπολογισμου (μπορει και να υπαρχει). Μπορεις να χρησιμοποιησεις τα διαγραμματα στη σελιδα 858 αν μιλαμε για αμμους (https://www.newcastle.edu.au/__data/assets/pdf_file/0015/22623/82_The-ultimate-pullout-capacity-of-anchors-in-frictional-soils.pdf).

    Στο τελος πρεπει να κανεις και εναν ελεγχο αντοχης της πλακας, του καλωδιου/αλυσιδας και της ενωσης τους.

  22. Μπορείς να βάλεις αρμό...

     

    Μπορείς και να κολλήσεις την κατασκευή στο πρανές...

     

    Μπορείς και να απομακρύνεις την κατασκευή από το πρανές...

     

    Μπορείς και να επιχώσεις ανάμεσα...

     

    Πολλά μπορείς να κάνεις...αρκεί να το μελετήσεις σύμφωνα με τον τρόπο που σκοπεύεις να το κατασκευάσεις...και έτσι να βγει ένα αξιόπιστο κοστολόγιο της κάθε λύσης...και άρα να πας στην πιο οικονομική...

     

    Ξαναλέω, όλα πάνε ανά περίπτωση...

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.